σημάδια ότι η μητρική σας είναι νεκρή

8 σημάδια ότι η μητρική σας είναι νεκρή

 

Μια ετοιμοθάνατη μητρική πλακέτα είναι ένα από τα πιο απογοητευτικά ζητήματα υλικού που μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Καθώς η μητρική πλακέτα λειτουργεί ως η καρδιά του υπολογιστή, τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει θα προκαλέσουν δυσλειτουργία των άλλων στοιχείων του υπολογιστή σας.

Αν και αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη την αναγνώριση μιας ετοιμοθάνατης μητρικής πλακέτας, μερικά σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας.

Προσδιορισμός εάν η μητρική σας πλακέτα αποτυγχάνει ή έχει εσφαλμένη διαμόρφωση

Προτού υποθέσετε ότι η μητρική σας είναι νεκρή, είναι ζωτικής σημασίας να επιβεβαιώσετε ότι δεν έχει απλώς παραμετροποιηθεί εσφαλμένα. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κόκκινα φώτα στη μητρική σας πλακέτα, τα προβλήματα της συσκευής σας είναι πιθανότατα αποτέλεσμα λανθασμένης διαμόρφωσης. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, βεβαιωθείτε ότι οι μονάδες PSU, CPU, RAM και GPU είναι όλες σωστά διαμορφωμένες και συμβατές. Μπορείτε να ελέγξετε τη συμβατότητα εξαρτημάτων του υπολογιστή σας και υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ελέγξετε τον υπολογιστή σας για αποτυχία εξαρτημάτων.

Εάν η μητρική πλακέτα και τα εξαρτήματά της δεν έχουν ρυθμιστεί εσφαλμένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόβλημα να είναι η ίδια η μητρική πλακέτα. Για να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας, θα πρέπει να καθορίσετε εάν τα παρακάτω συμπτώματα ισχύουν για τη συσκευή σας.

1. Η εκκίνηση του υπολογιστή σας κάνει τον ήχο της μητρικής σας πλακέτας

Εάν κάτι δεν πάει καλά με τη μητρική σας πλακέτα, ο υπολογιστής σας θα προσπαθήσει να το μεταδώσει μέσω μιας σειράς μπιπ—γνωστά και ως μπιπ POST. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καθολικό πρότυπο για τους κωδικούς μπιπ. Θα πρέπει να προσδιορίσετε τον κατασκευαστή του BIOS ελέγχοντας την επωνυμία της μητρικής πλακέτας και, στη συνέχεια, αναζητήστε “[manufacturer] κωδικούς μπιπ.”

Οι περισσότεροι κατασκευαστές περιλαμβάνουν έναν κωδικό μπιπ που υποδηλώνει μια ετοιμοθάνατη μητρική πλακέτα ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τη μητρική πλακέτα. Εάν αποκρυπτογραφήσετε τους κωδικούς μπιπ και διαπιστώσετε ότι αυτό ισχύει για τον υπολογιστή σας, ετοιμαστείτε να αντικαταστήσετε τη μητρική σας πλακέτα. Εάν ο υπολογιστής σας δεν εμφανίζει τίποτα ή δεν ακούει κανένα ηχητικό σήμα, αυτό είναι επίσης ένα σαφές σημάδι ότι η μητρική σας πλακέτα μπορεί να είναι νεκρή (ή ίσως απλώς να μην είναι συνδεδεμένη;!). Ωστόσο, εάν ο κωδικός μπιπ υποδεικνύει πρόβλημα με άλλο στοιχείο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μητρική σας πλακέτα να είναι εντάξει.

2. Το POST επιστρέφει σφάλματα ή αποτυγχάνει να εκτελεστεί

Ο υπολογιστής αποτυγχάνει να τροφοδοτήσει τον αυτοέλεγχο λόγω έλλειψης συσκευών sata
Πίστωση εικόνας: Robert S/Flickr/CC BY-SA 2.0

Το POST (Power On Self Test) είναι μια διαδικασία που εκτελείται από το BIOS πριν από την εκκίνηση του υπολογιστή σας. Εάν η μητρική πλακέτα αποτυγχάνει ή είναι νεκρή, ο υπολογιστής σας δεν θα μπορεί να κάνει POST—αν και αξίζει να σημειωθεί ότι η ακατάλληλη εγκατάσταση ή η αποτυχία άλλων στοιχείων υλικού μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα. Εάν το POST δεν εκτελεστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόβλημα να είναι η μητρική πλακέτα ή το PSU.

3. Φώτα που αναβοσβήνουν εμφανίζονται στη μητρική σας πλακέτα

Τα φώτα της μητρικής πλακέτας σας δίνουν μερικές επιπλέον συμβουλές σχετικά με το τι συμβαίνει με τη συσκευή σας. Οι περισσότερες σύγχρονες μητρικές έχουν τέσσερις κόκκινες λυχνίες LED. Το BOOT υποδεικνύει προβλήματα HDD/SSD, το VGA υποδεικνύει προβλήματα GPU, το DRAM υποδεικνύει προβλήματα RAM και η CPU υποδεικνύει προβλήματα CPU. Εάν η αντιμετώπιση του υποδεικνυόμενου στοιχείου δεν επιλύσει το πρόβλημά σας, πιθανώς η μητρική σας πλακέτα δεν λειτουργεί σωστά.

4. Η μητρική σας πλακέτα παρουσιάζει σημάδια σωματικής βλάβης

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, οποιαδήποτε φυσική ζημιά στη μητρική σας πλακέτα χρησιμεύει ως σαφής ένδειξη ότι η μητρική σας μπορεί να είναι νεκρή. Αναζητήστε κυκλώματα, στροφές ή βαθουλώματα, σπασίματα, ρωγμές, σβώλους πυκνωτές ή εκκένωση ηλεκτρολυτών. Η ζημιά από το νερό και τα βραχυκυκλώματα είναι πιο δύσκολο να παρατηρηθούν, αλλά αποχρωματισμός ή σημάδια εγκαύματος μπορεί να υποδηλώνουν ότι υπάρχει το καθένα, αντίστοιχα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει επίσης ότι τα standoffs συγκρατούν σωστά τη μητρική πλακέτα. Εάν δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένες με τις υποδοχές τους, μπορεί να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα στη μητρική σας πλακέτα. Δοκιμάστε να απεγκαταστήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά τη μητρική σας πλακέτα. Εάν παρατηρήσετε ότι η μητρική πλακέτα είναι εμφανώς σκονισμένη, μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να την καθαρίσετε με ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα.

5. Η εγκατάσταση μιας νέας μπαταρίας CMOS αποτυγχάνει να αναβιώσει τη μητρική πλακέτα

Πριν υποθέσετε ότι η μητρική σας είναι νεκρή, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την μπαταρία CMOS. Ορισμένες ύποπτες «αστοχίες» της μητρικής πλακέτας οφείλονται σε νεκρή μπαταρία CMOS. Αναζητήστε τη μητρική σας πλακέτα στο Διαδίκτυο και προσδιορίστε την κατάλληλη μπαταρία CMOS για αγορά—πιθανότατα μια μπαταρία CR2032. Εγκαταστήστε τη νέα μπαταρία CMOS και προσπαθήστε να εκκινήσετε ξανά τον υπολογιστή σας.

6. Η αντικατάσταση της μνήμης RAM και η αφαίρεση της κάρτας βίντεο δεν βοηθά

Δύο μπαστούνια ram απεικονίζονται δίπλα στο ψυγείο της CPU

Δεν είναι ασυνήθιστο για μια συσκευή να αποτυγχάνει να εκκινήσει λόγω προβλημάτων με τις μονάδες RAM ή την GPU. Μπορείτε να προσδιορίσετε εάν αυτό ισχύει για τον υπολογιστή σας αφαιρώντας τη GPU και όλα εκτός από ένα μοχλό μνήμης RAM. Εάν αποτύχει να εκκινήσει, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τη μνήμη RAM με ένα άλλο stick. Η αποτυχία εκκίνησης παρά την αφαίρεση της μνήμης RAM και της GPU υποδηλώνει ότι κανένα στοιχείο δεν είναι η πηγή του προβλήματος.

7. Τα εξαρτήματά σας λειτουργούν όταν χρησιμοποιούνται με διαφορετική μητρική πλακέτα

Εάν η εγκατάσταση μιας άλλης μητρικής πλακέτας κάνει το σύστημά σας να λειτουργήσει ξανά, υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα η μητρική σας να είναι το εξάρτημα που αποτυγχάνει. Αυτή η δοκιμή είναι χρήσιμη επειδή σας επιτρέπει να προσδιορίσετε με μια απλή διαδικασία ότι α) η μητρική πλακέτα είναι νεκρή ή β) ένα εξάρτημα που δεν είναι μητρική πλακέτα, όπως το PSU ή η CPU, δυσλειτουργεί.

Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε το PSU εάν έχετε ένα επιπλέον διαθέσιμο!

8. Η μητρική σας πλακέτα δεν θα ανάβει ακόμα και όταν είναι σε Breadboard

Το Breadboarding είναι ένας όρος που αναφέρεται στην απογύμνωση του υπολογιστή σας στα βασικά στοιχεία υλικού του—τη μητρική πλακέτα, μία μονάδα RAM, τη CPU και το ψυγείο και το PSU. Εάν η μητρική σας πλακέτα έχει ηχείο, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνεται. Θα χρειαστεί να συνδέσετε όλα αυτά τα εξαρτήματα σε ένα αντιστατικό στρώμα και να προσπαθήσετε να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας.

Εάν η διαμόρφωση του breadboard δεν εκκινεί, μπορείτε να υποθέσετε ότι ένα από τα στοιχεία δεν λειτουργεί σωστά. Θα ακούσετε μπιπ από το ηχείο της μητρικής πλακέτας ή θα παρατηρήσετε ότι οι λυχνίες σφάλματος φωτίζουν τη μητρική πλακέτα. Εάν δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα, απενεργοποιήστε το και προσθέστε σταδιακά ένα στοιχείο κάθε φορά μέχρι να αποτύχει το σύστημα. Όταν συμβεί αυτό, έχετε εντοπίσει το δυσλειτουργικό εξάρτημά σας.

Αντικαταστήστε τη μητρική σας και αναζωογονήστε το σύστημά σας

Η αστοχία της μητρικής πλακέτας είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί. Ενώ ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε μερικές εντατικές διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων και επισκευής, είναι δυνατό να επαναφέρετε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή στη σωστή λειτουργία, κάνοντας τα σωστά βήματα. Εάν διαπιστώσετε ότι το πρόβλημα είναι η μητρική σας πλακέτα, θα πρέπει να διερευνήσετε εάν εξακολουθεί να καλύπτεται από την εγγύηση—πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν γενναιόδωρες πολιτικές.

Διαβάστε επίσης:Δεν υπάρχει αρκετή μνήμη στα Windows 11

Windows 11 Enterprise vs Professional

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *