Πώς να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python στον υπολογιστή σας με Windows

Πώς να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python στον υπολογιστή σας με Windows

Η κατάδυση στον κόσμο του προγραμματισμού Python είναι ένα συναρπαστικό εγχείρημα, που σας επιτρέπει να εξερευνήσετε και να δημιουργήσετε έργα που κυμαίνονται από απλά σενάρια έως πολύπλοκες εφαρμογές Ιστού. Αλλά μερικές φορές, για μια εκκαθάριση συστήματος ή για να εγκαταστήσετε μια διαφορετική έκδοση, μπορεί να χρειαστεί να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python από τον υπολογιστή σας με Windows.

Η κατάργηση της Python από τον υπολογιστή σας δεν είναι τόσο απλή όσο το να κάνετε κλικ στην “κατάργηση εγκατάστασης”. Υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε και η παράλειψη έστω και ενός μπορεί να αφήσει υπολειμματικά αρχεία στο σύστημά σας. Δείτε πώς μπορείτε να απεγκαταστήσετε πλήρως την Python από τον υπολογιστή σας με Windows, αφήνοντάς τον καθαρό και έτοιμο για ό,τι ακολουθήσει.

Εντοπίστε την εγκατάσταση Python σας

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε πού είναι εγκατεστημένη η Python στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να βρείτε τη διαδρομή εγκατάστασης πληκτρολογώντας όπου python στη γραμμή εντολών

Είναι φυσιολογικό να βλέπουμε την Python να είναι εγκατεστημένη σε πολλές τοποθεσίες και συνήθως οφείλεται στον τρόπο εγκατάστασης των διαφορετικών εκδόσεων και διανομών της Python. Θυμηθείτε τις διαδρομές των αρχείων αφού θα τις χρειαστείτε σε λίγο.

Πως να Απεγκαταστήστε την Python

Για να απεγκαταστήσετε την Python, ξεκινήστε από την εφαρμογή Ρυθμίσεις.

  1. Τύπος Windows + Εγώ για να ανοίξετε τις Ρυθμίσεις.
  2. Επιλέγω Εφαρμογές από το αριστερό παράθυρο και, στη συνέχεια, κάντε κλικ Εγκατεστημένες εφαρμογές.
  3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να βρείτε την εφαρμογή Python. Κάντε κλικ στο τρεις τελείες δίπλα του και επιλέξτε Απεγκατάσταση από το μενού περιβάλλοντος
  4. Επιβεβαιώστε ότι θέλετε να απεγκαταστήσετε την Python κάνοντας κλικ Απεγκατάσταση πάλι.

Η απεγκατάσταση θα ξεκινήσει και δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε αυτά τα βήματα για οποιεσδήποτε άλλες εφαρμογές Python, όπως το Python Launcher.

Αφού απεγκαταστήσετε την Python, επιστρέψτε στη γραμμή εντολών και εκτελέστε ξανά την εντολή Where python. Εάν επιστραφεί μια διαδρομή αρχείου που περιέχει Python, δεν έχει απεγκατασταθεί πλήρως.

Στην περίπτωσή μας, υπάρχει κάτι που περισσεύει στη διαδρομή αρχείου AppData\Local\Microsoft\WindowsApps. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόγραμμα εγκατάστασης Python στα Windows ρυθμίζει το εκτελέσιμο Python σε αυτήν τη διαδρομή όταν επιλέγετε την επιλογή “Προσθήκη Python στη διαδρομή” κατά την εγκατάσταση.

Στην Εξερεύνηση αρχείων, έχουμε δύο αρχεία: python.exe και python3.exe

Ας τα διαγράψουμε.

  1. Ανοίξτε τη γραμμή εντολών και χρησιμοποιήστε την εντολή cd για να πλοηγηθείτε στον κατάλογο με τα δύο αρχεία Python. Σε αυτό το παράδειγμα, αυτό θα ήταν: cd AppData\Local\Microsoft\WindowsApps
  2. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε del python.exe και πατήστε Εισαγω.
  3. Τώρα, πληκτρολογήστε del python3.exe και πατήστε Enter

Τώρα απεγκαταστάθηκαν με επιτυχία. Μπορείτε να ελέγξετε ξανά ότι βρίσκεστε στο ξεκάθαρο τρέξιμο ξανά όπου python. Αν ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Δεν ήταν δυνατή η εύρεση αρχείων για τα δεδομένα μοτίβας επιστρέφεται, τότε η Python απεγκαθίσταται πλήρως από τον υπολογιστή σας.

Διαγράψτε τα πακέτα Pip σας

Όταν απεγκαθιστάτε την Python χρησιμοποιώντας την τυπική διαδικασία απεγκατάστασης, δεν καταργεί αυτόματα τα πακέτα pip που εγκαταστήσατε. Αυτά τα πακέτα αποθηκεύονται σε ξεχωριστό κατάλογο που δεν διαγράφεται κατά την απεγκατάσταση.

Μπορείτε να διαγράψετε τα πακέτα pip ανοίγοντας την Εξερεύνηση αρχείων και μεταβαίνοντας σε AppData\Local\Porgrams. Θα δείτε έναν φάκελο με το όνομα “Πύθων.” Κάντε δεξί κλικ σε αυτόν τον φάκελο και κάντε κλικ στο εικονίδιο του κάδου απορριμμάτων από το μενού περιβάλλοντος για να τον διαγράψετε.

Εάν δεν διαγράψετε αυτόν τον φάκελο, θα έχετε τα ίδια πακέτα pip κατά την επανεγκατάσταση της Python.

Μια φρέσκια πλάκα

Θυμηθείτε, δεν πρόκειται μόνο για την κύρια απεγκατάσταση της Python—μην ξεχνάτε εκείνα τα αρχεία Python και Python3 που τείνουν να μένουν στον φάκελο WindowsApps και τα συχνά παραβλέπονται πακέτα Pip που βρίσκονται στον δικό τους κατάλογο. Η διασφάλιση της αφαίρεσης αυτών των στοιχείων είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη απεγκατάσταση.

Και να το έχετε — μια διεξοδική εκκαθάριση Python. Τώρα, ο υπολογιστής σας είναι έτοιμος για οτιδήποτε ακολουθεί: μια εκκαθάριση συστήματος, μια νέα εγκατάσταση Python ή μια ολοκαίνουργια γλώσσα προγραμματισμού.

Διαβάστε επίσης:Πώς να απεγκαταστήσετε το Kodi από το FireStick & Fire TV

Πώς να αντιγράψετε μια διαδρομή αρχείου σε Mac

Τι είναι το Traceroute και σε τι το χρησιμοποιείτε;

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *