αποχρωματισμό της οθόνης

Πώς να διορθώσετε τον αποχρωματισμό της οθόνης στον υπολογιστή σας

Η οθόνη του υπολογιστή σας φαίνεται ξεφτισμένη; Ξεθωριάζουν τα χρώματα; Ίσως έχει μια πράσινη, κόκκινη ή μπλε απόχρωση, ή η φωτεινότητα της οθόνης είναι απενεργοποιημένη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αντικαταστήσετε την οθόνη σας.

Ο αποχρωματισμός της οθόνης είναι απογοητευτικός, όχι μόνο επειδή μπορεί να χαλάσει τη δημιουργική σας εργασία, αλλά προκαλεί επίσης τεράστια καταπόνηση των ματιών. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αιτία του αποχρωματισμού της οθόνης σας και θα σας δώσει πολλές πιθανές λύσεις που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα. Και μιλώντας για καταπόνηση των ματιών, ένα φίλτρο μπλε φωτός μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό.

Τι προκαλεί τον αποχρωματισμό της οθόνης;

Όταν πρόκειται για αποχρωματισμό της οθόνης υπολογιστή, μπορεί να είναι πρόβλημα λογισμικού ή υλικού. Δεν έχει σημασία αν η οθόνη σας είναι οθόνη LCD που φωτίζεται από οπίσθιο φωτισμό ή OLED με φωτισμό για κάθε pixel, μπορεί να συμβεί σε όλους τους τύπους οθονών. Μπορεί επίσης να συμβεί σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή.

Η αποτυχία υλικού είναι πιο συχνή με παλαιότερες οθόνες, αλλά ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν αποχρωματισμό μόνο μετά από μια ενημέρωση των Windows 10/11. Αυτό επισημαίνει ότι οι ρυθμίσεις οθόνης για τα Windows είναι εσφαλμένες. Προτού ξεκινήσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων των πιθανών αιτιών λογισμικού για τον αποχρωματισμό της οθόνης, θα πρέπει να τη συνδέσετε σε άλλον υπολογιστή (αν είναι δυνατόν) και να δείτε εάν η οθόνη σας λειτουργεί καλά. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον υπολογιστή σας συνδέοντας μια διαφορετική οθόνη για να δείτε εάν θα παρουσιάσει αποχρωματισμό.

Εάν αντιμετωπίζετε αποχρωματισμό και παραμόρφωση της οθόνης, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω βήματα.

1. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή και την οθόνη σας

Εάν αντιμετωπίζετε αποχρωματισμό της οθόνης για πρώτη φορά, θα μπορούσε να είναι απλώς ένα προσωρινό σφάλμα. Για επαλήθευση, απλώς επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και απενεργοποιήστε την οθόνη σας πατώντας το κουμπί λειτουργίας. Κρατήστε το απενεργοποιημένο για τουλάχιστον 15 δευτερόλεπτα πριν το ενεργοποιήσετε ξανά. Αν αυτό έλυνε το πρόβλημα ήσουν τυχερός!

Τα ζητήματα του λειτουργικού συστήματος επιδιορθώνονται συχνά με μια απλή επανεκκίνηση του υπολογιστή. Μια νέα αρχή αφαιρεί πιθανές προσωρινές δυσλειτουργίες και σφάλματα και μπορεί να διορθώσει το πρόβλημά σας.

2. Ελέγξτε τη σύνδεση καλωδίου

Μια άλλη αστοχία υλικού που προκαλεί αποχρωματισμό της οθόνης της οθόνης είναι το πρόβλημα με το καλώδιο που συνδέει τον υπολογιστή και την οθόνη σας. Βεβαιωθείτε ότι το καλώδιο είναι φυσικά εντάξει και ασφαλές. Ελέγξτε για ζημιές και στα δύο άκρα και κατά μήκος του καλωδίου.

Είναι πιθανό το καλώδιο σας να χάλασε. Εάν χρησιμοποιείτε τα παλαιότερα καλώδια VGA ή DVI, είναι ασφαλισμένα με βίδες, αλλά ακόμη και αυτά μπορεί να χαλαρώσουν. Βεβαιωθείτε ότι έχουν ξαναβιδωθεί. Εάν χρησιμοποιείτε νεότερα καλώδια HDMI, βεβαιωθείτε ότι είναι πιεσμένα μέχρι τέρμα. Ακόμη και η βαρύτητα μπορεί να τα κάνει να χαλαρώσουν.

Επίσης, μερικές φορές το πρόβλημα μπορεί να προκληθεί από τη συλλογή σκόνης και βρωμιάς στις θύρες καλωδίου HDMI. Βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά. Ρίξτε μια ματιά στον πιο λεπτομερή οδηγό μας σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού μιας οθόνης οθόνης.

3. Απενεργοποιήστε την οθόνη

Εάν χρησιμοποιείτε μια παλιά οθόνη CRT για ρετρό παιχνίδια και αντιμετωπίζετε αποχρωματισμό συγκεντρωμένο κατά μήκος των άκρων της οθόνης, σημαίνει ότι θα πρέπει να την απομαγνητίσετε. Ο απομαγνητισμός μειώνει το μαγνητικό πεδίο. Να θυμάστε ότι οι οθόνες CRT είναι πολύ ευαίσθητες στους μαγνήτες.

Οι περισσότερες οθόνες CRT απενεργοποιούνται αυτόματα όταν τις απενεργοποιείτε και τις ενεργοποιείτε ξανά. Αλλά αν αυτό δεν διορθώσει το πρόβλημα, θα πρέπει να εντοπίσετε το κουμπί απενεργοποίησης στο μοντέλο της οθόνης σας. Τις περισσότερες φορές αντιπροσωπεύεται από ένα εικονίδιο μαγνήτη σε σχήμα πετάλου. Απλώς πατήστε το για να απενεργοποιήσετε την οθόνη CRT σας.

Εάν δεν μπορείτε να βρείτε το κουμπί degauss, θα πρέπει να αναζητήσετε την επιλογή degauss στο μενού της οθόνης. Αυτό θα συμβεί με τα πιο πρόσφατα μοντέλα οθονών CRT.

4. Επιστρέψτε τις προεπιλογές οθόνης στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουμπιά προσαρμογής της οθόνης σας για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης και να βρείτε το προκαθορισμένο προεπιλεγμένο επίπεδο. Ελέγξτε το εγχειρίδιο της οθόνης σας για να βρείτε τα ακριβή βήματα για το μοντέλο της οθόνης σας. Η ενεργοποίησή του θα πρέπει να επιστρέψει όλες τις ρυθμίσεις της οθόνης στο εργοστασιακό επίπεδο. Αυτό θα διορθώσει τυχόν προβλήματα χρώματος που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε με την οθόνη σας.

Εάν γνωρίζετε ποιες ρυθμίσεις προκαλούν τον αποχρωματισμό της οθόνης, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρυθμίσετε χειροκίνητα τη φωτεινότητα, τον κορεσμό, τη θερμοκρασία, την απόχρωση ή την ισορροπία χρωμάτων.

5. Ενημερώστε το πρόγραμμα οδήγησης οθόνης

Τα κατεστραμμένα προγράμματα οδήγησης οθόνης είναι από τις πιο κοινές αιτίες αποχρωματισμού, ξεθωριασμένων ή δυσλειτουργικών οθονών υπολογιστή. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα βήμα που κάνετε εάν προσπαθείτε να το διορθώσετε μόνοι σας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ενημέρωσης των προγραμμάτων οδήγησης οθόνης και είναι δική σας επιλογή πώς θα το κάνετε.

Το Windows Update Center είναι ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό. Δείτε πώς:

 1. Τύπος Ενημερωμένη έκδοση για Windows στη γραμμή αναζήτησης των Windows.
 1. Επίλεξε το Ελεγχος για ενημερώσεις κουμπί.
 1. Εάν βρείτε διαθέσιμες ενημερώσεις οθόνης, απλώς εγκαταστήστε τις.

6. Επαναφέρετε το πρόγραμμα οδήγησης οθόνης

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα οθόνης μετά από μια ενημέρωση των Windows, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα διορθώσετε επαναφέροντας τα προγράμματα οδήγησης οθόνης στις προηγούμενες ρυθμίσεις.

Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να το κάνετε:

 1. Ανοίξτε το πλαίσιο αναζήτησης των Windows και πληκτρολογήστε Διαχειριστή της συσκευής.
 1. Εκκινήστε το Διαχειριστή της συσκευής πατώντας Εισαγω πλήκτρο στο πληκτρολόγιό σας.
 2. Βρες το Προσαρμογείς οθόνης τμήμα και επεκτείνετε το.
 1. Κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης της οθόνης σας και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού.
 1. Επίλεξε το Καρτέλα προγράμματος οδήγησης στο αναδυόμενο παράθυρο.
 1. Εάν μπορείτε κάντε κλικ στο Roll Back Driver κουμπί, κάντε το. Εάν είναι γκριζαρισμένο, σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα για να επιστρέψετε. Πάτα το Εντάξει κουμπί.
 1. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας για να εφαρμόσετε τις αλλαγές.

Μόλις το σύστημα είναι σε λειτουργία, ελέγξτε εάν η οθόνη σας εξακολουθεί να εμφανίζει αποχρωματισμό.

7. Απενεργοποιήστε το HDR

Η οθόνη σας μπορεί να έχει προβλήματα αποχρωματισμού, εάν έχετε ενεργοποιήσει με κάποιο τρόπο τη δυνατότητα HDR (High Dynamic Range) στο παρελθόν, αλλά η οθόνη δεν είναι συμβατή με αυτήν. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιλογή HDR και να δείτε εάν αυτό διορθώνει την οθόνη σας.

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα HDR στα Windows 11:

 1. Πάτα το κλειδί Windows + Εγώ στο πληκτρολόγιό σας για να ανοίξετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις συστήματος.
 2. μεταβείτε στο Απεικόνιση σελίδα.
 1. Εάν έχετε περισσότερες από μία οθόνες συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας, επιλέξτε την οθόνη με δυνατότητα HDR.
 2. Κλείσε το Χρησιμοποιήστε HDR κουμπί.
 1. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και ελέγξτε αν αυτό έλυσε το πρόβλημα.

Για χρήστες Windows 10 τα βήματα είναι παρόμοια:

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις με το Νίκη + Εγώ συντομότερος τρόπος.
 2. Επίλεξε το Σύστημα κατηγορία.
 3. μεταβείτε στο Απεικόνιση σελίδα.
 4. Κάντε κλικ στο Ρυθμίσεις χρώματος των Windows HD σύνδεσμο που θα βρείτε στη δεξιά πλευρά.
 1. Επιλέξτε την οθόνη με δυνατότητα HDR από το αναπτυσσόμενο μενού στο Επιλέξτε Εμφάνιση Ενότητα.
 2. Γύρνα το HDR και WCG μακριά από.

8. Επανεγκαταστήστε τα προγράμματα οδήγησης οθόνης

Τα αρχεία προγραμμάτων οδήγησης οθόνης μπορεί να καταστραφούν με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι διόρθωσαν τα προβλήματα αποχρωματισμού απλώς επανεγκαταστώντας τα. Αλλά πρώτα θα χρειαστεί να τα απεγκαταστήσετε εντελώς. Δείτε πώς:

 1. Ανοιξε το Διαχειριστή της συσκευής.
 2. Επίλεξε το Οθόνες τμήμα και επεκτείνετε το.
 1. Κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης της οθόνης σας.
 2. Επίλεξε το Απεγκατάσταση συσκευής από το μενού.
 1. Θα εμφανιστεί ένα μικρό παράθυρο διαλόγου. Επίλεξε το Απεγκατάσταση κουμπί.
 1. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Μετά την επανεκκίνηση, τα Windows 11 θα εντοπίσουν αυτόματα ότι λείπουν τα προγράμματα οδήγησης οθόνης και θα τα επανεγκαταστήσουν αυτόματα.

9. Αφαιρέστε το προφίλ χρώματος

Η αφαίρεση του προφίλ χρώματος για την οθόνη που παρουσιάζει αποχρωματισμό μπορεί να βοηθήσει. Αν και σπάνια αυτό προκαλεί το πρόβλημα, αξίζει να το δοκιμάσετε. Δείτε πώς να το κάνετε:

 1. Ανοίξτε το Πίνακας Ελέγχου. Μπορείτε να το πληκτρολογήσετε στο πλαίσιο Αναζήτηση των Windows.
 2. Εναλλαγή του Προβολή από λειτουργία σε οποιοδήποτε από τα δύο Μεγάλα εικονίδια ή Μικρά εικονίδια.
 1. Επιλέγω Διαχείριση χρωμάτων.
 1. μεταβείτε στο συσκευές αυτί.
 1. Από το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την προβληματική οθόνη εάν έχετε περισσότερες από μία συνδεδεμένες στον υπολογιστή σας.
 1. Επίλεξε το Έγχρωμο προφίλ για την επιλεγμένη οθόνη.
 2. Επίλεξε το Αφαιρώ κουμπί και μετά κάντε κλικ Εντάξει (αν σας ζητηθεί) και κλείστε το παράθυρο Διαχείριση χρωμάτων.
 1. Ακολουθήστε τα ίδια βήματα για να αφαιρέσετε άλλα προφίλ εάν υπάρχουν.
 2. Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

10. Απενεργοποιήστε τα φίλτρα χρώματος

Εάν έχετε ενεργοποιήσει τα φίλτρα χρώματος, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τα απενεργοποιήσετε. Αυτή η ρύθμιση μπορεί να κάνει την οθόνη σας να εμφανίζει ξεθωριασμένα χρώματα ή κόκκινες, μπλε και πράσινες αποχρώσεις. Δείτε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα φίλτρα χρώματος:

 1. Χρησιμοποιήστε το Νίκη + Εγώ συντόμευση πληκτρολογίου για πρόσβαση στο Ρυθμίσεις εφαρμογή.
 2. Επίλεξε το Προσιτότητα κατηγορία από το αριστερό μενού.
 1. μεταβείτε στο Έγχρωμα φίλτρα σελίδα από τον δεξιό πίνακα.
 1. Κλείσε το Έγχρωμα φίλτρα κουμπί.

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και δείτε αν αυτό διορθώθηκε το πρόβλημα αποχρωματισμού.

Έχετε ακόμα προβλήματα αποχρωματισμού της οθόνης ή σχετικά προβλήματα χρώματος ή φωτισμού; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για πώς να βαθμονομήσετε την οθόνη σας.

Διαβάστε επίσης :Πώς να ενεργοποιήσετε το HDR στα Windows 11

Πώς να παρακολουθήσετε την Bundesliga

Πώς να διορθώσετε τη λειτουργία νυχτερινού φωτισμού

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *