How to Create a Bell Curve Chart in Microsoft Excel

Πώς να δημιουργήσετε ένα γράφημα καμπύλης καμπάνας στο Microsoft Excel

Τα γραφήματα και τα γραφήματα του Excel είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να απεικονίσετε πολύπλοκα σύνολα δεδομένων και οι καμπύλες Bell δεν αποτελούν εξαίρεση. Σας επιτρέπουν να αναλύσετε μια κανονική κατανομή εύκολα και μπορούν εύκολα να δημιουργηθούν στο Excel. Ας μάθουμε πώς.

Λάβετε υπόψη ότι ο σκοπός μιας καμπύλης καμπάνας υπερβαίνει την απλή ωραιοποίηση των δεδομένων. Υπάρχουν πολλές μορφές ανάλυσης δεδομένων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ένα τέτοιο γράφημα, αποκαλύπτοντας πολλές τάσεις και χαρακτηριστικά του συνόλου δεδομένων. Για αυτόν τον οδηγό, ωστόσο, θα επικεντρωθούμε μόνο στη δημιουργία μιας καμπύλης καμπάνας, όχι στην ανάλυση της.

Εισαγωγή σε μια κανονική διανομή

Οι καμπύλες καμπάνας είναι χρήσιμες μόνο για την απεικόνιση συνόλων δεδομένων που κατανέμονται κανονικά. Προτού λοιπόν βουτήξουμε στις καμπύλες καμπάνας, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει ακόμη και κανονική κατανομή.

Βασικά, κάθε σύνολο δεδομένων όπου οι τιμές συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον μέσο όρο μπορεί να ονομαστεί κανονική κατανομή (ή Gaussian κατανομή όπως αποκαλείται μερικές φορές). Τα περισσότερα σύνολα δεδομένων που συλλέγονται φυσικά τείνουν να είναι έτσι, από τους αριθμούς απόδοσης των εργαζομένων μέχρι τα στοιχεία των εβδομαδιαίων πωλήσεων.

Τι είναι η καμπύλη καμπάνας και γιατί είναι χρήσιμη;

Δεδομένου ότι τα σημεία δεδομένων μιας κανονικής κατανομής συγκεντρώνονται γύρω από τη μέση τιμή, είναι πιο χρήσιμο να μετρηθεί η διακύμανση κάθε σημείου δεδομένων από τον κεντρικό μέσο όρο παρά από την απόλυτη τιμή του. Και σχεδιάζοντας αυτές τις διακυμάνσεις με τη μορφή γραφήματος προκύπτει μια καμπύλη Bell.

Αυτό σας επιτρέπει να εντοπίσετε τις ακραίες τιμές με μια ματιά, καθώς και να δείτε τη σχετική απόδοση των σημείων δεδομένων σε σχέση με τον μέσο όρο. Για πράγματα όπως οι αξιολογήσεις εργαζομένων και οι βαθμολογίες των μαθητών, αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ξεχωρίζετε τους χαμηλούς επιδόσεις.

Πώς να δημιουργήσετε μια καμπύλη καμπάνας

Σε αντίθεση με πολλά απλά γραφήματα στο Excel , δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια καμπύλη καμπάνας απλά εκτελώντας έναν οδηγό στο σύνολο δεδομένων σας. Τα δεδομένα χρειάζονται λίγη προεπεξεργασία πρώτα. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

 1. Ξεκινήστε ταξινομώντας τα δεδομένα σε αύξουσα σειρά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εύκολα επιλέγοντας ολόκληρη τη στήλη και, στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι στα Δεδομένα > Αύξουσα ταξινόμηση .
 2. Στη συνέχεια, υπολογίστε τη μέση τιμή (ή Μέση) χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση Μέσος όρος . Καθώς το αποτέλεσμα είναι συχνά σε δεκαδικά ψηφία, είναι καλή ιδέα να το συνδυάσετε και με τη συνάρτηση Round .
  Για το δείγμα δεδομένων μας, η συνάρτηση μοιάζει κάπως έτσι:
  = ROUND(AVERAGE(D2:D11),0)
 3. Τώρα έχουμε δύο συναρτήσεις για τον υπολογισμό της Τυπικής Απόκλισης. Το STDEV.S χρησιμοποιείται όταν έχετε μόνο ένα δείγμα του πληθυσμού (συνήθως στη στατιστική έρευνα) ενώ το STDEV.P χρησιμοποιείται όταν έχετε το πλήρες σύνολο δεδομένων.Για τις περισσότερες εφαρμογές της πραγματικής ζωής (αξιολόγηση εργαζομένων, βαθμοί σπουδαστών κ.λπ.) το STDEV.P είναι ιδανικό. Για άλλη μια φορά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση Round για να λάβετε έναν ακέραιο αριθμό.=ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ(STDEV.P(D2:D11),0)
 4. Όλα αυτά ήταν απλώς προετοιμασία για τις πραγματικές αξίες που χρειαζόμαστε – την Κανονική διανομή. Φυσικά, το Excel έχει ήδη μια ειδική λειτουργία και για αυτό.Η συνάρτηση NORM.DIST λαμβάνει τέσσερα ορίσματα – το σημείο δεδομένων, τη μέση τιμή, την τυπική απόκλιση και μια δυαδική σημαία για να ενεργοποιήσει τη αθροιστική κατανομή. Μπορούμε με ασφάλεια να αγνοήσουμε το τελευταίο (βάζοντας FALSE) και έχουμε ήδη υπολογίσει τη μέση τιμή και την απόκλιση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απλώς να τροφοδοτήσουμε τις τιμές των κελιών και θα έχουμε το αποτέλεσμα.=NORM.DIST(D2,$D$12,$D$13,FALSE)

  Κάντε το για ένα κελί και, στη συνέχεια, απλώς αντιγράψτε τον τύπο σε ολόκληρη τη στήλη – το Excel θα αλλάξει αυτόματα τις αναφορές για να ταιριάζουν με τις νέες τοποθεσίες. Φροντίστε όμως πρώτα να κλειδώσετε τις αναφορές κελιών μέσης και τυπικής απόκλισης χρησιμοποιώντας ένα σύμβολο $.

 5. Επιλέξτε αυτήν την κανονική κατανομή μαζί με τις αρχικές τιμές. Η κατανομή θα σχηματίσει τον άξονα y ενώ τα αρχικά σημεία δεδομένων σχηματίζουν τον άξονα x.
 6. Μεταβείτε στο μενού Εισαγωγή και πλοηγηθείτε στα διαγράμματα διασποράς. Επιλέξτε την επιλογή Scatter with Smooth Lines .

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας γραφήματος καμπύλης καμπάνας στο MS Excel;

Τα διαγράμματα καμπύλης καμπάνας μπορεί να φαίνονται περίπλοκα, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλά στη δημιουργία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι τα κανονικά σημεία διανομής του συνόλου δεδομένων σας.

Αρχικά, προσδιορίστε τη μέση τιμή και την τυπική απόκλιση χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους τύπους Excel. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτές τις τιμές για να υπολογίσετε την κανονική κατανομή ολόκληρου του συνόλου δεδομένων.

Το διάγραμμα καμπύλης καμπάνας είναι απλώς μια γραφική παράσταση Scatter με ομαλές γραμμές που χρησιμοποιεί τα αρχικά σημεία δεδομένων για τον άξονα x και τις τιμές κανονικής κατανομής για τον άξονα y. Εάν το σύνολο δεδομένων σας διανεμήθηκε κανονικά, θα έχετε μια ομαλή καμπύλη καμπάνας στο Excel.

τιμές κρυπτονομισμάτων στα φύλλα Google

Τρόπος εισαγωγής στηλών και γραμμών στο Excel

Δεν μπορείτε να πληκτρολογήσετε στο Excel

Το Excel δεν έχει πρόσβαση στο αρχείο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *