Πως να εξοικονομήσετε μπαταρία σε οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή με Windows

Πως να εξοικονομήσετε μπαταρία σε οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή με Windows

Οι φορητοί υπολογιστές με Windows είναι ικανά μηχανήματα που μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις εργασίες. Ενώ οι φορητοί υπολογιστές με Windows μπορούν συχνά να προσφέρουν σκληρό ανταγωνισμό στα Macbook, υπάρχει μια πτυχή που υστερεί – η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, αυτός ο οδηγός θα μοιραστεί όλες τις συμβουλές και τα κόλπα για να εξοικονομήσετε μπαταρία σε οποιονδήποτε φορητό υπολογιστή με Windows.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας αδειάζει τόσο γρήγορα, αλλά αφού ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές και τα κόλπα σε αυτόν τον οδηγό, μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στον φορητό υπολογιστή σας Windows. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε.

Πρόταση του techvortex – Καλύτερο VPN ποιότητας-τιμής

Διαβάστε επίσης: Πώς να κερδίσετε τη φοιτητική έκπτωση της Apple

1. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία Power Mode

Ξεκινήστε αλλάζοντας τη λειτουργία τροφοδοσίας στον φορητό υπολογιστή σας με Windows στην επιλογή Βέλτιστης απόδοσης ενέργειας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της μπαταρίας καθώς και στην απόδοση της συσκευής σας. Χρειάζεται μόνο να κάνετε κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας στη γραμμή εργασιών και να το επιλέξετε. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την επιλογή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Σημείωση: Εάν η εργασία σας δεν περιλαμβάνει την εκτέλεση βαρέος λογισμικού, μπορείτε να μεταβείτε στη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας και στη γραμμή εργασιών.

Βήμα 1: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > επιλέξτε Σύστημα από την πλαϊνή γραμμή > επιλέξτε Τροφοδοσία και μπαταρία.

Επιλέξτε Σύστημα από την πλαϊνή γραμμή και, στη συνέχεια, επιλέξτε τροφοδοσία και μπαταρία

Βήμα 2: Επιλέξτε την κατάλληλη λειτουργία τροφοδοσίας από το αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στην επιλογή Τροφοδοσία. Προτείνουμε τη χρήση της «Βέλτιστης απόδοσης ενέργειας».

Επιλέξτε την καλύτερη απόδοση ισχύος

2. Βρείτε και κλείστε τις εφαρμογές που εξαντλούν την μπαταρία

Ορισμένες εφαρμογές μπορεί να εξαντλήσουν την μπαταρία σας. Αποφύγετε την εκτέλεση τους στο παρασκήνιο. Ακολουθούν τα βήματα για να βρείτε τις εφαρμογές που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ενέργεια και να τις κλείσετε:

Βήμα 1: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > επιλέξτε Σύστημα από την πλαϊνή γραμμή και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Τροφοδοσία και μπαταρία».

Επιλέξτε Σύστημα από την πλαϊνή γραμμή και, στη συνέχεια, επιλέξτε τροφοδοσία και μπαταρία

Βήμα 2: Ανοίξτε τη χρήση μπαταρίας. Μπορείτε να δείτε όλες τις εφαρμογές που καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια.

Ανοίξτε τη χρήση μπαταρίας

Βήμα 3: Κάντε κλικ στο εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες δίπλα στην εφαρμογή που καταναλώνει τη μεγαλύτερη ενέργεια και επιλέξτε “Διαχείριση δραστηριότητας παρασκηνίου”.

Κάντε κλικ στις τρεις τελείες δίπλα στην εφαρμογή που θέλετε να αλλάξετε και επιλέξτε την επιλογή

Βήμα 4: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και, στη συνέχεια, επιλέξτε Τερματισμός.

Επιλέξτε Τερματισμός

3. Κλείστε τις εφαρμογές φόντου

Εκτός από αυτό, είναι καλύτερο να κλείσετε οποιεσδήποτε άλλες εφαρμογές φόντου εάν εργάζεστε μόνο σε μία ή δύο εφαρμογές. Οποιεσδήποτε εφαρμογές τρέχουν στο παρασκήνιο θα εξαντλήσουν την μπαταρία του φορητού υπολογιστή σας. Ακόμα κι αν τις κλείσετε, ορισμένες εφαρμογές μπορούν να εκτελούνται στο παρασκήνιο. Σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να αναγκαστική έξοδος από αυτές τις εφαρμογές:

Βήμα 1: Ανοίξτε τη Διαχείριση εργασιών χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα συντόμευσης Ctrl + Shift + Esc.

Βήμα 2: Επιλέξτε τις εφαρμογές που θέλετε να κλείσετε και κάντε κλικ στο Τέλος εργασίας.

Επιλέξτε την εφαρμογή για να τερματίσετε τις εργασίες

4. Σταματήστε τις εφαρμογές εκκίνησης

Συχνά, οι εφαρμογές μπορούν να εκκινήσουν κάθε φορά που ενεργοποιείτε τον φορητό υπολογιστή σας με Windows. Αυτές οι εφαρμογές είναι γνωστές ως εφαρμογές εκκίνησης. Ακόμα κι αν τα κλείσετε, μπορεί να έχουν αντλήσει λίγη ισχύ για την εκκίνηση και τη φόρτωση των απαραίτητων πόρων. Μπορείτε να το αποφύγετε εύκολα απενεργοποίηση εφαρμογών εκκίνησης:

Βήμα 1: Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις > μεταβείτε στην καρτέλα Εφαρμογές > κάντε κλικ στην Εκκίνηση.

Επιλέξτε Εφαρμογές και μετά Εκκίνηση

Βήμα 2: Εντοπίστε την εφαρμογή που θέλετε να σταματήσετε να ανοίγει κατά την εκκίνηση και απενεργοποιήστε την εναλλαγή δίπλα της.

Απενεργοποιήστε το Epic Games Launcher

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή ταξινόμησης για να παραθέσετε εφαρμογές με βάση τον αντίκτυπό τους κατά την εκκίνηση. Ο υπολογιστής σας με Windows ταξινομεί τις επιπτώσεις εκκίνησης σε τρεις τύπους—Χαμηλό αντίκτυπο, Μέτριο αντίκτυπο και Υψηλό αντίκτυπο. Προσδιορίστε τις εφαρμογές με υψηλότερο αντίκτυπο και απενεργοποιήστε τις για να βελτιώσετε τους χρόνους εκκίνησης στα Windows 11.

5. Μειώστε τη χρήση της μπαταρίας Adjustby Graphics and Display Settings

Ορισμένες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιούν την ενσωματωμένη GPU του φορητού υπολογιστή σας. Μπορείτε να περιορίσετε πόση GPU πρέπει να καταναλώνει κάθε εφαρμογή. Εάν ο φορητός υπολογιστής σας διαθέτει διακριτή GPU, μπορεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Μπορείτε να το διαμορφώσετε ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Βήμα 1: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις > επιλέξτε Σύστημα > επιλέξτε Εμφάνιση.

Επιλέξτε Σύστημα και μετά πατήστε Εμφάνιση

Βήμα 2: Από εδώ, επιλέξτε Γραφικά και κάντε κύλιση προς τα κάτω για να δείτε όλες τις εφαρμογές στο σύστημά σας χρησιμοποιώντας τη GPU.

Επιλέξτε Γραφικά

Βήμα 3: Κάντε κλικ στην εφαρμογή της οποίας οι πόροι θέλετε να διαμορφώσετε.

Επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να προσαρμόσετε τη χρήση της GPU

Βήμα 4: Κάντε κλικ στο Επιλογές και επιλέξτε τη σωστή GPU. Είναι καλύτερο να επιλέξετε την GPU στην ενότητα Εξοικονόμηση ενέργειας. Μόλις τελειώσετε, πατήστε Αποθήκευση.

Υπόδειξη: Εάν έχετε οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το τι να επιλέξετε, είναι καλύτερο να το αφήσετε στο «Αφήστε τα Windows να αποφασίσουν (εξοικονόμηση ενέργειας)».

Επιλέξτε Εξοικονόμηση ενέργειας για τη χρήση της GPU εξοικονόμησης μπαταρίας

Εκτός από τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω, μπορείτε να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης όποτε είναι δυνατόν. Μην το μειώνεις όμως σε σημείο που να καταπονεί τα μάτια σου.

6. Απενεργοποιήστε το Bluetooth και το Wi-Fi

Οι ασύρματες υπηρεσίες όπως το Bluetooth και το Wi-Fi εξαντλούν επίσης την μπαταρία σας. Μπορείτε εύκολα να τα απενεργοποιήσετε από τη γρήγορη εναλλαγή στη γραμμή εργασιών. Εκτός από αυτό, εάν εργάζεστε σε μια εργασία που δεν απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο, ενεργοποιήστε τη λειτουργία πτήσης στον φορητό υπολογιστή σας. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την επιλογή, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και στη συνέχεια:

Βήμα 1: Επιλέξτε “Bluetooth & συσκευές” και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε το Bluetooth.

Επιλέξτε Bluetooth και συσκευές και, στη συνέχεια, κάντε εναλλαγή του Bluetooth

Βήμα 2: Για να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi, επιλέξτε «Δίκτυο και Διαδίκτυο» και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε το Wi-Fi.

Επιλέξτε δίκτυο και διαδίκτυο και, στη συνέχεια, απενεργοποιήστε το Wi Fi

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την επιλογή αναζήτησης στις ρυθμίσεις για να βρείτε αυτές τις επιλογές.

7. Απενεργοποιήστε τον οπίσθιο φωτισμό του πληκτρολογίου

Εάν εργάζεστε από ένα καλά φωτισμένο μέρος, δεν υπάρχει ανάγκη για οπίσθιο φωτισμό πληκτρολογίου. Ενώ μπορεί να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από άλλες δραστηριότητες στο σύστημά σας, βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τα βήματα για την απενεργοποίηση του οπίσθιου φωτισμού ενδέχεται να διαφέρουν. Ωστόσο, τα πλήκτρα Fn + Spacebar συνήθως βοηθούν στον έλεγχο του οπίσθιου φωτισμού. Όσο βρίσκεστε σε αυτό, γνωρίζετε ότι η σύνδεση εξωτερικών πληκτρολογίων θα εξαντλήσει την μπαταρία σας, σωστά; Επομένως, χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο εάν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια από την μπαταρία.

8. Διακοπή ή μείωση συγχρονισμού

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι περισσότερες εφαρμογές να συγχρονίσουν τα δεδομένα με τον διακομιστή, κάτι που μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, αποχαιρετώντας σας. Αν και τα βήματα για την απενεργοποίηση του συγχρονισμού διαφέρουν για κάθε εφαρμογή, δείτε πώς μπορείτε να σταματήσετε το συγχρονισμό του συστήματός σας με το OneDrive.

Βήμα 1: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και επιλέξτε Λογαριασμοί από την πλαϊνή γραμμή.

Βήμα 2: Επιλέξτε αντίγραφο ασφαλείας των Windows.

Βήμα 3: Επιλέξτε «Διαχείριση ρυθμίσεων συγχρονισμού».

Επιλέξτε διαχείριση ρυθμίσεων συγχρονισμού

Βήμα 4: Απενεργοποιήστε όλες τις επιλογές στο επόμενο παράθυρο και κάντε κλικ στο OK.

Απενεργοποιήστε τα παιχνίδια και μετά κάντε κλικ στο OK

9. Απενεργοποιήστε ή αφαιρέστε κινούμενα σχέδια και σκιές διεπαφής χρήστη

Μπορείτε επίσης να μειώσετε ή να σταματήσετε τελείως τις κινούμενες εικόνες διεπαφής χρήστη και τη σκιά για εξοικονόμηση ενέργειας. Γι’αυτό:

Βήμα 1: Κάντε δεξί κλικ στο λογότυπο των Windows > επιλέξτε Εκτέλεση για να το ανοίξετε > πληκτρολογήστε τα παρακάτω και πατήστε Enter.

sysdm.cpl
Ανοίξτε το αρχείο και μετά επιλέξτε ΟΚ

Βήμα 2: Επιλέξτε την καρτέλα Για προχωρημένους και επιλέξτε Ρυθμίσεις.

Επιλέξτε Για προχωρημένους και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις

Βήμα 3: Επιλέξτε Οπτικά εφέ > «Προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση».

Βήμα 4: Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Apply και στη συνέχεια στο OK.

Επιλέξτε προσαρμογή για βέλτιστη απόδοση και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο OK

Εάν τα κινούμενα σχέδια δεν είναι ευχάριστα, μπορείτε να επιλέξετε “Αφήστε τα Windows να επιλέξουν αυτό που είναι καλύτερο για τον υπολογιστή μου”.

10. Τοποθετήστε το φορητό υπολογιστή για βέλτιστη ροή αέρα

Η διασφάλιση της σωστής θέσης ροής αέρα μειώνει τη θερμότητα στο φορητό υπολογιστή σας και αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, καθώς η θερμότητα επηρεάζει την απόδοση και επιβαρύνει επιπλέον την μπαταρία. Η καλύτερη θέση είναι να τοποθετήσετε το φορητό υπολογιστή σε μια επίπεδη, πιο δροσερή επιφάνεια όπως ένα γραφείο ή τραπέζι και όχι στην αγκαλιά σας. Αυτό εμποδίζει το σώμα σας να μπλοκάρει τον αεραγωγό και διευκολύνει την καλύτερη διάχυση της θερμότητας.

Ενώ βρίσκεστε σε αυτό, φροντίστε να καθαρίζετε το φορητό υπολογιστή σας περιστασιακά, καθώς η καλή ροή αέρα σημαίνει αυξημένες πιθανότητες συσσώρευσης σκόνης.

11. Απενεργοποιήστε τους πυρήνες της CPU

Η CPU σας διαθέτει πυρήνες για να χειρίζεται διαφορετικές εργασίες. Συνήθως, αυτό αποφασίζεται από το λειτουργικό σας σύστημα (εδώ, Windows). Ωστόσο, αν σας ενδιαφέρει, μπορείτε να προσαρμόσετε ποιους πυρήνες να επιλέξετε και, έτσι, να εξοικονομήσετε περισσότερη ενέργεια. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

Βήμα 1: Ανοίξτε το πλαίσιο διαλόγου Εκτέλεση χρησιμοποιώντας Windows + R > πληκτρολογήστε τα παρακάτω και πατήστε Enter.

msconfig
Ανοίξτε το msconfig και μετά κάντε κλικ στο Ok

Βήμα 2: Αυτό θα ανοίξει το παράθυρο System Configuration. Επιλέξτε Εκκίνηση, ακολουθούμενη από Προηγμένες επιλογές.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε διπλό σύστημα εκκίνησης με δύο διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, επιλέξτε Windows.

Επιλέξτε Εκκίνηση, επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα και, στη συνέχεια, επιλογές για προχωρημένους

Βήμα 3: Σε αυτήν τη σελίδα, επιλέξτε «Αριθμός επεξεργαστών» και επιλέξτε έναν αριθμό από το αναπτυσσόμενο μενού. Επιλέγουμε 2 εδώ.

Βήμα 4: Κάντε κλικ στο OK και επανεκκινήστε το σύστημά σας για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές.

Επιλέξτε τον αριθμό των επεξεργαστών και μετά κάντε κλικ στο OK

Ακόμα κι αν έχετε περιορίσει τους επεξεργαστές, υπό πίεση, ο υπολογιστής σας μπορεί να χρησιμοποιεί άλλους πυρήνες.

12. Παρακολουθήστε την μπαταρία σας

Μπορείτε επίσης να παρακολουθήστε την μπαταρία σας να γνωρίζουν την κατάστασή του. Εάν η κατάσταση της μπαταρίας σας δεν είναι καλή, η αντικατάστασή της είναι η μόνη σας επιλογή. Καθώς η υγεία της μπαταρίας επιδεινώνεται, η ικανότητά της να κρατά τη φόρτιση θα μειωθεί επίσης, προκαλώντας έτσι εξάντληση της μπαταρίας στον φορητό υπολογιστή σας με Windows.

Επομένως, ανεξάρτητα από το πόσο θρησκευτικά ακολουθείτε τα παραπάνω βήματα, δεν θα βελτιώσει τη ζημιά του υλικού.

Μείνετε στο Power

Τώρα που γνωρίζετε όλες τις συμβουλές και τα κόλπα για να εξοικονομήσετε διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε οποιονδήποτε φορητό υπολογιστή με Windows, δεν θα χρειάζεται να το κάνετε συνδέστε τους φορτιστές σας Με αυτό. Εάν έχετε αμφιβολίες ή προτάσεις, τα σχόλια είναι ανοιχτά.

Πρόταση του techvortex – Καλύτερο VPN ποιότητας-τιμής

Διαβάστε επίσης: Πώς να δημιουργήσετε μια αναφορά μπαταρίας στα Windows 11

Τα Windows 10 δεν ξεκινούν; 12 διορθώσεις για να θέσετε ξανά τον υπολογιστή σας σε λειτουργία

Apple 16-ιντσών M3 Pro MacBook Pro Review

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *