Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μονοφωνικού και στερεοφωνικού ήχου;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μονοφωνικού και στερεοφωνικού ήχου;

Βασικά Takeaways

  • Ο μονοφωνικός ήχος εξαλείφει την αίσθηση της κατεύθυνσης και είναι ο καλύτερος για φωνητικά και μπάσο κιθάρες που ηχογραφούνται με ένα μικρόφωνο.
  • Ο στερεοφωνικός ήχος δημιουργεί έναν πιο οργανικό ήχο εκπέμποντας διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών ήχου προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Καθιστώντας το ιδανικό για βαρέλια τυμπάνων και μικρόφωνα δωματίου.
  • Η μίξη σε μονοφωνικό χρώμα επιτρέπει πρώτα την καλύτερη εξισορρόπηση και αναγνώριση των προβλημάτων ήχου, διασφαλίζοντας τη συμβατότητα μονοφωνικών και μια συνολική μίξη υψηλότερης ποιότητας.

Ίσως κατανοήσετε τη βασική έννοια του μονοφωνικού έναντι του στερεοφωνικού ήχου. Αλλά η επιλογή της καλύτερης μορφής καναλιού για συγκεκριμένα περιβάλλοντα ήχου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία μίξης και παραγωγής. Εδώ, εξετάζουμε τους βασικούς ορισμούς και τις περιπτώσεις κοινής χρήσης για να σας βοηθήσουμε να μάθετε πότε και γιατί να χρησιμοποιείτε το καθένα.

Η Apple Music δεν εμφανίζει στίχους;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μονοφωνικού και στερεοφωνικού ήχου;

στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει τις διαφορετικές επιλογές για μονοφωνικό, στερεοφωνικό κ.λπ. στην ακρόαση

Το μονοφωνικό αντιπροσωπεύει ήχο ενός καναλιού που, συνήθως, ακούγεται σαν να προέρχεται από το κέντρο μιας πηγής ήχου. Αυτό οφείλεται στον μονοφωνικό ήχο που στέλνει ίση ένταση σήματος προς τα αριστερά και τα δεξιά, γεγονός που δημιουργεί την αντίληψη του ήχου που προέρχεται από αυτά τα δύο σημεία.

Με άλλα λόγια, δεν ακούγονται διαφορές μεταξύ του αριστερού και του δεξιού από τα αυτιά σας, αφαιρώντας έτσι κάθε αίσθηση κατεύθυνσης.

Από την άλλη πλευρά, το στερεοφωνικό αντιπροσωπεύει ήχο δύο καναλιών που εκπέμπει διαφορετικά επίπεδα πληροφοριών ήχου προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Αυτό οδηγεί στο να αντιλαμβάνονται τα αυτιά σας πηγές ήχου από διαφορετικά σημεία στο στερεοφωνικό πεδίο (από αριστερά προς τα δεξιά) όταν ακούτε στερεοφωνικό ήχο.

Αυτό αντικατοπτρίζει έναν πιο οργανικό τρόπο επεξεργασίας πληροφοριών ήχου. τα δύο αυτιά σας αντιλαμβάνονται φυσικά ήχους που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τι είναι το Dual Mono;

Ένα άτομο που παίζει ένα πληκτρολόγιο MIDI και ηχογραφεί χρησιμοποιώντας ένα DAW που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης.
Πίστωση εικόνας: Soundtrap/Ξεβιδώστε

Υπάρχει μια πρόσθετη μορφή καναλιού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κομμάτια και ρυθμίσεις προσθηκών που ονομάζεται dual mono.

Τα διπλά μονοφωνικά κομμάτια ή οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν δύο μονοφωνικά κανάλια που είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους ενώ συνήθως μοιράζονται την ίδια πηγή ήχου. Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ηχογραφείτε το ίδιο φωνητικό μέρος σε δύο μονοφωνικά κομμάτια τα οποία είναι πανοραμικά αριστερά και δεξιά.

Αυτό διαφέρει από μια στερεοφωνική μορφή δύο καναλιών, καθώς τα στερεοφωνικά κανάλια εξαρτώνται το ένα από το άλλο και μοιράζονται πάντα την ίδια πηγή ήχου.

Για να διευκρινιστεί περαιτέρω η διαφορά, τα πρόσθετα στερεοφωνικής λειτουργίας σε ένα στερεοφωνικό κομμάτι λειτουργούν εξίσου στα δύο κανάλια. Τα πρόσθετα σε λειτουργία διπλής μονοφωνικής λειτουργίας, ωστόσο, ενεργούν στα δύο στερεοφωνικά κανάλια χωριστά καθώς τα επεξεργάζονται ανεξάρτητα.

Μονοφωνική εναντίον Στερεοφωνικής Ηχογράφησης

μηχανικός ήχου συνεργάζεται με άνθρωπο σε θάλαμο ηχογράφησης
Πηγή εικόνας: Anna Pou/Pexels

Εάν ηχογραφείτε ζωντανά όργανα, όπως φωνητικά, φυσικά δημιουργείτε ένα μονοφωνικό κανάλι χρησιμοποιώντας ένα μικρόφωνο. Όργανα όπως βιολιά, μπάσο κιθάρες, τρομπέτες, κοντραμπάσα και πολλά άλλα, όλα επωφελούνται από τη μονοφωνική ηχογράφηση με ένα μικρόφωνο.

Γενικά, θα θέλετε να ηχογραφήσετε μονοφωνικά, εκτός εάν η πηγή ήχου εκπέμπει μια οργανική και επιθυμητή διάδοση στερεοφωνικών πληροφοριών. Τα όργανα που επωφελούνται από τη στερεοφωνική ηχογράφηση (ένα μικρόφωνο στα αριστερά και ένα άλλο στα δεξιά) περιλαμβάνουν τα πάνω από τα τύμπανα, ορισμένα συνθεσάιζερ και μικρόφωνα δωματίου.

Ορισμένα όργανα, όπως οι ακουστικές κιθάρες, μπορούν να ηχογραφηθούν με κάθε τρόπο, ανάλογα με το ηχητικό εφέ που επιθυμείτε. Οι μονοφωνικές κιθάρες μπορούν να οδηγήσουν σε ακριβή τοποθέτηση στο στερεοφωνικό πεδίο (μέσω panning) ενώ οι στερεοφωνικές κιθάρες μπορούν να γεμίσουν καλύτερα τον ακουστικό χώρο στη μίξη σας. Συχνά, οι κιθάρες ηχογραφούνται σε διπλά μονοφωνικά κομμάτια με σκληρή μετατόπιση αριστερά και δεξιά για να δημιουργήσουν μια αίσθηση πλάτους.

Πότε να αναμιγνύεται με στερεοφωνικά κομμάτια

Κονσόλα μίξης ήχου σε στούντιο μουσικής
Πηγή εικόνας: Dylan McLeod

Ενώ καλύψαμε ορισμένα όργανα που επωφελούνται από τη στερεοφωνική ρύθμιση, υπάρχουν μερικές άλλες περιπτώσεις χρήσης που αξίζει να εξετάσετε για να προσθέσετε ζωή και πλάτος στη μίξη σας.

Συχνά, είναι καλή ιδέα να ρυθμίζετε κανάλια aux με αντήχηση και καθυστέρηση ως στερεοφωνικά κομμάτια. Αυτό μπορεί να τονώσει την αίσθηση του χώρου για ορισμένα όργανα ή τη συνολική σας μίξη. Να θυμάστε ότι ένα κομμάτι μονοφωνικής αντήχησης/καθυστέρησης aux μπορεί να έχει καλύτερη απόδοση σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. οπότε συνέχισε να πειραματίζεσαι.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες πτυχές της μουσικής παραγωγής, προσέξτε να μην παρακάνετε τις αντηχήσεις και τις καθυστερήσεις σας. Εάν το κάνετε, μπορεί να δυσκολευτείτε να επιτύχετε έναν καθορισμένο ήχο και ένα μονοσυμβατό κομμάτι.

Πότε να αναμιγνύεται με μονοφωνικά κομμάτια

Faders σε πίνακα ανάμειξης με πολύχρωμα φώτα
Πίστωση εικόνας: Yomex Money

Όταν μαθαίνετε πώς να μιξάρετε μουσική, μπορεί να είναι εύκολο να αποκτήσετε τη συνήθεια να ρυθμίζετε τα περισσότερα από τα ψηφιακά σας όργανα ως στερεοφωνικά κομμάτια.

Πάρα πολλά στερεοφωνικά κομμάτια μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε έλλειψη ευκρίνειας στη μίξη σας, καθώς πάρα πολλές πηγές ήχου εκπέμπουν σήματα ήχου σε όλο το στερεοφωνικό πεδίο. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εξισορρόπησης επιπέδου χαμηλής ποιότητας, κάλυψης συχνότητας (όπου τα όργανα ανταγωνίζονται για τον ίδιο χώρο) και άλλα προβλήματα ήχου. Για τρόπους επίλυσης προβλημάτων απόκρυψης συχνότητας, εξετάστε τον τρόπο χρήσης των EQ.

Ρυθμίζοντας μονοφωνικά κομμάτια όπου είναι δυνατόν, περιορίζετε τον χώρο που καταλαμβάνουν. Αυτό μπορεί να είναι απαραίτητο σε πολυμερή έργα. Επίσης, είναι καλύτερο να κρατάτε τα όργανα χαμηλής συχνότητας (σκεφτείτε περίπου 50 Hz και κάτω) στο κέντρο για να αποφύγετε προβλήματα σαφήνειας και φάσης.

Μπορεί να νομίζετε ότι πολλά μονοφωνικά κομμάτια οδηγούν σε ένα ήπιο και στενό μείγμα, αλλά ισχύει το αντίθετο. Συνδυάστε τη ρύθμιση των μονοφωνικών κομματιών με ακριβείς, ενημερωμένες αποφάσεις πανοραμικής λήψης και θα έχετε ένα καθαρότερο και ευρύτερο μείγμα.

Κονσόλες μίξης ήχου
Πίστωση εικόνας: Alexey Ruban

Μια άλλη συνήθεια στην οποία είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς είναι η μίξη (και μόνο να ακούει τη μίξη σας) σε στερεοφωνικό. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι επιτυγχάνετε μια φαινομενικά καλή ισορροπία και ποιότητα ήχου στη στερεοφωνική έκδοση του κομματιού σας, αλλά έχει δύο μειονεκτήματα:

  • Μπορεί να μην αντιληφθείτε ποτέ ορισμένα ηχητικά ζητήματα, όπως το πώς συγκρούονται ορισμένα όργανα και στοιχεία λόγω στερεοφωνικού διαχωρισμού.
  • Το κομμάτι σας μπορεί να ακούγεται πολύ χειρότερο κατά την αναπαραγωγή σε μονοφωνικά συστήματα ήχου.

Η μίξη σε mono (όλα τα κομμάτια σας παίζουν στο κέντρο) είναι μια από τις καλύτερες πρακτικές στη μουσική παραγωγή. Σας δείχνει πώς ακριβώς κάθε ένα από τα μουσικά σας στοιχεία αλληλεπιδρά μεταξύ τους. Η πρόκληση της ισορροπίας κάθε οργάνου όπως ακούγεται από την ίδια θέση θα ωθήσει τις ικανότητές σας στη μίξη.

Εάν μπορείτε να κάνετε το κομμάτι σας να ακούγεται καλό σε μονοφωνικό, όλα τα κόλπα εξισορρόπησης, EQ και συμπίεσης sidechain που μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε ένα στερεοφωνικό κομμάτι υψηλότερης ποιότητας μόλις ενσωματώσετε το panning και άλλα στερεοφωνικά εφέ.

Ο άλλος κύριος λόγος για να ελέγξετε ότι το κομμάτι σας ακούγεται υπέροχο σε μονοφωνική μορφή είναι ότι πολλές συσκευές, όπως τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και μικρότερα συστήματα ηχείων εκπέμπουν ήχο σε μονοφωνική μορφή.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το κομμάτι σας είναι μονοσυμβατό και έτοιμο για όλα τα είδη ηχοσυστημάτων. Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο και προσπάθεια κατά την έναρξη της επόμενης διαδικασίας mastering του κομματιού σας.

Χρησιμοποιήστε τόσο μονοφωνικό όσο και στερεοφωνικό για μια εξαιρετική μίξη

Τα μονοφωνικά κομμάτια θα πρέπει να είναι η μορφή που προτιμάτε, ενώ οι διπλές μονοφωνικές ρυθμίσεις προορίζονται για συγκεκριμένη ανεξάρτητη επεξεργασία δύο καναλιών. Επιλέξτε στερεοφωνικό μόνο για όργανα και εφέ που εκπέμπουν ένα επιθυμητό μείγμα στερεοφωνικών πληροφοριών. Και ανακατέψτε ολόκληρο το κομμάτι σας σε μονοφωνικό σχήμα για μεγαλύτερη ευκρίνεια πριν εφαρμόσετε πανοραμική λήψη και στερεοφωνικά εφέ. Κάντε αυτό και θα διασφαλίσετε τη συμβατότητα με μονοφωνικά χρώματα και ένα συνδυασμό υψηλότερης ποιότητας συνολικά.

Διαβάστε επίσης:Τα Windows 11 δεν έχουν ήχο

GPTZero εναντίον Originality.ai

4 τρόποι εγγραφής ήχου στη συσκευή σας Android

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *