Windows 11 Enterprise vs Professional: Τι είναι διαφορετικό;

Windows 11 Enterprise vs Professional: Τι είναι διαφορετικό;

Το 2021 σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία της τεχνολογίας με την κυκλοφορία του πιο πρόσφατου λειτουργικού συστήματος της Microsoft: Windows 11. Διάδοχος των ευρέως υιοθετημένων Windows 10, αυτό το λειτουργικό σύστημα πρόσφερε διάφορες νέες δυνατότητες και βελτιώσεις και μια επανασχεδιασμένη, πιο σύγχρονη διεπαφή.

Αναπόφευκτα, όπως και με τους προκατόχους του, τα Windows 11 έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες εκδόσεις, καθεμία προσαρμοσμένη για να εξυπηρετεί συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών. Η επιλογή της καλύτερης έκδοσης που ταιριάζει στις ανάγκες σας στη μήτρα των διαθέσιμων επιλογών μπορεί να φαίνεται λίγο αποθαρρυντική, επομένως η εστίασή μας εδώ θα είναι στις εκδόσεις Windows 11 Pro και Enterprise, με μια σύντομη ανακεφαλαίωση των Windows 11 Home.

Επεξήγηση των Windows Home

Η κατανόηση του τι κάνει τις εκδόσεις Pro και Enterprise των Windows 11 διαφορετικές, βοηθά να εξοικειωθείτε με την βασική εμπειρία.

Το Windows Home Edition είναι το λειτουργικό σύστημα της Microsoft που έχει σχεδιαστεί κυρίως για προσωπική και καθημερινή χρήση. Παρέχει βασικές λειτουργίες για οικιακούς χρήστες με λειτουργίες φιλικές προς το χρήστη, όπως το Start Menu, Cortana (τώρα αδρανές), εφαρμογές του Microsoft Store και βασική ασφάλεια, όπως το Windows Defender και το Τείχος προστασίας.

Τα Windows 10 Home παρουσίασαν τα βασικά, εξυπηρετώντας χρήστες με άμεσες ανάγκες. Το Windows 11 Home εκσυγχρόνισε περαιτέρω την εμπειρία, προσθέτοντας βελτιώσεις όπως Snap Layouts, Snap Groups και ένα ενημερωμένο μενού Έναρξης και γραμμή εργασιών. Παρουσιάστηκαν εικονικοί επιτραπέζιοι υπολογιστές και γραφικά στοιχεία.

Ωστόσο, και οι δύο εκδόσεις έχουν αξιοσημείωτους περιορισμούς, ειδικά σε σύγκριση με τις πιο προηγμένες εκδόσεις Pro ή Enterprise. Δεν υπάρχουν δυνατότητες όπως η Πολιτική ομάδας, η κρυπτογράφηση BitLocker, η εικονικοποίηση Hyper-V και η Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας. Ενώ το Windows Home εξυπηρετεί όμορφα μεμονωμένους χρήστες, μπορεί να υπάρχουν καλύτερες ταιριασές για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που απαιτούν πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά.

Αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζετε είναι ότι η Home Edition δεν σας εμποδίζει να εκτελείτε κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό των Windows. Τα όρια υλικού του (όπως η μέγιστη μνήμη RAM που μπορεί να αντιμετωπίσει) είναι πολύ πέρα ​​από αυτό που χρειάζονται οι απλοί θνητοί και δεν υπάρχουν ποινές απόδοσης για βιντεοπαιχνίδια ή λογισμικό παραγωγικότητας.

Εάν θέλετε μια λεπτομερή ανάλυση της διαφοράς μεταξύ Home και Pro, ρίξτε μια ματιά Windows 10 Pro έναντι Windows 10 Home: Ποια είναι η διαφορά?

Windows 11 Pro: Serious Business

Η μετάβαση από τα Windows 11 Home στο Pro φέρνει βελτιωμένες λειτουργίες, που στοχεύουν κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ισχυρούς χρήστες. Η έκδοση Pro περιέχει όλες τις ίδιες φιλικές προς το χρήστη λειτουργίες της αρχικής έκδοσης – όπως το νέο μενού Έναρξη, ανανεωμένη γραμμή εργασιών, ευέλικτα γραφικά στοιχεία και πρόσβαση σε εφαρμογές του Microsoft Store – αλλά παρέχει επίσης πρόσθετα στοιχεία που δίνουν στον χρήστη μεγαλύτερο έλεγχο, πρόσθετη ασφάλεια, και περισσότερη ευελιξία. Αυτές είναι οι βασικές λειτουργίες Pro για τις οποίες πιθανότατα θα θέλετε να μάθετε.

Ασφάλεια με κρυπτογράφηση BitLocker

Το BitLocker είναι μια από τις πιο εμφανείς διαφορές που χωρίζει τα Windows 11 Pro από την αρχική έκδοση. Αυτό το ισχυρό εργαλείο κρυπτογράφησης συσκευών παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας κρυπτογραφώντας ολόκληρο τον σκληρό δίσκο.

Ως αποτέλεσμα, τα ευαίσθητα δεδομένα σας παραμένουν προστατευμένα ακόμα και αν χαθεί ή κλαπεί η συσκευή σας. Μόνο κάποιος με το σωστό κλειδί κρυπτογράφησης μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο της μονάδας δίσκου. Το BitLocker είναι ένας τρομερός αποτρεπτικός παράγοντας για μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε δεδομένα. Εάν έχετε ευαίσθητες πληροφορίες στον υπολογιστή σας οποιουδήποτε είδους, θα χρειαστείτε το BitLocker ή ένα αντίστοιχο τρίτου μέρους. Αυτά τα εργαλεία κρυπτογράφησης τρίτων είναι συχνά πιο ακριβά από τη διαφορά τιμής μεταξύ Home και Pro, οπότε σκεφτείτε το.

Να θυμάστε ότι χρειάζεστε περισσότερα από τα Windows 11 Pro για να χρησιμοποιήσετε το BitLocker. υπάρχουν πολλές απαιτήσεις υλικού για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα για να ασφαλίσετε τις μονάδες δίσκου σας. Ελεγχος Οι επίσημες απαιτήσεις της Microsoft για να δείτε εάν ο υπολογιστής σας τα πληροί πριν ξοδέψετε χρήματα για αυτήν τη λειτουργία συγκεκριμένα.

Εικονικοποίηση με Hyper-V

Ένα άλλο συναρπαστικό χαρακτηριστικό που εισήχθη στην έκδοση Pro είναι η εικονικοποίηση Hyper-V. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να διαχειρίζονται εικονικές μηχανές. Οι εικονικές μηχανές είναι εξαιρετικά χρήσιμες σε διάφορα σενάρια – από τη δοκιμή νέων εφαρμογών λογισμικού έως τον πειραματισμό με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα, όλα χωρίς τον κίνδυνο βλάβης ή επηρεασμού του λειτουργικού συστήματος υποδοχής.

Αυτή η δυνατότητα διασφαλίζει ότι οι χρήστες μπορούν να απομονώσουν εργασίες, προσφέροντας μια ασφαλή παιδική χαρά για καινοτομία, πειραματισμό και ανάπτυξη.

Ωστόσο, μπορείτε να εκτελέσετε εικονικά μηχανήματα σε οικιακούς υπολογιστές με Windows. Οι λύσεις εικονικής πραγματικότητας τρίτων, όπως το Oracle VirtualBox, θα εξακολουθούν να λειτουργούν, το Hyper-V είναι απλώς ένα προηγμένο εργαλείο εικονικοποίησης εταιρικής ποιότητας που έχει πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών του, στα οποία δεν έχουμε χώρο να μπούμε εδώ.

Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας για βελτιωμένη προσβασιμότητα

Το Remote Desktop, ένα άλλο χαρακτηριστικό της έκδοσης Pro, είναι μια αλλαγή παιχνιδιών για απομακρυσμένα περιβάλλοντα εργασίας. Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να έχετε απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας από οπουδήποτε, αρκεί να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο. Απλοποιεί την πρόσβαση στα αρχεία εργασίας ή τη χρήση εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες στον υπολογιστή γραφείου, ακόμη και όταν εργάζεστε από απόσταση. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή εργασιακή κουλτούρα, όπου η εργασία από το σπίτι και η εξ αποστάσεως εργασία έχουν γίνει ο κανόνας.

Είναι σημαντικό, εάν διαθέτετε Windows 11 Home στο, καλά, Σπίτι μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε το Microsoft Remote Desktop Client για να συνδεθείτε με το Pro ή το νεότερο μηχάνημα κατά την εργασία. Στην πραγματικότητα, ο πελάτης είναι επίσης διαθέσιμος σε macOS, Android και iOS. Απλώς δεν μπορείτε να κάνετε τηλεχειρισμό σε ένα μηχάνημα Home. Επομένως, δεν χρειάζεται να κάνετε αναβάθμιση μετά την αρχική έκδοση στον υπολογιστή από τον οποίο θέλετε να πραγματοποιήσετε τη σύνδεση.

Η δύναμη του Windows Sandbox

Αυτό το καινοτόμο εργαλείο προσφέρει ένα αποκλειστικό, απομονωμένο περιβάλλον όπου οι χρήστες μπορούν να εκτελούν μη δοκιμασμένες ή μη αξιόπιστες εφαρμογές χωρίς να βλάψουν το κύριο σύστημα.

Αυτό ακούγεται σαν μια εικονική μηχανή, αλλά η διαφορά είναι ότι μπορείτε γρήγορα και προσωρινά να πετάξετε κάτι στο sandbox και μετά το ίδιο γρήγορα να το εξαφανίσετε μόλις τελειώσετε. Οι λύσεις εικονικών μηχανών είναι πιο εξελιγμένες και μόνιμες στη φύση τους, επομένως το sandbox έχει έναν καλό λόγο να υπάρχει δίπλα του.

Πρόσθετα επαγγελματικά προνόμια

Πέρα από αυτές τις ξεχωριστές δυνατότητες, τα Windows 11 Pro έχουν και άλλα προνόμια που μπορούν να αποδειχθούν πλεονεκτήματα για τους επαγγελματίες χρήστες. Για παράδειγμα, προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στη διαδικασία του Windows Update, διασφαλίζοντας ότι οι ενημερώσεις δεν διακόπτουν την εργασία.

Αυτό είναι ένα μεγαλύτερο προνόμιο από ό,τι νομίζετε, επειδή οι ενημερώσεις των Windows είναι εμφανώς ενοχλητικές στην εμπειρία μας, εάν χρειάζεται να ολοκληρώσετε την εργασία σας. Το Pro υποστηρίζει επίσης τη σύνδεση σε έναν τομέα και τη δυνατότητα σύνδεσης υπολογιστών σε εταιρικό δίκτυο.

Επιπλέον, οι χρήστες των Windows 11 Pro μπορούν να επωφεληθούν από λειτουργίες όπως η Πολιτική ομάδας, που επιτρέπει στους διαχειριστές να διαχειρίζονται και να διαμορφώνουν τις πολιτικές του λειτουργικού συστήματος και την Προστασία πληροφοριών των Windows, η οποία βοηθά στην προστασία από πιθανές διαρροές δεδομένων.

Windows 11 Enterprise: Ακόμα πιο σοβαρή επιχείρηση

Η μετάβαση από τα Windows 11 Pro στην έκδοση Enterprise σάς επιτρέπει να εξερευνήσετε προηγμένες λειτουργίες προσαρμοσμένες για μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Παίρνετε όλα όσα περιλαμβάνονται στην έκδοση Pro των Windows 11, καθώς και αυτά τα μεγάλα παιχνίδια για αγόρια.

AppLocker: Προσαρμοσμένος έλεγχος πρόσβασης

Το AppLocker οδηγεί τη διαχείριση ελέγχου εφαρμογών στο επόμενο επίπεδο. Επιτρέπει στους διαχειριστές να καθορίσουν ποιοι χρήστες ή ομάδες μπορούν να εκτελούν συγκεκριμένες εφαρμογές στον οργανισμό τους. Περιορίζοντας τις εφαρμογές που μπορούν να εκτελεστούν στο σύστημα, οι οργανισμοί μπορούν να προστατεύσουν το δίκτυό τους από δυνητικά επιβλαβές λογισμικό, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό. Σημαίνει επίσης ότι το αφεντικό σας μπορεί να παίξει Πασιέντζα, αλλά εσείς δεν μπορείτε. Αλλά ρε, αυτή είναι η ζωή.

Αποτελεσματική δικτύωση με DirectAccess

Τα Windows 11 Enterprise εισάγουν το DirectAccess, μια δυνατότητα που παρέχει απρόσκοπτη απομακρυσμένη συνδεσιμότητα σε εταιρικά δίκτυα χωρίς να εκκινεί μια σύνδεση Virtual Private Network (VPN). Επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους πόρους δικτύου του οργανισμού τους με ασφάλεια, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα για απομακρυσμένους εργαζόμενους και παρέχοντας στο τμήμα IT καλύτερη διαχειρισιμότητα.

Το πλεονέκτημα του DirectAccess είναι ότι οι απομακρυσμένοι χρήστες δεν χρειάζεται να διακόψουν και να ξεκινήσουν τη σύνδεσή τους VPN με μη αυτόματο τρόπο και είναι πάντα συνδεδεμένοι στο εταιρικό δίκτυο.

Σημείωση: Αυτές τις μέρες, η Microsoft συνιστά οι νέες αναπτύξεις να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα Always-On VPN και τις εταιρείες μεταναστεύσουν σε αυτό από το DirectAccess.

Το DirectAccess είναι μια δροσερή δυνατότητα των Windows 11 Enterprise και πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν για κάποιο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν θέλετε να συνδεθείτε σε αυτά εξ αποστάσεως, θα χρειαστείτε τα Windows 11 Enterprise στον τοπικό σας υπολογιστή.

Συνοψίζοντας, η έκδοση των Windows 11 Enterprise προσφέρει έναν ανώτερο συνδυασμό βελτιωμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας, ευελιξίας και ολοκληρωμένων εργαλείων διαχείρισης, καθιστώντας την τη σωστή επιλογή για μεγαλύτερες εταιρείες και επιχειρήσεις.

Για εσάς ως μεμονωμένο χρήστη, δεν είστε αυτός που αποφασίζει εάν θα χρησιμοποιήσετε τα Windows 11 Enterprise ή όχι, αυτό εξαρτάται από τον εργοδότη σας. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε πώς διαφέρει αυτή η πιο εντυπωσιακή έκδοση των Windows 11 από αυτήν που έχετε στο σπίτι.

Διαφορές υλικού

Τα Windows 11 Home, Pro και Enterprise δεν διαφέρουν μόνο ως προς τις δυνατότητές τους. Διαφέρουν ως προς τις προδιαγραφές του υπολογιστή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαζί τους. Ακολουθεί η λίστα με τα όρια CPU και RAM για το καθένα.

Windows 11 Home Edition:

  1. Υποδοχές CPU: Η Home Edition υποστηρίζει μία φυσική CPU, καθιστώντας την κατάλληλη για τους περισσότερους τυπικούς προσωπικούς υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές.
  2. Υποστήριξη RAM: Τα Windows 11 Home είναι αρκετά φιλόξενα, με υποστήριξη έως και 128 GB μνήμης RAM.

Windows 11 Pro Edition:

  1. Υποδοχές CPU: Μια πιο επαγγελματική εγκατάσταση, τα Windows 11 Pro, φιλοξενεί δύο φυσικές υποδοχές CPU, που ανοίγουν πόρτες για σταθμούς εργασίας υψηλής τεχνολογίας.
  2. Υποστήριξη RAM: Η έκδοση Pro κάνει ένα σημαντικό άλμα με την υποστήριξη έως και 2 TB μνήμης RAM, καθιστώντας πιο ομαλή την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και τον χειρισμό εργασιών με ένταση πόρων.

Windows 11 Enterprise Edition:

  1. Υποδοχές CPU: Σε αντίθεση με τις εκδόσεις Home και Pro, το Windows 11 Enterprise υπερβαίνει την υποστήριξη διπλής υποδοχής και επιτρέπει έως και τέσσερις φυσικές υποδοχές CPU.
  2. Υποστήριξη RAM: Με υποστήριξη έως και 6 TB μνήμης RAM, η Enterprise Edition έχει σχεδιαστεί για απαιτητικά εταιρικά περιβάλλοντα όπου η απόδοση είναι πρωταρχικής σημασίας.

Επιλέγοντας τη σωστή έκδοση των Windows 11

Παρά τις πολυάριθμες διαφορές μεταξύ των εκδόσεων των Windows 11, η επιλογή μεταξύ τους είναι στην πραγματικότητα αρκετά εύκολη:

  1. Windows 11 Home: Εάν τίποτα που κάνετε δεν είναι κρίσιμο για την αποστολή και κυρίως περιηγείστε στον Ιστό, παίζετε βιντεοπαιχνίδια και βασική παραγωγικότητα, τότε το Home είναι κατάλληλο για εσάς.
  2. Windows 11 Pro: Εάν πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας λειτουργεί πάντα (π.χ. σταματώντας τις ενημερώσεις μέχρι να είστε έτοιμοι) ή εάν έχετε ευαίσθητες πληροφορίες στον υπολογιστή σας, θα πρέπει να πάτε Pro. Βασικά, εάν ο υπολογιστής σας είναι ένα εργαλείο εργασίας που κερδίζει χρήματα, θα πρέπει να εκτελεί Windows 11 Pro.
  3. Windows 11 Enterprise: Αυτή δεν είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνετε. Εάν εργάζεστε για μια μεγάλη επιχείρηση με άδεια τόμου Windows 11 Enterprise, θα σας ενημερώσουν εάν αυτή είναι η έκδοση των Windows που πρέπει να χρησιμοποιείτε.

Άλλες εκδόσεις των Windows 11 είναι πιο εσωτερικές, όπως τα Windows 11 Education, Pro Education, Pro for Workstation, ακόμη και Mixed Reality, αλλά ως επί το πλείστον αυτές αφορούν μόνο ορισμένους ανθρώπους.

Πώς να αποκτήσετε το Minecraft στο Chromebook

Πώς να επαναφέρετε το HomePod ή το HomePod mini

Τι προκαλεί την υψηλή CPU του msmpeng.exe

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *