VPN : Τι πρέπει να αποφύγετε

VPN : Τι πρέπει να αποφύγετε

Πολλοί θα έλεγαν ότι ένα VPN, ή ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, δεν είναι παράλογο αν θέλετε να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή και απόρρητο στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και εμένα. Τα VPN κρυπτογραφούν την επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο και πλαστογραφούν την πραγματική σας διεύθυνση IP για να ανωνυμοποιηθείτε στο Διαδίκτυο, αποκρύπτοντας ουσιαστικά την τοποθεσία σας και αυτό που κάνετε στο διαδίκτυο από τα αδιάκριτα βλέμματα των χάκερ, των ISP και των κυβερνητικών αρχών.

Ωστόσο, τα καλύτερα VPN είναι πολύ περισσότερα από φύλακες του γενικού απορρήτου σας. Μπορούν επίσης να ξεμπλοκάρουν ιστότοπους με γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να μπορείτε να μεταδίδετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο από οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον, μπορείτε επίσης να τα χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την εμπειρία παιχνιδιού σας, όπου θα αποτρέψουν τις επιθέσεις DDoS και τον περιορισμό του εύρους ζώνης.

PIA VPN | Το #1 Πιο Έμπιστο VPN Στην Ελλάδα | Απόκτησε 2 έτη + 4 μήνες δωρεάν με 1.85€/μήνα

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TechVorteX⁩ στο Viber

Διαβάστε επίσης :Πώς να κρυπτογραφήσετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Microsoft Outlook

Πώς να σταματήσετε διαφημίσεις στο YouTube

Τώρα που εξήγησα γιατί η απόκτηση ενός VPN είναι απολύτως κρίσιμη, επιτρέψτε μου επίσης να σας προειδοποιήσω ότι δεν δημιουργούνται όλα τα VPN ίσα. Μερικά από αυτά είναι περιορισμένα στα καλύτερά τους και εντελώς επικίνδυνα στη χειρότερη.

Το να εντοπίσετε μια κόκκινη σημαία VPN μπορεί να μην είναι το πιο δυνατό σας χρώμα, ειδικά αν είστε νέος στη σκηνή του VPN. Ευτυχώς για εσάς, σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσω να αποφύγετε τα αδίστακτα VPN και να επιλέξετε έναν αξιόπιστο πάροχο.

1. Καταγράφει, πουλά ή/και παρακολουθεί τα δεδομένα σας

Ένα VPN δεν έχει καμία επιχείρηση να συλλέγει τα δεδομένα σας. Στην πραγματικότητα, προορίζεται να κάνει το ακριβώς αντίθετο — να διατηρεί την περιήγησή σας ανώνυμη και να προστατεύει τα δεδομένα σας από το να πέσουν σε λάθος χέρια. Η πολιτική μη καταγραφής είναι το χρυσό πρότυπο για τα VPN και είναι επίσης ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε όταν επιλέγετε έναν πάροχο VPN. Εξασφαλίζει ότι ακόμα κι αν το VPN παραβιαστεί ή αν οι αρχές χτυπήσουν τις πόρτες του, δεν έχει δεδομένα που μπορούν να κλαπούν ή να παραδοθούν από την αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η πολιτική καταγραφής ενός VPN είναι ασαφής, π.χ. εάν χρησιμοποιεί διφορούμενη γλώσσα ή εάν ο πάροχος δεν είναι διαφανής σχετικά με τις πολιτικές καταγραφής του ή αν αναφέρει τη συλλογή περισσότερων δεδομένων από ό,τι χρειάζεται, όπως λεπτομέρειες των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων, όλα αυτά είναι τεράστιες κόκκινες σημαίες και συνιστώ να αποφύγετε τέτοιους παρόχους πάση θυσία.

Επιπλέον, προτείνω επίσης να επιλέξετε ένα VPN επί πληρωμή έναντι ενός δωρεάν VPN, ειδικά εάν δεν είναι μια απογυμνωμένη έκδοση των πληρωμένων προγραμμάτων του παρόχου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι δωρεάν υπηρεσίες πρέπει να βγάλουν χρήματα από κάπου και συχνά καταφεύγουν στην καταγραφή των δραστηριοτήτων σας, παρακολουθώντας τι κάνετε και πού πηγαίνετε στο διαδίκτυο όταν είστε συνδεδεμένοι. Στη συνέχεια θα πουλήσουν αυτά τα δεδομένα σε διαφημιστές και μεσίτες δεδομένων για κέρδος. Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα δωρεάν και επί πληρωμή VPN για περισσότερες πληροφορίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το VPN σας δεν καταγράφει ή παρακολουθεί τα δεδομένα σας είναι να επιλέξετε έναν πάροχο με μια ανεξάρτητη ελεγχόμενη πολιτική μη καταγραφής. Για παράδειγμα, η ExpressVPN, ένας από τους ασφαλέστερους παρόχους στην αγορά, ολοκλήρωσε πρόσφατα τον 18ο ανεξάρτητο έλεγχο τρίτων. Ομοίως, το NordVPN έχει επίσης υποβληθεί σε πολυάριθμους ελέγχους για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για μη καταγραφή.

2. Μειώνει τη σύνδεσή σας

Ένα VPN υποτίθεται ότι θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη στο Διαδίκτυο, επομένως θα είναι αντιπαραγωγικό —και από πολλές απόψεις άχρηστο— εάν ο επιλεγμένος πάροχος σας περιορίσει τη σύνδεσή σας, σκοτώνοντας τις ταχύτητες του Διαδικτύου σας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την αποθήκευση στην προσωρινή μνήμη, την καθυστέρηση, ακόμη και τις λήψεις μικρού μεγέθους που θα καθυστερούσαν πολύ. Με άλλα λόγια, δεν θα μπορείτε να μεταδώσετε περιεχόμενο σε ροή ή να παίξετε διαδικτυακά παιχνίδια για πολλούς παίκτες υψηλών οκτανίων, ακόμα κι αν οι ταχύτητες της οικιακής σας σύνδεσης είναι αστραπιαίες.

Για να αποφύγετε τις χαμηλές ταχύτητες, επιλέξτε ένα VPN μόνο αφού δείτε ανεξάρτητες δοκιμές σύνδεσης. Ευτυχώς για εσάς, η ομάδα των ειδικών μου εδώ στο Tom’s Guide έχει διεξαγάγει πάνω από 28.000 δοκιμές ταχύτητας σε εκατοντάδες VPN ξανά και ξανά όλα αυτά τα χρόνια. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνουμε τους οδηγούς VPN, συμπεριλαμβανομένων των ταχύτερων VPN για το 2024. Εάν θέλετε μια γρήγορη απάντηση, επιλέξτε ένα από τα NordVPN, Surfshark ή Proton VPN, τα οποία προσφέρουν ταχύτητες αιχμής άνω των 950 Mbps—το ταχύτερο στον κλάδο.

Δοκιμάζουμε τις ταχύτητες σύνδεσης του παρόχου σε μια γραμμή 1 Gbps σε διαφορετικές συσκευές, μεθόδους κρυπτογράφησης και εργαλεία δοκιμής ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένου του ιστότοπου Ookla SpeedTest και των CLI, nPerf, Netflix’s Fast και άλλων. Επιπλέον, δοκιμάζουμε σε δύο τοποθεσίες. το πρώτο είναι ένα σπίτι στις ΗΠΑ και το δεύτερο είναι ένας υπολογιστής cloud με Windows 365 που φιλοξενείται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών μας δεν είναι αειθαλή, επομένως εάν ζείτε στην Ασία και συνδέεστε τρεις μήνες μετά την εκτέλεση των δοκιμών μας, τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν. Ωστόσο, είναι μια καλή αναπαράσταση του τι μπορεί να κάνει ένα VPN. Επιπλέον, δεδομένου ότι υποσχόμαστε να σας ενημερώσουμε εάν βλέπουμε άγριες διακυμάνσεις στην απόδοση ενός VPN, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι εάν επιλέξετε ένα από τα κορυφαία γρήγορα VPN, θα προσφέρει σταθερές ταχύτητες.

3. Δεν είναι πιστοποιημένο

Ο Συνασπισμός Υποδομών Διαδικτύου (i2Coalition), που είναι ένας όμιλος κορυφαίων εταιρειών στον κλάδο των VPN, ξεκίνησε το πρόγραμμα διαπίστευσης VPN Trust Seal τον Σεπτέμβριο του 2023 για να προωθήσει την ασφάλεια και το απόρρητο των καταναλωτών ωθώντας τις εταιρείες VPN να ενισχύσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές. Οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν το σήμα VPN Trust Seal στον ιστότοπο του παρόχου.

Τι σημαίνει το σήμα; Είναι μια διαβεβαίωση του γεγονότος ότι το VPN:

  1. Χρησιμοποιεί ισχυρά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης και προηγμένες δυνατότητες ασφαλείας.
  2. Δεν στέλνει παραπλανητικά ή πολλά υποσχόμενα μηνύματα προώθησης.
  3. Συλλέγει όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες.
  4. Διατηρεί διαφάνεια με τους χρήστες και το κοινό σχετικά με τις διαδικασίες και τις ενέργειές της.
  5. Υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης και την πρόσβαση στο παγκόσμιο διαδίκτυο.

Επίσης, είναι καλό να βλέπεις μεγάλους παρόχους να καλωσορίζουν αυτή τη διαπίστευση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το NordVPN, το οποίο είναι επίσης αποδέκτης αυτού του σήματος, “Σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, η ευθυγράμμιση με τις ηθικές πρακτικές και η απόκτηση εμπιστοσύνης δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα”. Μερικά από τα άλλα πιο ασφαλή VPN που έχουν λάβει το σήμα VPN Trust Seal περιλαμβάνουν τα ExpressVPN, Surfshark, IPVanish, StrongVPN και IvacyVPN.

Αυτό το επόμενο είναι μεγάλο, ειδικά για χρήστες εφαρμογών Android VPN. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Νοέμβριο του 2023, το Google Play Store άρχισε να διανέμει ένα σήμα επαλήθευσης σε εφαρμογές VPN που έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Αξιολόγησης ασφάλειας εφαρμογών για κινητά (MASA) (που δημιουργήθηκε από την App Defense Alliance (ADA)) που αφορούν σε τομείς όπως η αποθήκευση δεδομένων και το απόρρητο, ο έλεγχος ταυτότητας, η κρυπτογραφία, η δικτύωση, η κωδικοποίηση και τα δικαιώματα.

Το σήμα γράφει “Ανεξάρτητος έλεγχος ασφαλείας” και μπορείτε να το βρείτε (ή την έλλειψή του) στην ενότητα Ασφάλεια δεδομένων της εφαρμογής στο Play Store. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τη λήψη αδίστακτων εφαρμογών VPN που μπορεί να είναι ακόμη και δούρειοι ίπποι για κακόβουλο λογισμικό. Επιπλέον, παρόλο που οι πιθανότητες να είναι σκιερά τα iPhone VPN είναι αρκετά χαμηλές, συνιστώ να είστε προσεκτικοί, ειδικά τώρα που η Apple έχει ανοίξει το iPhone σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων.

4. Δεν ξεμπλοκάρει περιεχόμενο

Ένα γρήγορο VPN που σας κρατά ανώνυμο στο Διαδίκτυο και προστατεύει τα δεδομένα σας είναι αναμφίβολα καλό, αλλά θα είναι ακόμα δύσκολο να το προτείνετε αν δεν επαναληφθεί ως VPN συνεχούς ροής. Επιπλέον, αυτές είναι στιγμές που υπάρχουν πολλά VPN που ανταγωνίζονται για την πρώτη θέση, οπότε αν ένα VPN δεν προσπαθεί να προσφέρει την καλύτερη υποστήριξη ροής, αυτό μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Εξάλλου, τα VPN είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλή ως ισχυροί τρόποι παράκαμψης γεωγραφικών περιορισμών σε ξένο περιεχόμενο σε ιστότοπους ροής όπως το Netflix, το Amazon Prime Video, το Disney Plus, το BBC iPlayer και πολλά άλλα.

Εάν είστε επικεφαλής ροής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει να επιλέξετε ένα VPN με αξιόπιστες δυνατότητες ξεμπλοκαρίσματος και διακομιστές σε περιοχές των οποίων το περιεχόμενο θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση. Ωστόσο, ακόμα κι αν είστε περιστασιακός streamer, είναι πολύ πιο λογικό να εξακολουθείτε να επιλέγετε ένα VPN υψηλής ποιότητας με καλές δυνατότητες ροής, καθώς θα πληρώνατε σχεδόν το ίδιο ακριβώς ποσό χρημάτων με κάθε τρόπο—έτσι, γιατί δεν έχετε επίσης τη δυνατότητα να ξεμπλοκάρετε περιεχόμενο;

Όχι μόνο ροή περιεχομένου, όμως, τα VPN με καλές δυνατότητες ξεμπλοκαρίσματος μπορούν επίσης να σας δώσουν πρόσβαση σε διεθνή καταστήματα παιχνιδιών και εκπτώσεις που ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες στην περιοχή σας.

5. Δεν χρησιμοποιεί μετα-κβαντική κρυπτογράφηση

Δεν σκοπεύω να σας τρομάξω, αλλά τώρα απέχουμε μόλις λίγα χρόνια από το να έχουμε αρκετά μεγάλους κβαντικούς υπολογιστές που θα μπορούν να σπάσουν όλα τα σχήματα δημόσιων κλειδιών που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες VPN για την κρυπτογράφηση των συνδέσεών σας.

Επιπλέον, η παραδοσιακή κρυπτογράφηση δεν έχει σημειώσει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες. Στην πραγματικότητα, η μόνη πρόοδος που έχουμε δει πραγματικά είναι η αύξηση του μεγέθους των κλειδιών κρυπτογράφησης προκειμένου να καταστούν οι επιθέσεις ωμής βίας ανέφικτες. Ωστόσο, οι κβαντικοί υπολογιστές θα είναι σε θέση να σπάσουν αυτή την κρυπτογράφηση μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ στους παραδοσιακούς υπολογιστές ίσως χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν τεχνολογία βασισμένη στους νόμους της κβαντικής μηχανικής, γεγονός που τους καθιστά πολλαπλάσιους ισχυρότερους από τους κλασσικούς υπολογιστές καθώς είναι σε θέση να εκτελούν τεράστιο όγκο υπολογισμών ταυτόχρονα. Από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακοί υπολογιστές εκτελούν παρόμοιους υπολογισμούς έναν κάθε φορά.

Αν και πολλοί θα σκέφτονταν να αποκτήσουν ένα VPN που χρησιμοποιεί υπερκβαντική κρυπτογράφηση, είναι στην πραγματικότητα ένας ιδιαίτερα προτεινόμενος τρόπος (και σύντομα θα γίνει απαραίτητος) για τη μελλοντική προστασία της προστασίας των δεδομένων σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξαπολύουν ήδη επιθέσεις «αποθηκεύστε τώρα, αποκρυπτογραφήστε αργότερα» όπου συλλέγουν κρυπτογραφημένα δεδομένα από πολύτιμες πηγές όπως τράπεζες, κυβερνήσεις κ.λπ. και τα αποθηκεύουν, περιμένοντας την ημέρα που η τεχνολογία είναι έτοιμη να τα αποκρυπτογραφήσει.

Αυτή η ημέρα, δηλαδή όταν ο κβαντικός υπολογισμός προχωρά σε σημείο που μπορεί να σπάσει τις μεθόδους κρυπτογράφησης προστατεύοντας το μεγαλύτερο μέρος του Διαδικτύου, είναι ευρέως γνωστή ως Q-day. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι εταιρείες VPN είναι σε πλήρη εγρήγορση στην απειλή που θέτουν οι κβαντικοί υπολογιστές και οι ηγέτες του κλάδου όπως το ExpressVPN έχουν αρχίσει να προσφέρουν μετα-κβαντική προστασία. Περιμένω και άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους αρκετά σύντομα.

Συχνές ερωτήσεις VPN

Είναι ασφαλή τα VPN;

Η συντριπτική πλειοψηφία των VPN είναι ασφαλή, ειδικά αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα μας με τις καλύτερες υπηρεσίες VPN. Όλα έχουν αποδεδειγμένη πολιτική μη καταγραφής, βιομηχανικά πρότυπα κρυπτογράφησης AES 256-bit και αλάνθαστα βασικά στοιχεία ασφάλειας, όπως διακόπτη kill και προστασία από διαρροές. Επιπλέον, εάν θέλετε να είστε εξαιρετικά ασφαλείς, μπορείτε να επιλέξετε ένα VPN από τη λίστα με τα πιο ασφαλή VPN.

Είναι νόμιμη η χρήση VPN;

Η χρήση ενός VPN για να παραμείνετε ασφαλείς στο Διαδίκτυο είναι απολύτως εντός του νόμου στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ακόμη και σε χώρες όπου τα VPN είναι εντελώς νόμιμα, μπορεί να τιμωρηθείτε με πρόστιμο ή φυλάκιση εάν χρησιμοποιείτε το VPN για να αποκρύψετε παράνομη δραστηριότητα, όπως η λήψη υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν χώρες όπως το Ιράκ, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν που έχουν απαγορεύσει εντελώς τα VPN. Η χρήση VPN σε τέτοιες χώρες μπορεί επίσης να είναι αντίθετη με το νόμο. Στη συνέχεια, αν και δεν είναι τόσο σοβαρό, χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επιβάλει αρκετούς περιορισμούς στη χρήση των VPN και είναι καλύτερο να διαβάσετε για τι μπορεί να σας επιτρέπεται ή όχι να χρησιμοποιείτε ένα VPN προτού πατήσετε το πόδι σας. σύνορα.

Είναι εύχρηστα τα VPN;

Οι καλύτερες υπηρεσίες VPN είναι γενικά πολύ εύκολες στη ρύθμιση και τη χρήση, καθώς συνοδεύονται από απλές εφαρμογές όπου όλες οι επιλογές και οι ρυθμίσεις είναι ακριβώς εκεί που θα περιμένατε να είναι.

Ωστόσο, εάν είστε νέοι στα VPN, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε PIA VPN  με 1.85€/μήνα καθώς διαθέτει μια διαισθητική λειτουργία σύνδεσης με ένα κλικ, η οποία σας επιτρέπει να συνδεθείτε μία φορά και να παραμένετε πάντα προστατευμένοι.

Επιπλέον, διαθέτει επίσης υποστήριξη πελατών 24 ώρες το 24ωρο και μια εις βάθος βάση γνώσεων και το ιδιόκτητο πρωτόκολλο Lightway μηδενίζεται αυτόματα στον καλύτερο διακομιστή και κρυπτογράφηση για τις ανάγκες σας, καθιστώντας όλη τη διαδικασία hands-free και αδιάβροχη.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *