Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία αποδοτικότητας για το Google Chrome στα Windows

Πώς να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία αποδοτικότητας για το Google Chrome στα Windows

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome στο παρελθόν, τότε πιθανότατα έχετε ήδη αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά του—τη χρήση μνήμης. Το Chrome ήταν πάντα ένα πρόγραμμα περιήγησης που καταναλώνει πολλή ενεργή μνήμη RAM. Ενώ η Google έχει βελτιώσει τη χρήση της μνήμης του Chrome με τα χρόνια, το πρόβλημα δεν έχει εξαφανιστεί ποτέ πλήρως.

Ευτυχώς, τα Windows είναι ένα βήμα μπροστά με μια δυνατότητα συστήματος που συμβάλλει στη μείωση της ζήτησης για εφαρμογές όπως το Chrome στη μνήμη του συστήματός σας. Αυτή η λειτουργία ενεργειακής απόδοσης μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια και να βελτιώσετε τη συνολική απόδοση του συστήματος μειώνοντας τη χρήση της CPU και της μνήμης RAM στις καρτέλες του προγράμματος περιήγησής σας.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιβραδύνει το πρόγραμμα περιήγησής σας, επομένως μπορεί να θέλετε να το απενεργοποιήσετε. Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία αποδοτικότητας για το Google Chrome στα Windows, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

Διαβάστε επίσης: Πώς να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Google Chrome στο Mac σας

Τι είναι η λειτουργία αποδοτικότητας και γιατί μπορεί να θέλετε να την απενεργοποιήσετε;

Λειτουργία αποτελεσματικότητας είναι μια δυνατότητα που εισήχθη στα Windows 11. Είναι μια δυνατότητα συστήματος που προσαρμόζει αυτόματα τη χρήση πόρων των εφαρμογών συστήματος με βάση τη χρήση και τη συνολική προτεραιότητά τους. Είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για ορισμένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων περιήγησης όπως το Chrome.

Για παράδειγμα, εάν έχετε ανοιχτές πολλές καρτέλες στο Chrome, αλλά χρησιμοποιείτε μόνο μία από αυτές, η λειτουργία αποδοτικότητας μπορεί να αναγκάσει το πρόγραμμα περιήγησης να απενεργοποιήσει ορισμένες από αυτές, τοποθετώντας τις σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης για εξοικονόμηση μπαταρίας και απελευθέρωση μνήμης . Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτές οι καρτέλες ενδέχεται να μην ενημερώνονται ή να αποκρίνονται όταν μεταβαίνετε σε αυτές.

Αυτό δημιουργεί ορισμένα προφανή πλεονεκτήματα, αλλά εξίσου προφανή μειονεκτήματα. Η επιπλέον μνήμη είναι εξαιρετική, αλλά εάν οι καρτέλες του προγράμματος περιήγησής σας δεν φορτώνονται ή οι ιστότοποί σας συνεχίζουν να καταρρέουν, θα έχει αντίκτυπο στον τρόπο χρήσης του Chrome. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βαθύτερα προβλήματα με τις επεκτάσεις του Chrome ή τις ενσωματωμένες λειτουργίες όπως οι ειδοποιήσεις.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα με το Chrome ή εάν απλώς προτιμάτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο των καρτελών του προγράμματος περιήγησής σας, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία αποδοτικότητας.

Πώς να ελέγξετε εάν η λειτουργία αποδοτικότητας είναι ενεργοποιημένη στο πρόγραμμα περιήγησής σας Chrome

Το πρώτο σας βήμα, προτού προσπαθήσετε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία, είναι να ελέγξετε εάν είναι ενεργοποιημένη ή απενεργοποιημένη. Εάν έχετε ενημερώσει τα Windows 11 στην έκδοση 22H2 ή νεότερη, το πιο πιθανό είναι ότι το Chrome χρησιμοποιεί ήδη τη λειτουργία αποδοτικότητας. Ωστόσο, μπορείτε να το ελέγξετε μόνοι σας μέσω του Task Manager.

 1. Πρώτα, κάντε δεξί κλικ στο μενού Έναρξη και επιλέξτε Διαχειριστής εργασιών.
 1. Σε Διαχειριστής εργασιώνεντοπίστε το Google Chrome διαδικασία, επιλέγοντας το βέλος δίπλα του για να προβάλετε τα διάφορα chrome.exe διαδικασίες στη λίστα.
 2. Πρέπει να δεις Λειτουργία αποτελεσματικότητας που αναφέρονται στο Κατάσταση καρτέλα για τυχόν διεργασίες που έχουν ενεργοποιημένη τη δυνατότητα. Εάν κάποιο από τα chrome.exe Οι διαδικασίες έχουν αυτήν την ετικέτα σε αυτήν τη στήλη, αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία αποδοτικότητας είναι ενεργοποιημένη για αυτήν τη διαδικασία και είναι ενεργή συνολικά για το Google Chrome.
 3. Θα δείτε επίσης ένα πράσινο εικονίδιο φύλλου δίπλα σε διεργασίες που έχουν ενεργοποιημένη τη δυνατότητα.

Πώς να απενεργοποιήσετε προσωρινά τη λειτουργία αποδοτικότητας για το Google Chrome στα Windows 10 και 11

Εάν θέλετε να απενεργοποιήσετε προσωρινά τη λειτουργία αποδοτικότητας για το Google Chrome στα Windows 11, μπορείτε να το κάνετε μέσω της Διαχείρισης εργασιών. Για να το κάνετε αυτό, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

 1. Κάντε δεξί κλικ στο μενού Έναρξη και επιλέξτε Διαχειριστής εργασιών.
 1. Στη Διαχείριση εργασιών, αναπτύξτε το Google Chrome ομάδα διεργασιών πατώντας το βέλος δίπλα της. Θα πρέπει να δείτε πολλές υποδιεργασίες με διαφορετικά ονόματα και εικονίδια κάτω από αυτές.
 2. Κάντε δεξί κλικ σε οποιαδήποτε από τις υποδιεργασίες που έχουν Λειτουργία αποτελεσματικότητας αξία στο Κατάσταση στήλη και επιλέξτε Λειτουργία αποτελεσματικότητας από το μενού, βεβαιωθείτε ότι το πλαίσιο ελέγχου έχει αφαιρεθεί στη διαδικασία.
 1. Επαναλάβετε αυτό το βήμα για όλες τις υποδιεργασίες που έχουν ενεργοποιημένη τη λειτουργία αποδοτικότητας για να την απενεργοποιήσετε.

Αυτό θα απενεργοποιήσει προσωρινά τη λειτουργία αποδοτικότητας για αυτές τις υποδιεργασίες μέχρι να κλείσετε ή να επανεκκινήσετε το Google Chrome. Ωστόσο, καθώς η λίστα διεργασιών σας θα αλλάζει και θα ενημερώνεται καθώς ανοίγετε και κλείνετε νέες καρτέλες, ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτά τα βήματα αρκετές φορές για να παραμείνουν σε ισχύ οι αλλαγές.

Πώς να απενεργοποιήσετε οριστικά τη λειτουργία αποδοτικότητας για το Google Chrome στα Windows 11 χρησιμοποιώντας μια εντολή συντόμευσης

Από προεπιλογή, το Chrome θα χρησιμοποιεί αυτόματα τη λειτουργία αποδοτικότητας για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη χρήση της μνήμης του συστήματος υπό έλεγχο. Εάν θέλετε να το απενεργοποιήσετε μόνιμα, θα πρέπει να διαμορφώσετε μια συντόμευση επιφάνειας εργασίας για την εκκίνηση του Chrome χρησιμοποιώντας μια ειδική εντολή που τον εμποδίζει να το χρησιμοποιήσει ενώ εκτελείται το Chrome.

Για να απενεργοποιήσετε οριστικά τη λειτουργία αποδοτικότητας στο Google Chrome, ακολουθήστε αυτά τα βήματα.

 1. Βεβαιωθείτε ότι το Chrome δεν εκτελείται. Εάν είναι, φροντίστε να βγείτε από αυτό, διασφαλίζοντας ότι όχι chrome.exe οι διαδικασίες εκτελούνται στη Διαχείριση εργασιών.
 2. Στη συνέχεια, ανοίξτε το μενού Έναρξη, εντοπίστε Google Chromeκάντε δεξί κλικ στην εφαρμογή και πατήστε Ανοίξτε την τοποθεσία αρχείου.
 1. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στο Google Chrome συντόμευση στο Εξερεύνηση αρχείων παράθυρο που ανοίγει και επιλέξτε Ιδιότητες.
 1. Στο Ιδιότητες παράθυρο, πατήστε το Συντομότερος τρόπος καρτέλα στο επάνω μέρος.
 2. Στο Στόχος πεδίο, προσθέστε ένα κενό μετά το υπάρχον chrome.exe τοποθεσία.
 3. Μετά το διάστημα, πληκτρολογήστε –disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess στο τέλος του υπάρχοντος κειμένου, φροντίζοντας να μην υπάρχει εισαγωγικό μετά την εντολή.
 4. Κάντε κλικ Εντάξει για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να κλείσετε το Ιδιότητες παράθυρο.

Χάρη σε αυτήν τη συντόμευση, κάθε φορά που εκκινείτε το Google Chrome χρησιμοποιώντας αυτήν τη συντόμευση, η λειτουργία αποδοτικότητας θα απενεργοποιείται για το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση της λειτουργίας αποδοτικότητας με το Google Chrome

Εάν θέλετε να εξοικονομήσετε διάρκεια ζωής της μπαταρίας και να βελτιώσετε την απόδοση χωρίς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αποδοτικότητας με το Google Chrome, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές εναλλακτικές. Για παράδειγμα, μπορείτε:

 • Χρησιμοποιήστε το ενσωματωμένη λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας στα Windows 10 και 11, το οποίο μπορεί να μειώσει αυτόματα τη φωτεινότητα των οθονών σας και να περιορίσει τη χρήση πόρων του υπολογιστή σας όταν η μπαταρία σας είναι χαμηλή. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα πατώντας το εικονίδιο μπαταρίας στο δίσκο συστήματος και πατώντας το διαθέσιμο διακόπτη.
 • Χρησιμοποιήστε τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας και μνήμης του Google Chrome. Αυτές οι δυνατότητες μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας του προγράμματος περιήγησής σας περιορίζοντας ορισμένες δυνατότητες και λειτουργίες. Απενεργοποιούν επίσης τη χρήση μνήμης για ανενεργές καρτέλες—παρόμοια με τη λειτουργία απόδοσης των Windows. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε αυτές τις δυνατότητες, πατήστε το εικονίδιο μενού με τρεις κουκκίδες στο Chrome και επιλέξτε Περισσότερα εργαλεία > Εκτέλεσημετά αγγίξτε τα ρυθμιστικά δίπλα στο Εξοικονομητής ενέργειας και Εξοικονόμηση μνήμης επιλογές για να ενεργοποιήσετε αυτές τις δυνατότητες.
 • Χρησιμοποιήστε τις επεκτάσεις αποτελεσματικά και απενεργοποιήστε τις επεκτάσεις που χρησιμοποιούν πολλή ενεργή μνήμη. Όσο πιο ενεργές επεκτάσεις έχει το πρόγραμμα περιήγησής σας, τόσο περισσότερη χρήση μνήμης θα χρησιμοποιεί κατά τη λειτουργία του προγράμματος περιήγησής σας. Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα, μπορείτε να απενεργοποιήσετε προσωρινά τις επεκτάσεις του Chrome πατώντας το εικονίδιο μενού με τρεις κουκκίδες στο Chrome και επιλέγοντας Επεκτάσειςκαι, στη συνέχεια, πατήστε το ρυθμιστικό δίπλα σε οποιαδήποτε από τις επεκτάσεις που αναφέρονται για να τις απενεργοποιήσετε.

Εξοικονόμηση ενέργειας στο Google Chrome στα Windows

Χάρη στη λειτουργία αποδοτικότητας, η εμπειρία του προγράμματος περιήγησης Google Chrome μπορεί να γίνει λιγότερο εντατική μνήμη. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι οι καρτέλες σας δεν φορτώνονται σωστά ή εάν χρειάζεστε το Chrome να χρησιμοποιεί περισσότερη από την ενεργή μνήμη σας, μπορείτε να την απενεργοποιήσετε χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα.

Εάν το Chrome δεν λειτουργεί σωστά, μπορείτε πάντα μεταβείτε σε άλλο πρόγραμμα περιήγησης. Για παράδειγμα, μπορείτε εξαγάγετε τους σελιδοδείκτες σας στο Chrome και να τα εισαγάγετε σε ένα πρόγραμμα περιήγησης όπως ο Firefox.

Διαβάστε επίσης:Το Chromebook λειτουργεί αργά; 10 τρόποι για να διορθώσετε

Πώς να αφαιρέσετε τη γρήγορη αναζήτηση από το Chrome σε Mac

Πώς να ενημερώσετε το Zoom στο Chromebook σας

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *