μαύρες κηλίδες στην οθόνη του Chromebook

Κορυφαίοι 5 τρόποι για να απαλλαγείτε από τις μαύρες κηλίδες στην οθόνη του Chromebook

Μαύρα σημεία που αμαυρώνουν την εμφάνιση του παρθένου σας Chromebook μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτά τα μαύρα στίγματα, που συχνά ονομάζονται «νεκρά εικονοστοιχεία», θα μπορούσαν να εμφανιστούν για διάφορους λόγους – από κατασκευαστικά ελαττώματα έως σωματικές βλάβες.

Σε αυτόν τον σύντομο οδηγό, θα εξερευνήσουμε μερικούς τρόπους για να διορθώσετε αυτά τα σκοτεινά σημεία και να επαναφέρετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή σας στην παλιά της αίγλη ή τι να κάνετε εάν δεν υπάρχει τρόπος να επιδιορθώσετε το πρόβλημα.

Προσδιορισμός του Προβλήματος

Δεν δημιουργούνται όλα τα μαύρα σημεία ίσα – θα μπορούσαν να είναι είτε νεκρά pixel είτε “κολλημένα” pixel. Η διαφορά έγκειται στη συμπεριφορά, την προέλευσή τους και τις μεθόδους που χρειάζονται για να τα διορθώσουν.

Νεκρά pixel είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, «νεκροί». Δεν ανταποκρίνονται εντελώς και συνήθως εμφανίζονται ως μαύρα στίγματα στην οθόνη σας, επειδή δεν ανάβουν όταν περνάει ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από αυτά. Η αιτία του θανάτου τους μπορεί να εντοπιστεί σε αστοχίες υλικού, όπως κατασκευαστικά ελαττώματα ή φυσικές ζημιές.

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία πάνελ της οθόνης σας, τα νεκρά εικονοστοιχεία μπορεί να εμφανίζονται παραδόξως ως λευκά σημεία και όχι ως μαύρα. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι Τεχνολογίες LCD αφήστε τον οπίσθιο φωτισμό να περάσει αντί να τον μπλοκάρετε στη θέση “off”.

Μια κοντινή λήψη ενός νεκρού pixel σε μια οθόνη LED.

Αφ ‘ετέρου, κολλημένα pixel μην αλλάζετε τα χρώματά τους σε συγχρονισμό με τη συνολική εικόνα που εμφανίζεται στην οθόνη. Αντίθετα, μένουν «κολλημένα» σε ένα συγκεκριμένο χρώμα, το οποίο μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ως μαύρη κηλίδα, αλλά συνήθως εμφανίζεται ως μια φωτεινή κουκκίδα. Τα κολλημένα εικονοστοιχεία δεν είναι πάντα ορατά, ανάλογα με τη σκηνή, επειδή το συγκεκριμένο κολλημένο “υποπίξελ”, (κόκκινο, πράσινο ή μπλε) μπορεί να είναι απενεργοποιημένο σε μια δεδομένη εικόνα.

Τα κολλημένα εικονοστοιχεία προκαλούνται συνήθως από μικρές ηλεκτρονικές δυσλειτουργίες, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν υψηλότερες πιθανότητες να επανέλθουν σε κανονική λειτουργία από τα νεκρά αντίστοιχα.

Καυτά pixel είναι το αντίθετο των νεκρών pixel. Εδώ το εικονοστοιχείο παίρνει ισχύ, αλλά είναι επίσης κολλημένο, εκτός από το ότι είναι κολλημένο σε πλήρη φωτεινότητα και ένταση αντί να έχει μόνο ένα δευτερεύον εικονοστοιχείο συνεχώς ενεργοποιημένο.

Για να προσδιορίσετε τη φύση του προβλήματος με τα εικονοστοιχεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικά εργαλεία όπως π.χ deadpixeltest.org. Αυτός ο ιστότοπος θα λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή με πρόγραμμα περιήγησης ιστού, το οποίο περιλαμβάνει το Chromebook σας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τον ιστότοπο σε λειτουργία πλήρους οθόνης (συνήθως το πλήκτρο F11 στο Chrome) και στη συνέχεια να περιηγηθείτε σε κάθε μονόχρωμη εικόνα. Κοιτάξτε προσεκτικά την οθόνη σε κάθε προεπιλογή χρώματος και σημειώστε εάν κάποια pixel δεν συμμορφώνονται με την υπόλοιπη εικόνα.

Εάν το τεστ επιβεβαιώσει ότι έχετε άτονα pixel, ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε μερικές πρακτικές λύσεις.

Σημείωση σχετικά με τις λύσεις DIY

Οι δύο πρώτες λύσεις σε αυτήν τη λίστα είναι κοινές συμβουλές που θα βρείτε κάθε φορά που τα νεκρά pixel αποτελούν το θέμα συζήτησης. Δεν είναι ξεκάθαρο αν λειτουργούν πραγματικά ή αν τυχαίνει κάποια pixel να ξεκολλούν από μόνα τους και οι άνθρωποι απλώς κάνουν μια ψευδή σύνδεση μεταξύ των δύο.

Ο συντάκτης σας είχε προσωπικά επιτυχία με αυτές τις μεθόδους, αλλά είναι καλύτερο να γνωρίζετε ότι πρόκειται για λύσεις που μπορεί να μην έχουν πραγματική πιθανότητα να λειτουργήσουν. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βλάψουν την οθόνη σας. Απλά να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ασκείτε οποιοδήποτε είδος πίεσης.

1. Τεχνική Soft Cloth

Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό ύφασμα ή, κατά προτίμηση, ένα πανί από μικροΐνες για να κάνετε απαλό μασάζ στο σημείο όπου το νεκρό ή κολλημένο εικονοστοιχείο έχει σηκώσει το κεφάλι του.

Με βάση αυτά που έχουν να πουν οι άνθρωποι στα διαδικτυακά φόρουμ, το μασάζ στο σημείο για 3-6 δευτερόλεπτα, η απελευθέρωση της πίεσης και, στη συνέχεια, η επανάληψη του πολλές φορές είναι ο καλύτερος τρόπος.

2. Τεχνική Γόμας

Η τεχνική της γόμας είναι η ίδια με την τεχνική του μαλακού υφάσματος. Θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό πανί, αλλά αντί για το δάχτυλό σας, χρησιμοποιήστε τη γωνία μιας γόμας ή μια γόμα μολυβιού αντί για το δάχτυλό σας. Η ιδέα είναι ότι αυτό είναι πιο ακριβές και ασκεί πίεση μόνο στη μικρή περιοχή όπου βρίσκεται το νεκρό ή κολλημένο pixel.

3. JScreenFix (και άλλες εφαρμογές)

JScreenFix είναι μια εφαρμογή που στοχεύει στη διόρθωση κολλημένων pixel. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί κύκλο χρωμάτων για να ενεργοποιήσει αυτά τα εικονοστοιχεία ξανά σε δράση.

Θυμηθείτε, οι λύσεις DIY λειτουργούν καλύτερα για κολλημένα pixel. Εάν η μαύρη κουκκίδα παραμένει, είναι πιθανό να είναι νεκρό pixel που απαιτεί περαιτέρω βήματα.

Υπάρχουν εναλλακτικές εφαρμογές, όπως π.χ PixelHealer, αλλά αυτό απαιτεί Windows. Επομένως, εκτός και αν κάνετε διπλή εκκίνηση του ChromeOS με Windows, αυτό δεν αποτελεί επιλογή.

4. Χρησιμοποιήστε την Εγγύηση του κατασκευαστή

Οι κατασκευαστές συχνά καλύπτουν τα νεκρά pixel υπό την εγγύηση. Ελέγξτε την πολιτική εγγύησης εάν έχετε να κάνετε με φορητό υπολογιστή Dell, Asus, Lenovo ή HP.

Διαβάστε το έγγραφο εγγύησης για να κατανοήσετε τις ιδιαιτερότητες που σχετίζονται με ελαττώματα pixel. Πολλοί κατασκευαστές θεωρούν έναν ορισμένο αριθμό νεκρών ή κολλημένων εικονοστοιχείων φυσιολογικό ή τα θεωρούν πρόβλημα μόνο εάν είναι συγκεντρωμένα μαζί ή στη μέση της οθόνης. Εάν η κατάσταση της συσκευής σας εμπίπτει στις παραμέτρους που ορίζει ο κατασκευαστής σας, είστε τυχεροί! Εάν όχι, θα πρέπει απλώς να ζήσετε με αυτά τα φανταχτερά pixel.

Μόλις κατανοήσετε την εγγύησή σας, το επόμενο λιμάνι θα πρέπει να είναι η υποστήριξη πελατών του κατασκευαστή. Περιγράψτε ξεκάθαρα το πρόβλημα – θυμηθείτε, οι λεπτομέρειες έχουν σημασία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθορίσει ότι αντιμετωπίζετε ένα μαύρο σημείο, ένα νεκρό pixel ή ένα κολλημένο pixel στην οθόνη LCD του Chromebook σας. Ενημερώστε τους ποιο μέρος της οθόνης είναι τα pixel και υπολογίστε πόσα είναι. Η ομάδα υποστήριξης θα σας καθοδηγήσει συνήθως στα βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων ή θα έχει συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα pixel.

Εάν το πρόβλημα με τα εικονοστοιχεία επιμένει μετά την αντιμετώπιση προβλημάτων, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να μεταφέρετε το Chromebook σας σε ένα κοντινό κέντρο σέρβις. Οι τεχνικοί εκεί θα αξιολογήσουν τη συσκευή σας. Εάν το πρόβλημα οφείλεται πράγματι σε κατασκευαστικά ελαττώματα ή σε αστοχία υλικού, είτε θα επιδιορθώσουν το πρόβλημα των εικονοστοιχείων είτε θα αντικαταστήσουν πλήρως την οθόνη LCD, όλα υπό την κουβέρτα ασφαλείας της εγγύησής σας.

Αλλά θυμηθείτε, αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτεί λίγη υπομονή από την πλευρά σας. Τα νεκρά ή κολλημένα pixel, ενώ είναι απογοητευτικά, θεωρούνται δευτερεύοντα ελαττώματα. Ίσως χρειαστεί να περιηγηθείτε σε κάποια γραφειοκρατία ή να περάσετε λίγο χρόνο χωρίς τη συσκευή σας.

5. Επαγγελματική επισκευή ή αντικατάσταση

Εάν η εγγύησή σας δεν καλύπτει το ζήτημα ή έχει λήξει, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε ένα συνεργείο επισκευής. Οι επαγγελματίες θα εξετάσουν τον φορητό υπολογιστή σας και θα αποφασίσουν εάν η οθόνη LCD χρειάζεται επισκευή ή αντικατάσταση.

Εναλλακτικά, για τους λάτρεις των DIY, υπάρχουν πολυάριθμα σεμινάρια online για την αντικατάσταση οθόνης. Μπορείτε να παραγγείλετε οθόνες αντικατάστασης από αξιόπιστους πωλητές στο Amazon. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει ευαίσθητα εξαρτήματα όπως ο οπίσθιος φωτισμός και ο λάθος χειρισμός μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα. Αν δεν είστε ήδη μάγος υλικού, αυτή η δουλειά είναι για κάποιον με τα σωστά εργαλεία και εμπειρία.

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Η αποτροπή νεκρών εικονοστοιχείων στο Chromebook σας συνίσταται σε μεγάλο βαθμό σε προσεκτική χρήση και τακτική συντήρηση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα:

  • Ενσυνείδητος χειρισμός: Η υπερβολική πίεση στην οθόνη του φορητού υπολογιστή σας μπορεί να οδηγήσει σε νεκρά pixel. Χειριστείτε τη συσκευή σας προσεκτικά, ειδικά αν πρόκειται για οθόνη αφής.
  • Ασφαλής αποθήκευση: Οι ακραίες θερμοκρασίες και η υγρασία μπορεί να επηρεάσουν την οθόνη LCD του φορητού υπολογιστή σας, οδηγώντας σε νεκρά pixel. Αποθηκεύστε το φορητό υπολογιστή σας σε δροσερό, ξηρό μέρος.
  • Αποφύγετε την υπερθέρμανση: Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στην οθόνη που οδηγεί σε νεκρά pixel. Χρησιμοποιήστε το φορητό υπολογιστή σας σε σκληρές, επίπεδες επιφάνειες για σωστό αερισμό και εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι ψύξης εάν είναι απαραίτητο.
  • Τρέξιμο με κλειστό καπάκι: Αν και τα περισσότερα Chromebook δεν ζεσταίνονται αρκετά για να είναι ένα πρόβλημα, για φορητούς υπολογιστές με αεραγωγούς στο πάγκο του φορητού υπολογιστή ή για φορητούς υπολογιστές με CPU και GPU υψηλής απόδοσης, η λειτουργία του φορητού υπολογιστή υπό φορτίο με κλειστό καπάκι μπορεί να εκθέσει την οθόνη σε περισσότερη θερμότητα από ό,τι είχε σχεδιαστεί.
  • Ενημερώσεις λογισμικού: Δεν μπορείτε να διορθώσετε ένα νεκρό εικονοστοιχείο με μια ενημέρωση λογισμικού, αλλά μπορεί να λύσει προβλήματα λογισμικού που ενδέχεται να μιμούνται νεκρά ή κολλημένα εικονοστοιχεία λόγω κατεστραμμένων προγραμμάτων οδήγησης GPU ή προβλημάτων με τον τρόπο απόδοσης των γραφικών του υπολογιστή σας.

Η ενσωμάτωση αυτών των συμβουλών στη ρουτίνα σας μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να συναντήσετε νεκρά pixel στην οθόνη του Chromebook σας, αλλά ποτέ δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Συχνές Ερωτήσεις – Συχνές Ερωτήσεις

Τα νεκρά ή κολλημένα pixel είναι ένα από εκείνα τα θέματα που δημιουργούν πολλούς μύθους και σύγχυση. Ας τελειώσουμε τα πράγματα ξεκαθαρίζοντας μερικά κοινά.

Μπορούν οι ίδιες λύσεις να ισχύουν και για άλλες συσκευές;

Ναι, πολλές από τις λύσεις που συζητούνται εδώ μπορούν να εφαρμοστούν σε μια σειρά συσκευών, συμπεριλαμβανομένου του MacBook, του φορητού υπολογιστή Samsung ή του iPhone. Βασικά, οτιδήποτε έχει οθόνη LCD. Εάν η συσκευή σας χρησιμοποιεί ένα Πάνελ OLED η υποκείμενη τεχνολογία είναι διαφορετική, επομένως δεν θα ισχύουν όλες οι ίδιες διορθώσεις.

Μπορεί μια ενημέρωση BIOS να διορθώσει το πρόβλημα;

Ενώ η ενημέρωση του BIOS μπορεί να λύσει διάφορα προβλήματα υλικού, είναι πολύ απίθανο να διορθωθούν νεκρά pixel. Αυτά είναι συχνά ζητήματα υλικού που απαιτούν φυσική παρέμβαση ή αντικατάσταση οθόνης. Αναβαθμίστε το BIOS σας μόνο εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αντιμετωπίζεται απευθείας στις σημειώσεις ενημέρωσης κώδικα του BIOS. Οι αναβαθμίσεις του BIOS ενέχουν μικρό κίνδυνο να καταστραφούν η συσκευή σας, επομένως δεν αξίζει να το κάνετε από ιδιοτροπία.

Ποια είναι η αναμενόμενη διάρκεια ζωής μιας οθόνης LCD;

Η μέση διάρκεια ζωής μιας οθόνης LCD ποικίλλει, αλλά γενικά είναι περίπου 30.000 έως 60.000 ώρες. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής ενός συγκεκριμένου πάνελ εξαρτάται από το αν έχει προβλήματα από το εργοστάσιο, αν χρησιμοποιήθηκε σε ακραίες συνθήκες ή απλά κακή τύχη.

Μπορεί ένα κολλημένο pixel να φύγει από μόνο του;

Τα κολλημένα pixel μπορούν να έρχονται και να φεύγουν. Οι οθόνες LCD είναι απίστευτα πολύπλοκες συσκευές και υπάρχουν εκατομμύρια και εκατομμύρια pixel στην οθόνη σας, επομένως δεν είναι τόσο σπάνιο ένα ή δύο pixel να δυσλειτουργούν και μετά να επιστρέψουν στο κανονικό.

Μπορεί να μην ξαναλειτουργήσει ποτέ ή αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός μοτίβου που οδηγεί σε μόνιμα προβλήματα.

Αξίζει να αντικαταστήσω την οθόνη του Chromebook μου λόγω νεκρών pixel;

Αυτή η απόφαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση του προβλήματος και την ανοχή σας για νεκρά pixel. Εάν έχετε ένα μόνο νεκρό pixel που δεν σας ενοχλεί πολύ, μπορεί να το αγνοήσετε. Ωστόσο, μπορεί να αξίζει να σκεφτείτε μια αντικατάσταση εάν έχετε πολλά νεκρά pixel ή αν βρίσκονται σε εμφανή σημεία στην οθόνη. Σκεφτείτε το κόστος αντικατάστασης οθόνης και συγκρίνετε το με την τιμή μιας νέας συσκευής για να λάβετε μια λογική απόφαση.

Αν και τα μαύρα σημεία στο Chromebook σας μπορεί να είναι τρομακτικά, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Με προσεκτική αξιολόγηση και σωστή προσέγγιση, μπορείτε να επαναφέρετε την οθόνη του φορητού υπολογιστή σας στην άψογη κατάσταση ή τουλάχιστον να επιβεβαιώσετε εάν χρειάζεστε μια νέα.

Διαβάστε επίσης :Καλύτερες εναλλακτικές λύσεις Cinema HD

Πώς να απαλλαγείτε από τις μαύρες κηλίδες στην οθόνη του φορητού υπολογιστή

Πώς να ελέγξετε μη αυτόματα για ενημερώσεις σε smartphone Google Pixel

Η κάμερα Chromebook δεν λειτουργεί; 7 Διορθώσεις για δοκιμή

Λειτουργίες ρολογιού 8 pixel

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *