Πώς να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας στο Android

Πώς να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας στο Android

Εάν η μπαταρία του τηλεφώνου σας δυσκολεύεται να αντέξει τη μέρα, ίσως είναι ώρα για έλεγχο υγείας της μπαταρίας. Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει όταν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο smartphone. Τα iPhone έχουν τη λειτουργία υγείας της μπαταρίας για λίγο, και το Android επιτέλους φτάνει.

Το Android 14 διαθέτει νέα BatteryManager API για να διατηρείτε μια καρτέλα για την υγεία της μπαταρίας του τηλεφώνου σας, τον αριθμό κύκλων, την κατάσταση φόρτισης, την ημερομηνία κατασκευής και πολλά άλλα. Δυστυχώς, δεν μπορείτε ακόμα να ελέγξετε την υγεία της μπαταρίας και άλλες λεπτομέρειες στις ρυθμίσεις. Για αυτό, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή τρίτου μέρους και να εκχωρήσετε δικαιώματα ADB (Android Debug Bridge).

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨techVorteX στο Viber  

Διαβάστε επίσης : Πώς να βρείτε τον αριθμό IMEI στο Android (με/χωρίς τηλέφωνο)

3 Διορθώσεις για τα κόκκινα μάτια στις Φωτογραφίες σε iPhone και Android

Ελέγξτε την υγεία της μπαταρίας χρησιμοποιώντας μια μπαταρία στο Android 14

Παρακάτω, χρησιμοποίησα την εφαρμογή aBattery και το Shizuku για να ελέγξω την υγεία της μπαταρίας του Pixel 8 Pro. Επομένως, πριν ξεκινήσετε, μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε και τις δύο εφαρμογές στο τηλέφωνό σας με Android 14.

Κατεβάστε: Εφαρμογή μπαταρίας

Κατεβάστε: Σιζούκου

Ας δούμε τα βήματα:

Βήμα 1: Ενεργοποιήστε τις Επιλογές προγραμματιστή

Στο τηλέφωνό σας, κατευθυνθείτε προς Ρυθμίσεις > Σχετικά με τη συσκευή και πατήστε το Αριθμός κατασκευής επτά φορές. Θα δείτε ένα μήνυμα “Είστε τώρα προγραμματιστής”. Μετά από αυτό, κλείστε τις ρυθμίσεις.

Βήμα 2: Ρυθμίστε την εφαρμογή Shizuku

1. Ανοίξτε την εφαρμογή Shizuku. Πατήστε Σύζευξη > Επιλογές ειδοποίησης.

2. Ενεργοποιήστε την εναλλαγή για Όλες οι ειδοποιήσεις Shizuku. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στο Shizuku και πατήστε Επιλογές ανάπτυξης.

3. Στις Επιλογές προγραμματιστή, επιλέξτε Ασύρματη αποσφαλμάτωση. Ενεργοποιήστε Χρησιμοποιήστε ασύρματο εντοπισμό σφαλμάτων και πατήστε Επιτρέπω.

4. Στη συνέχεια, πατήστε Σύζευξη συσκευής με κωδικό σύζευξης. Το Shizuku θα εμφανιστεί αυτόματα – εισαγάγετε τον κωδικό ζεύξης που εμφανίζεται στην οθόνη σας.

5. Επιστρέψτε στο Shizuku και πατήστε Αρχή.

Βήμα 3: Δείτε την υγεία της μπαταρίας σε μια εφαρμογή Battery

Ανοίξτε την εφαρμογή aBattery στο τηλέφωνό σας Android. Πατήστε Μέγιστη χωρητικότητα και μετά πατήστε Αφήστε όλη την ώρα όταν σας ζητηθεί. Θα δείτε την τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας του τηλεφώνου σας (μέγιστη χωρητικότητα συγκράτησης φόρτισης). Για παράδειγμα, το Pixel 8 Pro μου δείχνει μέγιστη χωρητικότητα 99%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κρατήσει έως και το 99% της αρχικής χωρητικότητας φόρτισης.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Batt στο Android 14

Το Batt είναι μια άλλη εφαρμογή που εμφανίζει πληροφορίες για την υγεία και την κατάσταση της μπαταρίας σε συσκευές με Android 14. Όπως το aBattery, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τις επιλογές προγραμματιστή και να ρυθμίσετε την εφαρμογή Shizuku όπως κάναμε παραπάνω. Αποκτήστε την εφαρμογή και εγκαταστήστε την στο τηλέφωνό σας.

Κατεβάστε: Batt

Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε: Ανοίξτε την εφαρμογή Batt, πατήστε Πάμε > πατήστε Αφήστε όλη την ώρα να παραχωρήσει πρόσβαση στο Shizuku. Θα δείτε την τρέχουσα κατάσταση της μπαταρίας του τηλεφώνου σας μαζί με τους κύκλους φόρτισης, την ημερομηνία κατασκευής και την ημερομηνία πρώτης χρήσης.

Δυστυχώς, ούτε το aBattery ούτε το Batt λειτουργούν σε τηλέφωνα Samsung Galaxy λόγω προβλημάτων συμβατότητας με το One UI. Επίσης, η ακρίβεια μπορεί να διαφέρει μεταξύ συσκευών – αυτές οι εφαρμογές αναφέρουν μόνο ό,τι τους λέει το λειτουργικό σύστημα, κάτι που εξαρτάται περαιτέρω από τα δεδομένα που αναφέρονται από συγκεκριμένα στοιχεία του τηλεφώνου σας.

Δεν έχετε Android 14; Ελέγξτε την υγεία της μπαταρίας χρησιμοποιώντας το AccuBattery

Η εφαρμογή AccuBattery χρησιμοποιεί τον προσαρμοσμένο αλγόριθμό της για να εκτιμήσει την υγεία της μπαταρίας σας. Μαθαίνει την πραγματική χωρητικότητα σχεδιασμού της μπαταρίας και στη συνέχεια μετρά πόση φόρτιση δέχεται κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου φόρτισης.

Κατά τη διάρκεια 4-5 περιόδων φόρτισης (που συνήθως διαρκεί περίπου μία εβδομάδα), θα συγκρίνει την πραγματική χωρητικότητα φόρτισης με την χωρητικότητα σχεδιασμού. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτιμά την υποβάθμιση της μπαταρίας σας και το τρέχον ποσοστό υγείας της μπαταρίας. Μπορείτε να αποκτήσετε την εφαρμογή AccuBattery από τον παρακάτω σύνδεσμο και να την εγκαταστήσετε στο τηλέφωνό σας.

Κατεβάστε: AccuBattery

Δείτε πώς να το χρησιμοποιήσετε: Ανοίξτε την εφαρμογή AccuBattery και δώστε της άδεια να εκτελείται στο παρασκήνιο. Φορτίστε το τηλέφωνό σας κανονικά. Αφού ολοκληρώσετε μερικούς κύκλους φόρτισης, η εφαρμογή θα δείξει την κατάσταση της μπαταρίας του τηλεφώνου. Γίνεται ακριβής καθώς ολοκληρώνετε περισσότερους κύκλους φόρτισης.

Στα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης, η μπαταρία του Samsung Galaxy S23 Ultra έχει εκτιμώμενη υγεία 92% με βάση τις τελευταίες πέντε περιόδους φόρτισης.

Το AccuBattery παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις της χωρητικότητας της μπαταρίας και τη φθορά με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, σημειώστε ότι αυτά τα δεδομένα θα επαναφερθούν εάν εγκαταστήσετε ξανά το AccuBattery ή πραγματοποιήσετε επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στο τηλέφωνό σας.

Επίσης, να θυμάστε ότι οι μετρήσεις για την υγεία της μπαταρίας δεν είναι πάντα 100% ακριβείς. Για παράδειγμα, μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας του Huawei Mate 20 Pro και η AccuBattery έδειξε την κατάσταση της μπαταρίας ως 95%. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεδομένου ότι υπάρχει πάντα κάποιο περιθώριο σφάλματος και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν έχουν πάντα την ακριβή χωρητικότητα που αναγράφεται στην ετικέτα. Γι’ αυτό θα βρείτε κατασκευαστές να αναφέρουν τη σχεδιαστική χωρητικότητα (θεωρητικό μέγιστο) εκτός από την πλήρη χωρητικότητα φόρτισης (τυπική χρησιμοποιήσιμη χωρητικότητα).

Συμβουλές για να διατηρήσετε υγιή την μπαταρία του τηλεφώνου σας Android

Η υποβάθμιση της μπαταρίας είναι αναπόφευκτη, αλλά υπάρχουν τρόποι να την επιβραδύνετε και να διατηρήσετε την μπαταρία σας υγιέστερη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα:

  • Χρησιμοποιήστε την προσαρμοστική φόρτιση: Αυτή η λειτουργία μαθαίνει τις συνήθειες χρήσης σας για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας φόρτισης.
  • Εάν είστε χρήστης Samsung Galaxy: Ενεργοποιήστε τη λειτουργία Προστασία μπαταρίας για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας.
  • Στις μπαταρίες δεν αρέσουν τα άκρα: Διατηρήστε το τηλέφωνό σας σε μέτριες θερμοκρασίες. Η υπερβολική ζέστη ή το κρύο μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μακροπρόθεσμα.
  • Κολλήστε με αξεσουάρ καλής ποιότητας: Χρησιμοποιήστε τον αρχικό φορτιστή και το καλώδιο που συνοδεύουν το τηλέφωνό σας ή μια πιστοποιημένη επιλογή τρίτου κατασκευαστή. Αποφύγετε τα γενικά ή πλαστά αξεσουάρ.
  • Δεν χρειάζεται να συμπληρώνετε πάντα: Προσπαθήστε να διατηρήσετε την μπαταρία του τηλεφώνου σας μεταξύ 40-80%. Οι σταθερές 100% φορτίσεις μπορούν να το επιβαρύνουν με την πάροδο του χρόνου.
  • Αφήστε το τηλέφωνό σας να φορτίσει αργά: Εάν θέλετε να φορτίσετε το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιήστε έναν αργό φορτιστή. Οι χρήστες τηλεφώνων Samsung Galaxy μπορούν να δοκιμάσουν μια ρουτίνα Bixby για να απενεργοποιήσουν τη γρήγορη φόρτιση κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.
  • Παιχνίδι + φόρτιση = δεν είναι ο καλύτερος συνδυασμός: Αποφύγετε να παίζετε βαριά παιχνίδια ή να παρακολουθείτε βίντεο ενώ είναι συνδεδεμένα – μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την μπαταρία.
  • Οι κάτοχοι τηλεφώνου Samsung Galaxy μπορούν να δοκιμάσουν αυτές τις συμβουλές εξοικονόμησης μπαταρίας, επομένως θα χρειαστεί να φορτίζετε το τηλέφωνό σας λιγότερο συχνά.

Εάν η κατάσταση της μπαταρίας του τηλεφώνου σας έχει πέσει στο 70-80% της αρχικής χωρητικότητάς του, μπορεί να παρατηρήσετε απροσδόκητους τερματισμούς λειτουργίας, πτώση της απόδοσης κατά την εκτέλεση βαριών παιχνιδιών ή εφαρμογών. Αν αυτό γίνει ενοχλητικό, μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε μια αντικατάσταση. Ένα εξουσιοδοτημένο κέντρο σέρβις μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια νέα μπαταρία και να κάνει το τηλέφωνό σας να νιώσει ξανά σαν καινούργιο.

Διαβάστε επίσης:

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *