televisions

Ξεχάστε το OLED — Το NanoLED θα μπορούσε να είναι το μέλλον στις τηλεοράσεις

Αν δεν είστε αφοσιωμένος λάτρης της οθόνης, είναι απίθανο να παραβρέθηκες στην Εβδομάδα Εμφάνισης της περασμένης εβδομάδας, την ετήσια εκδήλωση όπου οι εγκέφαλοι πίσω από τις μεγαλύτερες και καλύτερες τηλεοράσεις πηγαίνουν για να δουν τι θα ακολουθήσει, όπου, φέτος, το NanoLED ήταν το αστέρι του σόου.

Στην εκδήλωση, η TCL CSOT και η Samsung Display (δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πάνελ στον κόσμο) έφεραν τις δικές τους πρωτότυπες οθόνες σχεδιασμένες με NanoLED, οι οποίες είναι αλλιώς γνωστές ως QD-LED, QDEL, ακόμη και QD-EL. Και οι δύο πρωτότυπες οθόνες κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας εκτύπωση με έγχυση μελάνης για σημαντικά χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Ενώ οι προδιαγραφές τους εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σύγκριση με τις καλύτερες τηλεοράσεις OLED, η πρωτότυπη οθόνη NanoLED 18 ιντσών της Samsung είναι η μεγαλύτερη που έχουμε δει στο είδος της. Χρησιμοποιεί ανάλυση 3200×1800 σε συνδυασμό με 250 nits φωτεινότητας. Δεν συγκαταλέγεται σε καμία περίπτωση μεταξύ των καλύτερων τηλεοράσεων Samsung μέχρι στιγμής, αλλά θα μπορούσε μια μέρα να προαναγγέλλει αυτή τη νέα εποχή λόγω των πολύ λιγότερο δαπανηρών και πολύ ταχύτερων χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής.

Αν και βρίσκονται ακόμη νωρίς στην ανάπτυξή τους, οι κατασκευαστές ξεκαθαρίζουν ότι οι οθόνες NanoLED θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για πολύ βελτιωμένες τηλεοράσεις μέχρι το 2026.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TechVortex⁩ στο Viber  

 PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : “Ενισχύστε το Σαλόνι σας με το Απόλυτο Android TV Box για Έξυπνη Διασκέδαση!”

Το μέλλον των οθονών LCD τηλεοράσεων

Πρωτότυπο οθόνης TCL CSOT NanoLED
(Πίστωση εικόνας: FlatpanelsHD)

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε οθόνες LCD να κερδίζουν τις καλύτερες τηλεοράσεις OLED, καθώς η Sharp παρουσίασε το δικό της πρωτότυπο QDEL στην CES 2024 μαζί με την ίδια την TCL που ανακοινώνει μια εντελώς νέα ανακάλυψη στην τεχνολογία πάνελ WHVA.

Αν και κάπως συγκεχυμένο, το NanoLED και όλα τα άλλα ονόματά του αναφέρονται στην εσωτερική τεχνική φύση των κβαντικών κουκκίδων που εφαρμόζονται άμεσα με την ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό έχει επίσης αναφερθεί ως QLED, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως ως όρος stand-in για τις περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις LCD, αλλά είναι κάπως παραπληροφορημένο.

Όσο μπερδεμένο κι αν είναι, το NanoLED σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην τεχνολογία της οθόνης, όπου το χρώμα και η φωτεινότητα βλέπουν σημαντικές βελτιώσεις έναντι της κυρίαρχης δύναμης των οθονών OLED. Το μόνο μειονέκτημα; Οι μπλε κβαντικές κουκκίδες, οι οποίες αποτελούσαν πάντα μείζον ζήτημα στο QLED και σε διάφορα πάνελ κβαντικών κουκκίδων λόγω της περιορισμένης διάρκειας ζωής τους.

Αναβαθμίστε τη ζωή σας με μια καθημερινή δόση από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές ειδήσεις, τα hacks στον τρόπο ζωής και την επιμελημένη μας ανάλυση. Γίνετε ο πρώτος που θα μάθετε για τα τελευταίας τεχνολογίας gadget και τις πιο δημοφιλείς προσφορές.

Το πρωτότυπο NanoLED ανάλυσης 3200×1800 της Samsung μπορεί στην αρχή να μην φαίνεται πολύ εντυπωσιακό, δεδομένης της μικρότερης ακίνητης περιουσίας του και των μόλις 250 nits φωτεινότητας, αλλά είναι μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη οθόνη QD-LED με 18,2 ίντσες.

Εν τω μεταξύ, η προσφορά NanoLED 14 ιντσών της TCL στοχεύει να είναι μεταξύ των καλύτερες τηλεοράσεις για παιχνίδια με οθόνη 14 ιντσών ανάλυσης 2,8K που φέρεται να καλύπτει το 85% της χρωματικής γκάμας BT.2020 σε εύρος ρυθμού ανανέωσης 30-120 Hz.

Με υψηλότερη απόδοση φωτεινότητας, αυτές οι οθόνες NanoLED θα μπορούσαν να είναι ασυνεχείς μόλις γίνουν διαθέσιμες σε μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης. Μέχρι τότε, ωστόσο, όσοι περιμένουν χωρίς ανάσα τι θα μπορούσαν να φέρουν στο τραπέζι οι τηλεοράσεις NanoLED ενάντια στον ανταγωνισμό OLED, θα πρέπει να περιμένουν αρκετά για να δουν τα αποτελέσματα.

Προηγούμενες εκτιμήσεις που έγιναν από τον κύριο κατασκευαστή NanoLED, τη Nanosys (η οποία παρείχε επίσης παρόμοια πάνελ στη Sharp για την οθόνη QDEL της), λένε ότι η εμπορευματοποίηση αυτής της τεχνολογίας δεν θα γίνει πριν από το 2025 ή το 2026 το νωρίτερο — έτσι, προς το παρόν, το LG C4 OLED είναι ασφαλές.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *