Πώς να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python στο Mac σας

Η Python είναι μια δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού και πλαίσιο για εφαρμογές σε σύγχρονα λειτουργικά συστήματα (συμπεριλαμβανομένου του macOS). Ωστόσο, η Python συχνά χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις – Python 2 και Python 3.

Η Python 2 περιλαμβανόταν στο macOS, αλλά δεν υποστηρίζεται πλέον για λόγους ασφαλείας. Μόνο η Python 3 υποστηρίζεται επίσημα. Ενώ μπορείτε να το εγκαταστήσετε στο Mac σας παράλληλα με την Python 2, δεν συνιστάται η εγκατάσταση των δύο εκδόσεων μαζί.

Μπορεί να μην χρειάζεστε καθόλου την Python ή να θέλετε απλώς να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση. Εάν δεν είστε βέβαιοι, είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python στο Mac σας. Για να αφαιρέσετε την Python από το Mac σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Προσδιορισμός εκδόσεων Python στο Mac σας

Ανάλογα με την έκδοση του macOS που διαθέτετε, ενδέχεται να έχετε εγκαταστήσει δύο (ή περισσότερες) εκδόσεις της Python. Αυτά συνήθως χωρίζονται μεταξύ των εκδόσεων του Python 2 και Python 3. Η Python 2 συμπεριλήφθηκε από προεπιλογή στο macOS μέχρι να καταργηθεί στο Monterey 12.3 και σε νεότερες εκδόσεις.

Εάν πρόκειται να αφαιρέσετε την Python από το Mac σας, πρέπει να προσδιορίσετε ποια έκδοση είναι εγκατεστημένη πρώτα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Χρήση τερματικού

 1. Ανοίξτε το Terminal στο Mac σας πατώντας Εντολή + Χώρος για να εμφανιστεί η γραμμή αναζήτησης Spotlight.
 2. Στο Spotlight, πληκτρολογήστε Τερματικό και πατήστε Εισαγω.
 3. Πληκτρολογήστε και εκτελέστε python – έκδοση στο Terminal για να δείτε την έκδοση Python 2 που είναι εγκατεστημένη στο Mac σας (εάν υπάρχει). Εάν αυτό δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει εγκατεστημένη Python 2.
 4. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε και εκτελέστε python3 – έκδοση στο Terminal για να δείτε εάν η Python 3 είναι εγκατεστημένη στο Mac σας και, εάν ναι, ποια έκδοση είναι.

Λάβετε υπόψη ότι εάν έχετε πολλές εγκαταστάσεις Python, αυτές οι εντολές θα εμφανίσουν την έκδοση για την εγκατάσταση Python που σχετίζεται με την τρέχουσα διαμόρφωση διαδρομής.

Έλεγχος φακέλου εφαρμογών

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για τυχόν μη αυτόματες εγκαταστάσεις Python στο Εφαρμογές ντοσιέ. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

 1. Ανοίξτε το Finder στο Mac σας.
 2. Μεταβείτε στο φάκελο Εφαρμογές κάνοντας κλικ στο Πηγαίνω μενού στο Finder και, στη συνέχεια, επιλέξτε Εφαρμογές από το αναπτυσσόμενο μενού.
 3. Αναζητήστε τυχόν φακέλους εφαρμογών που σχετίζονται με την Python, όπως “Python 3.x” ή “Python 2.x“, που Χ υποδηλώνει έναν συγκεκριμένο αριθμό έκδοσης (π.χ. Python 3.11)

Να θυμάστε ότι διάφορες εκδόσεις Python μπορούν να συνυπάρχουν στον υπολογιστή Mac σας, επομένως είναι σημαντικό να προσδιορίσετε ποιες εκδόσεις είναι εγκατεστημένες πριν επιχειρήσετε να εκτελέσετε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις.

Μη αυτόματη απεγκατάσταση της Python από το macOS

Η μη αυτόματη κατάργηση της Python από το Mac σας θα απαιτήσει την αφαίρεση αρχείων από δύο διαφορετικές τοποθεσίες. Αυτό περιλαμβάνει τα αρχεία πλαισίου (τα βασικά αρχεία που απαιτούνται για την εκτέλεση των εφαρμογών Python) και τα ίδια τα εκτελέσιμα αρχεία Python.

Αφαίρεση αρχείων πλαισίου Python

Για να απεγκαταστήσετε μη αυτόματα αρχεία πλαισίου Python από το Mac σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

 1. Ανοίξτε το Finder, πατήστε Πηγαίνω > Μεταβείτε στο φάκελομετά πληκτρολογήστε και επιλέξτε /Library/Frameworks/Python.framework στο αναδυόμενο πλαίσιο.
 2. Εάν έχετε εγκατεστημένες πολλές εκδόσεις της Python, προσδιορίστε τον συγκεκριμένο φάκελο έκδοσης που θέλετε να απεγκαταστήσετε, όπως π.χ. Python 2 ή Python 3.xxστο εκδόσεις υποφάκελο.
 3. Πριν προχωρήσετε στη διαγραφή, βεβαιωθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας για τυχόν βασικά δεδομένα ή έργα που μπορεί να έχετε αναπτύξει χρησιμοποιώντας αυτήν την έκδοση της Python.
 4. Στη συνέχεια, ανοίξτε το Τερματικό εφαρμογή.
 5. Στο Terminal, πληκτρολογήστε και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να αφαιρέσετε τον φάκελο Python, αντικαθιστώντας /Path/To/Python.framework με την πραγματική διαδρομή προς τον φάκελο Python που θέλετε να διαγράψετε και χρησιμοποιώντας εξαιρετική προσοχή για να μην πληκτρολογήσετε λάθος διαδρομή φακέλου: sudo rm -rf /Path/To/Python.framework (π.χ. sudo rm -rf /Library/Frameworks/Python.framework/Versions/3.9/).
 6. Μπορεί να σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή για να εκτελέσετε αυτήν την εντολή. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας και επιβεβαιώστε τη διαγραφή για να συνεχίσετε

Αφαίρεση Python από τον κατάλογο /usr/local/bin

Η εγκατάσταση Python συνήθως προσθέτει εκτελέσιμα στο /usr/local/bin ντοσιέ. Εάν έχετε καταργήσει αρχεία Python χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, θα χρειαστεί να καταργήσετε τυχόν εκτελέσιμα αρχεία ή συνδέσμους συστήματος που ταιριάζουν για την Python (τις συντομεύσεις τερματικού σε αυτήν) για να αποφύγετε προβλήματα συμβατότητας αργότερα.

 1. Για να καταργήσετε αυτά τα εκτελέσιμα, ανοίξτε το Terminal και καταχωρίστε όλα τα αρχεία που σχετίζονται με την Python στο /usr/local/bin καταλόγου εισάγοντας την ακόλουθη εντολή στο Terminal: ls -l /usr/local/bin | grep ‘python’
 2. Αυτή η εντολή θα εμφανίσει όλα τα αρχεία που περιέχουν τη λέξη ‘Πύθων.’ Προσδιορίστε τα αρχεία που σχετίζονται με την έκδοση της Python που θέλετε να απεγκαταστήσετε.
 • Για να αφαιρέσετε αυτά τα αρχεία, εισαγάγετε και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή στο Terminal, αντικαθιστώντας όνομα αρχείου με το πραγματικό όνομα του αρχείου που θέλετε να διαγράψετε και με μεγάλη προσοχή πριν εκτελέσετε την εντολή: sudo rm -rf /usr/local/bin/file_name

Σε αυτό το σημείο, όλα τα σχετικά αρχεία για την έκδοση Python που έχετε επιλέξει θα αφαιρεθούν. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα για να καταργήσετε κάθε αρχείο που σχετίζεται με την Python που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη έκδοση που απεγκαθιστάτε. Μπορείτε επίσης να επαναλάβετε αυτά τα βήματα για άλλες εκδόσεις Python που θέλετε να καταργήσετε.

Χρήση του Homebrew για απεγκατάσταση της Python

Το Homebrew είναι ένα δημοφιλές εργαλείο διαχείρισης πακέτων τρίτων για macOS που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από το Terminal. Θα το χρησιμοποιείτε συχνά εάν θέλετε να εγκαταστήσετε εφαρμογές Mac τρίτων χωρίς να χρησιμοποιήσετε το App Store.

Εάν έχετε εγκαταστήσει την Python στο Mac σας χρησιμοποιώντας το Homebrew, μπορείτε εύκολα να την απεγκαταστήσετε χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο ακολουθώντας αυτά τα βήματα.

 1. Ανοιξε το Τερματικό εφαρμογή στο Mac σας.
 2. Στο Terminal, πληκτρολογήστε και εκτελέστε το λίστα παρασκευής εντολή. Αυτό θα αναφέρει τυχόν εγκατεστημένα πακέτα που έχετε εγκαταστήσει προηγουμένως μέσω του Homebrew (π.χ. [email protected] για Python 3.11).
 • Για να απεγκαταστήσετε αυτά τα πακέτα Python, πληκτρολογήστε και εκτελέστε το ετοιμάζω απεγκατάσταση python_package εντολή στο Terminal, αντικαθιστώντας python_package με το κατάλληλο όνομα πακέτου που προσδιορίσατε στο προηγούμενο βήμα (π.χ. Brew απεγκαταστήστε το [email protected]).
 • Αφού αφαιρέσετε τα πακέτα, πληκτρολογήστε και εκτελέστε Brew cleanup python_package για να αφαιρέσετε τυχόν πρόσθετα (και πλέον περιττά) αρχεία, αντικαθιστώντας python_package με το σωστό όνομα (π. Brew cleanup [email protected]).

Σε αυτό το σημείο, η έκδοση της Python που εγκαταστήσατε χρησιμοποιώντας το Homebrew έχει αφαιρεθεί. Εάν, ωστόσο, έχετε εγκαταστήσει πολλές εκδόσεις, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτά τα βήματα για να καταργήσετε αυτές τις εκδόσεις στη συνέχεια.

Χρήση Python στο Mac σας

Εάν πρέπει να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python στο Mac σας, τα παραπάνω βήματα θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Τούτου λεχθέντος, μην το φοβάστε δοκιμάστε την Python αν θέλετε να δημιουργήσετε τις δικές σας εφαρμογές, καθώς είναι μία από τις τις πιο εύκολες γλώσσες προγραμματισμού για εκμάθηση.

Ένας καλός τρόπος για να επεκτείνετε τις γνώσεις σας για την Python είναι να δοκιμάσετε νέα πακέτα Python. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με εγκατάσταση Python PIPένα πρόγραμμα εγκατάστασης πακέτων που σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε και να διαχειριστείτε εύκολα λειτουργικές μονάδες τρίτων.

Ωστόσο, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Terminal. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές σημαντικές εντολές τερματικού για να διαχειριστείτε το σύστημα macOS σας στη συνέχεια.

Διαβάστε επίσηςΠώς να απεγκαταστήσετε το Kodi από το FireStick & Fire TV 

Πώς να απεγκαταστήσετε την Java σε Mac

Πώς να απεγκαταστήσετε πλήρως τα Parallels από το Mac σας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *