Πώς να σταματήσω την εξάντληση της μπαταρίας του τηλεφώνου μου:

Γνωρίστε τις διαφορές μεταξύ των γενεών Gorilla Glass

Αρχικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το Gorilla Glass είναι μια μάρκα σκληρυμένου γυαλιού που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται Corning Inc. Η Corning κατασκευάζει άλλους τύπους γυαλιού για άλλους τομείς εκτός από smartphone, φορητές συσκευές και φορητές συσκευές χειρός. Τα προϊόντα αυτά, ωστόσο, δεν πωλούνται με την επωνυμία Gorilla Glass.

Τι είναι το Gorilla Glass;

Το Gorilla Glass, που αναπτύχθηκε από την Corning Inc., είναι ένα γυαλί κατασκευασμένο από ένα υλικό που ονομάζεται αλκάλιο-αλουμινοπυριτικό, το οποίο σχηματίζεται από τη συγκόλληση αλουμινίου, πυριτίου και οξυγόνου μεταξύ τους. Η Corning άρχισε να αναπτύσσει την τεχνολογία Gorilla Glass από τα μέσα του 2005. Σχεδιάστηκε για να κάνει τα smartphone και τις φορητές συσκευές ανθεκτικά σε ζημιές και γρατσουνιές, ενώ είναι επίσης ελαφρύ και λεπτό.

Ωστόσο, το Gorilla Glass δεν ήταν η πρώτη εξέλιξη που έκανε η Corning σε αυτόν τον τομέα. Η εταιρεία ήταν παλαιότερα γνωστή ως Chemcor και ασχολούνταν με την κατασκευή ανθεκτικών γυαλιών που χρησιμοποιούνταν σε είδη οικιακής χρήσης, οφθαλμικές συσκευές, αυτοκίνητα, αεροδιαστημική και φαρμακευτικές εφαρμογές. Ειρωνικό, δεδομένου ότι η Corning είναι πλέον γνωστή κυρίως για το γυαλί της στα smartphones.

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TechVortex⁩ στο Viber

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 2 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Διαβάστε επίσης : Πώς να γίνετε πλούσιοι στην εποχή του Διαδικτύου

Αν και τα τηλέφωνα με γυαλί Corning Gorilla Glass είναι λιγότερο επιρρεπή σε γρατσουνιές και σπασίματα, να θυμάστε ότι η τεχνολογία δεν κάνει το τηλέφωνό σας (ή το tablet) άθραυστο. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, σκεφτείτε το Gorilla Glass ως μια τεχνολογία που βοηθά στην αύξηση της ανθεκτικότητας της οθόνης του smartphone σας για μεγάλες περιόδους χρήσης και τη σώζει από τυχαίες πτώσεις.

Στις παρακάτω ενότητες, μιλάμε για τις διαφορετικές εκδόσεις του Gorilla Glass, ξεκινώντας από την πρώτη κιόλας παραλλαγή που κυκλοφόρησε το 2006-2007 μαζί με το iPhone πρώτης γενιάς έως το Gorilla Armor που κυκλοφόρησε με το Galaxy S24 Ultra το 2024.

Διαφορές μεταξύ των εκδόσεων Gorilla Glass

Gorilla Glass 1

Το πρώτο Gorilla Glass ήταν έτοιμο μεταξύ 2005 και 2006, αλλά το μεγάλο του ντεμπούτο ήρθε πραγματικά με το iPhone. Η Apple κυκλοφόρησε τη συσκευή της στον κόσμο το 2007 και, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας, η τεχνολογία στην οθόνη της είχε πάχος 1,5 mm και είχε μια ελαιοφοβική επίστρωση, η οποία ελαχιστοποιούσε τα δακτυλικά αποτυπώματα και τις μουτζούρες.

Ωστόσο, το iPhone δεν ήταν το μόνο smartphone που είχε Gorilla Glass στην οθόνη του. Η Corning κατάφερε να μεταφέρει την τεχνολογία της σε περίπου 250 συσκευές μόλις στην πρώτη γενιά.

Gorilla Glass 2

Το 2012, η ​​Corning κυκλοφόρησε το Gorilla Glass 2 στην CES. Το γυαλί ήταν εξίσου ανθεκτικό, αλλά η κύρια ενημέρωση του ήταν το πάχος του. Η δεύτερη γενιά ήταν 20% πιο λεπτή από το πρώτο μοντέλο. Σε εργαστηριακές δοκιμές, μπορούσε να αντέξει έως και 50 κιλά πίεσης χωρίς να σπάσει ή να σπάσει.

Την ίδια χρονιά, το Gorilla Glass κυκλοφόρησε σε 600 εκατομμύρια συσκευές. Δεδομένου ότι αυτή η έκδοση ήταν πιο λεπτή από την πρώτη, επέτρεψε στους κατασκευαστές να αναπτύξουν ελαφρύτερα και λεπτότερα μοντέλα των τηλεφώνων τους. Και τα δύο Το Nexus 4 και το Galaxy S3 ήταν εξοπλισμένα με Gorilla Glass 2.

Gorilla Glass 3

Το γυαλί Gorilla Glass 3 έφερε ακόμη μεγαλύτερη αντίσταση, σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση που ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στο πάχος. Αυτή είναι επίσης η γενιά που εισήγαγε την τεχνολογία Native Damage Resistance (NDR), η οποία επέτρεψε στο γυαλί να χειρίζεται ακόμη πιο βαθιές γρατσουνιές. Σύμφωνα με την Corning, η τρίτη γενιά απέτρεψε έως και το 35% των γρατσουνιών στην οθόνη.

Για να τιμήσει την τρίτη έκδοση της τεχνολογίας της, η Corning σχεδίαζε να αυξήσει την αντίσταση του Gorilla Glass τρεις φορές σε σύγκριση με παλαιότερες εκδόσεις. Θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό χάρη σε μια νέα διαδικασία παραγωγής. Η έκδοση 3 της GG κυκλοφόρησε στην CES 2013 και παρουσιάστηκε σε μοντέλα όπως το Galaxy S4, το Moto G και το Moto X.

Gorilla Glass 4

Το 2014, η Corning παρουσίασε το Gorilla Glass της με έναν τολμηρό νέο στόχο. Μέσα από μια από τις έρευνές της, η εταιρεία ανακάλυψε ότι το 70% της ζημιάς στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου οφειλόταν σε πτώσεις και έτσι άρχισε να επενδύει στην ενίσχυση του γυαλιού της. Το Gorilla Glass 4 αναπτύχθηκε με επίκεντρο την ιδέα του να είναι ανθεκτικό στις πτώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, η τέταρτη έκδοση του Gorilla Glass ήταν δύο φορές ισχυρότερη από την προκάτοχό της. ο Το Galaxy Note 5 και το ZenFone 2 Laser είναι μερικά μοντέλα που συνοδεύουν το Gorilla Glass 4.

Gorilla Glass 5

Η πέμπτη γενιά του Gorilla Glass—που εύστοχα ονομάζεται Gorilla Glass 5—κυκλοφόρησε το 2016. Επικεντρώθηκε στην παροχή ακόμη μεγαλύτερης αντοχής στις πτώσεις και απέδωσε τέσσερις φορές μεγαλύτερη αντοχή από την προηγούμενη έκδοση. Η Corning αποκάλυψε επίσης ότι σε εργαστηριακές δοκιμές, το Gorilla Glass 5 κατάφερε να επιβιώσει σε πτώσεις ύψους έως και 1,6 μέτρων.

Το Gorilla Glass 5 ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν λιγότερο επιρρεπές σε ρωγμές ακόμα κι αν το τηλέφωνο πέσει σε εξαιρετικά σκληρές επιφάνειες. Το Gorilla Glass 5 χρησιμοποιήθηκε σε προϊόντα όπως το Samsung Galaxy Note 20 και Moto G 5G.

Ήταν επίσης το 2016 που η Corning ανακοίνωσε το πρώτο της προϊόν για wearables, γνωστό ως Gorilla Glass SR+.

Gorilla Glass 6

Το Gorilla Glass 6, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2018, ήταν ένα πραγματικό βήμα μπροστά από την πέμπτη γενιά. Κατά την κυκλοφορία, η Corning αποκάλυψε ότι είχε υποβάλει τη νέα παραλλαγή σε αυστηρές νέες μεθόδους δοκιμών. Το αποτέλεσμα; Το Gorilla Glass 6 ισχυρίστηκε ότι είναι αρκετά ισχυρό για να αντέχει 15 διαδοχικές πτώσεις σε σκληρές επιφάνειες (από ύψος 1 μέτρου). Βαθμολογήθηκε ως δύο φορές πιο ισχυρό από το Gorilla Glass 5 και εξακολουθεί να είναι αρκετά κοινό σε smartphone που χρησιμοποιούνται το 2021.

Gorilla Glass DX/DX+

Το 2018, παράλληλα με το Gorilla Glass 6, η Corning ανακοίνωσε επίσης την κυκλοφορία των Gorilla Glass DX και DX+. Και τα δύο αυτά προϊόντα προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν σε smartwatches και fitness trackers. Μαζί με την αντοχή στις γρατσουνιές και την ανθεκτικότητα, ένας άλλος παράγοντας στον οποίο εστίασε η Corning με το Gorilla Glass DX ήταν η ανώτερη ορατότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτά τα νέα γυαλιά διαθέτουν αντιανακλαστική ιδιότητα η οποία, σύμφωνα με την Corning, προσφέρει καλύτερη ορατότητα ενώ παράλληλα βελτιώνει την αντοχή στις γρατσουνιές.

Victus Gorilla Glass

Corning Gorilla Glass Victus

Τον Ιούλιο του 2020, η Corning ανακοίνωσε την κυκλοφορία της τελευταίας της επανάληψης Gorilla Glass για smartphone, tablet, φορητούς υπολογιστές και φορητές συσκευές όταν κυκλοφόρησε το Gorilla Glass Victus. Με αυτό το προϊόν, η Corning φαίνεται επίσης να έχει εγκαταλείψει το σύστημα αρίθμησης που είχαμε τόσο συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με την Corning, οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το Gorilla Glass Victus προσφέρει προστασία από πτώση από ύψος 2 μέτρων (σε αντίθεση με 1 μέτρο στο Gorilla Glass 6.) Είναι επίσης δύο φορές πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από τον προκάτοχό του και προσφέρει 4 φορές περισσότερο αντοχή στις γρατσουνιές σε σχέση με ανταγωνιστικές τεχνολογίες από άλλες μάρκες.

Gorilla Glass 2

Succeeding the Gorilla Glass Victus είναι το Victus 2 που έκανε το ντεμπούτο του στις αρχές του 2023 στο Σειρά Samsung Galaxy S23. Η κύρια βελτίωση του Gorilla Glass Victus δεύτερης γενιάς είναι οι σταγόνες σε πιο τραχιές επιφάνειες. Αυτού του είδους οι επιφάνειες όπως το σκυρόδεμα και η άσφαλτος έχουν αιχμηρά και οδοντωτά βράχια και άμμο εκτεθειμένα που θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο θανατηφόρα από τα επίπεδα δάπεδα.

Σύμφωνα με την Corning, το Gorilla Glass Victus 2 θα πρέπει να επιβιώσει από πτώση ενός μέτρου σε ένα τσιμεντένιο δάπεδο χωρίς ρωγμές σε σύγκριση με άλλα αλουμινοπυριτικά γυαλιά που αξιολογούνται μόνο για 0,5 μέτρα.

Gorilla Armor

Παρουσιάστηκε το τελευταίο Gorilla Armor Το Galaxy S24 Ultra της Samsung (αναθεώρηση) τον Ιανουάριο του 2024. Το γυαλί προσφέρει συγκρίσιμη σκληρότητα με το Gorilla Glass Victus 2, αλλά χρησιμοποιεί ένα νέο υλικό που μειώνει την ανάκλαση στο γυαλί κατά 75 τοις εκατό. Αυτή η αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά αυξημένη αναγνωσιμότητα στη συσκευή.

Samsung Galaxy S24 Ultra' Corning Glass Armor σε σύγκριση με το iPhone 15 Pro Max

Gorilla Glass 7i

Σε αντίθεση με το Gorilla Glass Victus 2, το νέο Gorilla Glass 7i που ήρθε επίσης στη σκηνή το 2024, είναι ότι είναι κατασκευασμένο από αλουμινοπυριτικά γυαλιά λιθίου. Είναι φθηνότερο στην κατασκευή από τα καθαρά αλουμινοπυριτικά γυαλιά.

Το νέο πάνελ έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται σε προϋπολογισμός έως smartphone μεσαίας κατηγορίας, αλλά εξακολουθεί να προσφέρει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και προστασία. Αντίστοιχα, είναι πιο ανθεκτικό στις γρατσουνιές από το Gorilla Glass 6 και μπορεί να αντέξει σε πτώση ενός μέτρου σε ένα ασφαλτικό δάπεδο.

Το τηλέφωνό μου έχει Gorilla Glass;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές αναφέρουν τον τύπο Gorilla Glass που χρησιμοποιείται στις λεπτομερείς προδιαγραφές και μια γρήγορη ματιά στις προδιαγραφές θα αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεστε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν αναφέρουν ξεκάθαρα τον τύπο Gorilla Glass που χρησιμοποιείται.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγο σκάψιμο, αν θέλετε πραγματικά να μάθετε ποια παραλλαγή Gorilla Glass έχει το τηλέφωνό σας. Αν και δεν είναι εξαντλητική, η Corning διατηρεί μια λίστα προϊόντων που χρησιμοποιούν Gorilla Glass. Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Είναι επίσης σκόπιμο να σημειωθεί ότι η Corning δεν είναι η μόνη εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή σκληρυμένων, ανθεκτικών στις γρατσουνιές γυαλιού για smartphone. Ο βασικός ανταγωνισμός της Corning σε αυτό το τμήμα είναι η Asahi (η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα σε AGC). Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει το εμπορικό σήμα της γυαλιού ανθεκτικό στις γρατσουνιές με την επωνυμία «Dragontrail».

Λοιπόν, καταφέρατε να μάθετε ποια έκδοση Gorilla Glass χρησιμοποιεί το smartphone σας;

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *