Πώς να εμφανίσετε τις ημερομηνίες ως ημέρες της εβδομάδας στο Microsoft Excel

Πώς να εμφανίσετε τις ημερομηνίες ως ημέρες της εβδομάδας στο Microsoft Excel

Όταν παρακολουθείτε δεδομένα στο Microsoft Excel, μπορείτε να επωφεληθείτε από την ενσωματωμένη μορφοποίηση ημερομηνίας. Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να εμφανίσετε τις ημέρες της εβδομάδας αντί για τις ίδιες τις ακριβείς ημερομηνίες.

Εάν προτιμάτε να βλέπετε την Κυριακή αντί για την 1/1/23 ή το Σάββατο αντί για τις 23 Δεκεμβρίου 30, θα σας δείξουμε μερικούς τρόπους για να μετατρέψετε την ημερομηνία σε ημέρα της εβδομάδας στο Excel.

Αλλάξτε τη Μορφοποίηση κελιού

Ο ευκολότερος τρόπος για να εμφανίσετε τα ονόματα των εργάσιμων ημερών αντί για ημερομηνίες στο Excel είναι αλλάζοντας τη μορφοποίηση κελιών. Όταν τα δεδομένα σε ένα κελί μορφοποιούνται ως ημερομηνία, μπορείτε απλώς να την αλλάξετε σε μια προσαρμοσμένη μορφή για το όνομα της ημέρας. Αυτό σας επιτρέπει να κρατάτε τις ημέρες σας στην τρέχουσα τοποθεσία τους.

  1. Επιλέξτε το κελί, τη στήλη ή το εύρος κελιών που περιέχει τις ημερομηνίες που θέλετε να αλλάξετε σύροντας τον κέρσορα μέσα από αυτές.
  2. Κάντε ένα από τα παρακάτω:
  3. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Μορφοποίηση κελιών.
  4. μεταβείτε στο Σπίτι καρτέλα, ανοίξτε το Μορφή αριθμού αναπτυσσόμενο πλαίσιο και επιλέξτε Περισσότερες μορφές αριθμών.
  1. Όταν εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Μορφοποίηση κελιών, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο Αριθμός καρτέλα και επιλέξτε Εθιμο στα αριστερά.
  1. Στα δεξιά, πληκτρολογήστε “dddd” στο Τύπος πεδίο για να εμφανιστεί το πλήρες όνομα της ημέρας. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη συντομογραφία τριών γραμμάτων της εβδομάδας, πληκτρολογήστε “ddd”.
  1. Θα δείτε ένα δείγμα αυτής της μορφής στο επάνω μέρος του πλαισίου. Επιλέγω Εντάξει για να αποθηκεύσετε την αλλαγή.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να εμφανίζονται οι ημερομηνίες σας ως ημέρες της εβδομάδας.

Υπόδειξη: Ρίξτε μια ματιά στις οδηγίες μας εάν θέλετε να ταξινομήσετε τις τιμές κατά ημερομηνία και στο Excel.

Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση TEXT

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη χρήση τύπων του Excel και δεν σας πειράζει να προσθέσετε μια νέα στήλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνάρτηση TEXT για να εμφανίσετε ημέρες αντί για ημερομηνίες. Αυτό είναι χρήσιμο εάν σκοπεύετε να διατηρήσετε τόσο την ημέρα της εβδομάδας όσο και την ημερομηνία ή απλώς να διαγράψετε τις αρχικές ημερομηνίες.

  1. Μεταβείτε στο πρώτο κελί στη νέα στήλη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη στήλη ακριβώς δίπλα στις ημερομηνίες ή κάποια άλλη στο φύλλο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  2. Εισαγάγετε τον ακόλουθο τύπο αντικαθιστώντας την αναφορά κελιού B2 με το κελί που περιέχει την πρώτη ημερομηνία στη λίστα σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε “dddd” για το όνομα ολόκληρης της ημέρας ή “ddd” για τη συντομογραφία των τριών γραμμάτων, το καθένα πρέπει να είναι εντός εισαγωγικών:

=TEXT(B2,”dddd”)

  1. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αυτόματη συμπλήρωση για να αντιγράψετε τον τύπο στα υπόλοιπα κελιά. Επιλέξτε το κελί με τον τύπο και σύρετε τη λαβή πλήρωσης στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού προς τα κάτω.

Στη συνέχεια, θα έχετε τις ημέρες της εβδομάδας για καθεμία από τις ημερομηνίες σας σε μια νέα στήλη.

Συνδυάστε τις Λειτουργίες WEEKDAY και CHOOSE

Ένας ακόμη τρόπος για να μετατρέψετε μια ημερομηνία στην ημέρα της εβδομάδας στο Excel είναι με τις συναρτήσεις WEEKDAY και CHOOSE. Αν και η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα από την αλλαγή της μορφοποίησης κελιών και η μεγαλύτερη φόρμουλα σε σχέση με τη συνάρτηση TEXT, είναι ακόμα μια άλλη επιλογή. Αυτή η μέθοδος απαιτεί επίσης μια νέα στήλη για τα αποτελέσματα.

Η Λειτουργία WEEKDAY

Η συνάρτηση Excel WEEKDAY λαμβάνει την ημέρα της εβδομάδας από μια ημερομηνία, αλλά την εμφανίζει ως αριθμό. Από προεπιλογή, το 1 είναι για την Κυριακή, το 2 είναι για τη Δευτέρα και ούτω καθεξής. Θα χρησιμοποιούσατε τον ακόλουθο τύπο για να λάβετε την ημέρα της εβδομάδας για την ημερομηνία στο κελί B2.

=WEEKDAY(B2)

Όπως μπορείτε να δείτε, η ημέρα της εβδομάδας για το ραντεβού μας είναι 2, δηλαδή Δευτέρα.

Η συνάρτηση CHOOSE

Η συνάρτηση Excel CHOOSE επιλέγει μια τιμή από μια λίστα επιλογών με το πρώτο όρισμα ως την τιμή που θέλετε να επιλέξετε και τα υπόλοιπα ορίσματα ως τη λίστα των στοιχείων. Για να λάβετε την πρώτη ημέρα στη λίστα μας με τις καθημερινές, θα χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο:

=ΕΠΙΛΟΓΗ(1,”Κυριακή”,”Δευτέρα”,”Τρίτη”,”Τετάρτη”,”Πέμπτη”,”Παρασκευή”,”Σάββατο”)

Οι Λειτουργίες WEEKDAY και CHOOSE

Τώρα, μπορείτε να συνδυάσετε αυτές τις συναρτήσεις και τους τύπους τους για να εμφανίσετε τα ονόματα των καθημερινών για τις ημερομηνίες σας. Απλώς εισάγετε τον τύπο WEEKDAY ως το πρώτο όρισμα για τον τύπο CHOOSE που επιλέγει την ημέρα της εβδομάδας με βάση την ημερομηνία σε αυτό το κελί.

Χρησιμοποιώντας το παραπάνω παράδειγμά μας, αντικαθιστούμε 1 με (WEEKDAY(B2)) όπως έτσι:

=ΕΠΙΛΟΓΗ((WEEKDAY(B2)),”Κυριακή”,”Δευτέρα”,”Τρίτη”,”Τετάρτη”,”Πέμπτη”,”Παρασκευή”,”Σάββατο”)

Όπως και με την παραπάνω συνάρτηση TEXT, μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε την αυτόματη συμπλήρωση για να σύρετε τον τύπο προς τα κάτω στα υπόλοιπα κελιά για να λάβετε τα ονόματα των υπόλοιπων ημερών για τις ημερομηνίες σας.

Ποια είναι η ημέρα για εκείνη την ημερομηνία;

Μπορείτε πάντα να εμφανίσετε ένα ημερολόγιο για να δείτε ποια ημέρα της εβδομάδας πέφτει μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ωστόσο, εάν έχετε μια λίστα ημερομηνιών στο Excel, έχετε μερικούς διαφορετικούς τρόπους για να εμφανίσετε τις ημέρες.

Διαβάστε επίσης:Πώς να διορθώσετε το Excel που δεν αναγνωρίζει ημερομηνίες

Πώς να εισαγάγετε ημερομηνίες σε έγγραφα του Microsoft Word

Πώς να περιστρέψετε μια εικόνα στο Microsoft Word

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *