Πώς να αφαιρέσετε το Linux από το Chromebook σας

Το Chromebook λειτουργεί αργά; 10 τρόποι για να διορθώσετε

Το Chromebook σας θα λειτουργεί αργά εάν λειτουργεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς επανεκκίνηση. Η χαμηλή μνήμη και ο αποθηκευτικός χώρος μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την απόδοσή του. Τα Chromebook μερικές φορές παγώνουν εάν εκτελείται ένα παλιό ή με λάθη λειτουργικό σύστημα.

Συνιστούμε να απενεργοποιείτε το Chromebook σας μερικές φορές την εβδομάδα για βέλτιστη απόδοση. Με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται το ChromeOS και διαγράφονται οι περιττές διαδικασίες παρασκηνίου που συγκεντρώνουν πόρους του συστήματος. Δοκιμάστε άλλες προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων παρακάτω για να επιταχύνετε ένα αργό Chromebook

1. Κλείστε τις μη απαραίτητες εφαρμογές

Το κλείσιμο αχρησιμοποίητων ή μη απαραίτητων εφαρμογών θα ελευθερώσει μνήμη για την ομαλή λειτουργία άλλων εφαρμογών και υπηρεσιών συστήματος.

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Διαγνωστικά για να ελέγξετε πόση ελεύθερη μνήμη έχει το Chromebook σας ανά πάσα στιγμή.

Πατήστε Ctrl + Search + Esc για να ανοίξετε την εφαρμογή Διαγνωστικά. Επιλέξτε Σύστημα στην πλαϊνή γραμμή και ελέγξτε την ενότητα “Μνήμη” για τη χρήση της μνήμης σε πραγματικό χρόνο του Chromebook σας

Κλείστε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε εάν η διαθέσιμη μνήμη του Chromebook σας εξαντλείται.

Κλείστε τις εφαρμογές από το ράφι

Κάντε δεξί κλικ στο εικονίδιο της εφαρμογής στο ράφι του Chromebook και επιλέξτε Κλείσιμο 

Κλείστε τις εφαρμογές μέσω του Task Manager

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να κλείσετε εφαρμογές χρησιμοποιώντας τη Διαχείριση εργασιών ChromeOS.

 1. Χρησιμοποιήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Search + Esc για να ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών.

Εναλλακτικά, ανοίξτε το Chrome, πατήστε το εικονίδιο μενού με τις τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε Περισσότερα εργαλείο > Διαχείριση εργασιών .

 1. Επιλέξτε την εφαρμογή που θέλετε να κλείσετε και επιλέξτε το κουμπί Τέλος διαδικασίας 

Μπορείτε να κλείσετε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα στη Διαχείριση εργασιών. Πατήστε παρατεταμένα το Ctrl , επιλέξτε τις εφαρμογές που θέλετε να κλείσετε και επιλέξτε το κουμπί Τερματισμός διαδικασίας 

Σημείωση: Δεν μπορείτε να κλείσετε ή να τερματίσετε το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome μέσω της Διαχείρισης εργασιών. Η Διαχείριση εργασιών γκριζάρει το κουμπί “Τερματισμός διαδικασίας” όταν επιλέγετε “Πρόγραμμα περιήγησης”.

2. Κλείστε τις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης που δεν χρειάζονται

Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού εκτελούν κάθε καρτέλα που ανοίγετε ως μεμονωμένες υποδιεργασίες . Κάθε καρτέλα/διεργασία χρησιμοποιεί τη μνήμη του Chromebook σας για να παραμείνει σε λειτουργία. Όσο περισσότερες καρτέλες του προγράμματος περιήγησης ανοίγετε, τόσο περισσότερη μνήμη RAM χρησιμοποιεί το πρόγραμμα περιήγησής σας και τόσο λιγότερη μνήμη είναι διαθέσιμη για άλλες εφαρμογές.

Εάν χρησιμοποιείτε Chromebook μεσαίας κατηγορίας ή προϋπολογισμού με μνήμη RAM 8 GB ή μικρότερη, το κλείσιμο καρτελών που δεν χρειάζεστε ή ανοίγουν θα μειώσει το αποτύπωμα μνήμης του προγράμματος περιήγησής σας και θα βοηθήσει τη συσκευή σας να λειτουργεί πιο γρήγορα.

3. Ενημερώστε, απενεργοποιήστε ή απεγκαταστήστε τις επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης

Οι επεκτάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη μνήμη του Chromebook σας και να την κάνουν να λειτουργεί αργά. Χρησιμοποιήστε τη Διαχείριση εργασιών του Chrome για να ελέγξετε το αποτύπωμα μνήμης των επεκτάσεων του προγράμματος περιήγησής σας και να απενεργοποιήσετε ή να αφαιρέσετε επεκτάσεις που καταναλώνουν υπερβολική RAM.

 1. Πατήστε Search + Esc για να εκκινήσετε τη Διαχείριση εργασιών
 2. Ελέγξτε τα αποτυπώματα μνήμης των εργασιών με ένα επίθημα “Επέκταση:”. Τερματίστε τις επεκτάσεις χρησιμοποιώντας αδικαιολόγητα υψηλή ποσότητα μνήμης και ενημερώστε όλες τις επεκτάσεις του Chrome.
 3. Επιλέξτε την επέκταση και επιλέξτε το κουμπί Τέλος διαδικασίας .
 4. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε chrome://extensions στη γραμμή διευθύνσεων του Chrome και πατήστε Enter .
 5. Ενεργοποιήστε τη λειτουργία προγραμματιστή στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε το κουμπί Ενημέρωση .

Θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα “Επεκτάσεις ενημερώθηκαν” στην κάτω αριστερή γωνία όταν το Chrome ενημερώνει όλες τις επεκτάσεις. Απενεργοποιήστε/απεγκαταστήστε την επέκταση (δείτε το επόμενο βήμα) εάν συνεχίζει να συσσωρεύει τους πόρους του συστήματος ή να επιβραδύνει το Chromebook σας.

 1. Απενεργοποιήστε την επέκταση για να την απενεργοποιήσετε ή επιλέξτε Κατάργηση για απεγκατάσταση της επέκτασης από το Chrome

4. Ελέγξτε για προβλήματα μνήμης

Η εφαρμογή Διαγνωστικά Chromebook διαθέτει ένα εργαλείο δοκιμής μνήμης που διαγνώσει ζητήματα που σχετίζονται με το υλικό ή ζημιές στη μνήμη της συσκευής σας. Εκτελέστε μια δοκιμή μνήμης εάν το Chromebook συνεχίζει να εκτελείται αργά μετά την επανεκκίνηση ή το κλείσιμο όλων των εφαρμογών.

Κλείστε όλες τις εφαρμογές και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εκτελέσετε τη δοκιμή μνήμης.

 1. Πατήστε το πλήκτρο Αναζήτηση ή Εκκίνηση , πληκτρολογήστε διαγνωστικά στη γραμμή αναζήτησης και επιλέξτε την εφαρμογή Διαγνωστικά .

Εναλλακτικά, πληκτρολογήστε chrome://diagnostics στη γραμμή διευθύνσεων του Google Chrome και πατήστε Enter 

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη συντόμευση πληκτρολογίου Ctrl + Search + Esc για να ανοίξετε την εφαρμογή Διαγνωστικά Chromebook.

Σημείωση: Η εφαρμογή Διαγνωστικά είναι διαθέσιμη σε Chromebook με ChromeOS v90 ή νεότερη έκδοση. Ενημερώστε το Chromebook σας εάν δεν βρείτε Διαγνωστικά στη βιβλιοθήκη εφαρμογών.

 1. Ανοίξτε την καρτέλα Σύστημα στην πλαϊνή γραμμή, μεταβείτε στην ενότητα “Μνήμη” και επιλέξτε Εκτέλεση δοκιμής μνήμης .

Η δοκιμή μνήμης διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά. Η μνήμη του Chromebook σας είναι σε καλή κατάσταση εάν το εργαλείο δοκιμής μνήμης εμφανίσει την ένδειξη “Επιτυχής. Η δοκιμή πέτυχε.” αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του Chromebook για βοήθεια εάν η συσκευή σας αποτύχει στη δοκιμή μνήμης.

5. Ελευθερώστε αποθηκευτικό χώρο

Η απόδοση και η ταχύτητα του Chromebook σας θα επιδεινωθούν όταν ο αποθηκευτικός χώρος είναι χαμηλός. Ελέγξτε την κατάσταση αποθήκευσης της συσκευής σας και βεβαιωθείτε ότι είναι διαθέσιμο τουλάχιστον το 20% του χώρου στον σκληρό δίσκο.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Συσκευή > Διαχείριση αποθηκευτικού χώρου για να ελέγξετε την κατάσταση αποθήκευσης του Chromebook σας

Θα δείτε αρχεία, δεδομένα περιήγησης, εφαρμογές, επεκτάσεις και δεδομένα συστήματος που καταλαμβάνουν τον χώρο αποθήκευσης της συσκευής σας.

Επιλέξτε Δεδομένα περιήγησης για να ελέγξετε και να διαγράψετε το ιστορικό περιήγησης του Chrome, τις αποθηκευμένες εικόνες, τα cookie και άλλα δεδομένα ιστότοπου.

Το ChromeOS θα σας ανακατευθύνει στην εφαρμογή Αρχεία όταν επιλέξετε Τα αρχεία μου . Μετακινήστε τα αρχεία σας σε μια εξωτερική συσκευή αποθήκευσης ή στο Google Drive για να ελευθερώσετε εσωτερικό/τοπικό χώρο αποθήκευσης.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο απεγκατάστασης εφαρμογών που δεν χρειάζεστε, να μειώσετε το μέγεθος του δίσκου Linux και να διαγράψετε αρχεία εκτός σύνδεσης. Ανατρέξτε στον οδηγό Πώς να ελευθερώσετε χώρο στο Chromebook σας για περισσότερες συμβουλές διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου.

6. Επανεκκινήστε το Chromebook σα

Η επανεκκίνηση του Chromebook σας μπορεί να διορθώσει τις διαρροές μνήμης, να βελτιώσει την απόκριση και να επιλύσει άλλα προβλήματα που προκαλούν επιβράδυνση. Επίσης, μερικές φορές απαιτείται επανεκκίνηση συστήματος για την εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού σε εκκρεμότητα.

Κλείστε όλες τις ενεργές εφαρμογές ή τις καρτέλες του προγράμματος περιήγησης πριν επανεκκινήσετε το Chromebook για να αποφύγετε την απώλεια μη αποθηκευμένων δεδομένων.

 1. Επιλέξτε το εικονίδιο ώρας ή μπαταρίας στην κάτω γωνία της οθόνης του Chromebook σας. Μπορείτε επίσης να πατήσετε Shift + Alt + S για πρόσβαση στην περιοχή κατάστασης.
 2. Στη συνέχεια, επιλέξτε το εικονίδιο λειτουργίας για να τερματίσετε τη λειτουργία του Chromebook σας

Εναλλακτικά, πατήστε παρατεταμένα το κουμπί λειτουργίας του Chromebook για 3-5 δευτερόλεπτα και επιλέξτε Τερματισμός λειτουργίας στο μενού λειτουργίας.

Περιμένετε 30 δευτερόλεπτα για να κλείσει το Chromebook και πατήστε το κουμπί λειτουργίας για να το ενεργοποιήσετε ξανά. Ενημερώστε το λειτουργικό σύστημα του Chromebook σας εάν συνεχίζει να λειτουργεί αργά.

7. Ενημερώστε το Chromebook σας

Η Google παρουσιάζει νέες λειτουργίες του Chromebook και διορθώνει σφάλματα μέσω ενημερώσεων του ChromeOS. Το Chromebook κατεβάζει αυτόματα ενημερώσεις λογισμικού όταν συνδέεται σε Wi-Fi, αλλά μπορείτε επίσης να ελέγξετε για ενημερώσεις μη αυτόματα.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σχετικά με το ChromeOS και επιλέξτε Έλεγχος για ενημερώσεις ή Επανεκκίνηση για να εγκαταστήσετε μια ενημέρωση σε εκκρεμότητα.

8. Ενημερώστε τις εφαρμογές σας

Παγώνει το Chromebook σας όταν χρησιμοποιείτε μια συγκεκριμένη εφαρμογή; Αυτό είναι πιθανό επειδή η εφαρμογή είναι προβληματική, παλιά ή μη συμβατή με το Chromebook σας. Ενημερώστε την εφαρμογή από το μενού ρυθμίσεών της ή το Google Play Store και ελέγξτε εάν αυτό επιλύει το πρόβλημα.

Εάν φορτώσατε την εφαρμογή, κατεβάστε και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση από τον ιστότοπο του προγραμματιστή. Απεγκαταστήστε και επανεγκαταστήστε την εφαρμογή εάν συνεχίσει να επιβραδύνει το Chromebook σας.

9. Επαναφέρετε σκληρά το Chromebook σας

Επαναφέρετε το υλικό του Chromebook σας εάν κανένα από τα παραπάνω βήματα αντιμετώπισης προβλημάτων δεν βελτιώσει την απόδοσή του. Η λειτουργία επαναφοράς υλικού ενδέχεται να διαγράψει ορισμένα αρχεία στο φάκελο “Λήψεις”. Μετακινήστε ή δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας σημαντικών αρχείων σε άλλους φακέλους ή στο Google Drive.

Απενεργοποιήστε το Chromebook και περιμένετε 30 δευτερόλεπτα. Πατήστε παρατεταμένα το κουμπί Ανανέωση και πατήστε το κουμπί λειτουργίας μία φορά. Αφήστε το κουμπί Ανανέωση κατά την εκκίνηση του Chromebook

Μπορείτε επίσης να πραγματοποιήσετε μια σκληρή επαναφορά πατώντας παρατεταμένα τα κουμπιά Back + Refresh + Power για 10-15 δευτερόλεπτα.

Εάν χρησιμοποιείτε tablet Chromebook, πατήστε τα κουμπιά Αύξηση έντασης + Τροφοδοσία για 10-15 δευτερόλεπτα.

Ορισμένα μοντέλα Chromebook διαθέτουν ειδικό κουμπί επαναφοράς υλικού. Τοποθετήστε έναν συνδετήρα ή έναν εξαγωγέα κάρτας SIM στην οπή στη βάση του Chromebook για πρόσβαση στο κουμπί.

Κρατήστε τον συνδετήρα στη θέση του, συνδέστε το Chromebook σε μια πηγή τροφοδοσίας και πατήστε το κουμπί λειτουργίας .

10. Επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων (Powerwash) Το Chromebook σας

Η επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων του Chromebook θα διαγράψει τα πάντα στο Chromebook σας—εφαρμογές, προφίλ, λήψεις, στιγμιότυπα οθόνης, επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης κ.λπ. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του Chromebook σας πριν το πλύνετε με ρεύμα για να αποφύγετε την απώλεια σημαντικών αρχείων ή δεδομένων.

Επικοινωνήστε με έναν διαχειριστή για να επαναφέρετε εργοστασιακά ένα σχολικό ή επαγγελματικό Chromebook. Για αναλυτικές οδηγίες, ανατρέξτε στον οδηγό How To Powerwash (Factory Reset) Chromebook.

Επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή του Chromebook εάν η επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων δεν βελτιώσει την απόδοση ή την απόκρισή του.

Πώς να βρείτε ένα κλεμμένο Chromebook

Συνδέστε το τηλέφωνό σας Android στο Chromebook

Τα καλύτερα Chromebook

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *