Nvidia GeForce RTX 3060 έναντι RTX 3060 Ti: Τι είναι διαφορετικό;

Nvidia GeForce RTX 3060 έναντι RTX 3060 Ti: Τι είναι διαφορετικό;

Η αρένα των καρτών γραφικών είναι ένα πεδίο μάχης όπου οι τιτάνες της GPU ανταγωνίζονται συνεχώς για την κυριαρχία, με την Nvidia και την AMD να πρωτοστατούν. Ωστόσο, όσον αφορά τη σειρά της Nvidia, οι επιλογές μπορεί να είναι εκπληκτικά περίπλοκες.

Εισαγάγετε τα Nvidia GeForce RTX 3060 και RTX 3060 Ti. Μοιάζουν στο όνομά τους, αλλά όχι αρκετά μέσα στο παιχνίδι. Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά;

Προδιαγραφές και Τιμή

Ως μέρος των GPU της σειράς GeForce RTX 30 της Nvidia, τόσο το RTX 3060 όσο και το RTX 3060 Ti είναι χτισμένα στην αρχιτεκτονική Ampere, τον διάδοχο της Nvidia του Turing. Ενώ και οι δύο μοιράζονται το Ampere DNA, οι βασικές διαφορές προκύπτουν στις λεπτομερείς προδιαγραφές και τα MSRP τους.

Η GeForce RTX 3060 Ti, με 4864 πυρήνες CUDA, μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα boost ρολόι 1665 MHz και φέρει 8 GB GDDR6 VRAM με δίαυλο μνήμης 256 bit, προσφέροντας εύρος ζώνης μνήμης 448 GB/s. Το MSRP του κυμαίνεται στα 399 $, αν και λόγω των διακυμάνσεων της αγοράς και των διαφορετικών εκδόσεων (όπως τα μοντέλα MSI, Gigabyte ή Asus), μπορεί να διαπιστώσετε ότι η τιμή ποικίλλει σε ιστότοπους λιανικής όπως το Amazon.

ο RTX 3060, από την άλλη πλευρά, ενώ έχει περισσότερη VRAM (12 GB GDDR6), λειτουργεί με ελαφρώς χαμηλότερο εύρος ζώνης μνήμης 360 GB/s λόγω του διαύλου μνήμης 192 bit. Έχει επίσης λιγότερους πυρήνες CUDA (3584 για την ακρίβεια) και χαμηλότερη ταχύτητα ρολογιού boost (1777 MHz). Το αρχικό του MSRP ήταν 329 $, αν και οι τιμές της αγοράς μπορεί να διαφέρουν.

Η θερμική ισχύς σχεδιασμού (TDP) είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση της ενεργειακής απόδοσης και της θερμικής απόδοσης αυτών των καρτών. Το RTX 3060 Ti αντλεί 200W, ενώ το RTX 3060 έρχεται ελαφρώς χαμηλότερα στα 170W, κάτι που μπορεί να επηρεάσει όσους επικεντρώνονται στην κατανάλωση ενέργειας.

Σπουδαίος: Η NVIDIA χρησιμοποιεί τα ίδια ονόματα για τις GPU φορητών υπολογιστών της όπως και για τα μοντέλα επιτραπέζιου υπολογιστή της, αλλά οι ίδιες οι GPU είναι εντελώς διαφορετικές. Για παράδειγμα, ο φορητός υπολογιστής RTX 3070 Ti στα 115 W είναι πιο κοντά σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή RTX 3060 Ti. Έτσι, αν δείτε έναν φορητό υπολογιστή με RTX 3060 είναι μια GPU χαμηλότερων προδιαγραφών από το μοντέλο επιτραπέζιου υπολογιστή. Μην ξεγελιέστε!

Απόδοση παιχνιδιών και σημεία αναφοράς

Εκεί που το λάστιχο συναντά τον δρόμο για τους παίκτες, ή μάλλον, εκεί που το πυρίτιο συναντά την CPU, είναι η απόδοση του παιχνιδιού. Πώς τα πηγαίνουν αυτές οι κάρτες σε σύγχρονα παιχνίδια όπως το Cyberpunk σε ultra ρυθμίσεις; Όταν συγκρίνετε τους ρυθμούς καρέ (fps), το RTX 3060 Ti παίρνει γενικά το προβάδισμα.

Σε παιχνίδια 1080p, το GeForce RTX 3060 Ti δείχνει σταθερά καλύτερη απόδοση, συχνά με ένα περιθώριο 10-20 fps, ανάλογα με το παιχνίδι και τις ρυθμίσεις γραφικών. Αυτό το πλεονέκτημα επεκτείνεται σε υψηλότερες αναλύσεις, με το 3060 Ti να δείχνει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στα 1440p και να διατηρεί τους ρυθμούς καρέ με δυνατότητα αναπαραγωγής σε πολλούς τίτλους στα 4K, σε χαμηλότερες ρυθμίσεις

Και οι δύο κάρτες υποστηρίζουν DLSS (Deep Learning Super Sampling), μια δυνατότητα που χρησιμοποιεί πυρήνες AI και Tensor για να αναβαθμίσει τις εικόνες χαμηλότερης ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας υψηλότερους ρυθμούς καρέ χωρίς να διακυβεύεται δραστικά η ποιότητα της εικόνας. Σε παιχνίδια που υποστηρίζουν DLSS, και οι δύο κάρτες μπορούν να προσφέρουν υψηλότερα fps, αλλά το RTX 3060 Ti εξακολουθεί να προηγείται, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για όσους διαθέτουν οθόνες υψηλής ανανέωσης. Θα αποσυσκευάσουμε το DLSS λίγο αργότερα σε αυτήν τη σύγκριση.

Ray Tracing και άλλα χαρακτηριστικά

Οι κάρτες γραφικών σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ακατέργαστη ιπποδύναμη και οι GeForce RTX 3060 και RTX 3060 Ti της Nvidia δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ray Tracing: Lighting Up Your Gaming World

ανίχνευση ακτίνων είναι μια τεχνική απόδοσης που δημιουργεί μια εικόνα ανιχνεύοντας μονοπάτια φωτός ως pixel σε ένα επίπεδο εικόνας και προσομοιώνοντας τα εφέ καθώς συναντούν εικονικά αντικείμενα. Με απλούς όρους, πρόκειται για το να κάνουμε τον φωτισμό και τις σκιές στα παιχνίδια να φαίνονται εκπληκτικά ρεαλιστικές.

Το “RT” στο “RTX” σημαίνει ανίχνευση ακτίνων και η σειρά RTX της Nvidia είναι από τις πρώτες που προσφέρουν ανίχνευση ακτίνων σε πραγματικό χρόνο. Τόσο το RTX 3060 όσο και το 3060 Ti διαθέτουν ειδικούς πυρήνες RT (ray-tracing) που χειρίζονται την υπολογιστική ανύψωση βαρέων βαρών, επιτρέποντας έτσι αυτήν την επαναστατική τεχνολογία.

Το αποτέλεσμα της ανίχνευσης ακτίνων στα παιχνίδια μπορεί να κόβει την ανάσα, παρέχοντας ένα επίπεδο ρεαλισμού που ήταν αδιανόητο στα γραφικά σε πραγματικό χρόνο μόλις πριν από λίγα χρόνια. Ωστόσο, μια τέτοια ομορφιά συνοδεύεται από ένα υπολογιστικό κόστος, που συχνά οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς καρέ. Εκεί το RTX 3060 Ti λυγίζει τους μυς του. Με περισσότερους πυρήνες RT από το 3060, μπορεί να χειριστεί παιχνίδια με ανίχνευση ακτίνων σε υψηλότερες ρυθμίσεις και ταχύτητες καρέ.

DLSS: AI-Enhanced Performance

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό της σειράς RTX της Nvidia είναι το προαναφερθέν DLSS ή Deep Learning Super Sampling. Αυτή η τεχνολογία απόδοσης που βασίζεται σε AI χρησιμοποιεί αποκλειστικούς πυρήνες Tensor (που υπάρχουν τόσο στο RTX 3060 όσο και στο 3060 Ti) για να αναβαθμίσει τα παιχνίδια από χαμηλότερη ανάλυση απόδοσης σε υψηλότερη ανάλυση στόχου. Αυτή η τεχνική μπορεί να προσφέρει ποιότητα εικόνας συγκρίσιμη με εγγενείς αναλύσεις, ενώ απαιτεί λιγότερους πόρους GPU, βελτιώνοντας έτσι την απόδοση και ενισχύοντας τους ρυθμούς καρέ.

Το DLSS μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν παίζετε σε υψηλότερες αναλύσεις ή όταν είναι ενεργοποιημένη η ανίχνευση ακτίνων. Έτσι, ενώ και οι δύο κάρτες διαθέτουν DLSS, η προστιθέμενη ιπποδύναμη του 3060 Ti του δίνει και πάλι το πάνω χέρι όσον αφορά την απόδοση σε παιχνίδια με δυνατότητα DLSS.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά

Πέρα από την ανίχνευση ακτίνων και το DLSS, αυτές οι GPU είναι γεμάτες με λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιούν και να βελτιώνουν την εμπειρία παιχνιδιού σας. Προσφέρουν υποστήριξη για το PCIe 4.0, επιτρέποντας ταχύτερη επικοινωνία με τον υπόλοιπο υπολογιστή σας, και για το πιο πρόσφατο DirectX 12 Ultimate, το οποίο παρέχει πρόσθετες τεχνολογίες γραφικών, όπως η σκίαση μεταβλητού ρυθμού.

Όσον αφορά τις εξόδους, τα RTX 3060 και 3060 Ti συνήθως διαθέτουν τρεις DisplayPort και ένα HDMI 2.1, που υποστηρίζουν 4K στα 120 Hz ή 8K στα 60 Hz. Το HDMI 2.1 επιτρέπει επίσης λειτουργίες όπως η λειτουργία Auto Low Latency Mode (ALLM) και Variable Refresh Rate (VRR), καθιστώντας τα κατάλληλα για οθόνες και τηλεοράσεις gaming επόμενης γενιάς.

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της VRAM;

Για τους μη μυημένους, η διαφορά στο μέγεθος της VRAM μεταξύ του GeForce RTX 3060 και του RTX 3060 Ti μπορεί να φαίνεται παράδοξη. Γενικά αναμένεται ότι οι κάρτες υψηλότερης βαθμίδας θα προσφέρουν περισσότερη VRAM, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, το χαμηλότερου επιπέδου RTX 3060 διαθέτει μεγαλύτερο 12 GB GDDR6 VRAM σε σύγκριση με το RTX 3060 Ti 8 GB. Λοιπόν, τι κρύβεται πίσω από αυτή την αντισυμβατική επιλογή;

Η κύρια λειτουργία της VRAM (Video Random Access Memory) σε μια κάρτα γραφικών είναι να αποθηκεύει δεδομένα στα οποία χρειάζεται άμεση πρόσβαση η GPU, όπως textures, shaders και άλλα στοιχεία gaming. Ο εμπειρικός κανόνας είναι ότι όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση και όσο πιο σύνθετο είναι το παιχνίδι, τόσο περισσότερη VRAM θα ​​χρειαστείτε.

Αν και το RTX 3060 φέρει περισσότερη VRAM, έχει πιο στενό δίαυλο μνήμης από το 3060 Ti, με αποτέλεσμα χαμηλότερο συνολικό εύρος ζώνης μνήμης. Πρακτικά, ενώ το RTX 3060 μπορεί να κρατήσει περισσότερα δεδομένα στη VRAM του, το 3060 Ti μπορεί να έχει πρόσβαση και να επεξεργάζεται τα αποθηκευμένα δεδομένα του πιο γρήγορα

Τα 12 GB VRAM στο RTX 3060 είναι μια στρατηγική κίνηση από τη Nvidia, χάρη στον τρόπο που έχει διαμορφωθεί αυτός ο στενός δίαυλος μνήμης. Είναι πιο στενό γιατί έχει λιγότερα κανάλια. Το 3060 Ti έχει 8 GB VRAM επειδή έχει οκτώ κανάλια με μονάδα μνήμης 1 GB το καθένα. Δεδομένου ότι το 3060 έχει μόνο έξι κανάλια, η χρήση του ίδιου μεγέθους μονάδας θα οδηγούσε σε μια κάρτα 6 GB, η οποία είναι πολύ μικρή για μια σύγχρονη κάρτα μεσαίας κατηγορίας. Η μόνη επιλογή τότε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μονάδες μνήμης 2 GB, γι ‘αυτό καταλήξαμε με 12 GB VRAM.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα τρέχοντα σενάρια gaming, η ύπαρξη περισσότερης VRAM δεν θα βελτιώσει την απόδοση εάν η κάρτα δεν έχει την ιπποδύναμη GPU για να τη χρησιμοποιήσει. Το RTX 3060 Ti, παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερη VRAM, εξακολουθεί να έχει καλύτερη απόδοση από το RTX 3060 στα περισσότερα σημεία αναφοράς gaming χάρη στον υψηλότερο αριθμό πυρήνων CUDA, τις μεγαλύτερες ταχύτητες ρολογιού και τον ευρύτερο δίαυλο μνήμης.

Μια προειδοποίηση εδώ είναι ότι ορισμένες πρόσφατες θύρες παιχνιδιών υπολογιστή ΑΑΑ δυσκολεύονται σε συστήματα με 8 GB VRAM. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή οι κονσόλες επόμενης γενιάς έχουν μεγαλύτερο χώρο συγκέντρωσης VRAM από 8 GB και τώρα στοχεύουν σε εσωτερικές αναλύσεις πιο κοντά στα 1440p από ό,τι στα 4K. Αυτό καθιστά δύσκολο να προτείνουμε οποιαδήποτε GPU με 8 GB VRAM το 2023. Ωστόσο, αυτός δεν είναι καλός λόγος για να αγοράσετε ένα 3060 και δεν πρέπει να το λάβετε υπόψη εδώ. Τα 8 GB εξακολουθούν να είναι αποδεκτά για παιχνίδια 1080p ή 1440p και πολλές ενημερώσεις κώδικα παιχνιδιών έχουν ήδη αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους με την VRAM.

Το νεοκυκλοφόρησε 4060 Αν έχει το ίδιο MSRP με το 3060 Ti, αν και, όπως αναφέραμε, τα MSRP είναι σχεδόν χωρίς νόημα στην αγορά GPU αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, η NVIDIA κυκλοφορεί μια παραλλαγή 16 GB του 4060 Ti για 100 $ περισσότερα στο μέλλον, και αυτή θα ήταν μια πολύ πιο ασφαλής επιλογή στο μέλλον, παρόλο που η απόδοση της GPU δεν είναι πολύ καλύτερη από μια 3060 Ti.

Σκέψεις για την κατασκευή ενός υπολογιστή παιχνιδιών

Εάν κατασκευάζετε έναν υπολογιστή παιχνιδιών, η GPU σας δεν είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ικανή CPU (όπως επεξεργαστή Intel Core ή AMD Ryzen) και μια συμβατή μητρική πλακέτα για να αποφύγετε τη συμφόρηση της απόδοσης της κάρτας γραφικών σας.

Οι χαμηλότερες προδιαγραφές του RTX 3060 μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα σε ένα σύστημα λιγότερο προηγμένης τεχνολογίας, ενώ το RTX 3060 Ti μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για ένα σύστημα με εξαρτήματα προηγμένης τεχνολογίας. Εάν αναβαθμίζετε έναν υπολογιστή με παλαιότερη CPU, για παράδειγμα, με DDR3 RAM, το 3060 έχει πιο νόημα. Ακόμη και τότε, μπορεί να είστε καλύτερα με μια παλαιότερη κάρτα όπως η RTX 2060 ή η RTX 2070.

Αξίζει επίσης να εξετάσετε την υπόλοιπη στοίβα προϊόντων της Nvidia. ο RTX 3070, για παράδειγμα, προσφέρει ένα σημαντικό βήμα στην απόδοση από το 3060 Ti αλλά σε υψηλότερη τιμή. Αντίθετα, το RTX 3050 προσφέρει εξοικονόμηση κόστους για όσους έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό αλλά σε βάρος της χαμηλότερης απόδοσης. Μην αγοράζετε RTX 3050.

Τελική ετυμηγορία

Ενώ τα RTX 3060 και 3060 Ti μοιράζονται ένα όνομα και μερικές ομοιότητες, απευθύνονται σε ελαφρώς διαφορετικές αγορές. Το RTX 3060, με τη χαμηλότερη τιμή και τις προδιαγραφές του, είναι μια αξιοπρεπής κάρτα εισόδου για παιχνίδια 1080p. Το RTX 3060 Ti, από την άλλη, με τις ανώτερες προδιαγραφές και τις επιδόσεις του, είναι μια πιο μεσαία επιλογή, ιδανική για όσους στοχεύουν σε υψηλότερες αναλύσεις ή πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα RTX 3060 για σημαντικά λιγότερα χρήματα από το MRSP του ή την επόμενη καλύτερη κάρτα, είναι σχεδόν πάντα καλύτερο να προτιμάτε το 3060 Ti σε αυτήν την περίπτωση. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι κάρτες όπως η 4070 προσφέρουν νέες δυνατότητες, όπως το DLSS 3 και ότι πολύ πιο ισχυρές κάρτες όπως η RTX 3080 θα πρέπει να πέφτουν σε τιμή τώρα που η σειρά 40 θα κυκλοφορήσει επιτέλους.

Διαβάστε επίσης 5 καλύτεροι μίνι υπολογιστές για gaming για αγορά

Κορυφαίοι 7 τρόποι για να διορθώσετε το σφάλμα “Απόρριψη πρόσβασης”

Κερδίστε χρηματα φτιάχνοντας βίντεο στο YouTube με το Nvidia AI

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *