κάθετες ή οριζόντιες γραμμές στο Mac

Πώς να απαλλαγείτε από κάθετες ή οριζόντιες γραμμές στο Mac σας

Όταν η οθόνη του Mac, του MacBook Air ή του MacBook Pro αρχίζει να λειτουργεί με κάθετες γραμμές, οριζόντιες γραμμές ή να τρεμοπαίζει,μην πανικοβάλλεστε ακόμα, όμως. μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε.

Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει σε συμβουλές για τη διόρθωση της οθόνης MacBook, iMac ή οποιασδήποτε οθόνης Mac. Θα διερευνήσουμε τι προκαλεί αυτές τις γραμμές και τι μπορείτε να κάνετε για να τις εξαλείψετε.

Κατανόηση των γραμμών: Κάθετες και οριζόντιες

Κάθετες ή οριζόντιες έγχρωμες γραμμές ή μαύρες γραμμές στην οθόνη του Mac σας μπορεί να φαίνονται σαν τυχαίο περιστατικό, αλλά συνήθως προέρχονται από μια ποικιλία υποκείμενων αιτιών:

 1. Θέματα κάρτας γραφικών: Μερικές φορές, οι κάθετες γραμμές προέρχονται από σφάλματα GPU (Graphics Processing Unit). Η κάρτα γραφικών στο Mac σας μπορεί να είναι ξεπερασμένη (αν τα σφάλματα συμβαίνουν μόνο με νεότερο λογισμικό) ή το πρόγραμμα οδήγησης της μπορεί να χρειάζεται ενημέρωση λογισμικού. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η GPU μπορεί να υπερθερμανθεί ή να αποτύχει. Είναι απίθανο να εμπλέκεται υπερθέρμανση CPU (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας) και σε νεότερους Mac, αυτά τα στοιχεία βρίσκονται ούτως ή άλλως στο ίδιο πακέτο chip.
 2. Δυσλειτουργία πλακέτας T-Con: Η πλακέτα T-Con ή ο Ελεγκτής χρονισμού ενορχηστρώνει τα σήματα που εισέρχονται στην οθόνη LCD. Μια δυσλειτουργική πλακέτα T-Con μπορεί να οδηγήσει σε κάθετες γραμμές καθώς αγωνίζεται να χειριστεί σωστά τις σύνθετες ροές δεδομένων.
 3. Θέματα μητρικής πλακέτας: Ένα ελάττωμα ή ένα σφάλμα στη μητρική πλακέτα μπορεί να προκαλέσει κάθετες γραμμές. Οποιαδήποτε μικρή ζημιά μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα, οδηγώντας σε διάφορα προβλήματα οθόνης.
 4. Δυσλειτουργίες λογισμικού: Περιστασιακά, μπορεί να προκύψουν κάθετες γραμμές από σφάλματα λογισμικού. Μια μη συμβατή ενημέρωση λογισμικού ή μια αντικρουόμενη εφαρμογή μπορεί να διαταράξει την κανονική διαδικασία απόδοσης, οδηγώντας σε αυτές τις μυστηριώδεις γραμμές.
 5. Προβλήματα υλικού: Από ξεφτισμένα καλώδια μέχρι φουσκωμένα εξαρτήματα οθόνης, μερικές φορές τα πράγματα είναι σωματικά σπασμένα και χρειάζονται επισκευή και αντικατάσταση.
 6. Βλάβη LCD: Η οθόνη LCD (οθόνη υγρών κρυστάλλων) στην οθόνη MacBook Pro ή σε άλλες συσκευές Mac μπορεί να υποστεί φυσική βλάβη ή φθορά.

Διαβάστε επίσης:Πώς να αποκτήσετε IPTV σε Mac [App Store]

Μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστεί ένας συνδυασμός κάθετων και οριζόντιων γραμμών. Αυτό μπορεί να σημαίνει πιο σοβαρά υποκείμενα προβλήματα, που πιθανώς αφορούν πολλαπλά στοιχεία υλικού, όπως τη μητρική πλακέτα, την πλακέτα T-Con ή την κάρτα γραφικών.

Τώρα που έχουμε μια καλή ιδέα για τα προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση γραμμών στην οθόνη του Mac σας, ας δούμε μερικές λύσεις.

Κάντε επανεκκίνηση του Mac σας

Πριν αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα διαγνωστικά, κλείστε το Mac σας. Περιμένετε λίγο και μετά ενεργοποιήστε το ξανά. Μερικές φορές, μια απλή επανεκκίνηση εξαλείφει δυσλειτουργίες και επιλύει το πρόβλημα.

Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να δείτε εάν οι γραμμές είναι ορατές αμέσως από τη στιγμή που ανοίγει η οθόνη ή αν εμφανίζονται μόνο όταν εμφανιστεί το λογότυπο macOS Apple. Εάν δεν είναι άμεσα ορατά, μπορεί να είναι πρόβλημα λογισμικού, αλλά αυτό δεν είναι οριστική ένδειξη προς το παρόν.

Επαναφορά SMC, NVRAM και PRAM

Η επαναφορά του NVRAM (non-volatile random-access memory) και του SMC (System Management Controller) μπορεί συχνά να διορθώσει προβλήματα υλικού MacBook και άλλων Mac.

Εάν θέλετε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη διαδικασία και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα όταν την κάνετε, ανατρέξτε στο Πώς να επαναφέρετε τα NVRAM, PRAM & SMC στο Mac σας.

Ασφαλής λειτουργία & Ενημέρωση λογισμικού

Σε ασφαλή λειτουργία, το Mac σας φορτώνει μόνο τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης συστήματος και λογισμικό. Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με λογισμικό, δεν θα δείτε τις οπτικές δυσλειτουργίες στην ασφαλή λειτουργία. Επομένως, σκεφτείτε να ενημερώσετε το macOS ή ακόμα και να πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Εάν το Mac σας δεν εκκινεί σε ασφαλή λειτουργία, θα θέλατε να μάθετε πώς ή θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την ειδική λειτουργία, ανατρέξτε στο Πώς να εκκινήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα Mac σε ασφαλή λειτουργία.

Συνδέστε μια εξωτερική οθόνη

Εάν οι γραμμές επιμένουν, συνδέστε το Mac σας σε μια εξωτερική οθόνη χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο HDMI. Εάν οι γραμμές εμφανίζονται και στην εξωτερική οθόνη, μπορεί να αντιμετωπίζετε πρόβλημα GPU ή μητρικής πλακέτας.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καλώδιο USB σε HDMI ή DisplayPort εάν το Mac σας δεν διαθέτει θύρα HDMI ή θέλετε να αποκλείσετε την υποδοχή HDMI ως πρόβλημα.

Ελέγξτε για υπερθέρμανση

Το Mac σας μπορεί να υπερθερμαίνεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως τρεμόπαιγμα οθόνης, κάθετες γραμμές ή οριζόντιες γραμμές.

Εξασφαλίστε τον σωστό αερισμό διατηρώντας τις οπές εξαερισμού ξεμπλοκαρισμένες και καθαρές. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι ψύξης ή απλά να κλείσετε το Mac σας για κάποιο χρονικό διάστημα για να κρυώσει. Ίσως χρειαστεί να δροσίσετε το περιβάλλον σας εάν είστε κάπου ζεστά.

Εάν το Mac σας υποφέρει από θερμικά προβλήματα, ίσως χρειαστεί να το ανοίξετε και να καθαρίσετε τη σκόνη από τους ανεμιστήρες. Για παλαιότερα μηχανήματα, το υλικό θερμικής διεπαφής μεταξύ των επεξεργαστών και της ψύκτρας μπορεί να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του, οπότε μπορεί να χρειαστεί να το αλλάξετε για φρέσκο ​​υλικό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ίσως χρειαστεί να αντικατασταθεί η ψύκτρα. Δεδομένου του τρόπου σχεδιασμού των σύγχρονων Mac, δεν συνιστούμε να κάνετε τίποτα από αυτά μόνοι σας. είναι καλύτερα να αφεθεί σε έναν επαγγελματία.

Επιθεωρήστε τις πρόσφατες αλλαγές στις προτιμήσεις συστήματος

Μερικές φορές, το πρόβλημα μπορεί να είναι τόσο απλό όσο μια εσφαλμένη ρύθμιση στις προτιμήσεις συστήματος.

Μεταβείτε στις προτιμήσεις συστήματος του Mac σας και επιθεωρήστε τυχόν πρόσφατες αλλαγές που μπορεί να έχουν προκαλέσει το πρόβλημα της οθόνης. Η διόρθωση αυτών των ρυθμίσεων μπορεί να εξαφανίσει αυτές τις γραμμές.

Χρησιμοποιείτε εξωτερική οθόνη και αυτό είναι το πάνελ που σας δημιουργεί προβλήματα; Ελέγξτε ξανά ποιες αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης υποστηρίζει επίσημα η οθόνη, έτσι ώστε οι ρυθμίσεις εμφάνισης του Mac σας για αυτήν την οθόνη (μεταβείτε στο Κουμπί Apple > Ρυθμίσεις συστήματος > Οθόνες) είναι σωστά.

Τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης

Ένα στιγμιότυπο οθόνης μπορεί να είναι ένα προσεγμένο διαγνωστικό εργαλείο, εάν χρειάζεστε διευκρίνιση σχετικά με το εάν το πρόβλημα σχετίζεται με το υλικό ή το λογισμικό του Mac σας.

Τραβήξτε ένα στιγμιότυπο οθόνης (Απλά πατήστε Command (cmd – ⌘) + Shift + 3) και ελέγξτε εάν οι γραμμές εμφανίζονται στην εικόνα που τραβήξατε. Εάν δεν το κάνουν, πιθανότατα έχετε πρόβλημα υλικού που οδηγεί. Προφανώς, θα πρέπει να προβάλετε το στιγμιότυπο οθόνης σε μια εντελώς διαφορετική συσκευή, όπως ένα iPhone.

Εξετάστε τις συνδέσεις εξωτερικής οθόνης

Εάν χρησιμοποιείτε εξωτερική οθόνη με το Mac σας, μια χαλαρή ή κατεστραμμένη σύνδεση HDMI ή άλλο καλώδιο μπορεί να προκαλεί τις γραμμές.

Ελέγξτε όλες τις συνδέσεις μεταξύ του Mac και της εξωτερικής οθόνης. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό καλώδιο ή συνδεθείτε σε άλλη εξωτερική οθόνη για να διαγνώσετε το πρόβλημα.

Δεν είναι τόσο σύνηθες οι μορφές ψηφιακών καλωδίων όπως το HDMI να έχουν δυσλειτουργίες που σχετίζονται με φυσική ζημιά. Συνήθως, είτε λειτουργεί είτε δεν λειτουργεί, αλλά εάν συνδέεστε χρησιμοποιώντας έναν παλαιότερο τύπο υποδοχής, όπως μια υποδοχή VGA 15 ακίδων (ακόμη χρησιμοποιείται από πολλούς προβολείς ή παλαιότερες επαγγελματικές οθόνες μεγάλου μεγέθους), τότε μια υποδοχή σύνδεσης με χαλαρή ακίδα ή Το κατεστραμμένο εσωτερικό καλώδιο μπορεί να δημιουργήσει κάθε είδους παράξενα εφέ.

Επανεγκαταστήστε το macOS

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, η επανεγκατάσταση του macOS ενδέχεται να επιλύσει τις υποκείμενες διενέξεις λογισμικού που προκαλούν προβλήματα εμφάνισης.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας πρώτα! Στη συνέχεια, επανεκκινήστε το Mac σας και κρατήστε πατημένο Εντολή + R κατά την εκκίνηση. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να επανεγκαταστήσετε το macOS. Για λεπτομερείς πληροφορίες (και σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε πρώτα), ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος επαναφοράς ενός υπολογιστή Mac OS X και επανεγκατάστασης του λειτουργικού συστήματος.

Εκτέλεση Apple Diagnostics (Πρώην Apple Hardware Test)

Το ενσωματωμένο διαγνωστικό εργαλείο της Apple μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να προκαλεί προβλήματα στην οθόνη σας.

Βεβαιωθείτε ότι το Mac σας είναι ενημερωμένο στην πιο πρόσφατη έκδοση του macOS. Στη συνέχεια, κλείστε τον υπολογιστή.

Εάν χρησιμοποιείτε παλαιότερο Mac Intel, δείτε τι πρέπει να κάνετε:

 1. Ενεργοποιήστε το Mac σας και, στη συνέχεια, κρατήστε πατημένο το κλειδί D στο πληκτρολόγιο.
 2. Απελευθερώστε το κλειδί D μόλις δείτε να εμφανίζεται μια γραμμή προόδου.

Εάν χρησιμοποιείτε M1 ή νεότερο Apple Silicon Mac, η διαδικασία είναι λίγο διαφορετική:

 1. Με απενεργοποιημένο το Mac σας, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί ενεργοποίησης – απενεργοποίησης (αυτό είναι το κουμπί Touch ID στα MacBooks).
 2. Όταν δείτε την εμφάνιση Επιλογών εκκίνησης, αμέσως rαφήστε το κουμπί λειτουργίας.
 3. πατήστε και κρατήστε πατημένο Εντολή + ρε για να εκτελέσετε τα διαγνωστικά.
(Πίστωση εικόνας: Apple)

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η δοκιμή, τα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουν εάν υπάρχουν προβλήματα υλικού.

(Πίστωση εικόνας: Apple)

Η δοκιμή της Apple είναι αρκετά περιεκτική, αλλά υπάρχουν πάντα ορισμένα ζητήματα υλικού που δεν μπορούν να εντοπιστούν, επομένως μόνο και μόνο επειδή λαμβάνετε μια πλήρη σαφήνεια δεν σημαίνει 100% ότι δεν είναι πρόβλημα υλικού. απλά το κάνει πολύ λιγότερο πιθανό.

Επαναφέρετε τις ρυθμίσεις οθόνης του Mac σας

Εάν οι ρυθμίσεις οθόνης έχουν αλλάξει, η επαναφορά τους στις προεπιλογές μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Παω σε Οθόνες κάτω από Ρυθμίσεις συστήματος και επιλέξτε το Προκαθορισμένο επιλογή επαναφοράς στις τυπικές ρυθμίσεις.

Απλώς να θυμάστε ότι, όπως αναφέραμε παραπάνω, εάν οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που εντοπίστηκαν είναι λανθασμένες και προκαλούν το πρόβλημα, το πρόβλημα θα μπορούσε ακόμη να σχετίζεται με τη ρύθμιση της εικόνας, απλώς όχι με τον τρόπο που θα περιμένατε.

Επιθεωρήστε για σωματικές βλάβες

Η φυσική βλάβη στην οθόνη, στα εσωτερικά καλώδια ή στις υποδοχές μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Μπορεί να μην είναι πάντα εμφανές με γυμνό μάτι, αλλά ελέγξτε την οθόνη για ρωγμές, σημάδια, παραμόρφωση ή οτιδήποτε άλλο φαίνεται ασυνήθιστο.

Εάν οι γραμμές ή άλλα οπτικά τεχνουργήματα στην οθόνη αλλάζουν όταν αγγίζετε την οθόνη ή ανοίγετε τον μεντεσέ στην περίπτωση ενός MacBook, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για πρόβλημα με τον πίνακα ή τα καλώδια που το συνδέουν εσωτερικά με τη μητρική πλακέτα.

Screen Burn-In: Ένας σπάνιος αλλά πιθανός ένοχος

Αν και σχετίζεται συχνά με παλαιότερες τεχνολογίες οθόνης ή τεχνολογία OLED, η εγγραφή οθόνης θα μπορούσε, σε σπάνιες περιπτώσεις, να είναι υπεύθυνη για αυτές τις περίπλοκες γραμμές στην οθόνη του Mac σας. Το κάψιμο της οθόνης συμβαίνει όταν μια στατική εικόνα παραμένει στην οθόνη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να «καεί» στην οθόνη.

Αυτή είναι μια μακρινή λήψη, και αν έχετε έγκαυμα (πιο σωστά γνωστό ως διατήρηση εικόνας), υπάρχουν μόνο λίγα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό, εκτός από το να ζήσετε με αυτό ή να αντικαταστήσετε την οθόνη σας.

Επικοινωνήστε με την υποστήριξη ή τον πάροχο υπηρεσιών της Apple

Πολλά από τα ζητήματα που περιγράψαμε παραπάνω δεν είναι κάτι που μπορείτε να διορθώσετε με μερικά κλικ του ποντικιού και τυχόν προβλήματα που απαιτούν επισκευή υλικού πρέπει να πάνε πίσω στην Apple ή σε έναν πιστοποιημένο τεχνικό που μπορεί να εργαστεί σε αυτά τα συχνά δύσκολα μηχανήματα επισκευής. Εάν το Mac σας εξακολουθεί να καλύπτεται από την τυπική ή την εκτεταμένη εγγύηση, μη διστάσετε να το πάρετε πίσω, καθώς θα αντικαταστήσουν ευχαρίστως ολόκληρο τον υπολογιστή, εάν το σφάλμα δεν μπορεί να επιδιορθωθεί.

Πώς να αλλάξετε το όνομα και το όνομα κεντρικού υπολογιστή του Mac
Πώς να κλειδώσετε και να ξεκλειδώσετε το πληκτρολόγιο Mac
5 καλύτερες εφαρμογές email για Mac

 

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *