μεγέθυνση της οθόνης μου στα Windows

Γιατί έχει γίνει μεγέθυνση της οθόνης μου στα Windows και πώς να το διορθώσετε

Η εμφάνιση μιας απροσδόκητης μεγέθυνσης οθόνης στον υπολογιστή σας με Windows 10 και 11 μπορεί να είναι άβολη, διαταράσσοντας τόσο την παραγωγικότητα όσο και τη συνολική εμπειρία χρήστη. Είτε προκαλείται από ακούσιο πάτημα πλήκτρων, κατεστραμμένα προγράμματα οδήγησης οθόνης ή εσφαλμένες ρυθμίσεις, αυτός ο οδηγός θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος οριστικά.

Μια απροσδόκητη μεγέθυνση της οθόνης, αν και αποπροσανατολίζει, δεν είναι ασυνήθιστη και μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές. Πριν σας δείξουμε πώς να το διορθώσετε, ας εμβαθύνουμε σε ορισμένες κοινές αιτίες πίσω από αυτό το πρόβλημα.

Γιατί μεγεθύνεται ξαφνικά η οθόνη των Windows

Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο η οθόνη σας μπορεί να εμφανίζεται με μεγέθυνση στα Windows 10 ή 11 είναι εάν κατά λάθος πραγματοποιήσετε κύλιση στον τροχό του ποντικιού ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Ένα παρόμοιο ζήτημα μπορεί επίσης να προκύψει εάν ενεργοποιήσετε ακούσια το εργαλείο Μεγεθυντικός φακός των Windows.

Μεγέθυνση των Windows

Η ρύθμιση της οθόνης των Windows σε εσφαλμένη ανάλυση ή κλίμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει τέτοιες ανωμαλίες. Εκτός από αυτό, προβλήματα με εξωτερικές οθόνες, παλιά προγράμματα οδήγησης ή σφάλματα για συγκεκριμένες εφαρμογές ευθύνονται επίσης για το πρόβλημα.

1. Χρησιμοποιήστε τη Συνιστώμενη Ανάλυση οθόνης και Κλίμακα Οθόνης

Το πρώτο σας βήμα είναι να διασφαλίσετε ότι ο υπολογιστής σας έχει ρυθμιστεί στη συνιστώμενη ανάλυση οθόνης και κλίμακα προβολής. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Βήμα 1: Κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε σε ένα κενό σημείο στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε Ρυθμίσεις οθόνης.

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις οθόνης στα Windows

Βήμα 2: Κάντε κλικ στα αναπτυσσόμενα μενού δίπλα στην επιλογή Κλίμακα και ανάλυση οθόνης για να επιλέξετε τις προτεινόμενες τιμές.

Αλλάξτε την κλίμακα και την ανάλυση οθόνης στα Windows

Μετά από αυτό, ελέγξτε εάν η οθόνη εξακολουθεί να εμφανίζεται με μεγέθυνση.

2. Απενεργοποιήστε τον μεγεθυντικό φακό

Η ενεργοποίηση της εφαρμογής Μεγεθυντικός φακός στον υπολογιστή σας με Windows 10 ή 11 μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση της οθόνης με μεγέθυνση και τη μετακίνηση με το ποντίκι σας. Για να απενεργοποιήσετε την εφαρμογή Μεγεθυντικός φακός στον υπολογιστή σας, πατήστε το πλήκτρο Windows + Esc στο πληκτρολόγιό σας. Μετά από αυτό, ελέγξτε αν η οθόνη εμφανίζεται καλά.

Επιπλέον, για να αποτρέψετε την αυτόματη ενεργοποίηση του Μεγεθυντικού φακού πριν ή μετά τη σύνδεση, χρησιμοποιήστε αυτά τα βήματα:

Βήμα 1: Πατήστε το πλήκτρο Windows + I για να εκκινήσετε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Μεταβείτε στην καρτέλα Προσβασιμότητα και κάντε κλικ στο Μεγεθυντικός φακός.

Ρυθμίσεις μεγεθυντικού φακού στα Windows

Βήμα 2: Κάντε κλικ στο Μεγεθυντικό φακό και καταργήστε την εναλλαγή “Έναρξη μεγεθυντικού φακού πριν από τη σύνδεση” και “Έναρξη μεγεθυντικού φακού μετά τη σύνδεση” από το μήνυμα που ακολουθεί.

Απενεργοποίηση μεγεθυντικού φακού στα Windows

3. Ελέγξτε το μέγεθος εικονιδίου επιφάνειας εργασίας

Η οθόνη των Windows μπορεί να εμφανίζεται με μεγέθυνση εάν αυξήσετε κατά λάθος το μέγεθος των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας. Για να το διορθώσετε, κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε σε ένα κενό σημείο στην επιφάνεια εργασίας σας, μεταβείτε στην Προβολή και επιλέξτε Μεσαία εικονίδια ή Μικρά εικονίδια. Αυτό θα μειώσει το μέγεθος των εικονιδίων της επιφάνειας εργασίας σας και η οθόνη δεν θα πρέπει πλέον να εμφανίζεται με μεγέθυνση.

Αλλαγή μεγέθους εικονιδίου επιφάνειας εργασίας στα Windows

4. Συνδέστε ξανά την εξωτερική οθόνη

Εάν η οθόνη των Windows σας εμφανίζεται με μεγέθυνση σε μια εξωτερική οθόνη, μια γρήγορη λύση είναι να προσπαθήσετε να αποσυνδέσετε και να επανασυνδέσετε την οθόνη. Αυτό συχνά επιλύει προσωρινές δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλούν το πρόβλημα. Επιπλέον, εάν η οθόνη σας διαθέτει ενσωματωμένες δυνατότητες ζουμ ή κλιμάκωσης, μεταβείτε στο μενού ρυθμίσεών της και ελέγξτε για τυχόν προσαρμογές που μπορεί να επηρεάζουν την οθόνη.

5. Επανεγκαταστήστε τα προγράμματα οδήγησης οθόνης

Τα κατεστραμμένα ή κατεστραμμένα προγράμματα οδήγησης οθόνης στον υπολογιστή σας μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα με την οθόνη σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να απεγκαταστήσετε και να εγκαταστήσετε ξανά το προβληματικό πρόγραμμα οδήγησης για να δείτε εάν αυτό βοηθά.

Βήμα 1: Πατήστε τη συντόμευση πληκτρολογίου Windows + R για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου Εκτέλεση. Τύπος devmgmt.msc στο πλαίσιο και πατήστε Enter.

Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών

Βήμα 2: Αναπτύξτε τους Προσαρμογείς οθόνης, κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης γραφικών και επιλέξτε Απεγκατάσταση συσκευής.

Απεγκαταστήστε τα προγράμματα οδήγησης γραφικών

Βήμα 3: Επιλέξτε Κατάργηση εγκατάστασης για επιβεβαίωση.

Επιβεβαιώστε την απεγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης γραφικών

Αφού ολοκληρώσετε τα προαναφερθέντα βήματα, μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή, κατεβάστε το πιο πρόσφατο συμβατό πρόγραμμα οδήγησης οθόνης και εγκαταστήστε το.

6. Αποφύγετε την ενεργοποίηση της συντόμευσης ζουμ

Τόσο στα Windows 10 όσο και στα Windows 11, μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα Ctrl + Plus (+) και Ctrl + Minus (-). Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό κάνοντας κύλιση του τροχού του ποντικιού προς τα πάνω ή προς τα κάτω ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι δεν πατάτε κατά λάθος αυτές τις συντομεύσεις ενώ κάνετε άλλα πράγματα.

Πατήστε τα πλήκτρα Ctrl + Μείον (-) για σμίκρυνση έως ότου το μέγεθος της οθόνης φαίνεται κατάλληλο.

7. Τροποποιήστε τις ρυθμίσεις εμφάνισης στην εφαρμογή ή το παιχνίδι

Η οθόνη των Windows σας εμφανίζεται με μεγέθυνση όταν εκτελείτε μια συγκεκριμένη εφαρμογή ή παιχνίδι; Αν ναι, μπορεί να μην υπάρχει τίποτα κακό με τα Windows. Θα πρέπει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις οθόνης στη συγκεκριμένη εφαρμογή ή παιχνίδι. Εάν το πρόβλημα παραμένει, ίσως χρειαστεί να επιδιορθώσετε την εφαρμογή ή το παιχνίδι ή να το εγκαταστήσετε ξανά στον υπολογιστή σας.

Από το Zoom στο Zest

Μπορεί να είναι ενοχλητικό εάν τα στοιχεία στην οθόνη του υπολογιστή σας με Windows εμφανίζονται μεγαλύτερα από το συνηθισμένο. Ευτυχώς, η επιδιόρθωση μιας μεγεθυμένης οθόνης και η ανάκτηση του ελέγχου στον ψηφιακό χώρο εργασίας σας δεν είναι πολύ δύσκολη, αν ακολουθήσετε τα βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Διαβάστε επίσης :Πώς να εκτυπώσετε έγγραφα του Microsoft Word σε ασπρόμαυρο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *