τρόποι για να συνδυάσετε ονόματα και επώνυμα στο Microsoft Excel

Κορυφαίοι 6 τρόποι για να συνδυάσετε ονόματα και επώνυμα στο Microsoft Excel

Βαρεθήκατε να ταχυδακτυλουργείτε ξεχωριστές στήλες ονόματος και επωνύμου στο Excel; Ο συνδυασμός ονομάτων κάνει τα πάντα πολύ πιο εύκολα, καθώς θα έχετε πιο οργανωμένα υπολογιστικά φύλλα για εξοικονόμηση χρόνου. Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στα απλά βήματα για να συνδυάσετε το όνομα και το επώνυμο στο Microsoft Excel.

Το Excel είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για την οργάνωση και την κατανόηση όλων των πληροφοριών. Περιλαμβάνει εργασία με πεδία κειμένου όπως ονόματα, μέρη, τίτλους θέσεων εργασίας ή περιγραφές προϊόντων. Το να γνωρίζετε πώς να εργαστείτε με αυτά τα δεδομένα κειμένου είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να λάβετε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Ας μπούμε μέσα και ας μάθουμε να συγχωνεύουμε τις στήλες ονόματος και επωνύμου στο Excel.

Διαβάστε επίσης: Πώς να συνδυάσετε όνομα και επώνυμο στο Microsoft Excel

Μέθοδος 1: Με τη βοήθεια του Flash Fill

Το Flash Fill είναι ένα έξυπνο εργαλείο στο Excel που εξαλείφει την ανάγκη για πολύπλοκους τύπους και χειροκίνητο χειρισμό δεδομένων, καθιστώντας τη διαδικασία σημαντικά πιο αποτελεσματική.

Παρέχοντας στο Excel μερικά παραδείγματα για το πώς θέλετε να εμφανίζονται τα συνδυασμένα ονόματα, το Flash Fill αναλύει έξυπνα τα μοτίβα. Στη συνέχεια ολοκληρώνει αυτόματα την εργασία για ολόκληρο το σύνολο δεδομένων. Δείτε πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συνδυάσετε κελιά:

Βήμα 1: Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη. Πληκτρολογήστε Excel στο πλαίσιο αναζήτησης και πατήστε Άνοιγμα.

Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη πληκτρολογήστε Excel και πατήστε Άνοιγμα

Βήμα 2: Εκκινήστε το υπολογιστικό φύλλο στο οποίο θέλετε να συνδυάσετε δύο στήλες ή να δημιουργήσετε μια νέα.

Εκκινήστε το υπολογιστικό φύλλο στο οποίο θέλετε να συνδυάσετε δύο στήλες ή να δημιουργήσετε μια νέα

Βήμα 3: Πληκτρολογήστε το πλήρες όνομα του πρώτου προσώπου στο αντίστοιχο κελί.

Βήμα 4: Τώρα, κατευθυνθείτε στο επόμενο κελί και ξεκινήστε να πληκτρολογείτε το πλήρες όνομα του δεύτερου ατόμου. Θα δείτε ότι το Excel θα σας εμφανίσει προτάσεις με βάση την προηγούμενη έξοδο σας. Πατήστε το πλήκτρο Enter για να αποδεχτείτε τις προτάσεις.

Βήμα 5: Εάν δεν μπορείτε να δείτε προτάσεις, μεταβείτε στην καρτέλα Δεδομένα και κάντε κλικ στο Flash Fill.

Συμβουλή: Μπορείτε επίσης να πατήσετε Ctrl + E στο πληκτρολόγιό σας για να ενεργοποιήσετε τη συντόμευση.

Πληκτρολογήστε το πλήρες όνομα του πρώτου ατόμου στην κεφαλή του κελιού στο επόμενο κελί, μεταβείτε στην καρτέλα Δεδομένα και κάντε κλικ στο Flash Fill

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιήστε το σύμβολο & (Ampersand).

Το σύμβολο συμπερασμάτων (&) λειτουργεί ως καταλύτης, διευκολύνοντας τη συγχώνευση ανόμοιων δεδομένων. Μπορείτε να το τοποθετήσετε ανάμεσα στα κελιά που περιέχουν το όνομα και το επώνυμο και το Excel θα συγχωνεύσει απρόσκοπτα το περιεχόμενο σε ένα μόνο κελί. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο:

Βήμα 1: Εντοπίστε το αρχείο Excel όπου θέλετε να συνδυάσετε τα κελιά ονόματος και επωνύμου. Κάντε διπλό κλικ στο αρχείο για να το ανοίξετε.

Εντοπίστε το αρχείο Excel και κάντε διπλό κλικ για να το ανοίξετε

Βήμα 2: Μεταβείτε στο κελί όπου θέλετε το πλήρες όνομα αφού συνδυάσετε δύο στήλες. Εισαγάγετε τον παρακάτω τύπο στο κελί και πατήστε Enter.

=[Αλφάβητο που δηλώνει τη στήλη του πρώτου ονόματος][Αριθμός που δηλώνει τη σειρά του πρώτου ονόματος] & " " & [Αλφάβητο που δηλώνει τη δεύτερη στήλη ονόματος][Αριθμός που δηλώνει τη δεύτερη σειρά ονόματος]
Μεταβείτε στο κελί όπου θέλετε το πλήρες όνομα και εισαγάγετε τον τύπο συμπλεκτικού

Βήμα 3: Τώρα, για να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο για όλα τα κελιά, κάντε κλικ στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού και σύρετε το μικρό τετράγωνο προς τα κάτω για να το αντιγράψετε σε όλα τα υπόλοιπα κελιά.

Για να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο κάντε κλικ στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού και σύρετε το μικρό τετράγωνο προς τα κάτω για να αντιγράψετε τον τύπο στα υπόλοιπα αντίστοιχα κελιά

Μέθοδος 3: Μέσω της συνάρτησης CONCAT

CONCAT σημαίνει concatenate, που ουσιαστικά σημαίνει συνδυασμό ή ένωση πραγμάτων μεταξύ τους. Η συνάρτηση CONCAT στο Excel σάς επιτρέπει να συγχωνεύετε διαφορετικές συμβολοσειρές κειμένου σε μία χωρίς κόπο. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:

Βήμα 1: Πατήστε το εικονίδιο των Windows στη γραμμή εργασιών. Στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε Excel και κάντε κλικ στο Άνοιγμα.

Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη πληκτρολογήστε Excel και πατήστε Άνοιγμα

Βήμα 2: Δημιουργήστε ένα νέο βιβλίο εργασίας ή κατευθυνθείτε σε ένα υπάρχον βιβλίο εργασίας όπου θέλετε να εκτελέσετε τη λειτουργία.

Βήμα 3: Βεβαιωθείτε ότι τα ονόματα βρίσκονται σε μια στήλη και τα επώνυμα σε μια άλλη. Τώρα, επιλέξτε το κελί όπου θέλετε να εμφανίζεται το συνδυασμένο πλήρες όνομα.

Βήμα 4: Πληκτρολογήστε τον ακόλουθο τύπο στο επιλεγμένο κελί και πατήστε Enter.

=CONCAT([Αλφάβητο που δηλώνει τη στήλη του πρώτου ονόματος][Αριθμός που δηλώνει την πρώτη σειρά ονόματος], " ", [Αλφάβητο που δηλώνει τη δεύτερη στήλη ονόματος][Αριθμός που δηλώνει τη δεύτερη σειρά ονόματος])

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το CONCAT στον τύπο με το CONCATENATE, το οποίο θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Επιλέξτε το κελί όπου θέλετε να εμφανίζεται το συνδυασμένο πλήρες όνομα και πληκτρολογήστε τον τύπο CONCAT

Βήμα 5: Εάν θέλετε να εφαρμόσετε τον τύπο σε άλλα κελιά, χρησιμοποιήστε τη λαβή Αυτόματης Συμπλήρωσης. Τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού με τον τύπο μέχρι να δείτε ένα μικρό τετράγωνο (τη λαβή πλήρωσης). Στη συνέχεια, σύρετέ το προς τα κάτω ή κατά μήκος για να αντιγράψετε τον τύπο σε γειτονικά κελιά.

Εάν θέλετε να εφαρμόσετε τον τύπο σε άλλα κελιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λαβή Αυτόματης Συμπλήρωσης

Μέθοδος 4: Χρησιμοποιήστε τη συνάρτηση TEXTJOIN

Η συνάρτηση TEXTJOIN στο Excel μπορεί να συνδυάσει κείμενο από πολλαπλές περιοχές ή μεμονωμένες συμβολοσειρές κειμένου με βάση έναν καθορισμένο οριοθέτη. Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε:

Βήμα 1: Ανοίξτε το υπολογιστικό φύλλο στο οποίο θέλετε να συγχωνεύσετε τις στήλες ονόματος και επωνύμου κάνοντας διπλό κλικ σε αυτό.

Εντοπίστε το αρχείο Excel και κάντε διπλό κλικ για να το ανοίξετε

Βήμα 2: Μεταβείτε στο κελί όπου θέλετε να ξεκινούν τα συνδυασμένα ονόματα, εισαγάγετε τον ακόλουθο τύπο:

=TEXTJOIN(" ", TRUE, [Αλφάβητο που δηλώνει τη στήλη του πρώτου ονόματος][Αριθμός που δηλώνει τη γραμμή του πρώτου ονόματος], [Αλφάβητο που δηλώνει τη δεύτερη στήλη ονόματος][Αριθμός που δηλώνει τη δεύτερη σειρά ονόματος])

Σημείωση: TRUE υποδηλώνει ότι η συνάρτηση πρέπει να αγνοεί τα κενά κελιά.

Μεταβείτε στο κελί όπου θέλετε τα συνδυασμένα ονόματα και εισαγάγετε τον τύπο ένωσης κειμένου

Βήμα 3: Σύρετε τη λαβή πλήρωσης (ένα μικρό τετράγωνο στην κάτω δεξιά γωνία του κελιού) προς τα κάτω για να εφαρμόσετε τον τύπο σε ολόκληρη τη στήλη. Αυτό θα συνδυάζει όλα τα ονόματα και τα επώνυμα.

Σύρετε τη λαβή πλήρωσης προς τα κάτω για να εφαρμόσετε τον τύπο σε ολόκληρη τη στήλη

Μέθοδος 5: Μέσω Power Query

Το Power Query είναι ο έμπιστος βοηθός σας που βοηθά στον καθαρισμό, τη διαμόρφωση και τη συγχώνευση των δεδομένων σας χωρίς κόπο. Είναι σαν να έχεις έναν προσωπικό βοηθό που τακτοποιεί τα ακατάστατα υπολογιστικά φύλλα σου με μερικά κλικ. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να συγχωνεύσετε τις στήλες ονόματος και επωνύμου στο Excel χρησιμοποιώντας το Power Query:

Βήμα 1: Κάντε κλικ στο εικονίδιο Έναρξη στη γραμμή εργασιών. Στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε Excel και κάντε κλικ στο Άνοιγμα.

Κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη πληκτρολογήστε Excel και πατήστε Άνοιγμα

Βήμα 2: Πλοηγηθείτε σε ένα υπάρχον βιβλίο εργασίας ή δημιουργήστε ένα νέο βιβλίο εργασίας για να εκτελέσετε τη λειτουργία.

Εκκινήστε το υπολογιστικό φύλλο στο οποίο θέλετε να συνδυάσετε δύο στήλες ή να δημιουργήσετε μια νέα

Βήμα 3: Επιλέξτε το εύρος των κελιών που περιέχουν το όνομα και το επώνυμο. Μεταβείτε στην καρτέλα Δεδομένα και κάντε κλικ στο From Table/Range για να ανοίξετε το Power Query Editor. Επιλέξτε OK όταν σας ζητηθεί.

Επιλέξτε το εύρος των κελιών που περιέχουν το όνομα και το επώνυμο, μεταβείτε στην καρτέλα Δεδομένα, κάντε κλικ στην επιλογή From TableRange

Βήμα 4: Στο Power Query Editor, επιλέξτε τις στήλες που περιέχουν το όνομα και το επίθετο. Κάντε κλικ στην καρτέλα Προσθήκη στήλης και επιλέξτε Συγχώνευση στηλών.

Επιλέξτε τις στήλες που περιέχουν το όνομα και το επώνυμο, κάντε κλικ στην καρτέλα Προσθήκη στήλης και επιλέξτε Συγχώνευση στηλών

Βήμα 5: Επιλέξτε έναν οριοθέτη (π.χ. ένα διάστημα) για το συνδυασμό ονομάτων. Μετονομάστε τη στήλη και κάντε κλικ στο OK.

Επιλέξτε έναν οριοθέτη μετονομάστε τη στήλη και κάντε κλικ στο OK

Βήμα 6: Κλείστε το παράθυρο πατώντας το εικονίδιο X. Όταν σας ζητηθεί, επιλέξτε Διατήρηση.

Κλείστε το παράθυρο πατώντας το εικονίδιο X και όταν σας ζητηθεί επιλέξτε Διατήρηση

Τα δεδομένα σας με συγχωνευμένα ονόματα και επώνυμα είναι τώρα έτοιμα στο Excel και θα εμφανίζονται σε μια νέα στήλη.

Μέθοδος 6: Χρησιμοποιήστε μια δέσμη ενεργειών VBA για να συνδυάσετε όνομα και επώνυμο στο Excel

Ένα προσαρμοσμένο σενάριο προσφέρει έναν ισχυρό και ευέλικτο τρόπο συνδυασμού ονομάτων και επωνύμων στο Excel, ειδικά για έμπειρους χρήστες του Excel που βολεύονται με VBA. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για μεγάλα σύνολα δεδομένων ή σύνθετες απαιτήσεις μορφοποίησης, επιτρέποντας ακριβή προσαρμογή στον τρόπο συγχώνευσης των ονομάτων. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να χρησιμοποιήσετε μια δέσμη ενεργειών VBA για να συνδυάσετε δύο στήλες:

Βήμα 1: Ανοίξτε το βιβλίο εργασίας του Excel όπου θέλετε να συνδυάσετε το όνομα και το επίθετο.

Βήμα 2: Πατήστε Alt + F11 για να ανοίξετε το πρόγραμμα επεξεργασίας Visual Basic for Applications (VBA).

Βήμα 3: Στο πρόγραμμα επεξεργασίας VBA, κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο στο παράθυρο του Project Explorer στα αριστερά. Επιλέξτε Εισαγωγή και, στη συνέχεια, επιλέξτε Μονάδα.

Κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο στο παράθυρο του Project Explorer, επιλέξτε Εισαγωγή και μετά επιλέξτε Μονάδα

Βήμα 4: Αντιγράψτε και επικολλήστε τον παρακάτω κώδικα και κλείστε το παράθυρο για να τον αποθηκεύσετε.

Sub CombineNames()
  Dim ws ως φύλλο εργασίας
  Θαμπώστε την τελευταία σειρά όσο διαρκεί
  Dim i As Long
  
  Αλλάξτε το "Φύλλο1" στο πραγματικό όνομα του φύλλου σας
  Ορισμός ws = ThisWorkbook.Sheets("Φύλλο1")
  
  Βρείτε την τελευταία σειρά με δεδομένα στη στήλη Α (υποθέτοντας ότι τα ονόματα βρίσκονται στη στήλη Α)
  lastRow = ws.Cells(ws.Rows.Count, "A").End(xlUp).Σειρά
  
  ' Κάντε βρόχο σε κάθε σειρά με δεδομένα
  Για i = 2 To lastRow ' Υποθέτοντας ότι η σειρά 1 είναι κεφαλίδες
    Συνδυάστε το όνομα (στήλη Α) και το επώνυμο (στήλη Β) και τοποθετήστε το αποτέλεσμα στη στήλη Γ
    ws.Cells(i, "C").Value = ws.Cells(i, "A").Τιμή & " " & ws.Cells(i, "B").Τιμή
  Επόμενο i
End Sub

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε προσαρμόσει το όνομα του φύλλου και τις αναφορές στηλών (“Φύλλο1”, στήλες “A”, “B” και “C”) ώστε να ταιριάζει με την πραγματική διάταξη δεδομένων σας στο Excel. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας ξεκινούν από τη σειρά 2, υποθέτοντας ότι η σειρά 1 περιέχει κεφαλίδες.

Αντιγράψτε και επικολλήστε τον κώδικα VBA για να συνδυάσετε το όνομα και το επώνυμο στο Excel

Βήμα 5: Πατήστε Alt + F8 στο πληκτρολόγιό σας. Επιλέξτε CombineNames (ή όπως ονομάσατε τη μακροεντολή) και κάντε κλικ στην επιλογή Εκτέλεση.

Πατήστε Alt F8 επιλέξτε CombineNames και κάντε κλικ στο Run

Πώς να συνδυάσετε ονόματα με διαφορετικές μορφές στο Excel

Ο συνδυασμός ονομάτων στο Excel μπορεί να είναι δύσκολος όταν εμφανίζονται σε διαφορετικές μορφές όπως «Όνομα, Επώνυμο», «Επώνυμο, Όνομα» ή ακόμα και ξεχωριστές στήλες. Ευτυχώς, το Excel προσφέρει μερικά χρήσιμα εργαλεία που σας επιτρέπουν να συνδυάζετε κελιά με τη βοήθεια κόμματος. Ακολουθούν ορισμένες λειτουργίες για να ξεκινήσετε:

Πώς να συνδυάσετε ονόματα με διαφορετικές μορφές στο Excel
 • Ampersand Operator (&): Η απλούστερη λύση για βασικούς συνδυασμούς ονομάτων. Ιδανικό για γρήγορη σύνδεση μερικών κυττάρων.
 • Λειτουργία CONCATENATE: Προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για την εισαγωγή διαστημάτων, ειδικών χαρακτήρων ή το συνδυασμό πολλών κελιών.
 • Κείμενο σε στήλες: Είναι καλύτερο όταν τα ονόματα βρίσκονται σε ένα μόνο κελί (όπως “Επώνυμο, Όνομα”) και πρέπει να χωριστούν σε ξεχωριστές στήλες.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικούς οδηγούς παραπάνω σχετικά με τη χρήση αυτών των συναρτήσεων για το συνδυασμό ονομάτων και επωνύμων με διαφορετικές μορφές στο Excel.

Πώς να εξαλείψετε τους περιττούς χώρους και τους χαρακτήρες ενώ βάζετε ονόματα μαζί

Όταν συνδυάζετε ονόματα στο Excel, ενδέχεται να έχετε επιπλέον κενά ή ειδικούς χαρακτήρες που διακόπτουν τη μορφοποίηση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν συνδυασμό των ενσωματωμένων λειτουργιών και εργαλείων του Excel για να καθαρίσετε τα αποτελέσματα. Παρακάτω, αναφέραμε μερικές από αυτές τις συναρτήσεις με τους τύπους τους:

1. Λειτουργία TRIM: Χρησιμοποιήστε αυτήν για να αφαιρέσετε τα κύρια, τα τελικά και τα πλεονάζοντα κενά μέσα στις συμβολοσειρές κειμένου για συνέπεια δεδομένων.

=TRIM(αναφορά_κελλιού)

2. Λειτουργία CLEAN: Αυτό σας βοηθά να αντιμετωπίσετε δεδομένα που ενδέχεται να περιέχουν μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες αφαιρώντας τους.

=CLEAN(αναφορά_κελλιού)

3. Λειτουργία SUBSTITUTE: Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε συγκεκριμένες εμφανίσεις ενός κειμένου σε ένα κελί, επιτρέποντας στοχευμένες τροποποιήσεις χωρίς να τροποποιήσετε ολόκληρο το περιεχόμενο.

=SUBSTITUTE(αναφορά_κελλιού, "παλιό_κείμενο", "νέο_κείμενο")

Τυπικά λάθη που γίνονται κατά τη συγχώνευση ονομάτων στο Excel και πώς να τα διορθώσετε

Ακολουθούν ορισμένα κοινά λάθη που μπορεί να κάνετε όταν συνδυάζετε ονόματα και επώνυμα στο Excel:

 • Λάθος: Τα ανορθόγραφα ονόματα είναι ένα κοινό πρόβλημα κατά τη συγχώνευση δεδομένων. Διορθώστε προσεκτικά τα δεδομένα σας πριν και μετά τη συγχώνευση.
 • Ασυνεπής μορφοποίηση: Επιπλέον κενά, αναντιστοιχία κεφαλαίων ή μεσαία αρχικά σε ορισμένες καταχωρίσεις, αλλά όχι σε άλλες, μπορεί να δημιουργήσουν σφάλματα. Τυποποιήστε τη μορφοποίηση πριν από τη συγχώνευση.
 • Λείπουν δεδομένα: Τα κενά κελιά μπορεί να προκαλέσουν σφάλματα. Αποφασίστε εάν θέλετε να εξαιρέσετε ημιτελείς καταχωρίσεις ή να χρησιμοποιήσετε ένα σύμβολο κράτησης θέσης (όπως “Δ/Υ”) για να προσθέσετε αργότερα τις λεπτομέρειες που λείπουν.
 • Εσφαλμένοι τύποι: Ελέγξτε ξανά τυχόν τύπους που χρησιμοποιείτε για συγχώνευση (όπως & ή CONCATENATE). Μικρά σφάλματα μπορεί να απορρίψουν τα αποτελέσματά σας.

Για να αποφύγετε αυτά τα λάθη, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Προεπισκόπηση πριν από την οριστικοποίηση: Όπου είναι δυνατόν, κάντε προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων της συγχώνευσής σας πριν δεσμευτείτε σε αυτήν. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αναγνώριση των σφαλμάτων.
 • Χρησιμοποιήστε λειτουργίες χειρισμού σφαλμάτων: Λειτουργίες όπως το IFERROR μπορούν να χειριστούν με χάρη απροσδόκητα ζητήματα στα δεδομένα σας.

Συνδυασμένα κελιά δεδομένων

Είτε η οργάνωση μιας λίστας επαφών, είτε η δημιουργία διευθύνσεων email ή ο εξορθολογισμός δεδομένων για λίστες αλληλογραφίας, ο συνδυασμός ονομάτων και επωνύμων στο Excel είναι απίστευτα χρήσιμος. Αυτή η απλή δεξιότητα απλοποιεί την οργάνωση δεδομένων και κάνει τα υπολογιστικά φύλλα σας πιο φιλικά προς τον χρήστη.

Πρόταση του techvortex – Καλύτερο VPN ποιότητας-τιμής

Διαβάστε επίσης: Πώς να ανταλλάξετε στήλες στο Excel

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *