Τι πρέπει να κάνετε πριν πουλήσετε ή χαρίσετε τον υπολογιστή σας

Χρειάζεται ο υπολογιστής σας Windows 11 Antivirus;

Περιεχόμενα

Καθώς η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εξελίσσεται, οι απειλές γίνονται πιο περίπλοκες, με υψηλά διακυβεύματα. Αυτό μπορεί να είναι ένα τρομακτικό τοπίο και η ερώτηση στο μυαλό όλων μπορεί να είναι: “Πώς μπορώ να προστατεύσω τον υπολογιστή Windows και τα προσωπικά μου δεδομένα;”

Εάν είστε χρήστης των Windows 11, μπορεί να σκέφτεστε εάν πρέπει ή όχι να επενδύσετε σε ένα πρόσθετο πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή εάν οι ενσωματωμένες λειτουργίες ασφαλείας που συνοδεύουν το λειτουργικό σας σύστημα είναι αρκετές. Η σωστή απάντηση εξαρτάται από την κατανόηση του βάθους και του εύρους των προστασιών που υπάρχουν ήδη στα Windows 11, μετά από την οποία μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε εάν πιστεύετε ότι δεν είναι επαρκής.

Κυβερνοασφάλεια σε μια ψηφιακή εποχή: Προστασία του εικονικού μας κόσμου

6 τρόποι για να διορθώσετε ένα σφάλμα 0x8007003b στα Windows 11 και 10

Η σουίτα ασφαλείας των Windows: Περισσότερα από ένα λειτουργικό σύστημα

Τα Windows 11 δεν είναι απλώς ένα λειτουργικό σύστημα. είναι ένας φρουρός ασφαλείας που περιπολεί ακούραστα τα ψηφιακά σας σύνορα. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται το σύστημά σας, τα Windows 11 είναι σε υπηρεσία, αναπτύσσοντας έναν συνδυασμό υλικού και λογισμικού υψηλής τεχνολογίας για την προστασία της ταυτότητας, των πληροφοριών και των εφαρμογών σας.

Θα αναλύσουμε τα διάφορα στοιχεία ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος ομαδοποιημένα ανάλογα με το τμήμα της ψηφιακής σας ζωής που προστατεύουν.

The Malware Busters

Η προστασία από κακόβουλο λογισμικό είναι ένα βασικό μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τα Windows 11 δεν απογοητεύουν. Μηχανισμοί προστασίας και ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο παίζουν για να αποκρούσουν αυτά τα ψηφιακά παράσιτα. Υπάρχουν δύο κύρια στοιχεία που σας προστατεύουν από κακόβουλο λογισμικό, ξεκινώντας από το Windows Defender.

Microsoft Defender Antivirus: Your Digital Bodyguard

Στην καρδιά των άμυνων του συστήματος βρίσκεται το Microsoft Defender Antivirus. Σκεφτείτε το ως ένας ψηφιακός σωματοφύλακας που είναι πάντα σε υπηρεσία, χρησιμοποιώντας τεχνολογία επόμενης γενιάς για να προσφέρει προστασία κατά των ιών σε πραγματικό χρόνο.

Όπως ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς τρίτου κατασκευαστή, η Microsoft διατηρεί το Defender ενημερωμένο με τους πιο πρόσφατους ορισμούς ιών. Όσο εγκαθιστάτε τις ενημερώσεις σας, θα πρέπει να προσφέρει παρόμοια προστασία με τις τυπικές σουίτες επί πληρωμή.

Microsoft Defender SmartScreen: Ο ψηφιακός σας σύμβουλος

ο Microsoft Defender SmartScreen είναι ένας σύμβουλος, που σας ειδοποιεί όταν ένας ιστότοπος, μια εφαρμογή ή μια λήψη φέρει τα χαρακτηριστικά της κακόβουλης πρόθεσης.

Η έξυπνη οθόνη σας προστατεύει από διαδικτυακές απειλές, όπως ιστότοπους ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και επιθεωρεί τυχόν αρχεία που κατεβάζετε. Χρησιμοποιεί μια δυναμικά ενημερωμένη λίστα με αναφερόμενες απειλές για να διασφαλίσει ότι δεν θα καταλήξετε κατά λάθος κάπου επικίνδυνα και θα πέσετε θύματα εγκλημάτων όπως κλοπή ταυτότητας. Εάν λαμβάνετε μια προειδοποίηση SmartScreen κατά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, καλύτερα να σκεφτείτε δύο φορές για να συνεχίσετε!

Οι Υπερασπιστές Δικτύων

Σχεδόν κάθε προσωπικός υπολογιστής είναι συνδεδεμένος σε κάποιο δίκτυο αυτές τις μέρες, το οποίο καθιστά δυνατό για κακοήθεις από οπουδήποτε στον κόσμο να γλιστρήσουν μέσα από τις ρωγμές, εάν η ασφάλειά σας δεν είναι στο ύψος της δουλειάς. Τα Windows 11 διαθέτουν εκτεταμένες δυνατότητες ασφάλειας δικτύου, χωρίς τις οποίες ο υπολογιστής σας θα μολυνόταν μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Τείχος προστασίας της Microsoft: Υπό πολιορκία

Το Τείχος προστασίας της Microsoft λειτουργεί ως ψηφιακός τοίχος, απωθώντας χάκερ ή κακόβουλο λογισμικό που επιχειρούν να διεισδύσουν στον υπολογιστή σας μέσω του Διαδικτύου ή ενός δικτύου. Ως επί το πλείστον, αυτό συμβαίνει στο παρασκήνιο, αλλά περιστασιακά όταν εκκινείτε ένα πρόγραμμα που θέλει πρόσβαση στο δίκτυο, το τείχος προστασίας θα σας ζητήσει να το εγκρίνετε.

Ασφαλές Wi-Fi: Κάντε την καλύτερη λήψη σας

Η πλοήγηση στον ασύρματο κόσμο είναι πιο ασφαλής από ποτέ με τα Windows 11. Το σύστημα υποστηρίζει τυποποιημένες μεθόδους ελέγχου ταυτότητας και κρυπτογράφησης για το Wi-Fi, συμπεριλαμβανομένων των WiFi 6 και WPA3.

Να θυμάστε ότι για να επωφεληθείτε από αυτήν τη βελτιωμένη ασφάλεια Wi-Fi, πρέπει να έχετε υλικό που να υποστηρίζει αυτά τα πρότυπα. Δηλαδή, χρειάζεστε έναν δρομολογητή και έναν προσαρμογέα δικτύου που να υποστηρίζει Wi-Fi 6 και WPA3.

Οι Προστάτες της Ταυτότητας

Τα Windows 11 προσφέρουν διάφορα μέτρα προστασίας ταυτότητας. Υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες παραβίασης κωδικού πρόσβασης κάθε λεπτό, είτε εξ αποστάσεως μέσω δικτύου είτε από κάποιον με φυσική πρόσβαση στη συσκευή σας Windows 11. Με αυτές τις δυνατότητες, είναι πολύ λιγότερο πιθανό κάποιος να εισβάλει στον υπολογιστή σας όταν αποτύχουν άλλες μέθοδοι, όπως κακόβουλο λογισμικό.

Windows Hello: Ο προσωπικός σας ψηφιακός θυρωρός

Το Windows Hello είναι σαν ένας ψηφιακός θυρωρός, που σας επιτρέπει να μπείτε στις συσκευές σας Windows 11 χρησιμοποιώντας ένα PIN, αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικό αποτύπωμα. Ποια από αυτές τις επιλογές είναι διαθέσιμη εξαρτάται από το υλικό στο οποίο έχει πρόσβαση ο υπολογιστής σας. Για παράδειγμα, πρέπει να έχετε μια κάμερα web με πιστοποίηση Windows Hello για να χρησιμοποιήσετε το Face Unlock και, φυσικά, χρειάζεστε έναν συμβατό σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο.

Wake on Approach and Lock on Leave: Your Digital Sentry

Για συσκευές εξοπλισμένες με αισθητήρα ανίχνευσης παρουσίας, τα Windows 11 προσφέρουν μια δυνατότητα που κλειδώνει αυτόματα τη συσκευή σας χρησιμοποιώντας την αναγνώριση προσώπου όταν απομακρύνεστε και την ξεκλειδώνει όταν επιστρέψετε. Αυτό έλυσε ένα κοινό πρόβλημα όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να κλειδώσουν τους υπολογιστές τους πριν σηκωθούν για να κάνουν κάτι άλλο, κάτι που αφήνει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους κακούς.

Η συσκευή και τα προστατευτικά δεδομένων

Ενώ οι δυνατότητες ασφαλείας που αναφέραμε παραπάνω μπορούν να διατηρήσουν τα δεδομένα σας ασφαλή εάν η συσκευή σας Windows πέσει σε λάθος χέρια, με αυτά τα εργαλεία μπορείτε να τα επαναφέρετε ή να δείτε εάν κάτι στον υπολογιστή σας χτυπάει εκεί που δεν θα έπρεπε.

Find My Device: Your Digital Locator

ο Εύρεση της συσκευής μου χαρακτηριστικό είναι σαν ψηφιακός εντοπιστής. Όταν είναι ενεργοποιημένο, μπορεί να βοηθήσει στην ανάκτηση χαμένου ή κλεμμένου υλικού, μετριάζοντας τις απειλές ασφαλείας που βασίζονται στη φυσική πρόσβαση σε συσκευές.

Πίνακας ελέγχου απορρήτου: Το ψηφιακό σας κέντρο ελέγχου

ο Πίνακας ελέγχου απορρήτου είναι το ψηφιακό κέντρο ελέγχου σας, που προσφέρει μια απλή προβολή όπου μπορείτε να διαχειριστείτε δεδομένα, να εξάγετε αναφορές και να δείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν την κάμερα, το μικρόφωνό σας, ακόμη και την τοποθεσία σας.

Οι Φύλακες Εφαρμογών

Οι εφαρμογές είναι συχνά ένα αδύναμο σημείο στη θωράκιση της κυβερνοασφάλειας. Τα Windows 11, ωστόσο, έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την ασφάλεια των εφαρμογών σας, προστατεύοντας τις πολύτιμες πληροφορίες σας με πολλούς τρόπους.

Microsoft Edge: Your Digital Scout

Ο Microsoft Edge είναι ο ψηφιακός σας ανιχνευτής, που αποκλείει τους ανιχνευτές διαφημίσεων και προστατεύει από κακόβουλο λογισμικό. Ελέγχει επίσης εάν οι κωδικοί πρόσβασής σας έχουν παραβιαστεί. Όπως το Google Chrome, το Edge βασίζεται πλέον στο Chromium, επομένως δεν είναι πλέον το αουτσάιντερ έναντι του προγράμματος περιήγησης της Google ή του Firefox. Δεν υπάρχει πλέον πιεστική ανάγκη χρήσης προγράμματος περιήγησης τρίτου μέρους.

OneDrive: Το ψηφιακό σας δίχτυ ασφαλείας

Εάν χρησιμοποιείτε τη δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας OneDrive στα Windows 11, τα έγγραφα και οι φωτογραφίες σας δημιουργούνται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας, παρέχοντας ένα ψηφιακό δίχτυ ασφαλείας για τα δεδομένα σας. Έτσι, ακόμα κι αν συμβεί το χειρότερο, ακόμα κι αν τα τοπικά σας δεδομένα καταστραφούν από κακόβουλο λογισμικό, μπορείτε πάντα να τα ανακτήσετε. Συγκεκριμένα, το OneDrive μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα σας από επιθέσεις Ransomware.

Microsoft Family Safety: Ο ψηφιακός σας φύλακας

Microsoft Family Safety είναι ο ψηφιακός φύλακας για την οικογένειά σας. Βοηθά στην ανάπτυξη υγιών ψηφιακών συνηθειών παρέχοντας διαφάνεια στις δραστηριότητες της οικογένειάς σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γονικούς ελέγχους για να αποκλείσετε ακατάλληλες εφαρμογές και παιχνίδια και να περιορίσετε την περιήγηση σε ιστότοπους που είναι φιλικοί για παιδιά χρησιμοποιώντας το Microsoft Edge σε Windows, Xbox και Android.

Πώς συγκρίνονται οι δυνατότητες ασφαλείας των Windows 11 με τα Windows 10

Τα Windows 11 βασίζονται στο πλαίσιο ασφαλείας του προκατόχου τους, των Windows 10, αλλά προχωρούν μερικά βήματα παραπέρα. Βελτιώνει τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά ενώ εισάγει νέα, δημιουργώντας ένα πιο ενισχυμένο αμυντικό σύστημα έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο. Από έναν πιο προηγμένο μηχανισμό προστασίας από ιούς έως πιο ισχυρή προστασία ταυτότητας, τα Windows 11 είναι ένα βήμα προς τα πάνω στην ασφάλεια.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι κάθε έκδοση των Windows εξέρχεται τελικά από το παράθυρο υποστήριξής της. Σε αυτό το σημείο, όλοι οι χρήστες της παλαιότερης έκδοσης των Windows θα πρέπει να πραγματοποιήσουν μετεγκατάσταση ή να διακινδυνεύσουν σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας. Έτσι, ακόμα κι αν τα Windows 11 δεν είχαν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια από τα Windows 10, θα έπρεπε να κάνετε αναβάθμιση κάποια στιγμή, υποθέτοντας ότι θέλετε να παραμείνετε με τα Windows ως λειτουργικό σύστημα.

Οι βελτιώσεις στην ασφάλεια των Windows 11 προσθέτουν ένα επιπλέον πρόβλημα σε όσους θέλουν να κάνουν αναβάθμιση από προηγούμενες εκδόσεις, όπως τα Windows 10. Συγκεκριμένα, τα Windows 11 απαιτούν ορισμένες δυνατότητες ασφαλείας υλικού, όπως μια λειτουργική μονάδα TPM 2.0, διαφορετικά δεν θα μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος υπολογιστής, ή τουλάχιστον, θα αντικαταστήσει τα κύρια στοιχεία του τρέχοντος υπολογιστή σας κάποια στιγμή.

Χρειάζεστε λογισμικό προστασίας από ιούς ή είναι το Windows Defender αρκετά καλό;

Η πολυεπίπεδη προσέγγιση ασφάλειας που υιοθετούν τα Windows 11 είναι αξιέπαινη, προσφέροντας προστασία έναντι μιας ευρείας σειράς απειλών. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: Είναι αρκετά αυτά τα μέτρα για να εξουδετερώσουν ή να προστατεύσουν από μεγάλες απειλές ασφαλείας και κακόβουλο λογισμικό;

Η απάντηση δεν είναι κομμένη και στεγνή. Ενώ τα Windows 11 προσφέρουν ολοκληρωμένες λειτουργίες ασφαλείας που θα πρέπει να επαρκούν για τους περισσότερους χρήστες, κανένα σύστημα δεν είναι αδιαπέραστο από όλες τις απειλές. Η κυβερνοασφάλεια είναι ένας αγώνας δρόμου και καθώς οι άμυνες εξελίσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις απειλές που έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν.

Οι ενσωματωμένες δυνατότητες των Windows 11 θα πρέπει να παρέχουν σταθερή προστασία για τον μέσο χρήστη. Ωστόσο, πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς ή ένα τείχος προστασίας τρίτου κατασκευαστή, θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα για όσους ασχολούνται με ευαίσθητα δεδομένα ή εργάζονται σε ψηφιακά περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου.

Υπάρχουν μερικά αξιοσημείωτα κενά που πρέπει να συμπληρωθούν στην ασφάλεια των Windows. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει VPN εγγενές στο λειτουργικό σύστημα (Εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) κατά τη στιγμή της σύνταξης, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να προμηθευτείτε ένα αξιόπιστο εάν είναι απαραίτητο. Πιθανότατα θα θέλετε επίσης διαχειριστές κωδικών πρόσβασης τρίτων, καθώς οι εσωτερικές λύσεις της Microsoft δεν είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς το χρήστη.

Ειδικοί τύποι κακόβουλου λογισμικού, όπως adware και spyware, μερικές φορές μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, όπως το MalwarebytesΕφαρμογή κατά του κακόβουλου λογισμικού.

Για ό,τι αξίζει, αυτός ο συγγραφέας δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να προσθέσει περισσότερο λογισμικό ασφαλείας πέρα ​​από το ενσωματωμένο antivirus, από τότε που η Microsoft άρχισε να περιλαμβάνει λογισμικό όπως το Defender ως μέρος του λειτουργικού συστήματος.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του λογισμικού ασφαλείας τρίτων κατασκευαστών

Ενώ το λογισμικό προστασίας από ιούς τρίτων μπορεί να προσφέρει επιπλέον ασφάλεια σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι η προσθήκη τέτοιου λογισμικού μπορεί να επηρεάσει τα Windows, να μην αποτελεί αναπόσπαστο μέρος τους και, ίσως, να μην είναι βελτιστοποιημένο.

Επίσης, οι λύσεις τρίτων μπορεί να σας βοηθήσουν περισσότερο, καθώς μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουν άδεια για πράγματα που τα Windows εκχωρούν αυτόματα στα δικά τους στοιχεία λογισμικού. Είναι πιθανό να υπάρξει κάποιου είδους πρόσθετη τριβή όταν όλα τα εξαρτήματά σας ασφαλείας δεν είναι εσωτερικά.

Επιπρόσθετα, αυτά τα πακέτα λογισμικού ασφαλείας μπορούν να προσθέσουν στο σύστημά σας φούσκωμα, επιβραδύνοντας τα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα στοιχεία ασφαλείας των Windows 11 δεν έχουν κόστος απόδοσης, αλλά αυτή είναι η βασική γραμμή με την οποία εργαζόμαστε εδώ. Είναι απίθανο να είναι πιο γρήγορο με πρόσθετο λογισμικό τρίτων κατασκευαστών.

Εάν θέλετε περισσότερη προστασία από αυτή που διαθέτουν τα Windows, ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες επιλογές λογισμικού προστασίας από ιούς για να ξεκινήσετε:

Δεν είναι μόνο τα Windows που μπορούν να επωφεληθούν από εργαλεία ασφαλείας όπως αυτές οι σουίτες προστασίας από ιούς.

Το VPN είναι πλέον απαραίτητο, προτείνουμε το ATLASVPN

Διαβάστε επίσης:Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς πρόσβασης WhatsApp

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *