Πώς να καθαρίσετε τα ακουστικά με ασφάλεια

Βασικά Takeaways

  • Καθαρίζετε τακτικά τα ακουστικά και τις άκρες των αυτιών σας για να διατηρήσετε την ποιότητα του ήχου και να αποτρέψετε τις μολύνσεις των αυτιών.
  • Η συχνότητα καθαρισμού εξαρτάται από το πόσο συχνά φοράτε τα ακουστικά σας και τις δραστηριότητες που κάνετε ενώ τα φοράτε. εάν τα χρησιμοποιείτε περισσότερο, θα πρέπει επίσης να τα καθαρίζετε συχνά.
  • Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα αναλώσιμα, όπως νερό με σαπούνι, πανί μικροϊνών, οινόπνευμα εντριβής, κονσερβοποιημένο αέρα και ένα εργαλείο καθαρισμού ακουστικών, για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τα ακουστικά και τις άκρες των αυτιών σας.

Οι πιθανότητες είναι ότι χρησιμοποιείτε τα ακουστικά σας πολλές φορές κάθε μέρα. Αν και τα ακουστικά σας είναι αναμφίβολα απαραίτητα, μπορεί να λερωθούν λόγω της συχνότητας χρήσης τους.

Δυστυχώς, η συσσώρευση κεριού και σκόνης στα ακουστικά και τις άκρες των αυτιών σας δεν είναι μόνο ένα αισθητικό ζήτημα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ήχου και να μειώσει την έξοδο της έντασης του ήχου και, ακόμη χειρότερα, να σας προκαλέσει μόλυνση στο αυτί. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να καθαρίζετε τα ακουστικά και τις άκρες των αυτιών σας με ασφάλεια.


Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα ακουστικά σας;

Ασπρόμαυρα ακουστικά στην παλάμη ενός ατόμου

Δεν υπάρχει πραγματικός κανόνας σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα ακουστικά και τις άκρες των αυτιών σας. Η συχνότητα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο συχνά φοράτε τα ακουστικά σας και τη δραστηριότητα που κάνετε ενώ τα φοράτε.

Για παράδειγμα, εάν φοράτε τα ακουστικά σας για μερικές ώρες ενώ εργάζεστε στο κλιματιζόμενο γραφείο σας, μπορείτε να ξεφύγετε από το να τα καθαρίζετε σπάνια. Αλλά αν φοράτε τα ασύρματα ακουστικά σας ενώ αθλείστε ή γυμνάζεστε, θα πρέπει να τα καθαρίζετε πιο συχνά. Επιπλέον, εάν τα χρησιμοποιείτε για άσκηση, μπορεί επίσης να θέλετε να κάνετε σχολαστικό καθαρισμό κάθε μήνα.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να πει κανείς πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζετε πραγματικά τα ακουστικά σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παρακολουθείτε όλο τον εξοπλισμό του αυτιού σας. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε οποιοδήποτε είδος συσσώρευσης, δώστε τους ένα σκούπισμα αμέσως.

Μην συνηθίσετε να αναβάλλετε τον καθαρισμό τους για άλλη φορά, γιατί τα ακουστικά και τα άκρα των αυτιών με κολλώδη συσσώρευση θα προσελκύσουν περισσότερα υπολείμματα, καθιστώντας σας πιο δύσκολο να τα καθαρίσετε τελικά.

Προμήθειες που θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε τα ακουστικά σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα βασικά αναλώσιμα προτού ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού. Θα χρειαστείς:

  1. Νερό με λίγο υγρό πιάτων αναμεμειγμένο (αποφύγετε τη χρήση σαπουνιού χεριών ή πλυσίματος σώματος γιατί μπορεί να έχουν πρόσθετες ενυδατικές κρέμες)
  2. Ένα μπολ για το διάλυμα σαπουνιού
  3. Πανί από μικροΐνες και λίγο βαμβάκι
  4. Οινόπνευμα
  5. Ένα εργαλείο καθαρισμού ακουστικών
  6. Κονσερβοποιημένος αέρας

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό. Δεν θέλετε να μεταφέρετε κατά λάθος περισσότερη βρωμιά στα ακουστικά σας!

5 βήματα για να καθαρίσετε τις άκρες των αυτιών και τα ακουστικά σας

Πριν ξεκινήσετε να καθαρίζετε τα ακουστικά σας, θυμηθείτε να τα αποσυνδέσετε από τις συσκευές και να τα αφαιρέσετε από τη θήκη φόρτισης.

1. Μουλιάστε τα Tips

Ένα άτομο κρατά τις άκρες των αυτιών πάνω από ένα μπολ με σαπουνόνερο

Είτε τα ακουστικά σας έχουν αφρό είτε άκρα αυτιών σιλικόνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορούν επίσης να συσσωρεύσουν συσσώρευση. Για να τα καθαρίσετε, πάρτε ένα μικρού έως μεσαίου μεγέθους μπολ και ανακατέψτε μερικές σταγόνες υγρού πιάτων με λίγο χλιαρό νερό.

Στη συνέχεια, περιστρέψτε και τραβήξτε τα άκρα των αυτιών προς τα έξω. Μουλιάστε τα απαλά στο διάλυμα σαπουνιού για τουλάχιστον 30 λεπτά. Εάν η συσσώρευση είναι επίμονη, ίσως χρειαστεί να μουλιάζετε τα άκρα των αυτιών σε ζεστό νερό για περισσότερο.

2. Στεγνώστε τις άκρες

Ένα άτομο στεγνώνει τις άκρες των αυτιών των ακουστικών του με μια μπατονέτα

Αφαιρέστε τα άκρα από το διάλυμα και σκουπίστε τα με μια μπατονέτα. Αφήστε τα να στεγνώσουν τελείως στον αέρα πριν τα χρησιμοποιήσετε ή συνδέστε τα ξανά στα ακουστικά σας.

3. Σκουπίστε τα ακουστικά

Ένα άτομο σκουπίζει τα ακουστικά του με ένα πανί από μικροΐνες

Εάν τα ακουστικά σας δεν φαίνεται να έχουν συσσώρευση, σκουπίστε τα με ένα πανί από μικροΐνες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα για να σκουπίσετε τα σκληρά πλαστικά μέρη των ακουστικών σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το χρησιμοποιείτε με φειδώ και με προσοχή, ώστε να μην καταστρέψετε το ηχείο, τις οπές του μικροφώνου ή τις θύρες φόρτισης.

4. Χρησιμοποιήστε Canned Air

Εάν εντοπίσετε μικρά σκουπίδια στα ακουστικά σας, η πιο εύκολη και γρήγορη προσέγγιση για τον καθαρισμό τους είναι χρησιμοποιώντας κονσερβοποιημένο αέρα ή φυσητήρα πυραύλων.

Όταν χρησιμοποιείτε φυσητήρα ή κονσερβοποιημένο αέρα, φροντίστε να στρέψετε τη σχάρα των ηχείων μακριά από το πρόσωπό σας για να αποτρέψετε τα υπολείμματα να πετάξουν κατά λάθος στα μάτια σας. Στρέψτε τον φυσητήρα προς τα κάτω και πιέστε ή πιέστε απαλά για να απελευθερωθεί ο αέρας.

Εάν αυτό καθαρίζει τα ακουστικά σας, συνεχίστε να τα σκουπίζετε με ένα στεγνό πανί από μικροΐνες. Στη συνέχεια, συνδέστε τα στεγνά άκρα των αυτιών σας στα ακουστικά και μπορείτε να συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε.

5. Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο καθαρισμού

Ένα άτομο καθαρίζει ένα ακουστικό με ένα εργαλείο καθαρισμού

Εάν έχει περάσει καιρός από τότε που καθαρίσατε τα ακουστικά σας, μια ελαφριά ρουφηξιά αέρα και ένα γρήγορο σκούπισμα ενδέχεται να μην καθαρίσουν αρκετά καλά τη συσκευή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο καθαρισμού ακουστικών για να σπάσετε τη βρωμιά και να αφαιρέσετε τη συσσώρευση χωρίς να καταστρέψετε την ίδια τη συσκευή. Αυτά τα εργαλεία είναι συχνά φθηνά και ορισμένα μοντέλα προηγμένης τεχνολογίας μπορεί ακόμη και να συνοδεύονται από αυτά.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα εργαλείο καθαρισμού, θα θέλετε να μετακινήσετε το εργαλείο αρκετά απαλά για να αφαιρέσετε το κερί του αυτιού και τα υπολείμματα. Μην μπλοκάρετε την άκρη του εργαλείου στα ακουστικά σας, διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να σπρώξετε τη βρωμιά πιο βαθιά μέσα στα ακουστικά και να καταστρέψετε τους οδηγούς.

Αφού καθαρίσετε τα ακουστικά με το εργαλείο καθαρισμού, σκουπίστε τα καλά με ένα πανί από μικροΐνες και επανατοποθετήστε τα άκρα των αυτιών.

Πώς να καθαρίσετε τη θήκη φόρτισης των ακουστικών σας

Ένα άτομο αφαιρεί τα ακουστικά του από τη θήκη φόρτισης

Νιώσατε ποτέ ότι τα αληθινά ασύρματα ακουστικά σας έχουν τρομερή διάρκεια μπαταρίας; Φροντίστε να κάνετε καλό καθάρισμα στη θήκη. Τα ασύρματα ακουστικά αποθηκεύονται σε μια θήκη φόρτισης, όπως τα Apple AirPods ή το Beats Fit Pro, που μπορούν να συλλέξουν όπλα. Όταν συμβεί αυτό, οι υποδοχές που διευκολύνουν τη φόρτιση δεν θα λειτουργούν επίσης.

Για να καθαρίσετε τη θήκη φόρτισης, χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί από μικροΐνες ή μια μπατονέτα. Σκουπίστε το εσωτερικό και το εξωτερικό της θήκης, φροντίζοντας επίσης να καθαρίσετε τις ακίδες και τα μεταλλικά μαξιλάρια στο εσωτερικό.

Λάβετε υπόψη ότι ενώ μπορεί να φαίνεται ευκολότερο να σκουπίζετε τα ακουστικά σας και τη θήκη φόρτισης με ένα υγρό πανί ή κάτω από τρεχούμενο νερό, είναι καλύτερο να μην το κάνετε αυτό, καθώς το νερό μπορεί να βλάψει τη συσκευή σας.

3 τρόποι για να διατηρήσετε τα ακουστικά σας καθαρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Όσο πιο συχνά καθαρίζετε τα ακουστικά και τις άκρες των αυτιών σας, τόσο λιγότερο επιμελώς θα πρέπει να το κάνετε, καθώς υπάρχει λιγότερη συσσώρευση για καθάρισμα. Ακολουθούν μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι τα ακουστικά σας παραμένουν καθαρά και διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο.

1. Χρησιμοποιήστε το Case

Είτε βγαίνετε από το γυμναστήριο είτε τελειώνετε μια συνάντηση, αφιερώστε χρόνο για να τοποθετήσετε τα ακουστικά σας πίσω στη θήκη ή τη θήκη τους. Αν τα πετάξετε στο σακίδιο ή την τσέπη σας, μπορεί να μαζέψουν πολλή σκόνη και χνούδια.

2. Αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα τοποθετήσετε στη θήκη

Πριν τοποθετήσετε τα ακουστικά σας στη θήκη, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνά. Αυτό αποτρέπει τη συσσώρευση υγρασίας ή κολλώδους συσσώρευσης.

3. Κλείστε τη θήκη φόρτισης όταν δεν χρησιμοποιείται

Εάν φορτίζετε τα ακουστικά σας, κρατήστε τη θήκη κλειστή. Αν τα κρατήσετε ανοιχτά, η σκόνη θα κατακαθίσει στα ακουστικά ή στο εσωτερικό της θήκης φόρτισης.

Λίγη προσοχή και προφύλαξη μπορεί να αποδώσει

Αν και μπορεί να μην φαίνεται κάτι σπουδαίο, η υγιεινή των ακουστικών και των άκρων των αυτιών σας συνδέεται άμεσα με την ακουστική σας εμπειρία και τη μακροζωία της συσκευής σας. Ευτυχώς, λίγη προληπτική φροντίδα από καιρό σε καιρό μπορεί να κρατήσει τα ακουστικά σας να ακούγονται τέλεια και να μειώσει τις πιθανότητες να πρέπει να τα αντικαθιστάτε συχνά.

Διαβάστε επίσης:Πώς να διορθώσετε τα ακουστικά Mac

Dreame σκούπες ρομπότ

τα Windows 11 που δεν ανιχνεύουν ακουστικά

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *