Τι δεν πρέπει να μοιράζεστε

10 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να μοιραστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βασικά Takeaways

  • Μην μοιράζεστε τα ταξιδιωτικά σας σχέδια ή φωτογραφίες ενώ βρίσκεστε σε ένα ταξίδι για να αποφύγετε τη διαφήμιση ότι λείπετε από το σπίτι και πιθανώς να προκαλέσετε κλοπή.
  • Απενεργοποιήστε τα δεδομένα τοποθεσίας και διαγράψτε τα μεταδεδομένα φωτογραφίας πριν από τη δημοσίευση για να προστατεύσετε τη φυσική σας διεύθυνση και τις ευαίσθητες πληροφορίες σας.
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση στοιχείων προσωπικής ταυτοποίησης, όπως την πλήρη ημερομηνία γέννησής σας ή φωτογραφίες σημαντικών εγγράφων, για να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας και τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το τι κάνουν οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα δεδομένα σας, η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δίνουμε περισσότερες πληροφορίες από όσες αντιλαμβανόμαστε. Ας εξετάσουμε ορισμένα σημαντικά είδη πληροφοριών που δεν πρέπει ποτέ να κοινοποιείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προστατεύσετε το απόρρητο και την ασφάλειά σας.

Οι 20 κορυφαίες εφαρμογές και ιστότοποι μέσων κοινωνικής δικτύωσης

1. Ταξιδιωτικά σχέδια

Σκεφτείτε δύο φορές πριν καυχηθείτε για τις καταπληκτικές επερχόμενες διακοπές σας ή δημοσιεύσετε φωτογραφίες ενώ βρίσκεστε σε ένα ταξίδι. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα μπορούσε να δει αυτές τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσει για κακόβουλους σκοπούς. Για παράδειγμα, αν κάποιος γνωρίζει πού ζείτε και έχει κακόβουλη πρόθεση, το να ξέρεις ότι θα είσαι χιλιάδες μίλια μακριά για δύο εβδομάδες είναι μια ανοιχτή πρόσκληση να ληστέψεις το σπίτι σου.

Ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, μην κοινοποιήσετε λεπτομέρειες ή φωτογραφίες σχετικά με το ταξίδι σας μέχρι να επιστρέψετε. Αν και αυτό είναι λιγότερο συναρπαστικό, σας προστατεύει επειδή δεν διαφημίζετε στον κόσμο ότι λείπετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό επεκτείνεται και στη δημοσίευση φωτογραφιών του σπιτιού σας. Οποιαδήποτε φωτογραφία του τόπου που ζείτε δίνει στους ανθρώπους περισσότερα κομμάτια παζλ για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πού ζείτε, πού βρίσκονται οι τυφλές γωνίες γύρω από πόρτες, παράθυρα με σπασμένες κλειδαριές κ.λπ.

2. Δεδομένα τοποθεσίας

Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν γεωγραφική τοποθεσία (από τη διεύθυνση IP ή τη λειτουργία GPS του τηλεφώνου σας) για να σας επιτρέπουν να προσθέτετε ετικέτες στις αναρτήσεις σας με το πού βρίσκεστε. Πριν δημοσιεύσετε, ελέγξτε εάν ο ιστότοπος προσθέτει αυτόματα τα δεδομένα τοποθεσίας σας και απενεργοποιήστε τα πριν από τη δημοσίευση. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει λόγος να μοιραστείτε την τοποθεσία σας με όλους όσους μπορούν να δουν την ανάρτηση.

Ανάλογα με το πού μοιράζεστε φωτογραφίες, τα άτομα μπορεί επίσης να έχουν πρόσβαση στα μεταδεδομένα φωτογραφιών που δείχνουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι τράβηξε τη φωτογραφία και πού τραβήχτηκε. Επομένως, η διαγραφή μεταδεδομένων φωτογραφιών πριν από τη μεταφόρτωση είναι μια σοφή ιδέα.

Αυτή η προσοχή επεκτείνεται επίσης στη φυσική διεύθυνση ή τους αριθμούς τηλεφώνου σας. Δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεστε τη διεύθυνση ή τον αριθμό τηλεφώνου σας σε ένα δημόσιο κανάλι, καθώς δεν μπορεί να γίνει γνωστό ποιος θα μπορούσε να έχει τις πληροφορίες.

3. Πληροφορίες Προσωπικής Ταυτοποίησης

Ιστότοποι όπως το Facebook είναι γεμάτοι πολύτιμα δεδομένα για άτομα που χρησιμοποιούν την κοινωνική μηχανική για να κλέψουν την ταυτότητά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα πρέπει πάντα να αποφεύγετε να μοιράζεστε πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση της ταυτότητάς σας, όπως η πλήρης ημερομηνία γέννησής σας. Μην κοινοποιείτε ποτέ φωτογραφίες της άδειας οδήγησης, του διαβατηρίου ή της πιστωτικής σας κάρτας, οι οποίες περιέχουν προσωπικά στοιχεία που δεν θέλετε να δημοσιοποιήσετε.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να παρακολουθείτε τα «διασκεδαστικά κουίζ» που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάθε τόσο. Αυτά σας ζητούν να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως πού πήγατε σχολείο, ποιο ήταν το όνομα του πρώτου σας κατοικίδιου κ.λπ.

Αυτοί οι τύποι ερωτήσεων χρησιμοποιούνται συχνά ως ερωτήσεις ασφαλείας για την προστασία των λογαριασμών σας στο διαδίκτυο. Ευτυχώς, αυτές οι αδύναμες ερωτήσεις ασφαλείας καταργούνται σταδιακά σε πολλούς ιστότοπους, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πιθανή επιφάνεια επίθεσης σε πολλές περιπτώσεις. Η δημοσιοποίηση αυτών των απαντήσεων θα μπορούσε να επιτρέψει σε κάποιον να εισβάλει στον λογαριασμό σας. μείνετε ασφαλείς από την κοινωνική μηχανική διατηρώντας αυτές τις πληροφορίες ιδιωτικές.

4. Προσωπικά παράπονα και ατάκες

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι το μέρος για να εκθέσετε τα παράπονά σας. Εάν θέλετε να παραπονεθείτε για το αφεντικό, τους συναδέλφους ή τους συγγενείς σας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα τρομερό μέρος για να το κάνετε. Κάποιος πιθανότατα θα το δει και θα ενημερώσει το άτομο, με αποτέλεσμα μια ακατάστατη κατάσταση.

Είναι σύνηθες για τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να αναθεωρούν το ιστορικό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όταν υποβάλετε αίτηση για εργασία, άδεια ή κάτι παρόμοιο. Κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και μην κάνεις αναρτήσεις που σε κάνουν να μοιάζεις με τρομερό άτομο.

Ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, γιατί να μην ξεκινήσετε ένα ιδιωτικό περιοδικό όπου μπορείτε να βγάλετε ό,τι θέλετε; Όπως κι αν επιλέξετε να το κάνετε, το να κρατάτε τον θυμό σας μακριά από τη δημόσια πλατεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι μια έξυπνη ιδέα.

Λάβετε υπόψη ότι πολλές εταιρείες προσφέρουν εξυπηρέτηση πελατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επομένως αυτό δεν ισχύει για τη λήψη βοήθειας για μια νόμιμη καταγγελία. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε ευγενικοί σε αυτές τις περιπτώσεις.

5. Αυτοενοχοποιητικά στοιχεία

Αν και το να μπεις σε μπελάδες για ένα κακογραμμένο αστείο ή ένα εμπρηστικό σχόλιο που κάνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αρκετά κακό, είναι κάτι εντελώς άλλο να παραβιάσεις τον νόμο και να αφήσεις τα στοιχεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τα δουν όλοι.

Είναι απίθανο να δείτε κάποια πραγματικά αποτρόπαια εγκλήματα να γίνονται δεκτά στο Facebook ή στο Twitter. Ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να συναντήσετε περιστατικά όπου οι άνθρωποι αδιαφορούν για την οδήγηση μεθυσμένος ή τη λήψη selfie στον αυτοκινητόδρομο.

Μερικοί μοιράζονται ακόμη και φωτογραφίες από τα ναρκωτικά τους, τα παράνομα πυροβόλα όπλα ή τα μετρητά που έχουν κλέψει. Αυτό ισχύει και για τις ακατάλληλες φωτογραφίες του εαυτού σας—είναι τρομερή ιδέα να τις δημοσιεύσετε σε οποιαδήποτε κοινωνική πλατφόρμα.

Κάντε τη χάρη σε όλους (συμπεριλαμβανομένου του εαυτού σας) μην δημοσιεύοντας ποτέ κάτι τέτοιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα λίγα likes που μπορεί να λάβετε δεν αξίζουν την καταστροφή της φήμης σας ή ακόμα και τη φυλακή για διάπραξη εγκλήματος.

6. Ακριβές νέες αγορές

Πολλοί άνθρωποι αγαπούν να μοιράζονται φωτογραφίες με τα νέα τους «παιχνίδια» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε μόλις αποκτήσατε ένα νέο τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή, αυτοκίνητο, τηλεόραση, κόσμημα ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα πρέπει να δημοσιοποιήσετε την αγορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πιο σημαντικός λόγος είναι πρακτικός: το να πείτε στον κόσμο ότι έχετε ένα γυαλιστερό νέο παιχνίδι θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι να θέλουν να το κλέψουν ή να σας εκμεταλλευτούν με κάποιο τρόπο. Μια ακραία περίπτωση θα ήταν να ανακοινώσετε ότι κερδίσατε το λαχείο. Εάν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είστε ευκατάστατοι λόγω των όσων μπορείτε να αντέξετε οικονομικά, μπορεί να προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους.

Ένα άλλο αποτέλεσμα που αξίζει να εξεταστεί είναι ότι αυτές οι αναρτήσεις υπογραμμίζουν μια σημαντική αρνητική επίδραση των κοινωνικών δικτύων: μόνο το να βλέπεις τα κυριότερα σημεία της ζωής όλων των άλλων καθιστά εύκολο να νιώθεις ότι η δική σου δεν είναι τόσο εκπληκτική.

7. Προσωπικές συμβουλές

Ανάρτηση συμβουλών στο Facebook

Όλοι έχουμε δει ανθρώπους να ζητούν θεραπείες για τη νοσταλγία ή νομικές συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ανεξάρτητα από το πόσο σίγουροι μπορεί να είστε, είναι προς το συμφέρον όλων (συμπεριλαμβανομένου του δικού σας) να μην δίνετε ιατρικές ή νομικές συμβουλές σε άτομα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν είστε γιατρός ή δικηγόρος.

Το βασικό σημείο είναι ότι απλά δεν ξέρεις (και δεν μπορείς) να ξέρεις όλα τα γεγονότα. Εάν κάποιος είναι άρρωστος ή αντιμετωπίζει προβλήματα, θα πρέπει να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Αυτό ισχύει επίσης για συμβουλές σχετικά με την άσκηση, την απώλεια βάρους, τη διατροφή, τα οικονομικά, τις σχέσεις και άλλα ευαίσθητα θέματα. Δεν πρόκειται να πάρετε ολόκληρη την εικόνα από μια ανάρτηση κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι καλύτερο να παραμείνετε σιωπηλοί για όλα αυτά γιατί εάν δώσετε συμβουλές που καταλήγουν να βλάψουν κάποιον, θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινήσουν νομικά μέτρα εναντίον σας.

8. Scammy Giveaways και Contests

Fake Giveaway του Bill Gates

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι πρωταρχικοί τρόποι για τις εταιρείες να διοργανώνουν δώρα και διαγωνισμούς, κυρίως επειδή είναι πολύ εύκολο να κάνετε κλικ στο “κοινή χρήση” και να μην το σκέφτεστε δύο φορές. Αν και υπάρχουν πολλά νόμιμα δώρα στο Facebook και παρόμοια, θα πρέπει να τα σκέφτεστε προσεκτικά πριν τα μοιράζεστε συνεχώς.

Αν μοιράζεστε συνεχώς δώρα, διαγωνισμούς και προσκλήσεις σε παιχνίδια Facebook, πιθανότατα ενοχλείτε τους φίλους σας. Ακόμη πιο σημαντικό, ορισμένοι από αυτούς τους λεγόμενους διαγωνισμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι στην πραγματικότητα κρυφές απάτες. Θα μπορούσατε να διαδώσετε εν αγνοία σας κακόβουλο λογισμικό ή να ξεγελάσετε τους ανθρώπους για να δώσουν ευαίσθητα δεδομένα.

Για να είστε ασφαλείς, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με όλες τις αναρτήσεις που ενθαρρύνουν έντονα την κοινή χρήση και ζητούν προσωπικά στοιχεία.

9. Προνομιακές Εσωτερικές Πληροφορίες

Είναι εύκολο λάθος να δημοσιεύετε κατά λάθος προσωπικές πληροφορίες σε ένα δημόσιο κανάλι. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την έκθεση εμπιστευτικών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν γνωρίζετε προστατευμένες λεπτομέρειες στη δουλειά σας, μην τις κοινοποιείτε οπουδήποτε, ειδικά στο διαδίκτυο.

Το να μιλάτε για κάποιον που πρόκειται να απολυθεί την επόμενη εβδομάδα, τη στρατηγική της εταιρείας σας για το νέο έτος και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες μπορεί να σας φέρουν σε μεγάλο μπελά. Αυτό ισχύει και για την οικογένειά σας. Μην δημοσιεύετε ευαίσθητες συμφωνίες για τα οικογενειακά σας συμβάντα που δεν χρειάζεται να γνωρίζουν οι άλλοι. Αν δεν είναι δικά σας νέα, μην τα κοινοποιήσετε.

10. Οτιδήποτε δεν θέλετε να δημοσιοποιήσετε

Αυτό είναι λίγο πιάσιμο για οτιδήποτε δεν καλύπτεται παραπάνω. Αν υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτός είναι ο εξής: μην δημοσιεύετε ποτέ κάτι που δεν θα θέλατε να δει όλος ο κόσμος.

Στο Διαδίκτυο, από τη στιγμή που κάτι έχει δημοσιευτεί, είναι σχεδόν αδύνατο να το αφαιρέσετε εντελώς. Ακόμα κι αν ορίσετε τις αναρτήσεις σας σε “μόνο για φίλους”, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα ποιος έχει δει τις αναρτήσεις και τις φωτογραφίες σας, τις έχει αποθηκεύσει ή τις μοιράστηκε με κάποιον άλλο. Κάποιος θα μπορούσε πάντα να στείλει ένα στιγμιότυπο οθόνης σε άλλο άτομο που δεν μπορεί να δει “επίσημα” την ανάρτηση, για παράδειγμα.

Έτσι, αν δημοσιεύσετε κάτι σήμερα και το μετανιώσετε δύο χρόνια αργότερα, μπορεί να μπορέσετε να το διαγράψετε από τον λογαριασμό σας, αλλά ποτέ δεν μπορεί να διαγραφεί εντελώς από το διαδίκτυο. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να μην δημοσιεύετε ή να μην κοινοποιείτε ποτέ κάτι που δεν θα θέλατε να βάλετε στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας.

Τι δεν πρέπει να μοιράζεστε στο Διαδίκτυο

Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μοιράζεστε με φίλους που δεν βλέπετε προσωπικά, η κοινή χρήση στο διαδίκτυο έχει πολλά μειονεκτήματα σε σύγκριση με την προσωπική συζήτηση. Είναι εύκολο να μοιράζεσαι υπερβολικά, να μην συνειδητοποιείς το κοινό που θα μπορούσε να δει τις αναρτήσεις σου ή να κάνει άλλα λάθη.

Η κοινοποίηση πληροφοριών στο διαδίκτυο οικειοθελώς μειώνει το απόρρητό σας και μπορεί να σας ανοίξει και σε επιθέσεις κατά της ασφάλειάς σας. Είναι σοφό να είστε σκόπιμοι για αυτά που μοιράζεστε.

Διαβάστε επίσης:10 μυστικά για να βγαλετε τα πρώτο σας εκατομμύριο

Οι απλούστερες και γρήγορες μέθοδοι για να κερδίσετε 500 $ στο Διαδίκτυο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *