Τα Windows 10 δεν ξεκινούν

Τα Windows 10 δεν ξεκινούν; 12 διορθώσεις για να θέσετε ξανά τον υπολογιστή σας σε λειτουργία

Βασικά Takeaways

  • Ξεκινήστε με τις πιο απλές διορθώσεις και, στη συνέχεια, προχωρήστε σταδιακά στις πιο σύνθετες.
  • Δοκιμάστε να κάνετε εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία, η οποία μπορεί να διορθώσει προβλήματα εκκίνησης. Χρησιμοποιήστε το Windows Recovery ή δημιουργήστε μια μονάδα ανάκτησης Windows 10.
  • Ελέγξτε την μπαταρία και το φορτιστή σας εάν ο φορητός σας υπολογιστής δεν εκκινεί. Βεβαιωθείτε ότι δοκιμάζετε ένα στοιχείο κάθε φορά και χρησιμοποιείτε το σωστό τροφοδοτικό.

Τα Windows 10 δεν εκκινούν; Είναι τρομακτικό, αλλά μην απελπίζεστε αν ο φορητός υπολογιστής ή ο υπολογιστής σας δεν ξεκινά. Υπάρχουν πολλές διορθώσεις εκεί έξω. Το κόλπο είναι να ξέρεις ποια επιδιόρθωση να χρησιμοποιήσεις πρώτα. Η συμβουλή μας είναι να ξεκινήσετε με τις πιο απλές διορθώσεις και, με τη σειρά, να προχωρήσετε στις πιο δύσκολες.

Μπορείτε να ξεκλειδώσετε ένα iPad χωρίς τον κωδικό πρόσβασής του;

Το Infographic στα Windows δεν εκκινείται_


1. Αποσυνδέστε όλες τις συσκευές USB σας

Ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ενημερώσεις των Windows 10 είναι ότι μερικές φορές ο υπολογιστής σας δεν εκκινείται λόγω διένεξης με μια συσκευή USB. Μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα αποσυνδέοντας όλες τις συσκευές USB (και άλλα περιττά περιφερειακά) και επανεκκινώντας τον υπολογιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μόνο η αποσύνδεση της συσκευής USB μπορεί να ξεκολλήσει μια κολλημένη οθόνη φορτίου.

Εάν δεν λειτουργεί, συνδέστε ξανά τις συσκευές σας. Εάν λειτουργεί, μπορείτε να συνδέσετε ξανά τις συσκευές USB.

2. Δοκιμάστε την ασφαλή λειτουργία των Windows

Μια άλλη εξαιρετικά εύκολη λύση για προβλήματα εκκίνησης των Windows 10 είναι η ασφαλής λειτουργία.

Η ασφαλής λειτουργία είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εκκίνησης που ξεκινά τον υπολογιστή σας με ελάχιστο λογισμικό και προγράμματα οδήγησης. Η τροποποιημένη διαδικασία εκκίνησης μπορεί να παρακάμψει προβλήματα προγραμμάτων οδήγησης και λογισμικού. Το παράξενο είναι ότι μερικές φορές η εκκίνηση του υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία μπορεί να διορθώσει προβλήματα εκκίνησης. Δεν είναι σαφές ποιες διαδικασίες εκτελούνται σε ασφαλή λειτουργία, αλλά η εμπειρία με έχει διδάξει ότι είναι μια πρακτική και εύκολη λύση.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε προβλήματα με την είσοδο σε ασφαλή λειτουργία εάν ο υπολογιστής σας δεν εκκινεί. Υπάρχουν δύο σχετικά εύκολοι τρόποι για να μπείτε σε αυτό.

Μέθοδος 1: Εισέλθετε σε ασφαλή λειτουργία από την αποκατάσταση των Windows

Ορισμένοι υπολογιστές που δεν μπορούν να εκκινηθούν παγώνουν στην οθόνη εκκίνησης των Windows.

Ωστόσο, μπορείτε να αναγκάσετε τον υπολογιστή να εισέλθει σε ασφαλή λειτουργία διακόπτοντας τη διαδικασία εκκίνησης τρεις φορές στη σειρά, κρατώντας πατημένο το κουμπί λειτουργίας, ενεργοποιώντας αυτόματα την Ανάκτηση των Windows. Μόλις εμφανιστεί το μενού αποκατάστασης των Windows, κάντε τα εξής:

Από το παράθυρο Επιλογή ανάκτησης επιλογής , επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων , Προηγμένες επιλογές και Ρυθμίσεις εκκίνησης .

Από τις Ρυθμίσεις εκκίνησης, μπορείτε να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία, είτε με το Διαδίκτυο ενεργοποιημένο είτε απενεργοποιημένο. Κάθε επιλογή πρέπει να λειτουργεί.

ΔΩΡΕΑΝ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Η απόλυτη λίστα με χρήσιμους κωδικούς εναλλακτικών λύσεων των Windows

Μέθοδος 2: Ασφαλής λειτουργία με μονάδα αποκατάστασης Windows 10

Εάν δεν μπορείτε να εισέλθετε σε ασφαλή λειτουργία, πρέπει να δημιουργήσετε μια μονάδα δίσκου αποκατάστασης USB των Windows 10. Η μονάδα ανάκτησης περιέχει το περιβάλλον ανάκτησης των Windows 10—το οποίο παλαιότερα ήταν προσβάσιμο πατώντας το F8 κατά την εκκίνηση. Δυστυχώς, η Microsoft αποφάσισε να καταργήσει αυτήν τη δυνατότητα.

Η δημιουργία μιας μονάδας ανάκτησης απαιτεί έναν άλλο υπολογιστή Windows 10 ή 11 και μια μονάδα USB με τουλάχιστον 1 GB αποθηκευτικού χώρου. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας συστήματος (θα δείτε μια επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων συστήματος στη μονάδα ανάκτησης), θα χρειαστείτε τουλάχιστον 16 GB αποθηκευτικού χώρου.

Εκκινήστε τον Πίνακα Ελέγχου > Δημιουργία μονάδας δίσκου ανάκτησης .

create_recovery_drive_windows_10

Στη συνέχεια, ακολουθήστε τις οδηγίες.

Αφού δημιουργήσετε τη μονάδα ανάκτησης, μπορείτε να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτήν μόνο εάν έχετε ενεργοποιήσει τις μονάδες USB ως εκκινήσιμες από το περιβάλλον POST, γνωστό και ως UEFI ή BIOS. Αφού ενεργοποιήσετε τις μονάδες USB ως εκκινήσιμες, τοποθετήστε τη μονάδα στον υπολογιστή σας και κάντε επανεκκίνηση (αυτό μπορεί να απαιτεί να πατήσετε το κουμπί επαναφοράς ή να κρατήσετε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για μερικά δευτερόλεπτα).

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ένα πλήρες αντίγραφο των Windows 10 με δυνατότητα εγκατάστασης που δημιουργήθηκε με το Εργαλείο δημιουργίας πολυμέσων των Windows 10 προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες με μια μονάδα ανάκτησης.

3. Ελέγξτε την μπαταρία και το φορτιστή σας

Εάν ο φορητός υπολογιστής σας δεν εκκινεί, προβλήματα με την μπαταρία ή τον προσαρμογέα ρεύματος μπορεί να προκαλέσουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα, εάν δεν χρησιμοποιείτε το σωστό τροφοδοτικό, ενδέχεται να μην έχει αρκετή ισχύ για να ολοκληρώσει έναν κύκλο εκκίνησης. Επιπλέον, μια αποτυχημένη παροχή ρεύματος μπορεί να παράγει μια ασυνεπή τάση, η οποία οδηγεί σε προβλήματα σταθερότητας, ιδιαίτερα κατά την εκκίνηση. Εάν το πρόβλημα είναι ανεπαρκές τροφοδοτικό ή μπαταρία, θα αντιμετωπίσετε σύγκρουση (αντί παγώματος) κατά τη διαδικασία εκκίνησης.

Ελέγξτε ότι το καλώδιο λειτουργεί δοκιμάζοντάς το σε άλλο φορητό υπολογιστή, εάν και οι δύο φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν την ίδια τάση. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η χρήση τροφοδοτικού εξόδου υψηλότερης τάσης σε σύστημα χαμηλότερης τάσης μπορεί να βλάψει τον υπολογιστή σας.

Μια δεύτερη επιλογή είναι να αφαιρέσετε την μπαταρία του συστήματός σας (αν είναι αφαιρούμενη) και να την συνδέσετε σε μια πηγή ρεύματος.

Το κλειδί εδώ είναι να διασφαλίσετε ότι δοκιμάζετε μόνο ένα στοιχείο ανά πάσα στιγμή. Εάν τα προβλήματα τροφοδοσίας παρεμβαίνουν στην εκκίνηση, πρέπει να γνωρίζετε εάν ο λόγος είναι η μπαταρία ή το τροφοδοτικό. Καλύψαμε την αντικατάσταση μπαταρίας φορητού υπολογιστή ή την αντιμετώπιση προβλημάτων ελαττωματικού υλικού.

4. Απενεργοποιήστε το Fast Boot

Μια ρύθμιση στο BIOS ή στο UEFI που ονομάζεται Fast Boot επιτρέπει στα Windows 10 να ξεκινούν πιο γρήγορα με την προφόρτωση προγραμμάτων οδήγησης. Δυστυχώς, το Windows Update μπορεί να διακόψει τη συμβατότητα Fast Boot. Ευτυχώς, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τη Γρήγορη εκκίνηση μέσω του BIOS και όχι από το εσωτερικό των Windows 10.

Η μέθοδος εισαγωγής στην οθόνη BIOS/UEFI διαφέρει μεταξύ μάρκας υπολογιστών. Για τους περισσότερους ανθρώπους, πατώντας το πλήκτρο Διαγραφή κατά την εκκίνηση θα πρέπει να μπείτε στο BIOS. Τα δύο άλλα κλειδιά που μπορεί να λειτουργήσουν είναι το F2 και το Escape .

Μετά την είσοδο στο BIOS ή στο UEFI, η επιλογή Fast Boot είναι συνήθως μέρος των Επιλογών για προχωρημένους , αν και μπορεί να είναι οπουδήποτε.

Εάν δεν βλέπετε καμία καταχώρηση Γρήγορης εκκίνησης, ο υπολογιστής σας δημιουργήθηκε πριν από το 2013, καθώς δεν περιλάμβανε επιλογή Γρήγορης εκκίνησης.

5. Ελέγξτε τις άλλες ρυθμίσεις BIOS/UEFI

Ένα εσφαλμένο BIOS/UEFI μπορεί να εμποδίσει την εκκίνηση του επιτραπέζιου υπολογιστή σας. Μερικοί φορητοί υπολογιστές έχουν προσβάσιμο BIOS/UEFI, αλλά πολλοί όχι.

Το BIOS/UEFI είναι ένα περιβάλλον προεκκίνησης που περιέχει τις ρυθμίσεις υλικού για τον υπολογιστή σας. Είναι χρήσιμα για την ανάκτηση επειδή λειτουργούν ακόμα και όταν τα Windows δεν το κάνουν. Η πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις απαιτεί εκκίνηση του υπολογιστή σας σε λειτουργία BIOS. Μόλις μπείτε στη λειτουργία BIOS, ελέγξτε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Ασφαλής εκκίνηση

Η ασφαλής λειτουργία εκκίνησης των Windows 10 μπορεί να επηρεάσει την εκκίνηση

Η ασφαλής εκκίνηση σε λάθος ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει τη μη εκκίνηση του υπολογιστή σας. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την Ασφαλή εκκίνηση στο BIOS, αλλά για να το κάνετε αυτό μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρετε τα Windows 10 στις εργοστασιακές ρυθμίσεις ή/και στο BIOS σας. Ωστόσο, η απενεργοποίηση της Ασφαλούς εκκίνησης μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 11.

Ο λόγος που το Secure Boot προκαλεί προβλήματα είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους υπολογιστές από κακόβουλο λογισμικό. Επειδή ελέγχει τα προγράμματα οδήγησης και το υλικό που έχει φορτωθεί από τα Windows κατά την εκκίνηση, οποιοδήποτε πρόγραμμα οδήγησης ή στοιχείο υλικού που δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα θα δημιουργήσει ένα σφάλμα κατά την εκκίνηση.

Οι ρυθμίσεις Ασφαλούς εκκίνησης βρίσκονται στην περιοχή Επιλογές εκκίνησης . Μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε. Θα πρέπει να ρυθμιστεί σε λειτουργία Windows UEFI αντί για Άλλο λειτουργικό σύστημα (συνήθως Linux).

Μονάδα υποστήριξης συμβατότητας (CSM)

Windows 10 θέμα εκκίνησης uefi βοηθητικό πρόγραμμα bios

Μια μονάδα εκκίνησης που έχει διαμορφωθεί με χρήση συστήματος BIOS απαιτεί πίνακα κατατμήσεων MBR. Ένας δίσκος με μορφοποίηση UEFI απαιτεί πίνακα διαμερισμάτων GPT. Το CSM επιτρέπει στο σύστημα UEFI να λειτουργεί ως το παλαιότερο σύστημα MBR.

Σχετικό: Πώς να μετατρέψετε το MBR σε GPT χωρίς απώλεια δεδομένων στα Windows

Επαναφέρετε τη διαμόρφωση του BIOS σας

Εάν οι ρυθμίσεις του BIOS σας είναι λανθασμένες, αλλά δεν ξέρετε πώς να τις διορθώσετε, μερικές φορές η επαναφορά του BIOS/UEFI στις εργοστασιακές προεπιλογές διορθώνει το πρόβλημα.

6. Δοκιμάστε μια σάρωση κακόβουλου λογισμικού

Το κακόβουλο λογισμικό είναι η κύρια αιτία ενός υπολογιστή χωρίς δυνατότητα εκκίνησης. Η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού είναι ένας δίσκος διάσωσης με δυνατότητα εκκίνησης κατά του κακόβουλου λογισμικού. Προτιμώ τον δωρεάν δίσκο της Kaspersky, καθώς απαιτεί μόνο λήψη της εικόνας και χρήση του Etcher για την απεικόνιση μιας μονάδας flash ή άλλου εγγράψιμου δίσκου. Το Etcher λειτουργεί σε Windows, macOS και Linux.

Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε εκκίνηση στον υπολογιστή που έχει υποστεί βλάβη χρησιμοποιώντας τον δίσκο διάσωσης και να αφαιρέσετε κακόβουλο λογισμικό που εμποδίζει την εκκίνηση του υπολογιστή.

Λάβετε υπόψη ότι η εικόνα δίσκου του Kasperkey απαιτεί σύστημα UEFI. Δείτε Βήμα 5: Ελέγξτε τις Άλλες Ρυθμίσεις BIOS/UEFI για λεπτομέρειες.

Λήψη: Kaspersky Rescue Disk (δωρεάν)

7. Εκκίνηση στη διεπαφή γραμμής εντολών

Ακόμα κι αν ο υπολογιστής σας δεν μπορεί να εκκινήσει στα Windows, μπορεί και πάλι να είναι δυνατή η εκκίνηση στη γραμμή εντολών. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη διεπαφή, μπορείτε να εκτελέσετε περισσότερες διαδικασίες αντιμετώπισης προβλημάτων. Θα χρειαστείτε τα Windows 10 σε δίσκο εκκίνησης ή μονάδα USB για να εκτελέσετε τη διαδικασία, επομένως χρησιμοποιήστε άλλον υπολογιστή για να το ρυθμίσετε πριν ξεκινήσετε.

Για εκκίνηση στη γραμμή εντολών, ξεκινήστε τον υπολογιστή σας. Κατά την προετοιμασία, προσέξτε για λεπτομέρειες σχετικά με έναν συνδυασμό πλήκτρων που σας επιτρέπουν να εισέλθετε στο BIOS. Αυτές οι πληροφορίες συνήθως παραδίδονται μαζί με το λογότυπο του προμηθευτή.

Μεταβείτε στην καρτέλα Εκκίνηση και κάντε τη μονάδα USB ή DVD την πρώτη συσκευή εκκίνησης. Η επιλογή σας εδώ θα εξαρτηθεί από το πού βρίσκεται το αντίγραφο των Windows 10. Και πάλι, οι ιδιαιτερότητες αυτής της διαδικασίας μπορεί να διαφέρουν από το ένα σύστημα στο άλλο, επομένως συμβουλευτείτε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το δίσκο ή τη μονάδα που περιέχει τα Windows 10 στο σύστημά σας, αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις παραμέτρων και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Όταν σας ζητηθεί, χρησιμοποιήστε το πληκτρολόγιό σας για να καθορίσετε ότι θέλετε να εκκινήσετε χρησιμοποιώντας το δίσκο ή τη μονάδα δίσκου.

Εισαγάγετε τη γλώσσα, το νόμισμα και τις προτιμήσεις εισαγωγής που ζητήσατε και, στη συνέχεια, επιλέξτε Επιδιόρθωση του υπολογιστή σας στην επόμενη οθόνη. Στη συνέχεια, επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Σύνθετες επιλογές > Γραμμή εντολών. Στη συνέχεια, θα πρέπει να δείτε ένα παράθυρο για να εισάγετε εντολές.

Σχετικό: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ CHKDSK, SFC και DISM στα Windows 10;

8. Χρησιμοποιήστε το System Restore ή Startup Repair

Windows 10 επιλέξτε μια επιλογή ανάκτησης

Εάν εκκινείτε ήδη τα Windows 10 από δίσκο ή μονάδα δίσκου, αξίζει να χρησιμοποιήσετε μερικά βοηθητικά προγράμματα που είναι διαθέσιμα ως μέρος της διαδικασίας. Αφού κάνετε εκκίνηση από τη μονάδα, όπως περιγράφεται παραπάνω, θα έχετε πρόσβαση σε επιλογές για να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε καλό δρόμο. Αναζητήστε το System Restore and Startup Repair στην οθόνη Advanced Options .

Η Επαναφορά Συστήματος είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα που σας επιτρέπει να επιστρέψετε σε ένα προηγούμενο σημείο επαναφοράς όταν ο υπολογιστής σας λειτουργεί κανονικά. Μπορεί να διορθώσει προβλήματα εκκίνησης που προκαλούνται από μια αλλαγή που κάνατε και όχι από μια αποτυχία υλικού.

Το Startup Repair είναι ένα εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων γενικής χρήσης για ζητήματα που εμποδίζουν την εκκίνηση των Windows. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε την πηγή των προβλημάτων εκκίνησης, η εκτέλεση του βοηθητικού προγράμματος μπορεί να βρει μια λύση.

9. Εκχωρήστε ξανά το Drive Letter σας

Ένα σύστημα με εγκατεστημένες περισσότερες από μία μονάδες δίσκου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εκκίνησης στους χρήστες των Windows 10, εάν ο τόμος του λειτουργικού συστήματος (OS) τους έχει καταργήσει ακούσια το γράμμα μονάδας δίσκου. Ωστόσο, μπορείτε να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα με ελάχιστη φασαρία εκκινώντας στη διεπαφή της γραμμής εντολών.

Εκκίνηση σε ένα παράθυρο γραμμής εντολών όπως εξηγήθηκε παραπάνω και, στη συνέχεια, εισαγάγετε τα ακόλουθα για να εκτελέσετε το βοηθητικό πρόγραμμα διαμερισμάτων δίσκου:

diskpart

Μόλις γίνει αυτό, εισαγάγετε τον τόμο λίστας για να εκτυπώσετε τις λεπτομέρειες όλων των τόμων που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο σύστημά σας. Εάν ο τόμος εκκίνησης δεν διαθέτει μονάδα γραμμάτων, πρέπει να εκχωρήσετε μία.

γραμμή εντολών δίσκος λίστας diskpart

Για να αντιστοιχίσετε ένα γράμμα σε μια μονάδα δίσκου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις εντολές επιλογής και εκχώρησης γραμμάτων .

Για παράδειγμα, αν ήθελα να αντιστοιχίσω το γράμμα Ε στον τόμο του CD ήχου στην παραπάνω εικόνα, θα έβαζα πρώτα τον τόμο επιλογής 0 και μετά θα έβαζα το γράμμα αντιστοίχισης εισόδου=E για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Όπως πάντα, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνετε αλλαγές στη γραμμή εντολών. Κάνοντας λάθη εδώ μπορεί να προκληθούν περαιτέρω προβλήματα με τον υπολογιστή σας.

10. Αντικαταστήστε το πρόγραμμα εκκίνησης των Windows 10

Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την προσπάθεια επανεγκατάστασης των Windows 10, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τη νέα έκδοση του βοηθητικού προγράμματος bootloader. Αυτό μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει την εκκίνηση ενός υπάρχοντος αντιγράφου των Windows.

Ευτυχώς, υπάρχει μια σχετικά απλή λύση. Εκκινήστε στη διεπαφή της γραμμής εντολών και εισαγάγετε τα εξής:

bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας και θα διαπιστώσετε ότι η παλαιού τύπου διεπαφή του bootloader έχει αντικαταστήσει την επανάληψη των Windows 10. Δεν θα έχετε περαιτέρω προβλήματα κατά την είσοδο στα Windows 10 σε ασφαλή λειτουργία ή την πρόσβαση στην υπάρχουσα εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος.

11. Δοκιμάστε ένα βοηθητικό πρόγραμμα τρίτων

Η εξεύρεση της αιτίας του προβλήματος είναι το πιο δύσκολο μέρος της επίλυσης προβλημάτων εκκίνησης. Όταν το σύστημά σας δεν μπορεί καν να εκκινήσει, η διάγνωση του προβλήματος είναι δύσκολη. Ωστόσο, ένα βοηθητικό πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή που ονομάζεται Boot Repair Disk μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιτυχία.

Το Boot Repair Disk είναι ένας δίσκος διάσωσης ανοιχτού κώδικα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βρείτε και να διορθώσετε προβλήματα που εμποδίζουν την αυτόματη εκκίνηση του υπολογιστή σας. Πρέπει μόνο να επιλέξετε εάν χρησιμοποιείτε έκδοση 32-bit ή 64-bit των Windows. Οι δοκιμές και τυχόν διορθώσεις πραγματοποιούνται αυτόματα, αν και υπάρχουν επιλογές που επιτρέπουν αυστηρότερο έλεγχο.

Δεν εγγυάται τη διόρθωση του υπολογιστή σας, αλλά μπορεί να εντοπίσει κρυφά προβλήματα.

12. Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων

Μπαίνουμε σε πιο δύσκολες και καταστροφικές επιλογές επισκευής. Εκτός από την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, οι πιο δύσκολες επιλογές περιλαμβάνουν την επαναφορά και την ανανέωση του υπολογιστή σας. Το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.

Η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων καταστρέφει ορισμένες εφαρμογές και άλλα δεδομένα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε να διατηρήσετε ορισμένα από τα αρχεία σας. Μια επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων των Windows 10 (η Microsoft αναφέρεται σε αυτήν τη διαδικασία ως απλώς “επαναφορά”) επαναφέρει τον υπολογιστή στην προεπιλεγμένη κατάσταση λειτουργίας του.

13. Ενημέρωση επισκευής (“Επιτόπια αναβάθμιση”)

Η εγκατάσταση επισκευής είναι παρόμοια με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, εκτός από έναν μεγάλο τρόπο: επανεγκαθιστά πλήρως το λειτουργικό σας σύστημα. Δυστυχώς, απαιτεί λήψη ολόκληρου του λειτουργικού συστήματος Windows και θα χρειαστείτε έναν λειτουργικό υπολογιστή Windows με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί έναν λειτουργικό υπολογιστή, μια μονάδα DVD ή USB και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Περισσότερο ή λιγότερο, πρέπει να κατεβάσετε και να εκτελέσετε το Εργαλείο λήψης USB/DVD των Windows και να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης με δυνατότητα εκκίνησης.

Αυτή η μέθοδος είναι αρκετά περίπλοκη, αλλά αν το πιστεύετε, δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο επιτόπιας αναβάθμισης για τη διόρθωση ζητημάτων καταστροφής των Windows.

Windows 10 PC Δεν εκκινείται; Μπορείτε να το διορθώσετε μόνοι σας

Συνιστούμε να ξεκινήσετε με τις εύκολες μεθόδους επισκευής και να προχωρήσετε στις πιο καταστροφικές επιλογές για πληροφορίες. Οι πιο εύκολες επιδιορθώσεις είναι συχνά οι πιο επιτυχημένες, όπως η αφαίρεση συσκευών USB, η χρήση δίσκων ανάκτησης και η εκτέλεση μαλακών επαναφορών. Οι πιο περίπλοκες επιλογές, όπως η επιτόπια εγκατάσταση επισκευής και η σκληρή επαναφορά, θα καταστρέψουν τα δεδομένα σας και είναι λιγότερο πιθανό να πετύχουν.

Να θυμάστε ότι η “εκκίνηση” ενός υπολογιστή διαφέρει από το Power On Self Test (POST). Ένας υπολογιστής που δεν εμφανίζει οθόνη εκκίνησης και δεν μπορεί καν να εισέλθει στη λειτουργία BIOS ή UEFI χρειάζεται διάγνωση του υλικού του για προβλήματα.

Δυστυχώς, η επίλυση προβλημάτων εκκίνησης των Windows 10 και 11 είναι πιο δύσκολη από ό,τι σε προηγούμενες εκδόσεις των Windows, χάρη στην κατάργηση μιας εύκολης πρόσβασης Ασφαλούς λειτουργίας. Ναι, καλά με διαβάσατε. Η Microsoft αφαίρεσε την επιλογή F8 για εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία για να μας δώσει μια ταχύτερη εκκίνηση κατά δύο δευτερόλεπτα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια μονάδα flash 16 GB για να δημιουργήσετε μια μονάδα ανάκτησης συστήματος.

Διαβάστε επίσης:Πώς να απενεργοποιήσετε τη γρήγορη εκκίνηση στα Windows 11

κατά την εκκίνηση; 8 Διορθώσεις για δοκιμή

Δεν υπάρχει αρκετή μνήμη στα Windows 11: Διορθώσεις 7

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *