Πώς να εκτελέσετε μια καθαρή εκκίνηση στα Windows 11

Πώς να εκτελέσετε μια καθαρή εκκίνηση στα Windows 11

Έχει πέσει ο ρυθμός της συσκευής σας με Windows ή αντιμετωπίζετε ένα απροσδόκητο crash από μια εφαρμογή που εκτελούσε τέλεια στο παρελθόν; Ακολουθήστε τον αναλυτικό οδηγό μας για να εκτελέσετε μια καθαρή εκκίνηση στη συσκευή σας Windows 11 και να την ανοίξετε με ελάχιστες εφαρμογές για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Η έναρξη μιας καθαρής εκκίνησης μπορεί να προσφέρει ένα βελτιωμένο περιβάλλον για τη διάγνωση, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε προβλήματα που εμποδίζουν τη βέλτιστη λειτουργικότητα του υπολογιστή σας. Πριν βουτήξουμε βαθιά στο πώς μπορούμε να το ανοίξουμε, ας ελέγξουμε πρώτα τι είναι η καθαρή εκκίνηση στα Windows.

Τι είναι η καθαρή εκκίνηση στα Windows

Η καθαρή εκκίνηση στα Windows είναι μια τεχνική αντιμετώπισης προβλημάτων που σας βοηθά να εντοπίσετε διενέξεις λογισμικού που προκαλούν προβλήματα με τον υπολογιστή σας. Επιπλέον, σας επιτρέπει να ξεκινήσετε τη συσκευή σας Windows με τις βασικές υπηρεσίες συστήματος και τα προγράμματα οδήγησης φορτωμένα.

Διαβάστε επίσης: Τα Windows 10 δεν ξεκινούν; 12 διορθώσεις για να θέσετε ξανά τον υπολογιστή σας σε λειτουργία

Τι είναι η καθαρή εκκίνηση στα Windows

Απενεργοποιεί προσωρινά όλα τα μη απαραίτητα προγράμματα και τα στοιχεία εκκίνησης για να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση. Αυτό δημιουργεί ένα γυμνό περιβάλλον, απομονώνοντας τον πιθανό ένοχο πίσω από το πρόβλημά σας.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το Clean Boot στα Windows

Τώρα που γνωρίζετε καλά τι κάνει μια καθαρή μπότα, ας ελέγξουμε πότε πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε:

  • Αργή εκκίνηση: Εάν η εκκίνηση της συσκευής σας με Windows διαρκεί για πάντα, μια καθαρή εκκίνηση μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένα πρόγραμμα εκκίνησης επιβραδύνει τα πράγματα.
  • Γενική νωθρότητα: Όταν η συσκευή σας είναι αργή ή δεν ανταποκρίνεται, μια καθαρή εκκίνηση μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε τον ένοχο σε ένα πρόγραμμα ή υπηρεσία παρασκηνίου.
  • Υψηλή χρήση CPU ή μνήμης: Εάν βλέπετε σταθερά υψηλή χρήση CPU ή μνήμης, αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την εφαρμογή ή τη διαδικασία που προκαλεί την αποστράγγιση.
  • Σφάλματα προγράμματος: Όταν τα προγράμματα στη συσκευή σας Windows συνεχίζουν να κολλάνε, η καθαρή εκκίνηση είναι μια καλή επιλογή για να δείτε εάν έρχονται σε διένεξη με άλλο πρόγραμμα ή υπηρεσία.
  • Σφάλματα συστήματος: Εάν βλέπετε συχνά σφάλματα συστήματος, αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία.
  • Blue Screens of Death (BSOD): Η χρήση καθαρής εκκίνησης μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση του προγράμματος οδήγησης ή του λογισμικού που προκαλεί τη συντριβή και επιστρέφει το BSOD.
  • Εγκατάσταση νέου προγράμματος: Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε ένα νέο πρόγραμμα που ενδέχεται να έρχεται σε διένεξη με το υπάρχον λογισμικό, η εκ των προτέρων εκτέλεση καθαρής εκκίνησης μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων.
  • Ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης: Πριν ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης, ειδικά τα προγράμματα οδήγησης γραφικών, αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε την ομαλή διαδικασία εγκατάστασης και να αποτρέψετε πιθανές διενέξεις.

Πώς να καθαρίσετε την εκκίνηση στα Windows

Ακολουθήστε τις παρακάτω απλές οδηγίες για να εκτελέσετε καθαρή εκκίνηση στη συσκευή σας Windows:

Βήμα 1: Πατήστε Windows + S στο πληκτρολόγιό σας, πληκτρολογήστε Διαμόρφωση συστήματοςκαι πατήστε Enter. Επιλέξτε Ναι στο αναδυόμενο παράθυρο.

Πατήστε Windows S τύπου System Configuration και πατήστε Enter

Βήμα 2: Μεταβείτε στην καρτέλα Υπηρεσίες, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή Απόκρυψη όλων των υπηρεσιών της Microsoft και κάντε κλικ στο κουμπί Απενεργοποίηση όλων.

Μεταβείτε στην καρτέλα Υπηρεσίες με το πλαίσιο ελέγχου Απόκρυψη όλων των υπηρεσιών της Microsoft και κάντε κλικ στην Απενεργοποίηση όλων

Βήμα 3: Μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση και κάντε κλικ στην επιλογή Άνοιγμα Διαχείρισης εργασιών.

Μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση και κάντε κλικ στο Άνοιγμα Διαχείρισης εργασιών

Βήμα 4: Στην ενότητα Κατάσταση, ελέγξτε όλες τις ενεργοποιημένες εφαρμογές. Τώρα, κάντε δεξί κλικ πάνω τους και επιλέξτε Απενεργοποίηση.

Σημείωση: Βεβαιωθείτε ότι κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές είναι απενεργοποιημένη.

Στην ενότητα Κατάσταση Απενεργοποίηση επιλογών που είναι ενεργές κατά την εκκίνηση

Βήμα 5: Κλείστε τη Διαχείριση εργασιών μόλις τελειώσετε.

Κλείστε τη Διαχείριση εργασιών

Βήμα 6: Επιστρέψτε στο παράθυρο System Configuration και κάντε κλικ στο Apply και OK.

Επιστρέψτε στο παράθυρο System Configuration και κάντε κλικ στο Apply και OK

Βήμα 7: Τέλος, επανεκκινήστε τη συσκευή σας με Windows.

Η απενεργοποίηση υπηρεσιών και εφαρμογών εκκίνησης μπορεί να επηρεάσει ορισμένες λειτουργίες λογισμικού ή υλικού. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα μετά την απενεργοποίηση στοιχείων, μπορεί να χρειαστεί να τα ενεργοποιήσετε ξανά επιλεκτικά. Όταν βρίσκεστε σε καθαρό περιβάλλον, ελέγξτε εάν το πρόβλημα παραμένει.

Εάν η συσκευή σας λειτουργεί καλά σε ένα ελάχιστο περιβάλλον, προχωρήστε και ενεργοποιήστε όλες τις εφαρμογές μία προς μία. αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την εφαρμογή που προκαλεί αυτό το πρόβλημα. Δείτε πώς να το κάνετε:

Βήμα 1: Εκκινήστε τη γραμμή εργασιών πατώντας το πλήκτρο Ctrl + Shift + Esc του πληκτρολογίου σας. Επιλέξτε Ναι όταν σας ζητηθεί.

Βήμα 2: Μεταβείτε στις εφαρμογές εκκίνησης, κάντε δεξί κλικ σε κάθε εφαρμογή και επιλέξτε Ενεργοποίηση.

Μεταβείτε στις εφαρμογές εκκίνησης δεξί κλικ σε κάθε εφαρμογή και επιλέξτε Ενεργοποίηση

Βήμα 3: Κάντε επανεκκίνηση της συσκευής σας κάθε φορά που ενεργοποιείτε μια εφαρμογή και ελέγχετε εάν προκύπτει το πρόβλημα.

Επανεκκινήστε τη συσκευή σας 1

Βήμα 4: Η επανάληψη αυτής της διαδικασίας θα σας βοηθήσει να βρείτε τον ένοχο πίσω από τα προβλήματα στη συσκευή σας.

Τι να κάνετε μετά την καθαρή εκκίνηση

Αφού εκτελέσετε με επιτυχία μια καθαρή εκκίνηση στη συσκευή σας Windows, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Βήμα 1: Εκκινήστε το πλαίσιο Εκτέλεση πατώντας τα πλήκτρα Windows + R του πληκτρολογίου σας. Στο πλαίσιο αναζήτησης, πληκτρολογήστε msconfig και πατήστε Enter. Επιλέξτε Ναι όταν σας ζητηθεί.

Εκκινήστε το πλαίσιο Εκτέλεση πληκτρολογήστε msconfig και πατήστε Enter

Βήμα 2: Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην καρτέλα Γενικά. Κάντε κλικ στο κουμπί επιλογής δίπλα στην επιλογή Κανονική εκκίνηση. Πατήστε Εφαρμογή και OK.

Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στην καρτέλα Γενικά, επιλέξτε Κανονική εκκίνηση, πατήστε Εφαρμογή και OK

Βήμα 3: Τέλος, κάντε κλικ στο κουμπί Επανεκκίνηση όταν σας ζητηθεί.

Windows Clean Boot έναντι Safe Mode έναντι Normal Boot

Πολλοί χρήστες συγχέουν την καθαρή εκκίνηση των Windows με την ασφαλή λειτουργία και την κανονική εκκίνηση. Ακολουθεί μια λεπτομερής σύγκριση μεταξύ των τριών για να σας βοηθήσει να το κατανοήσετε καλύτερα:

χαρακτηριστικόΚανονική εκκίνησηΛειτουργία ασφαλείαςΚαθαρή μπότα
ΠεριγραφήΞεκινά τα Windows με όλες τις τυπικές υπηρεσίες συστήματος, προγράμματα οδήγησης και εφαρμογές.Ξεκινά τα Windows με ελάχιστα προγράμματα οδήγησης και βασικά αρχεία.Ξεκινά τα Windows με ένα ελάχιστο σύνολο προγραμμάτων οδήγησης και προγραμμάτων εκκίνησης, επιτρέποντάς σας να εντοπίζετε διενέξεις λογισμικού.
ΣκοπόςΤακτική χρήση του υπολογιστή σας.Αντιμετώπιση προβλημάτων υλικού ή προγραμμάτων οδήγησης, αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού και εκτέλεση επισκευών συστήματος.Εντοπισμός διενέξεων λογισμικού που προκαλούν αστάθεια του συστήματος, σφάλματα ή σφάλματα.
ΛειτουργικότηταΌλες οι δυνατότητες και τα προγράμματα είναι διαθέσιμα.Περιορισμένη λειτουργικότητα. Λειτουργούν μόνο βασικά προγράμματα οδήγησης και προγράμματα όπως η δικτύωση και το πληκτρολόγιο.Περιορισμένη λειτουργικότητα. Οι βασικές υπηρεσίες των Windows και τα βασικά προγράμματα οδήγησης λειτουργούν, αλλά τα προγράμματα τρίτων είναι απενεργοποιημένα.
πρόσβαση στο διαδίκτυοΔιαθέσιμο εάν λειτουργούν οι οδηγοί.Περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ανάλογα με τα προγράμματα οδήγησης δικτύου.Μπορεί να έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή όχι, ανάλογα με τα προγράμματα οδήγησης δικτύου και τα προγράμματα εκκίνησης.
ΕκτέλεσηΚανονική απόδοση.Αργή απόδοση λόγω περιορισμένης λειτουργικότητας.Αργή απόδοση λόγω περιορισμένης λειτουργικότητας.
Διεπαφή χρήστηΚανονική διεπαφή Windows.Βασική διεπαφή Windows με περιορισμένα χρώματα και επιλογές.Κανονική διεπαφή Windows, αλλά τα προγράμματα και οι υπηρεσίες εκκίνησης είναι απενεργοποιημένα.
Καταλληλότητα για κοινές εργασίεςΌλες οι εργασίες μπορούν να εκτελεστούν.Μπορούν να εκτελεστούν μόνο βασικές εργασίες, όπως η περιήγηση στον Ιστό ή η χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου.Ακατάλληλο για καθημερινές εργασίες και χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Ευκολία στη χρήσηΕύκολο στη χρήση, δεν απαιτείται διαμόρφωση.Απαιτεί την επιλογή της συγκεκριμένης επιλογής Safe Mode κατά την εκκίνηση.Απαιτεί μη αυτόματη ρύθμιση παραμέτρων των προγραμμάτων και των υπηρεσιών εκκίνησης.

Συχνές ερωτήσεις

1. Είναι η καθαρή εκκίνηση και η ανάκτηση των Windows το ίδιο;

Όχι, καθαρή εκκίνηση και ανάκτηση των Windows δεν είναι το ίδιο. Η αποκατάσταση των Windows επαναφέρει το λειτουργικό σύστημα σε προηγούμενη κατάσταση. Αντίθετα, η καθαρή εκκίνηση είναι μια τεχνική αντιμετώπισης προβλημάτων στα Windows που εκκινεί το σύστημα με ένα ελάχιστο σύνολο προγραμμάτων οδήγησης.

2. Μια καθαρή μπότα σβήνει τα πάντα;

Όχι, μια καθαρή εκκίνηση δεν διαγράφει εντελώς τα περιεχόμενα του υπολογιστή σας. Επικεντρώνεται στην απενεργοποίηση μη βασικών προγραμμάτων και υπηρεσιών εκκίνησης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών διενέξεων λογισμικού.

3. Είναι ασφαλής η καθαρή μπότα;

Ναι, μια καθαρή μπότα είναι ασφαλής. Είναι μια διαγνωστική διαδικασία που συνιστάται από τη Microsoft για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τον εντοπισμό προβλημάτων με λογισμικό ή προγράμματα οδήγησης τρίτων κατασκευαστών που προκαλούν προβλήματα στο σύστημά σας.

Κάντε μια νέα αρχή

Η εκτέλεση καθαρής εκκίνησης στα Windows είναι μια απλή τεχνική αντιμετώπισης προβλημάτων για τον εντοπισμό και την επίλυση διενέξεων λογισμικού που προκαλούν προβλήματα εκκίνησης, ζητήματα σταθερότητας ή επιβράδυνση της απόδοσης. Ελπίζουμε ότι ο παραπάνω οδηγός βοήθησε να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του συστήματός σας.

Πρόταση του techvortex – Καλύτερο VPN ποιότητας-τιμής

Διαβάστε επίσης: Πώς να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση στα Windows 11

Πώς να απεγκαταστήσετε τα Windows από το Mac σας

Πώς να εκτελέσετε μια εικονική μηχανή στο Linux

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *