Cryptocurrency

Τι είναι το κρυπτονόμισμα και πώς λειτουργεί;

Κρυπτονόμισμα – έννοια και ορισμός

Το κρυπτονόμισμα, που μερικές φορές ονομάζεται κρυπτονόμισμα ή κρυπτονόμισμα, είναι κάθε μορφή νομίσματος που υπάρχει ψηφιακά ή εικονικά και χρησιμοποιεί κρυπτογραφία για την ασφάλεια των συναλλαγών. Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν κεντρική αρχή έκδοσης ή ρύθμισης, αντίθετα χρησιμοποιούν ένα αποκεντρωμένο σύστημα για την καταγραφή των συναλλαγών και την έκδοση νέων μονάδων.

Τι είναι το κρυπτονόμισμα;

Το κρυπτονομίσματα είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών που δεν βασίζεται στις τράπεζες για την επαλήθευση των συναλλαγών. Είναι ένα σύστημα peer-to-peer που μπορεί να επιτρέψει σε οποιονδήποτε οπουδήποτε να στέλνει και να λαμβάνει πληρωμές. Αντί να είναι φυσικά χρήματα που μεταφέρονται και ανταλλάσσονται στον πραγματικό κόσμο, οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα υπάρχουν καθαρά ως ψηφιακές καταχωρήσεις σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων που περιγράφει συγκεκριμένες συναλλαγές. Όταν μεταφέρετε κεφάλαια κρυπτονομισμάτων, οι συναλλαγές καταγράφονται σε δημόσιο βιβλίο. Τα κρυπτονομίσματα αποθηκεύονται σε ψηφιακά πορτοφόλια.

Το Cryptocurrency έλαβε το όνομά του επειδή χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για την επαλήθευση των συναλλαγών. Αυτό σημαίνει ότι η προηγμένη κωδικοποίηση εμπλέκεται στην αποθήκευση και μετάδοση δεδομένων κρυπτονομισμάτων μεταξύ πορτοφολιών και σε δημόσια λογιστικά βιβλία. Ο στόχος της κρυπτογράφησης είναι να παρέχει ασφάλεια και ασφάλεια.

Το πρώτο κρυπτονόμισμα ήταν το Bitcoin , το οποίο ιδρύθηκε το 2009 και παραμένει το πιο γνωστό σήμερα. Μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος για τα κρυπτονομίσματα είναι το εμπόριο με σκοπό το κέρδος, με τους κερδοσκόπους κατά καιρούς να οδηγούν τις τιμές στον ουρανό.

Cryptocurrency

Πώς λειτουργεί το κρυπτονόμισμα;

Τα κρυπτονομίσματα τρέχουν σε ένα κατανεμημένο δημόσιο βιβλίο που ονομάζεται blockchain, ένα αρχείο όλων των συναλλαγών που ενημερώνονται και τηρούνται από τους κατόχους νομισμάτων.

Οι μονάδες κρυπτονομισμάτων δημιουργούνται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξόρυξη, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ισχύος υπολογιστή για την επίλυση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων που δημιουργούν νομίσματα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να αγοράσουν τα νομίσματα από μεσίτες, στη συνέχεια να τα αποθηκεύσουν και να τα ξοδέψουν χρησιμοποιώντας κρυπτογραφικά πορτοφόλια.

Εάν έχετε κρυπτονόμισμα, δεν έχετε τίποτα απτό. Αυτό που κατέχετε είναι ένα κλειδί που σας επιτρέπει να μετακινήσετε μια εγγραφή ή μια μονάδα μέτρησης από το ένα άτομο στο άλλο χωρίς ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος.

Παρόλο που το Bitcoin υπάρχει από το 2009, τα κρυπτονομίσματα και οι εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain εξακολουθούν να εμφανίζονται σε οικονομικούς όρους και αναμένονται περισσότερες χρήσεις στο μέλλον. Οι συναλλαγές που περιλαμβάνουν ομόλογα, μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν τελικά να διαπραγματεύονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Cryptocurrency

Παραδείγματα κρυπτονομισμάτων

Υπάρχουν χιλιάδες κρυπτονομίσματα. Μερικά από τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν:

Bitcoin:

Το Bitcoin, που ιδρύθηκε το 2009, ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα και εξακολουθεί να είναι το πιο συχνά διαπραγματεύσιμο. Το νόμισμα αναπτύχθηκε από τον Satoshi Nakamoto – ευρέως πιστεύεται ότι είναι ένα ψευδώνυμο για ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων των οποίων η ακριβής ταυτότητα παραμένει άγνωστη.

Ethereum:

Αναπτύχθηκε το 2015, το Ethereum είναι μια πλατφόρμα blockchain με το δικό της κρυπτονόμισμα, που ονομάζεται Ether (ETH) ή Ethereum. Είναι το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα μετά το Bitcoin.

Litecoin:

Αυτό το νόμισμα μοιάζει περισσότερο με το bitcoin, αλλά έχει προχωρήσει πιο γρήγορα για να αναπτύξει νέες καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένων ταχύτερων πληρωμών και διαδικασιών για να επιτρέψει περισσότερες συναλλαγές.

Κυματισμός:

Το Ripple είναι ένα σύστημα κατανεμημένου καθολικού που ιδρύθηκε το 2012. Το Ripple μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση διαφορετικών ειδών συναλλαγών, όχι μόνο κρυπτονομισμάτων. Η εταιρεία πίσω από αυτό έχει συνεργαστεί με διάφορες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα κρυπτονομίσματα που δεν ανήκουν στο Bitcoin είναι συλλογικά γνωστά ως “altcoins” για να τα ξεχωρίζουν από τα πρωτότυπα.

Πώς να αγοράσετε κρυπτονομίσματα

Ίσως αναρωτιέστε πώς να αγοράσετε κρυπτονομίσματα με ασφάλεια. Υπάρχουν συνήθως τρία βήματα. Αυτά είναι:

Βήμα 1: Επιλογή πλατφόρμας

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιήσετε. Γενικά, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ ενός παραδοσιακού μεσίτη ή ενός αποκλειστικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων:

  • Παραδοσιακοί μεσίτες. Αυτοί είναι διαδικτυακοί μεσίτες που προσφέρουν τρόπους αγοράς και πώλησης κρυπτονομισμάτων, καθώς και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων όπως μετοχές, ομόλογα και ETF. Αυτές οι πλατφόρμες τείνουν να προσφέρουν χαμηλότερο κόστος συναλλαγών αλλά λιγότερες δυνατότητες κρυπτογράφησης.
  • Ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων. Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων για να διαλέξετε, καθένα από τα οποία προσφέρει διαφορετικά κρυπτονομίσματα, αποθήκευση πορτοφολιού, επιλογές έντοκων λογαριασμών και πολλά άλλα. Πολλά ανταλλακτήρια χρεώνουν προμήθειες που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία.

Όταν συγκρίνετε διαφορετικές πλατφόρμες, σκεφτείτε ποια κρυπτονομίσματα προσφέρονται, τι χρεώνουν, τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τις επιλογές αποθήκευσης και ανάληψης και τυχόν εκπαιδευτικούς πόρους.

Βήμα 2: Χρηματοδότηση του λογαριασμού σας

Αφού επιλέξετε την πλατφόρμα σας, το επόμενο βήμα είναι να χρηματοδοτήσετε τον λογαριασμό σας ώστε να ξεκινήσετε τις συναλλαγές. Τα περισσότερα ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν κρυπτογράφηση χρησιμοποιώντας νομίσματα fiat (δηλαδή, που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση), όπως το δολάριο ΗΠΑ, η βρετανική λίρα ή το ευρώ χρησιμοποιώντας τις χρεωστικές ή πιστωτικές τους κάρτες – αν και αυτό διαφέρει ανάλογα με την πλατφόρμα.

Οι αγορές κρυπτογράφησης με πιστωτικές κάρτες θεωρούνται επικίνδυνες και ορισμένες ανταλλαγές δεν τις υποστηρίζουν. Ορισμένες εταιρείες πιστωτικών καρτών δεν επιτρέπουν επίσης συναλλαγές κρυπτογράφησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθή και δεν είναι σκόπιμο να διακινδυνεύσετε να χρεωθείτε – ή ενδεχομένως να πληρώσετε υψηλές χρεώσεις συναλλαγών με πιστωτική κάρτα – για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Ορισμένες πλατφόρμες θα δέχονται επίσης μεταφορές ACH και τραπεζικά εμβάσματα. Οι αποδεκτοί τρόποι πληρωμής και ο χρόνος που απαιτείται για καταθέσεις ή αναλήψεις διαφέρουν ανά πλατφόρμα. Ομοίως, ο χρόνος που απαιτείται για την εκκαθάριση των καταθέσεων ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο πληρωμής.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι αμοιβές. Αυτά περιλαμβάνουν πιθανές προμήθειες συναλλαγών κατάθεσης και ανάληψης συν προμήθειες συναλλαγών. Οι χρεώσεις θα διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδο πληρωμής και την πλατφόρμα, κάτι που πρέπει να ερευνηθεί εξαρχής.

Βήμα 3: Υποβολή παραγγελίας

Μπορείτε να κάνετε μια παραγγελία μέσω της πλατφόρμας ιστού ή κινητής τηλεφωνίας του μεσίτη ή του ανταλλακτηρίου σας. Εάν σχεδιάζετε να αγοράσετε κρυπτονομίσματα, μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας «αγορά», επιλέγοντας τον τύπο παραγγελίας, εισάγοντας το ποσό των κρυπτονομισμάτων που θέλετε να αγοράσετε και επιβεβαιώνοντας την παραγγελία. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τις παραγγελίες «πώλησης».

Υπάρχουν επίσης άλλοι τρόποι για να επενδύσετε σε κρυπτογράφηση. Αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες πληρωμών όπως το PayPal, το Cash App και το Venmo, που επιτρέπουν στους χρήστες να αγοράζουν, να πουλούν ή να διατηρούν κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, υπάρχουν τα ακόλουθα επενδυτικά οχήματα:

  • Bitcoin καταπιστεύματα:  Μπορείτε να αγοράσετε μετοχές καταπιστευμάτων Bitcoin με έναν κανονικό λογαριασμό μεσιτείας. Αυτά τα οχήματα δίνουν στους ιδιώτες επενδυτές έκθεση στην κρυπτογράφηση μέσω του χρηματιστηρίου.
  • Bitcoin αμοιβαία κεφάλαια:  Υπάρχουν Bitcoin ETF και Bitcoin αμοιβαία κεφάλαια για να διαλέξετε.
  • Μετοχές blockchain ή ETF:  Μπορείτε επίσης να επενδύσετε έμμεσα σε κρυπτογράφηση μέσω εταιρειών blockchain που ειδικεύονται στην τεχνολογία πίσω από τις συναλλαγές κρυπτογράφησης και κρυπτογράφησης. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε μετοχές ή ETF εταιρειών που χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain.

Η καλύτερη επιλογή για εσάς θα εξαρτηθεί από τους επενδυτικούς σας στόχους και την όρεξη για ρίσκο.

Πώς να αποθηκεύσετε κρυπτονομίσματα

Αφού αγοράσετε κρυπτονόμισμα, πρέπει να το αποθηκεύσετε με ασφάλεια για να το προστατεύσετε από hacks ή κλοπές. Συνήθως, τα κρυπτονομίσματα αποθηκεύονται σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, τα οποία είναι φυσικές συσκευές ή διαδικτυακό λογισμικό που χρησιμοποιείται για την ασφαλή αποθήκευση των ιδιωτικών κλειδιών των κρυπτονομισμάτων σας. Ορισμένα ανταλλακτήρια παρέχουν υπηρεσίες πορτοφολιού, διευκολύνοντας την απευθείας αποθήκευση μέσω της πλατφόρμας. Ωστόσο, δεν παρέχουν αυτόματα όλα τα ανταλλακτήρια ή οι μεσίτες υπηρεσίες πορτοφολιού για εσάς.

Υπάρχουν διαφορετικοί πάροχοι πορτοφολιών για να διαλέξετε. Οι όροι «ζεστό πορτοφόλι» και «κρύο πορτοφόλι» χρησιμοποιούνται:

  • Αποθήκευση ζεστού πορτοφολιού: Τα  “καυτά πορτοφόλια” αναφέρονται σε αποθήκευση κρυπτογράφησης που χρησιμοποιεί διαδικτυακό λογισμικό για την προστασία των ιδιωτικών κλειδιών των περιουσιακών σας στοιχείων.
  • Αποθήκευση κρύου πορτοφολιού:  Σε αντίθεση με τα ζεστά πορτοφόλια, τα κρύα πορτοφόλια (γνωστά και ως πορτοφόλια υλικού) βασίζονται σε ηλεκτρονικές συσκευές εκτός σύνδεσης για την ασφαλή αποθήκευση των ιδιωτικών κλειδιών σας.

Συνήθως, τα κρύα πορτοφόλια τείνουν να χρεώνουν τέλη, ενώ τα ζεστά πορτοφόλια όχι.

Cryptocurrency

Τι μπορείτε να αγοράσετε με κρυπτονομίσματα;

Όταν πρωτοκυκλοφόρησε, το Bitcoin προοριζόταν να είναι ένα μέσο για καθημερινές συναλλαγές, καθιστώντας δυνατή την αγορά όλων, από ένα φλιτζάνι καφέ έως έναν υπολογιστή ή ακόμα και αντικείμενα μεγάλων εισιτηρίων, όπως ακίνητα. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί αρκετά και, ενώ ο αριθμός των ιδρυμάτων που δέχονται κρυπτονομίσματα αυξάνεται, οι μεγάλες συναλλαγές που το αφορούν είναι σπάνιες. Ακόμα κι έτσι, είναι δυνατό να αγοράσετε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων από ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση. Να μερικά παραδείγματα:

Ιστότοποι τεχνολογίας και ηλεκτρονικού εμπορίου:

Αρκετές εταιρείες που πωλούν προϊόντα τεχνολογίας δέχονται κρυπτογράφηση στους ιστότοπούς τους, όπως η newegg.com, η AT&T και η Microsoft. Το Overstock, μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, ήταν από τους πρώτους ιστότοπους που δέχτηκαν το Bitcoin. Το Shopify, το Rakuten και το Home Depot το δέχονται επίσης.

Πολυτελή αγαθά:

Ορισμένοι λιανοπωλητές πολυτελείας δέχονται τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής. Για παράδειγμα, ο διαδικτυακός λιανοπωλητής πολυτελείας Bitdials προσφέρει Rolex, Patek Philippe και άλλα ρολόγια υψηλής ποιότητας σε αντάλλαγμα για Bitcoin.

Αυτοκίνητα:

Ορισμένοι έμποροι αυτοκινήτων – από μάρκες μαζικής αγοράς μέχρι αντιπροσώπους πολυτελείας υψηλής ποιότητας – δέχονται ήδη κρυπτονομίσματα ως πληρωμή.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ:

Τον Απρίλιο του 2021, η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία AXA ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να αποδέχεται το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής για όλες τις γραμμές ασφάλισής της εκτός από την ασφάλιση ζωής (λόγω ρυθμιστικών θεμάτων). Η Premier Shield Insurance, η οποία πουλά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικίας και αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, δέχεται επίσης Bitcoin για πληρωμές ασφαλίστρων.

Εάν θέλετε να ξοδέψετε κρυπτονομίσματα σε έναν πωλητή λιανικής που δεν το αποδέχεται απευθείας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια χρεωστική κάρτα κρυπτονομίσματος, όπως το BitPay στις ΗΠΑ.

Απάτες κρυπτονομισμάτων και απάτες κρυπτονομισμάτων

Δυστυχώς, η εγκληματικότητα στα κρυπτονομίσματα αυξάνεται. Οι απάτες κρυπτονομισμάτων περιλαμβάνουν:

Ψεύτικοι ιστότοποι:  Ψεύτικοι ιστότοποι που διαθέτουν ψεύτικες μαρτυρίες και ορολογία κρυπτογράφησης που υπόσχονται τεράστιες, εγγυημένες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζετε να επενδύετε.

Εικονικά σχήματα Ponzi:  Οι εγκληματίες κρυπτονομισμάτων προωθούν ανύπαρκτες ευκαιρίες για επενδύσεις σε ψηφιακά νομίσματα και δημιουργούν την ψευδαίσθηση τεράστιων αποδόσεων πληρώνοντας παλιούς επενδυτές με χρήματα νέων επενδυτών. Μια επιχείρηση απάτης, το BitClub Network, συγκέντρωσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια προτού κατηγορηθούν οι δράστες της τον Δεκέμβριο του 2019 .

Επικυρώσεις “διασημοτήτων”:  Οι απατεώνες παρουσιάζονται στο διαδίκτυο ως δισεκατομμυριούχοι ή γνωστά ονόματα που υπόσχονται να πολλαπλασιάσουν την επένδυσή σας σε ένα εικονικό νόμισμα, αλλά αντ’ αυτού κλέβουν ό,τι στέλνετε. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων ή δωμάτια συνομιλίας για να ξεκινήσουν φήμες ότι ένας διάσημος επιχειρηματίας υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Μόλις ενθαρρύνουν τους επενδυτές να αγοράσουν και ανεβάσουν την τιμή, οι απατεώνες πωλούν το μερίδιό τους και το νόμισμα μειώνεται σε αξία.

Ρομαντικές απάτες:  Το FBI προειδοποιεί για μια τάση στις  διαδικτυακές απάτες γνωριμιών , όπου οι απατεώνες πείθουν τους ανθρώπους που συναντούν σε εφαρμογές γνωριμιών ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επενδύσουν ή να συναλλάσσονται σε εικονικά νομίσματα. Το Κέντρο Παραπόνων Διαδικτυακού Εγκλήματος του FBI κατέθεσε περισσότερες από 1.800 αναφορές για ερωτικές απάτες που εστιάζονται σε κρυπτογράφηση τους πρώτους επτά μήνες του 2021, με απώλειες που έφτασαν τα 133 εκατομμύρια δολάρια.

Διαφορετικά, οι απατεώνες μπορεί να παρουσιαστούν ως νόμιμοι έμποροι εικονικών νομισμάτων ή να δημιουργήσουν πλαστά ανταλλακτήρια για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους να τους δώσουν χρήματα. Μια άλλη απάτη κρυπτογράφησης περιλαμβάνει δόλιες πωλήσεις για μεμονωμένους λογαριασμούς συνταξιοδότησης σε κρυπτονομίσματα. Στη συνέχεια, υπάρχει το απλό hacking κρυπτονομισμάτων, όπου οι εγκληματίες εισβάλλουν στα ψηφιακά πορτοφόλια όπου οι άνθρωποι αποθηκεύουν το εικονικό τους νόμισμα για να το κλέψουν.

Είναι ασφαλές το κρυπτονόμισμα;

Τα κρυπτονομίσματα συνήθως δημιουργούνται χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Το Blockchain περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι συναλλαγές καταγράφονται σε «μπλοκ» και χρονοσήμανση. Είναι μια αρκετά περίπλοκη, τεχνική διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα ψηφιακό βιβλίο συναλλαγών κρυπτονομισμάτων που είναι δύσκολο για τους χάκερ να παραβιάσουν.

Επιπλέον, οι συναλλαγές απαιτούν μια διαδικασία ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να εισαγάγετε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για να ξεκινήσετε μια συναλλαγή. Στη συνέχεια, ίσως χρειαστεί να εισαγάγετε έναν κωδικό ελέγχου ταυτότητας που αποστέλλεται μέσω κειμένου στο προσωπικό σας κινητό τηλέφωνο.

Ενώ υπάρχουν τίτλοι, αυτό δεν σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να παραβιαστούν. Αρκετές εισβολές υψηλών δολαρίων έχουν κοστίσει πολύ στις νεοφυείς επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων. Οι χάκερ χτύπησαν το Coincheck ύψους 534 εκατομμυρίων δολαρίων και το BitGrail για 195 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τους δύο από τις μεγαλύτερες εισβολές κρυπτονομισμάτων του 2018 .

Σε αντίθεση με τα χρήματα που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, η αξία των εικονικών νομισμάτων καθορίζεται αποκλειστικά από την προσφορά και τη ζήτηση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άγριες διακυμάνσεις που παράγουν σημαντικά κέρδη για τους επενδυτές ή μεγάλες απώλειες. Και οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα υπόκεινται σε πολύ λιγότερη ρυθμιστική προστασία από τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια.

Τέσσερις συμβουλές για να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα με ασφάλεια

Σύμφωνα με το Consumer Reports, όλες οι επενδύσεις ενέχουν ρίσκο, αλλά ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες επενδυτικές επιλογές εκεί έξω. Εάν σκοπεύετε να επενδύσετε σε κρυπτονομίσματα, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε μορφωμένες επιλογές.

Ερευνητικές ανταλλαγές:

Πριν επενδύσετε, μάθετε για τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 500 ανταλλαγές για να διαλέξετε. Κάντε την έρευνά σας, διαβάστε κριτικές και μιλήστε με πιο έμπειρους επενδυτές πριν προχωρήσετε.

Μάθετε πώς να αποθηκεύετε το ψηφιακό σας νόμισμα:

Εάν αγοράζετε κρυπτονόμισμα, πρέπει να το αποθηκεύσετε. Μπορείτε να το κρατήσετε σε ανταλλακτήριο ή σε ψηφιακό πορτοφόλι. Ενώ υπάρχουν διαφορετικά είδη πορτοφολιών, το καθένα έχει τα πλεονεκτήματά του, τις τεχνικές απαιτήσεις και την ασφάλειά του. Όπως και με τα ανταλλακτήρια, θα πρέπει να διερευνήσετε τις επιλογές αποθήκευσης πριν επενδύσετε.

Διαφοροποιήστε τις επενδύσεις σας:

Η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για κάθε καλή επενδυτική στρατηγική και αυτό ισχύει όταν επενδύετε σε κρυπτονομίσματα. Μην βάζετε όλα τα χρήματά σας σε Bitcoin, για παράδειγμα, μόνο και μόνο επειδή αυτό είναι το όνομα που γνωρίζετε. Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές και είναι καλύτερο να κατανείμετε την επένδυσή σας σε πολλά νομίσματα.

 

Προετοιμαστείτε για αστάθεια:

Η αγορά κρυπτονομισμάτων είναι εξαιρετικά ασταθής, επομένως να είστε προετοιμασμένοι για σκαμπανεβάσματα. Θα δείτε δραματικές διακυμάνσεις στις τιμές. Εάν το επενδυτικό σας χαρτοφυλάκιο ή η ψυχική σας ευημερία δεν μπορούν να το χειριστούν αυτό, το κρυπτονομίσματα μπορεί να μην είναι μια σοφή επιλογή για εσάς.

Τα κρυπτονομίσματα είναι στη μόδα αυτή τη στιγμή, αλλά να θυμάστε ότι είναι ακόμα σε σχετικά σπάργανο και θεωρείται εξαιρετικά κερδοσκοπικό. Η επένδυση σε κάτι νέο συνοδεύεται από προκλήσεις, γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι. Εάν σκοπεύετε να συμμετάσχετε, κάντε την έρευνά σας και επενδύστε συντηρητικά για να ξεκινήσετε.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Το Kaspersky Internet Security σας προστατεύει από μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, λογισμικό υποκλοπής spyware, κλοπή δεδομένων και προστατεύει τις ηλεκτρονικές πληρωμές σας χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση τραπεζικού επιπέδου.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *