Φιλτράρισμα του θορύβου που δημιουργείται από τον άνθρωπο για την αναγνώριση σημάτων εξωγήινων

You are currently viewing Φιλτράρισμα του θορύβου που δημιουργείται από τον άνθρωπο για την αναγνώριση σημάτων εξωγήινων

 

Ερευνητές από το έργο Breakthrough Listen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ ισχυρίζονται μια πρωτοποριακή μέθοδο για την εξαγωγή κοσμικών σημάτων από τον επίγειο θόρυβο, μεταμορφώνοντας δυνητικά το κυνήγι της εξωγήινης ζωής.

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το SETI;

Το SETI, το οποίο σημαίνει Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη, είναι μια επιστημονική προσπάθεια που στοχεύει στον εντοπισμό σημείων ευφυούς ζωής πέρα ​​από τον πλανήτη μας. Αυτό το συναρπαστικό πεδίο έρευνας περιλαμβάνει τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίων και άλλων εξελιγμένων οργάνων.

Σάρωση του σύμπαντος για τυχόν πιθανά ραδιοφωνικά σήματα ή άλλες ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν εξωγήινους πολιτισμούς. Ο απώτερος στόχος του SETI είναι να ξετυλίξει ένα από τα πιο βαθιά ερωτήματα της ανθρωπότητας: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο SETI εργάζονται ακούραστα για να ψάξουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, αναζητώντας τυχόν ασυνήθιστα μοτίβα ή επαναλαμβανόμενα σήματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την παρουσία ευφυών όντων σε μακρινά αστρικά συστήματα.

Αν και δεν έχουν βρεθεί ακόμη οριστικά στοιχεία, η επιδίωξη του SETI συνεχίζει να εμπνέει τη φαντασία μας και να εμβαθύνει την κατανόησή μας για την απεραντοσύνη και την πιθανή ποικιλομορφία του σύμπαντος.

Τι φέρνει αυτή η νέα τεχνική;

«Αυτή η τεχνική αλλάζει το παιχνίδι στο ραδιόφωνο SETI», είπε ο Andrew Siemion, κύριος ερευνητής του Breakthrough Listen. Η Siemion πιστεύει ότι μπορεί να διακρίνει μεμονωμένα σήματα από τις παρεμβολές της Γης, μια κρίσιμη πρόοδος στη διάκριση της αυθεντικής εξωγήινης επικοινωνίας.

Το περιβόητο Wow! Το σήμα, που εντοπίστηκε το 1977, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο και η ελπίδα για επαφή με εξωγήινους, αλλά τα μη επαναλαμβανόμενα σήματα περιπλέκουν τη διαδικασία αναγνώρισης.

Η πρόσφατη ανακάλυψη, που περιγράφεται στο The Astrophysical Journal, επικεντρώνεται στον σπινθηρισμό – την περιοδική λάμψη και μείωση της φωτεινότητας των ραδιοφωνικών σημάτων που λαμβάνονται από τα τηλεσκόπια μας.

Η ομάδα του Siemion συνειδητοποίησε ότι οι σπινθηρισμοί επηρεάζουν τα ραδιοσήματα από αντικείμενα όπως τα πάλσαρ και τα ραδιοσήματα στενής ζώνης που αναζητούνται από το SETI. Τα σπινθηριστικά σήματα προέρχονται πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, υποσχόμενοι έναν τρόπο να φιλτράρουμε τις ανθρωπογενείς ραδιοπαρεμβολές.

Το ζήτημα: Ο θόρυβος του επίγειου σήματος δεν φιλτράρεται εύκολα

Οι ερευνητές του SETI, καθώς επιδιώκουν να εντοπίσουν αμυδρά εξωγήινα σήματα εν μέσω της κακοφωνίας των παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων της Γης. Η πρόκληση έγκειται στη διάκριση μεταξύ φυσικών κοσμικών φαινομένων και τεχνητά δημιουργημένων σημάτων από μακρινούς πολιτισμούς.

Η τεράστια γκάμα ανθρωπογενών ραδιοφωνικών σημάτων δημιουργεί μια κολοσσιαία πρόκληση για τα έργα SETI. Οι ραδιοφωνικές και ασύρματες επικοινωνίες, οι δορυφόροι και άλλες τεχνολογίες μεταδίδουν συνεχώς σήματα που διαπερνούν την ατμόσφαιρα της Γης και φτάνουν στα ραδιοτηλεσκόπια μας.

Αυτές οι επίγειες παρεμβολές μπορούν να καλύψουν ή να μιμηθούν πιθανά σήματα εξωγήινων, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την απομόνωση πραγματικών εξωγήινων επικοινωνιών.

Παρά τα εμπόδια, η πρόσφατη ανακάλυψη από το έργο Breakthrough Listen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ προσφέρει ελπίδα για πρόοδο. Με την ανίχνευση μοτίβων σπινθηρισμού στα λαμβανόμενα ραδιοσήματα και την αξιοποίηση των επιδράσεων του διαστρικού μέσου.

Ένας αλγόριθμος φιλτραρίσματος με βάση το μοτίβο

Οι επιστήμονες μπορεί τώρα να έχουν έναν τρόπο να φιλτράρουν αλγοριθμικά τις παρεμβολές στη Γη, παρέχοντας μια αχτίδα ελπίδας για την επιτυχή ανίχνευση γνήσιας εξωγήινης νοημοσύνης.

Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να προοδεύει και οι τεχνικές SETI εξελίσσονται, η αναζήτηση για κοσμική συντροφιά παραμένει μια διαρκής αναζήτηση, που αιχμαλωτίζει το μυαλό και τις καρδιές των επιστημόνων και του κοινού.

Η ικανότητα αναγνώρισης μη σπινθηριστικών σημάτων θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (ETI), καθώς η αρχική ανίχνευση ETI μπορεί να είναι ένα μοναδικό γεγονός. Η νέα τεχνική και τα προηγμένα όργανα επιτρέπουν στους ερευνητές να προσθέσουν ένα ισχυρό επίπεδο επιβεβαίωσης σήματος.

Το σενάριο Python του μεταπτυχιακού φοιτητή του UC Berkeley Bryan Brzycki διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην εφαρμογή του αλγόριθμου, απομονώνοντας ραδιοφωνικά σήματα στενής ζώνης που παρουσιάζουν ταχεία μείωση και φωτεινότητα, υποδεικνύοντας το πέρασμα από το διαστρικό μέσο.

Ο Imke de Pater, ομότιμος καθηγητής αστρονομίας στο UC Berkeley, επαίνεσε τη δυνατότητα της τεχνικής να αναγνωρίζει ξεκάθαρα τεχνητά σήματα από μακρινές πηγές και να τα διακρίνει από τις επίγειες παρεμβολές.

συμπέρασμα

Η νέα μέθοδος αντιπροσωπεύει μια σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία του ραδιοφώνου SETI, προσφέροντας ελπίδα για την πρώτη επαφή της ανθρωπότητας με την εξωγήινη νοημοσύνη και ενισχύοντας την κατανόησή μας για το σύμπαν.

Η όλη ιδέα είναι αλγοριθμικά να φιλτράρουμε τον ανθρωπογενή ραδιοφωνικό θόρυβο για να εντοπίσουμε πιθανά εξωγήινους.

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα της εξωγήινης ζωής; Διαβάστε επίσης αυτό το άρθρο: Τι λέει η επιστήμη για την πιθανότητα ζωής πέρα ​​από τη Γη;

Αφήστε μια απάντηση