Πώς να αποκρύψετε (και να αποκρύψετε) αρχεία και φακέλους στο Mac σας

Πώς να αποκρύψετε αρχεία και φακέλους στο Mac σας

Δεν πρέπει κάθε αρχείο και φάκελος στο Apple Mac σας να είναι σε κοινή θέα. Εάν σκοπεύετε να προστατεύσετε ευαίσθητες πληροφορίες ή να διατηρήσετε έναν χώρο εργασίας χωρίς ακαταστασία, είναι φυσικό να θέλετε να διατηρήσετε ορισμένα στοιχεία διακριτικά.

Το πρόβλημα? Η απόκρυψη και η απόκρυψη αρχείων και φακέλων δεν εμπίπτει στο τμήμα διαισθητικότητας στο macOS, εκτός εάν αφιερώσετε χρόνο για να εξοικειωθείτε με τη διαδικασία.

Αυτό το σεμινάριο παρέχει έναν ολοκληρωμένο οδηγό για την απόκρυψη και την αποκάλυψη αντικειμένων, είτε χρησιμοποιείτε MacBook, iMac ή Mac mini.

Απόκρυψη αρχείων και φακέλων Mac με τερματικό

Αν είσαι μετάβαση από τα Windowsμπορεί να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι το macOS δεν προσφέρει α Επιλογή GUI (γραφικό περιβάλλον χρήστη) για απόκρυψη αρχείων και φακέλων. Αντίθετα, το βασικό εργαλείο για αυτήν την εργασία είναι το τερματικό του Mac (το αντίστοιχο CMD στο macOS).

Μην ανησυχείτε – δεν είναι περίπλοκο και θα το καταφέρετε γρήγορα. Εάν όχι, θα βρείτε άλλες τεχνικές παρακάτω.

Για να αποκρύψετε ένα αρχείο ή φάκελο χρησιμοποιώντας το Terminal:

 1. Ανοίξτε το Launchpad και επιλέξτε Αλλα > Τερματικό.
 1. Τύπος chflag κρυμμένος και πατήστε Χώρος.
 1. Σύρετε το αρχείο ή το φάκελο στο παράθυρο του τερματικού—αυτή η ενέργεια εισάγει τη διαδρομή αρχείου/φάκελου.

Σημείωση: Εναλλακτικά, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε τη διαδρομή με μη αυτόματο τρόπο. Μόλις Ελεγχος-Κάντε κλικ στο στοιχείο στο Finder ή στην επιφάνεια εργασίας, κρατήστε πατημένο Επιλογήκαι επιλέξτε αντίγραφο [File or Folder Name] ως Pathname. Στη συνέχεια, επιλέξτε το παράθυρο Terminal και πατήστε Εντολή + V.

 1. Τύπος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ για να εκτελέσετε την εντολή. Εάν το στοιχείο δεν εξαφανιστεί από την προβολή, απλώς επανεκκινήστε το Finder—ανοίξτε το μενού της Apple, κρατήστε πατημένο Βάρδιακαι επιλέξτε Αναγκαστική διακοπή Ευρίσκων.

Για να αποκαλύψετε κρυφά στοιχεία στο Mac σας, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

εγγραφή προεπιλογών com.apple.finder AppleShowAllFiles -boolean true? killall Finder

Η παραπάνω εντολή Terminal δεν είναι βολική για εφαρμογή. Αντίθετα, υπάρχει μια απλή μέθοδος που χρησιμοποιεί μόνο μια συντόμευση πληκτρολογίου—θα φτάσουμε σε αυτήν στη συνέχεια.

Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου για να εμφανίσετε κρυφά αρχεία

Σε αντίθεση με την απόκρυψη αρχείων, η αποκάλυψη κρυφών στοιχείων στο macOS είναι πολύ πιο εύκολη. Αντί να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το Finder ή να επιλέξετε μια κενή περιοχή στην επιφάνεια εργασίας και να πατήσετε Εντολή + Βάρδια + Περίοδος.

Τα κρυφά στοιχεία εμφανίζονται ημιδιαφανή από τα κανονικά αρχεία και φακέλους, βοηθώντας σας να τα ξεχωρίζετε εύκολα. Ωστόσο, μπορείτε να προχωρήσετε στην πρόσβαση, τη μετονομασία και τη διαγραφή τους όπως θα κάνατε συνήθως. Για να αποκρύψετε εντελώς όλα τα κρυφά στοιχεία, απλώς χρησιμοποιήστε ξανά την ίδια συντόμευση.

Σημείωση: Το macOS κρύβει επίσης πολλά αρχεία συστήματος από προεπιλογή, επομένως είναι καλή ιδέα να αποφύγετε την αλληλεπίδραση με άγνωστα στοιχεία.

Εάν θέλετε να αποκρύψετε μόνιμα ένα κρυφό αρχείο ή φάκελο στο Mac σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξανά το Terminal. Μόλις:

 1. Χρησιμοποιήστε το Εντολή + Βάρδια + Περίοδος συντόμευση πληκτρολογίου για την αποκάλυψη όλων των κρυφών στοιχείων.
 2. Ανοίξτε το Terminal, πληκτρολογήστε chflags nohiddenκαι πατήστε Χώρος.
 3. Σύρετε και αποθέστε το αρχείο ή το φάκελο που θέλετε να αποκρύψετε στο παράθυρο του Τερματικού και πατήστε Εισαγω.

Ξεκινήστε το όνομα αρχείου/φακέλου με μια τελεία

Γνωρίζατε ότι οι συμβάσεις ονομασίας παίζουν ρόλο στην ορατότητα αρχείων και φακέλων στο Mac; Απλώς προσθέστε μια τελεία στην αρχή ενός ονόματος αρχείου ή φακέλου και το macOS θα το κρύψει αυτόματα.

Ακολουθεί η διαδικασία βήμα προς βήμα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 1. Αποκρύψτε όλα τα κρυφά στοιχεία με το Εντολή + Βάρδια + Περίοδος συντομότερος τρόπος.
 2. Επιλέξτε το αρχείο ή το φάκελο που θέλετε να αποκρύψετε και πατήστε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. Ή, Ελεγχος-κάντε κλικ και επιλέξτε Μετονομάζω.
 1. Εισαγάγετε μια τελεία (κουκκίδα) στην αρχή του ονόματος—π.χ. .sample_file.txt.
 1. Τύπος ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ και επιλέξτε Εντάξει στο αναδυόμενο παράθυρο επιβεβαίωσης. Αυτό αποκρύπτει αυτόματα το αρχείο/φάκελο στο macOS.
 1. Τύπος Εντολή + Βάρδια + Περίοδος για απόκρυψη όλων των κρυφών αρχείων από την προβολή.

Εάν θέλετε να αποκρύψετε μόνιμα το στοιχείο αργότερα, χρησιμοποιήστε τις οδηγίες τερματικού από την παραπάνω ενότητα.

Μετακινήστε τα στοιχεία στον φάκελο της κρυφής βιβλιοθήκης

Ο λογαριασμός χρήστη Mac σας έχει έναν φάκελο που ονομάζεται Βιβλιοθήκη που αποθηκεύει τις κρυφές μνήμες εφαρμογών και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με τη γενική δραστηριότητα του macOS. Είναι κρυμμένο από προεπιλογή, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό μέρος για να συλλέξετε γρήγορα πολλά αντικείμενα που θέλετε να κρατήσετε κρυφά.

Για να μετακινήσετε στοιχεία στον κρυφό φάκελο της Βιβλιοθήκης:

 1. Ανοίξτε το Finder και επιλέξτε Πηγαίνω > Μεταβείτε στο φάκελο στη γραμμή μενού.
 1. Τύπος ~/Βιβλιοθήκη/ και πατήστε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ για πρόσβαση στο φάκελο της Βιβλιοθήκης.
 1. Μετακινήστε τα στοιχεία που θέλετε να αποκρύψετε στο φάκελο της Βιβλιοθήκης.

Μπορείτε πάντα να σύρετε προς τα έξω όλα τα στοιχεία που έχετε μετακινήσει στο φάκελο της Βιβλιοθήκης όποτε θέλετε αργότερα. Εάν υπάρχουν πολλά στοιχεία που θέλετε να μετακινήσετε, σκεφτείτε να δημιουργήσετε έναν υποφάκελο εντός του Βιβλιοθήκη ντοσιέ (Ελεγχος-Κάντε κλικ σε μια κενή περιοχή και επιλέξτε Νέος φάκελος) για τη βελτίωση της οργάνωσης.

Υπόδειξη: Μια εναλλακτική μέθοδος πρόσβασης στο φάκελο Βιβλιοθήκη του λογαριασμού χρήστη σας είναι να ανοίξετε το Finder, μεταβείτε στο Macintosh HD > Χρήστες > [Your Username]και πατήστε Εντολή + Βάρδια + Περίοδος.

Χρησιμοποιήστε το Onyx για απόκρυψη αρχείων και φακέλων σε Mac

Το Onyx είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα συντήρησης συστήματος που κυκλοφορεί από την εποχή του Mac OS X. Είναι δωρεάν, ελαφρύ και πλήρως συμβατό με το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα —macOS Ventura— τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Εκτός από την ικανότητα του Onyx να βελτιστοποιεί το Mac σας, το εργαλείο παρέχει μια προσέγγιση βασισμένη σε GUI για την απόκρυψη και την απόκρυψη αρχείων και φακέλων, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών και ολόκληρων τόμων σκληρού δίσκου/SSD. Μόλις:

 1. Κατεβάστε και εγκαταστήστε το Onyx από τον επίσημο ιστότοπο του προγραμματιστή—Λογισμικό Titanium.
 1. Εκκινήστε το Onyx και παρέχετε δικαιώματα διαχειριστή για λειτουργία στο Mac σας.
 1. Εναλλαγή στο Αρχεία καρτέλα και επιλέξτε το Απόκρυψη φακέλου ή Απόκρυψη αρχείου κουμπί.
 1. Επιλέγω Να συνεχίσει για να επιβεβαιώσετε ότι θέλετε να κλείσετε και να ανοίξετε ξανά το Finder.
 1. Περιηγηθείτε στο αναδυόμενο παράθυρο Finder, επισημάνετε το αρχείο ή το φάκελο που θέλετε να αποκρύψετε και επιλέξτε Επιλέγω.

Οι κρυφοί φάκελοι και τα αρχεία μπορούν να αποκαλυφθούν άμεσα μέσω του Εντολή + Βάρδια + Περίοδος συντόμευση που μάθατε νωρίτερα. Για να αποκρύψετε οριστικά ένα στοιχείο, επισκεφθείτε ξανά το Αρχεία καρτέλα στο Onyx, επιλέξτε το Εμφάνιση φακέλου ή Εμφάνιση αρχείου και επιλέξτε το αρχείο ή το φάκελο.

Επιπλέον, χρησιμοποιήστε τα χειριστήρια κάτω από το Ενταση ΗΧΟΥ και Εφαρμογή ενότητες για απόκρυψη και εμφάνιση δίσκων και προγραμμάτων στο macOS. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην πλήρη περιήγηση Onyx για το Mac.

Έχετε επιλογές

Όπως μόλις μάθατε, έχετε πολλούς τρόπους για να αποκρύψετε αρχεία και φακέλους στο macOS. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Τερματικό, να προσθέσετε μια τελεία στην αρχή των ονομάτων αρχείων ή να αποθηκεύσετε στοιχεία μέσα στο φάκελο της Βιβλιοθήκης. Εάν προτιμάτε μια πιο απλή προσέγγιση, χρησιμοποιήστε το Onyx.

Πριν ολοκληρώσουμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι η απόκρυψη αρχείων και φακέλων σε έναν υπολογιστή Mac από μόνη της δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε σημαντικά δεδομένα – κάθε χρήστης Mac με γνώσεις τεχνολογίας μπορεί εύκολα να τα αποκρύψει και να τα προβάλει. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε λειτουργίες ασφαλείας όπως το FileVault για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες πρόσβασης άλλων ατόμων στο Mac σας.

Διαβάστε επίσης:Πώς να κατεβάσετε όλα τα τραγούδια στη βιβλιοθήκη μουσικής Apple

Πώς να συγκρίνετε δύο φακέλους στα Windows 11

Πώς να αποκρύψετε το κουμπί λειτουργίας από το μενού “Έναρξη” στα Windows 11

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *