Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα/καμπύλη βαθμονόμησης στο Microsoft Excel

You are currently viewing Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα/καμπύλη βαθμονόμησης στο Microsoft Excel

Χρησιμοποιείται κυρίως στην αναλυτική χημεία, μια καμπύλη βαθμονόμησης, που μερικές φορές ονομάζεται τυπική καμπύλη ή καμπύλη αξιοπιστίας, χρησιμοποιείται για τη σύγκριση δειγμάτων γνωστών και άγνωστων συγκεντρώσεων.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να μετρήσετε ένα όργανο που συγκρίνει εκτιμώμενες παραμέτρους με ένα σύνολο πραγματικών τιμών ή προτύπων. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσδιορίσετε την αξιοπιστία της αβεβαιότητας.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μια καμπύλη βαθμονόμησης, μπορείτε να το κάνετε στο Microsoft Excel μέσα σε λίγα λεπτά. Εφόσον έχετε το σύνολο δεδομένων για το γράφημα, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε.

Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα βαθμονόμησης στο Excel

Για να δημιουργήσετε την καμπύλη βαθμονόμησής σας στο Excel, θα χρειαστείτε τα σύνολα δεδομένων σας για τους άξονες x και y. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε μια γραμμή τάσης για μια καμπύλη γραμμικής βαθμονόμησης και να εμφανίσετε την εξίσωση πριν προσαρμόσετε το γράφημα.

Δημιουργήστε το γράφημα

Επιλέξτε τα δεδομένα βαθμονόμησης για το γράφημα. Τα δεδομένα στην πρώτη στήλη είναι για τον άξονα x (οριζόντιος) και η δεύτερη στήλη είναι για τον άξονα y (κάθετος).

  1. Εάν έχετε γειτονικά κελιά, απλώς σύρετε τον κέρσορα μέσα από αυτά. Διαφορετικά, επιλέξτε το πρώτο σετ, κρατήστε πατημένο Ctrl σε Windows ή Εντολή σε Mac και επιλέξτε το δεύτερο σετ.
  1. μεταβείτε στο Εισάγετε καρτέλα και ανοίξτε το Insert Γράφημα Scatter ή Bubble αναπτυσσόμενο μενού στην ενότητα Διαγράμματα. Επιλέγω Σκορπίζω.

Στη συνέχεια, θα δείτε το διάγραμμα διασποράς με τα δεδομένα σας.

Προσθέστε τη γραμμή τάσης

Για να προσθέσετε τη γραμμή τάσης, κάντε ένα από τα εξής:

  • Στο Σχεδιασμός χάρτη καρτέλα, επιλέξτε Προσθήκη στοιχείου γραφήματοςμετακομίζω κάπου Γραμμή τάσηςκαι επιλέξτε Γραμμικός.
  • Κάντε δεξί κλικ σε ένα σημείο δεδομένων, επιλέξτε Προσθήκη γραμμής τάσηςκαι επιλέξτε Γραμμικός στην πλαϊνή γραμμή που εμφανίζεται.
  • Στα Windows, επιλέξτε το Στοιχεία γραφήματος κουμπί, επιλέξτε το πλαίσιο για Γραμμή τάσηςκαι επιλέξτε Γραμμικός στο αναδυόμενο μενού.

Σημειώστε ότι αν και α Γραμμική γραμμή τάσης είναι σύνηθες για μια καμπύλη βαθμονόμησης, μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικό τύπο εάν χρειάζεται.

Εμφανίστε την Εξίσωση

  1. Για να προσθέσετε την εξίσωση και την τιμή R-τετράγωνο στο γράφημα, κάντε δεξί κλικ στη γραμμή τάσης και επιλέξτε Μορφοποίηση Trendline.
  1. Όταν ανοίξει η πλαϊνή γραμμή Format Trendline, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο Επιλογές γραμμής τάσης αυτί. Στη συνέχεια, επιλέξτε τα δύο πλαίσια στο κάτω μέρος για Εμφάνιση εξίσωσης στο γράφημα και Εμφάνιση τιμής R-τετράγωνο στο γράφημα.
  1. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Χ για να κλείσετε την πλαϊνή γραμμή και να δείτε και τις δύο τιμές που εμφανίζονται στην επάνω δεξιά γωνία της γραμμής τάσης.

Όπως μπορείτε να δείτε, η τιμή R-τετράγωνο είναι 0,9888 που είναι κοντά στο 1,0 και σημαίνει ότι η καμπύλη βαθμονόμησής μας είναι αξιόπιστη.

Προσαρμόστε το γράφημα βαθμονόμησης στο Excel

Όπως και άλλα είδη γραφήματα που δημιουργείτε στο Excel, μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το γράφημα βαθμονόμησής σας. Μπορείτε να αλλάξετε τον προεπιλεγμένο τίτλο, να προσθέσετε τίτλους αξόνων, να προσαρμόσετε το συνδυασμό χρωμάτων, να αλλάξετε το μέγεθος του γραφήματος σας και να προσαρμόσετε άλλες επιλογές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Αλλάξτε τον τίτλο του γραφήματος

Από προεπιλογή, ο τίτλος του γραφήματος βαθμονόμησής σας είναι “Τίτλος γραφήματος”. Απλώς επιλέξτε το πλαίσιο κειμένου που περιέχει αυτόν τον τίτλο και εισαγάγετε τον δικό σας.

Εάν δεν βλέπετε τον τίτλο του γραφήματος, μεταβείτε στο Σχεδιασμός χάρτη καρτέλα, ανοίξτε Προσθήκη στοιχείων γραφήματοςμετακομίζω κάπου Τίτλος γραφήματοςκαι επιλέξτε μια τοποθεσία.

Προσθέστε τίτλους άξονα

Μπορείτε να προσθέσετε τίτλους στον κάθετο, τον οριζόντιο ή και στους δύο άξονες. Στο Σχεδιασμός χάρτη καρτέλα, ανοίξτε το Προσθήκη στοιχείου γραφήματος μενού, μετακίνηση σε Τίτλοι Άξονεςκαι επιλέξτε μία ή και τις δύο επιλογές.

Στα Windows, μπορείτε επίσης να επιλέξετε το Στοιχεία γραφήματος κουμπί, επιλέξτε το πλαίσιο για Τίτλοι Άξονεςκαι σημειώστε τα πλαίσια για αυτά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Μόλις δείτε τον τίτλο του άξονα, επιλέξτε το πλαίσιο κειμένου με τον τίτλο και εισαγάγετε τον δικό σας.

Προσαρμόστε το συνδυασμό χρωμάτων

Ανάλογα με το σκοπό του γραφήματος βαθμονόμησής σας, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά χρώματα.

Επιλέξτε το γράφημα, μεταβείτε στο Σχεδιασμός χάρτη καρτέλα και επιλέξτε έναν συνδυασμό χρωμάτων στο Αλλαγή χρωμάτων πτυσώμενο μενού. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Στυλ γραφημάτων κουτί στα δεξιά για διαφορετικό σχέδιο.

Στα Windows, μπορείτε να επιλέξετε το Στυλ γραφημάτων κουμπί και χρησιμοποιήστε το Χρωματιστά καρτέλα για να επιλέξετε το χρωματικό σας συνδυασμό.

Αλλαγή μεγέθους του γραφήματος

Μπορείτε να κάνετε το γράφημα βαθμονόμησης μεγαλύτερο ή μικρότερο απλά σύροντας στο Excel. Επιλέξτε το γράφημα και, στη συνέχεια, σύρετε μια γωνία ή άκρη, απελευθερώνοντας όταν έχετε το μέγεθος που θέλετε.

Για άλλες επιλογές προσαρμογής, ανατρέξτε στα εργαλεία στο Σχεδιασμός χάρτη καρτέλα ή κάντε δεξί κλικ στο γράφημα, επιλέξτε Μορφοποίηση γραφήματοςκαι χρησιμοποιήστε τις επιλογές στο Μορφοποίηση περιοχής γραφήματος πλαϊνή μπάρα.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα βαθμονόμησης και ένα διάγραμμα διασποράς, μπορείτε να εμφανίσετε μια καμπύλη βαθμονόμησης στο υπολογιστικό φύλλο του Excel με λίγη προσπάθεια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα εργαλεία του γραφήματος για να κάνετε την εμφάνισή του πιο ελκυστική.

Για περισσότερα, δείτε πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα καμπύλης καμπάνας στο Excel.

Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα καμπύλης καμπάνας στο Microsoft Excel

Διαφορά μεταξύ μιας ανάρτησης ιστολογίου και μιας σελίδας

Αφήστε μια απάντηση