κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp

Πώς να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp

Αν και η κρυπτογράφηση διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των μηνυμάτων σας αποτρέποντας την πρόσβαση τρίτων, το ίδιο επίπεδο ασφάλειας δεν επεκτείνεται στα αντίγραφα ασφαλείας της συνομιλίας σας WhatsApp που είναι αποθηκευμένα στο iCloud ή στο Google Drive. Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στα απλά βήματα για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp.

Το WhatsApp είναι μια ευρέως αποδεκτή και εύκολα προσβάσιμη πλατφόρμα ψηφιακής επικοινωνίας, χάρη στις πλούσιες σε πολυμέσα χαρακτηριστικά του. Ωστόσο, η δέσμευσή της για την ασφάλεια των συνομιλιών μεταξύ των χρηστών ενισχύει πραγματικά τη φήμη της ως αξιόπιστης πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Λοιπόν, ας βουτήξουμε.

Πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο

Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο (E2EE) λειτουργεί σαν μια ψηφιακή σήραγγα για την επικοινωνία σας, διασφαλίζοντας ότι μόνο ο προβλεπόμενος παραλήπτης μπορεί να ανοίξει και να διαβάσει το μήνυμα. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να επικοινωνήσετε με τον φίλο σας κρυφά και αντί να γράφετε σε καρτ ποστάλ, αποφασίζετε και οι δύο να πάρετε ένα κλειδωμένο κουτί για ασφαλή επικοινωνία. Εξασφαλίσατε ότι το κουτί είχε μόνο δύο κλειδιά και πήρατε από ένα το καθένα.

Πώς λειτουργεί η κρυπτογράφηση End To End

Γράφετε το μήνυμά σας με ασφάλεια, το βάζετε στο κουτί, το κλειδώνετε με το κλειδί σας και το στέλνετε. Ο φίλος σας λαμβάνει το κλειδωμένο κουτί, το ξεκλειδώνει με το κλειδί του και τελικά διαβάζει το μήνυμά σας. Κανένας άλλος, ούτε καν ο πάροχος αλληλογραφίας, δεν μπορεί να κρυφοκοιτάξει μέσα επειδή δεν έχει το αντίστοιχο κλειδί.

Έτσι λειτουργεί το E2EE στον ψηφιακό κόσμο. Το μήνυμά σας κωδικοποιείται με το μοναδικό κλειδί του παραλήπτη προτού φύγει από τη συσκευή σας. Μόνο η συσκευή τους έχει το αντίστοιχο κλειδί για να αποκωδικοποιήσει και να αποκαλύψει το αρχικό μήνυμα.

Αυτή η κρυπτογράφηση συμβαίνει και στα δύο άκρα της επικοινωνίας, εξ ου και στο τμήμα από άκρο σε άκρο, διασφαλίζοντας την ιδιωτικότητα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Σκεφτείτε το σαν έναν ασφαλή ψίθυρο που περνάει απευθείας ανάμεσα σε εσάς και τον φίλο σας, παρακάμπτοντας όποιον κρυφακούει στην πορεία. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό, ελέγξτε τον πλήρη οδηγό μας σχετικά με το τι είναι η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και πώς λειτουργεί.

Σε βλέπουν…Η δραστηριότητά σου στο διαδίκτυο καταγράφεται από την κυβέρνησή σου, τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου, τους προγραμματιστές εφαρμογών/πρόσθετων/IPTV και όλους τους ιστότοπους μέσω της αναγνωριστικής σας διεύθυνσης IP | PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην
Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨techvortex.eu στο Viber  

Έχεις οποιαδήποτε απορία; Έλα στο forum και κάνε την ερώτησή σου.

Σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε και να έχετε υπόψη σας προτού ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp:

 • Η απώλεια του κωδικού πρόσβασης ή του κλειδιού κρυπτογράφησης μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια δεδομένων. Αποθηκεύστε τα με ασφάλεια.
 • Ο βιομετρικός έλεγχος ταυτότητας (δακτυλικό αποτύπωμα/Αναγνωριστικό προσώπου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακτήσετε την πρόσβαση σε περίπτωση που ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης.
 • Τα κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας από άκρο σε άκρο χρειάζονται περισσότερο χρόνο λόγω κρυπτογράφησης/αποκρυπτογράφησης.

Πώς να ενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση End-to-End στο WhatsApp

Η ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο στο WhatsApp είναι εύκολη. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να το κάνετε:

Βήμα 1: Εκκινήστε το WhatsApp. Πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στην ενότητα Συνομιλίες.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε το WhatsApp στο iPhone σας, μπορείτε να πατήσετε απευθείας Ρυθμίσεις από την κάτω γραμμή.

Πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε Ρυθμίσεις

Βήμα 2: Επιλέξτε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας και πατήστε «Κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας από άκρο σε άκρο».

Μεταβείτε στην ενότητα Συνομιλίες και επιλέξτε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας

Βήμα 3: Πατήστε το κουμπί Ενεργοποίηση και επιλέξτε ένα από τα παρακάτω:

 • Δημιούργησε κωδικό
 • Χρησιμοποιήστε 64-ψήφιο κλειδί κρυπτογράφησης
Πατήστε το κουμπί Ενεργοποίηση και επιλέξτε μια μέθοδο κωδικού πρόσβασης

Εάν επιλέξατε Δημιουργία κωδικού πρόσβασης, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης και επιλέξτε Επόμενο. Τώρα, πληκτρολογήστε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση και πατήστε Επόμενο.

Εισαγάγετε έναν κωδικό πρόσβασης και επιλέξτε Επόμενο. Τώρα πληκτρολογήστε ξανά τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε ξανά Επόμενο

Βήμα 2: Πατήστε Δημιουργία και επιλέξτε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Πατήστε Δημιουργία και επιλέξτε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας 1

Εάν επιλέξατε το κλειδί κρυπτογράφησης 64 ψηφίων, ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

Βήμα 1: Πατήστε Δημιουργία κλειδιού 64 ψηφίων. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο και επιλέξτε Αντιγραφή. Πατήστε Συνέχεια.

Σημείωση: Αποθηκεύστε το 64-ψήφιο κλειδί κρυπτογράφησης WhatsApp σας με ασφάλεια. Χρειάζεστε αυτό το κλειδί για να επαναφέρετε το ιστορικό συνομιλιών και τα πολυμέσα σας από ένα κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας από άκρο σε άκρο.

Πατήστε Δημιουργία πλήκτρου 64 ψηφίων, πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο, επιλέξτε Αντιγραφή και πατήστε Συνέχεια

Βήμα 2: Επιβεβαιώστε επιλέγοντας το κουμπί «Αποθήκευσα το 64-ψήφιο κλειδί μου» και πατήστε Δημιουργία.

Επιβεβαιώστε επιλέγοντας το κουμπί Αποθήκευσα το 64ψήφιο κλειδί μου και πατήστε Δημιουργία

Εάν το αντίγραφο ασφαλείας δεν ξεκινά αυτόματα, πατήστε το κουμπί Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

Σημείωση: Μην μοιράζεστε το κλειδί κρυπτογράφησης με κανέναν.

Απενεργοποιήστε την κρυπτογράφηση End-to-End στο WhatsApp

Βήμα 1: Ανοίξτε το WhatsApp. Επιλέξτε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε Ρυθμίσεις.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε το WhatsApp στο iPhone, πατήστε Ρυθμίσεις στο κάτω μέρος. Μεταβείτε στις συνομιλίες.

Πατήστε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες και επιλέξτε Ρυθμίσεις

Βήμα 2: Πατήστε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας και επιλέξτε «Κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας από άκρο σε άκρο».

Πατήστε Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας και επιλέξτε Τέλος για τερματισμό κρυπτογραφημένου αντιγράφου ασφαλείας

Εάν επιλέξατε Δημιουργία κωδικού πρόσβασης, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Βήμα 1: Πατήστε το κουμπί Απενεργοποίηση, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε το κουμπί Επόμενο.

Πατήστε το κουμπί Απενεργοποίηση πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε το κουμπί Επόμενο

Βήμα 2: Επιλέξτε Απενεργοποίηση και πατήστε Τέλος.

Πατήστε ξανά το κουμπί Απενεργοποίηση και, τέλος, πατήστε Τέλος

Εάν επιλέξατε το κλειδί κρυπτογράφησης 64 ψηφίων, μπορείτε να προχωρήσετε ως εξής:

Βήμα 1: Επιλέξτε το κουμπί Απενεργοποίηση και εισαγάγετε τον 64-ψήφιο κωδικό κρυπτογράφησης στο γκρι πλαίσιο. Μόλις τελειώσετε, πατήστε Επόμενο.

Επιλέξτε το κουμπί Απενεργοποίηση πληκτρολογήστε τον 64ψήφιο κωδικό κρυπτογράφησης στο γκρι πλαίσιο και πατήστε Επόμενο

Βήμα 2: Πατήστε ξανά το κουμπί Απενεργοποίηση και πατήστε Τέλος.

Πατήστε ξανά το κουμπί Απενεργοποίηση και, τέλος, πατήστε Τέλος

Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες συμβουλές WhatsApp για Android και iOS

Οφέλη από τη χρήση κρυπτογραφημένου εφεδρικού κωδικού πρόσβασης

Οφέλη από τη χρήση κρυπτογραφημένου εφεδρικού κωδικού πρόσβασης

Τώρα που γνωρίζουμε πώς να ενεργοποιήσουμε ή να απενεργοποιήσουμε την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp σε Android και iPhone, ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα της χρήσης ασφαλούς δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp από άκρο σε άκρο:

 • Προστασία δεδομένων: Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο διασφαλίζει ότι τα αντίγραφα ασφαλείας των συνομιλιών σας είναι ασφαλή και ιδιωτικά. Ακόμα κι αν κάποιος αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στα αντίγραφα ασφαλείας σας, δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει το περιεχόμενο χωρίς το κλειδί κρυπτογράφησης.
 • Ενισχυμένη ασφάλεια: Μόνο καθορισμένοι δέκτες, εξοπλισμένοι με τα απαιτούμενα κλειδιά κρυπτογράφησης, μπορούν ενεργά να αποκρυπτογραφήσουν και να αποκτήσουν πρόσβαση στο αντίγραφο ασφαλείας συνομιλίας. Αυτή η προληπτική προσέγγιση διατηρεί τις συνομιλίες σας ιδιωτικές και διασφαλίζει ότι παραμένουν αδιάβαστες από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
 • Ασφαλής μετάδοση: Εξασφαλίζει επίσης την επικοινωνία μεταξύ της συσκευής σας και του αποθηκευτικού χώρου cloud όπου αποθηκεύονται τα αντίγραφα ασφαλείας των συνομιλιών σας. Αυτό προστατεύει τα δεδομένα σας από υποκλοπές από χάκερ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετάδοσης.
 • Νομική συμμόρφωση: Το E2EE ευθυγραμμίζεται επίσης με τους κανονισμούς και τα πρότυπα περί απορρήτου, όπως ο GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων). Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό τόσο για τους χρήστες όσο και για τον πάροχο υπηρεσιών για τη διατήρηση της νομικής συμμόρφωσης.
 • Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των παραβιάσεων: Σε ατυχή περίπτωση παραβίασης δεδομένων, αυτή η τεχνολογία μειώνει τον αντίκτυπο στα δεδομένα των χρηστών. Τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης διατηρούν το κρυπτογραφημένο περιεχόμενο του αρχείου μη αναγνώσιμο ακόμα και αν κάποιος έχει πρόσβαση στα αρχεία.
 • Προστασία ευαίσθητων πληροφοριών: Αυτή η δυνατότητα ασφαλείας διασφαλίζει ότι, ακόμη και στην περίπτωση επαναφοράς αντιγράφων ασφαλείας, τυχόν ιδιωτικές ή ευαίσθητες πληροφορίες που επικοινωνείτε μέσω WhatsApp παραμένουν ιδιωτικές και ασφαλείς.

Διαβάστε επίσης: Πώς να χρησιμοποιήσετε το WhatsApp σε δύο τηλέφωνα με τον ίδιο αριθμό

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον κρυπτογραφημένο εφεδρικό κωδικό πρόσβασης WhatsApp

1. Υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση κρυπτογραφημένων αντιγράφων ασφαλείας από άκρο σε άκρο;

Ναι, δεν είναι δυνατή η επαναφορά τους σε διαφορετικό αριθμό τηλεφώνου από αυτόν στον οποίο δημιουργήθηκαν. Επίσης, η ανάκτηση συνομιλιών ενδέχεται να απαιτεί περισσότερα βήματα από τα μη κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας.

2. Ποιες είναι μερικές εναλλακτικές επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και οι περιορισμοί ασφαλείας τους;

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των συνομιλιών στο iCloud ή στο Google Drive, αλλά αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας δεν είναι κρυπτογραφημένα από προεπιλογή. Προσφέρουν λιγότερο απόρρητο και είναι ευάλωτα σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση εάν παραβιαστούν λογαριασμοί αποθήκευσης cloud.

3. Τι συμβαίνει με τα υπάρχοντα αντίγραφα ασφαλείας μου εάν ενεργοποιήσω την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο;

Εάν ενεργοποιήσατε πρόσφατα την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, τα υπάρχοντα αντίγραφα ασφαλείας δεν θα κρυπτογραφούνται αυτόματα. Πρέπει να δημιουργήσετε ένα νέο κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας από άκρο σε άκρο για να απολαύσετε τη βελτιωμένη ασφάλεια.

4. Μπορώ να μεταφέρω τα κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας από άκρο σε άκρο μεταξύ παρόχων αποθήκευσης cloud;

Δυστυχώς, η απευθείας μεταφορά κρυπτογραφημένων αντιγράφων ασφαλείας μεταξύ παρόχων δεν είναι προς το παρόν δυνατή. Πρέπει να αποκρυπτογραφήσετε το αντίγραφο ασφαλείας στη μία πλατφόρμα και να δημιουργήσετε ένα νέο κρυπτογραφημένο αντίγραφο ασφαλείας στην άλλη.

5. Ποιος αλγόριθμος κρυπτογράφησης χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας από άκρο σε άκρο;

Το WhatsApp συνδυάζει το AES-256 για συμμετρική κρυπτογράφηση και το RSA-4096 για την ανταλλαγή κλειδιών. Αυτό παρέχει ένα ισχυρό και ευρέως αναγνωρισμένο επίπεδο ασφάλειας.

Το αντίγραφο ασφαλείας του WhatsApp Chat είναι ασφαλές

Είτε δίνετε προτεραιότητα στην ασφάλεια είτε στην ευκολία, το WhatsApp προσφέρει επιλογές για την προσαρμογή της κρυπτογράφησης αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας στις ανάγκες σας. Ελπίζουμε ότι τώρα καταλαβαίνετε πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συνομιλίας WhatsApp σε Android ή iPhone.

Διαβάστε επίσης :WhatsApp στο Signal,Πρέπει να κάνετε το άλμα;

Ποια εφαρμογή μηνυμάτων παίρνει το στέμμα;

Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς πρόσβασης WhatsApp

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *