θερμική επικόλληση στην κάρτα γραφικών

Πώς να εφαρμόσετε ξανά θερμική επικόλληση στην κάρτα γραφικών σας για να βελτιώσετε την απόδοση

Η κάρτα γραφικών είναι ζεστή; Η GPU σας μπορεί να χρειαστεί νέα θερμική πάστα. Δεν πρέπει να φοβάστε τίποτα και θα σας δείξουμε πόσο εύκολο είναι να το κάνετε σε αυτόν τον οδηγό.

Πότε και γιατί πρέπει να εφαρμόσετε ξανά θερμική πάστα στην κάρτα γραφικών σας;

Εφαρμογή θερμικής πάστας σε καλούπι GPU
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Η θερμική πάστα κλείνει τα μικρο-κενά μεταξύ του καλουπιού της GPU και της ψύκτρας. Καθώς η θερμική πάστα στεγνώνει με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να συρρικνώνεται, μειώνοντας την απόδοση μεταφοράς θερμότητας της θερμικής πάστας.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό εάν η κάρτα γραφικών σας είναι λιγότερο από ένα ή δύο ετών—αλλά εάν αγοράζετε μεταχειρισμένη ή έχετε μια κάρτα γραφικών περίπου τριών ή περισσότερων ετών, είναι καλή ιδέα η επαναεπικόλληση.

Η επαναεπικόλληση θα αποκαταστήσει την απόδοση σαν καινούργια ξανά, καθώς δεν προκαλεί υπερθέρμανση ή θερμικό στραγγαλισμό. Δεδομένου ότι η κάρτα γραφικών σας λειτουργεί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, θα παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής της κατά μερικά ακόμη χρόνια.

Κίνδυνοι από την επανεφαρμογή θερμικής πάστας στην κάρτα γραφικών σας

Οι πιθανότητες να καταστρέψετε τα γραφικά σας κατά την επαναεπικόλληση είναι αρκετά χαμηλές, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι που θέλουμε να γνωρίζετε:

  • Ακύρωση της εγγύησής σας: Το αυτοκόλλητο κενού εγγύησης συνήθως δεν ισχύει νόμιμα, αλλά η εξυπηρέτηση πελατών θα μπορούσε εύκολα να σας αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εγγύησης εάν αυτό το αυτοκόλλητο σπάσει. Ωστόσο, η κάρτα γραφικών σας πιθανότατα δεν χρειάζεται επαναεπικόλληση κατά τη διάρκεια της περιόδου εγγύησης.
  • Καταστροφή της κάρτας γραφικών σας: Το να χτυπήσεις κατά λάθος έναν πυκνωτή είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Θα εκθέσετε επίσης το καλούπι της GPU, το οποίο δεν διαθέτει IHS (ενσωματωμένος διανομέας θερμότητας), σε αντίθεση με μια CPU. Ένα μικρό τσιπ ή μια γρατσουνιά στο καλούπι της GPU μπορεί να το σκοτώσει.
  • Χειρότερες θερμοκρασίες: Η πρώτη μου προσπάθεια ήταν αποτυχημένη και έπρεπε να προσθέσω περισσότερη θερμική πάστα. Ευτυχώς, έκανα ενδελεχείς δοκιμές για να αποτρέψω τον θάνατο της GPU μου, την οποία θα εξετάσουμε παρακάτω.

Ξέρω ότι ακούγεται επικίνδυνο. Αλλά αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα, θα είστε εντάξει και θα μπορούσατε να κερδίσετε επιπλέον FPS στην πορεία.

Πώς να εφαρμόσετε ξανά θερμική πάστα στην κάρτα γραφικών σας

Εάν η απόδοση της κάρτας γραφικών σας έχει αρχίσει να μειώνεται και να θερμαίνεται, μπορεί να είναι θερμικός στραγγαλισμός. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται επαναπάλλισμα και πιθανώς λίγο ξεσκόνισμα για να επανέλθει στα καλύτερά του.

Πράγματα που θα χρειαστείτε

Πριν ξεκινήσουμε, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε. Δεν προτείνουμε να ανοίξετε την κάρτα γραφικών σας εάν χάνετε μερικά από αυτά.

Τώρα είστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε, θα εφαρμόσετε ξανά τη θερμική πάστα της GPU.

Βήμα 0: Ελέγξτε τις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών σας

Heaven_uningine stress test σπίτι

Σας προτρέπουμε να μην παραλείψετε αυτό το βήμα. Πάντα να δοκιμάζετε και να κάνετε συγκριτική αξιολόγηση για να δείτε εάν έχετε βελτιώσει ή επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Για να εκτελέσετε τη δοκιμή, εκτελέστε Unigine Heaven Benchmark στο παρασκήνιο και χρησιμοποιήστε μια οθόνη υλικού όπως HWiNFO. Αφήστε το σημείο αναφοράς να λειτουργήσει για 10-15 λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι φτάνετε τις μέγιστες θερμοκρασίες σας.

Παρακολουθήστε τις θερμοκρασίες της GPU κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τους 80-85°C, αλλά σας προτείνουμε να στοχεύσετε χαμηλότερα στους 76-78°C περίπου. Η επανεπικόλληση πρέπει πραγματικά να είναι μόνο η τελευταία λύση. Δοκιμάστε πρώτα να υποβάλετε την GPU σας ή αυτές τις λύσεις υπερθέρμανσης GPU πριν από την επαναεπικόλληση.

0,944V undervolt 1080Ti πριν από τις θερμοκρασίες επανεπικόλλησης

Στην περίπτωσή μου, εξακολουθώ να παίρνω 78°C αφού υποτάξω το 1080 Ti στα 0,944 V για να έχω χαμηλότερες θερμοκρασίες. Οι 78°C είναι λίγο υψηλοί για μένα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η κάρτα γραφικών κυκλοφόρησε το 2018 χωρίς να ανοίξει ποτέ, χρειάζεται επαναεπικόλληση.

Βήμα 1: Αφαιρέστε την κάρτα γραφικών σας

Για να αφαιρέσετε την κάρτα γραφικών σας, ξεκινήστε τερματίζοντας τη λειτουργία του υπολογιστή σας, κλείνοντας το τροφοδοτικό, αποσυνδέοντας το τροφοδοτικό και, στη συνέχεια, αποσυνδέοντας τα καλώδια από την κάρτα γραφικών σας.

Αφού αποσυνδέσετε τον υπολογιστή σας, εκτελέστε μια αποστράγγιση του ρεύματος πατώντας το κουμπί τροφοδοσίας προς τα κάτω για μερικά δευτερόλεπτα για να βεβαιωθείτε ότι έχει διακοπεί όλη η τροφοδοσία.

Ξεβίδωμα κάρτας γραφικών από το πλαίσιο
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Στη συνέχεια, ανοίξτε τη θήκη σας και ξεβιδώστε την κάρτα γραφικών από τη θήκη.

αποσυνδέοντας την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Αποσυνδέστε τα καλώδια τροφοδοσίας από την κάρτα γραφικών σας.

ξεκλείδωμα της υποδοχής PCIE στην κάρτα γραφικών
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Τέλος, για να αφαιρέσετε την κάρτα γραφικών σας, πατήστε το μάνταλο στην υποδοχή PCIe στην οποία είναι συνδεδεμένη η κάρτα γραφικών σας στη μητρική σας. Τραβήξτε το απαλά προς τα έξω.

Βήμα 2: Ανοίξτε την κάρτα γραφικών σας

Οι κάρτες γραφικών μπορεί να διαφέρουν δραστικά. Ορισμένες κάρτες γραφικών είναι πιο δύσκολο να ανοίξουν από άλλες, και αυτή η EVGA 1080 Ti FTW3 είναι σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες εκεί έξω.

Αυτή η κάρτα γραφικών έχει πολλά θερμικά επιθέματα — περισσότερα από τον μέσο όρο. Κατά την αποσυναρμολόγηση, φρόντισα να μην υπάρχει σκόνη ή βρωμιά στα θερμικά μαξιλάρια, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Είναι ασφαλέστερο να έχετε ανταλλακτικά μόνο σε περίπτωση που τα καταστρέψετε ή τα λερώσετε, καθώς άλλα σημαντικά εξαρτήματα θα μπορούσαν να υπερθερμανθούν χωρίς αυτά.

EVGA 1080 Backplate
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Έχοντας υπόψη τα θερμικά τακάκια, ξεβιδώστε την κάρτα γραφικών σας. Ξεκινάμε με τις πίσω πλάκες σε αυτή την περίπτωση.

Αφαιρέθηκε η πλαϊνή πλαϊνή πλάκα τσιπ 1080 Ti με θεματικά μαξιλαράκια
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Αφήστε στην άκρη την/τα πίσω πλάκα/ες καθώς έχουν εύθραυστα θερμικά μαξιλαράκια.

Ξεσκόνισμα στο πίσω μέρος της κάρτας γραφικών
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Θα εκμεταλλευτούμε επίσης αυτή την ευκαιρία για να αφαιρέσουμε τη σκόνη και τη βρωμιά από την πλάτη για να βελτιώσουμε τη θερμότητα.

Πίσω πλάκα 1080 Ti με θερμικά μαξιλαράκια
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Στη συνέχεια, θα ξεβιδώσουμε τις βίδες με ελατήριο πιέζοντας το ψυγείο της GPU στο τσιπ της GPU στην κύρια πλακέτα.

Υποδοχή τροφοδοσίας στην κάρτα γραφικών
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Πριν βγάλετε το ψυγείο, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει τις διάφορες υποδοχές τροφοδοσίας και ξεβιδώστε το στήριγμα IO, εάν χρειάζεται.

Το ψυγείο αφαιρέθηκε από την κεντρική πλακέτα GPU με θερμικά μαξιλαράκια
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Μόλις όλα είναι εκτός λειτουργίας, ξεκολλήστε απαλά το ψυγείο, έχοντας κατά νου τα θερμικά επιθέματα που μπορεί να υπάρχουν από κάτω.

Βήμα 3: Αφαιρέστε την παλιά θερμική πάστα

Μόλις ανοίξει η κάρτα γραφικών σας, ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε τη θερμική πάστα που είναι προσαρτημένη στο ψυγείο και το καλούπι της GPU.

Παλιά θερμική πάστα σε μήτρα GPU
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Ξεκινώντας με τη μήτρα GPU, βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε εργαλεία απόξεσης, ειδικά αυτά που είναι κατασκευασμένα από μέταλλο. Εάν κοπάνετε έστω και μόνο τη γωνία της μήτρας, μπορεί να τη σκοτώσετε. Χρησιμοποιήστε 99% ισοπροπυλική αλκοόλη και αφήστε τη θερμική πάστα να μουλιάσει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά τρίψτε την με ένα κομμάτι βαμβάκι ή μπατονέτα. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε το spillover. ο καθαρισμός της επιφάνειας θα είναι αρκετός.

Καθαρισμός παλιάς θερμικής πάστας από το ψυγείο GPU
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Στη συνέχεια, στο ψυγείο, κάντε το ίδιο πράγμα, αφήνοντας το αλκοόλ να μουλιάσει και στη συνέχεια τρίψτε το.

Βήμα 4: Προσθέστε νέα θερμική πάστα

Less is not more όταν πρόκειται για τη μονάδα GPU σας. Σε αντίθεση με μια CPU, το ψυγείο βρίσκεται απευθείας στο καλούπι και όχι ένα IHS, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.

Κουκίδα θερμικής πάστας σε GPU
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Εφαρμόστε μια αξιοπρεπώς μεγάλη ποσότητα θερμικής πάστας στο τσιπ, σίγουρα περισσότερο από ό,τι στην παραπάνω εικόνα. Κατά προτίμηση ένα σημάδι Χ, αλλά μια μεγάλη κουκκίδα θα λειτουργήσει επίσης. Εφαρμόστε περισσότερα από όσα νομίζετε, αλλά όχι πάρα πολύ. Μην ανησυχείτε πολύ για την υπερχείλιση, καθώς η θερμική πάστα δεν είναι αγώγιμη (αλλά, ξέρετε, μην τρελαίνεστε!).

Άπλωμα θερμικής πάστας σε καλούπι GPU
Πίστωση εικόνας: Jhet Borja

Το επόμενο, και το πιο σημαντικό, είναι να το απλώσετε και να φτάσετε στις άκρες του καλουπιού της GPU. Βεβαιωθείτε ότι οι άκρες έχουν μια αξιοπρεπή επίστρωση και δεν είναι λεπτές.

Βήμα 5: Συναρμολογήστε ξανά την κάρτα γραφικών σας

Αφού εφαρμόσετε τη θερμική πάστα, μπορείτε να συναρμολογήσετε ξανά την κάρτα γραφικών σας.

Σε περίπτωση που έχετε μπερδέψει κάποια θερμικά επιθέματα, τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να τα αντικαταστήσετε. Εάν είναι άθικτα, προχωρήστε στην τοποθέτηση του ψυγείου και βιδώστε τις βίδες με ελατήριο στο πίσω μέρος της κύριας πλακέτας, ακριβώς πίσω από το τσιπ της GPU. Σφίξτε σε σταυρωτό σχέδιο για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κάλυψη.

Συνεχίστε στην επανασυναρμολόγηση συνδέοντας τις υποδοχές τροφοδοσίας από το ψυγείο στην κύρια πλακέτα, συνδέοντας το στήριγμα IO και τοποθετώντας στις πίσω πλάκες εάν η κάρτα γραφικών σας διαθέτει.

Βήμα 6: Δοκιμάστε και συγκρίνετε τις θερμοκρασίες σας

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό βήμα για να βεβαιωθείτε ότι η εργασία σας έχει γίνει πραγματικά και δεν χρειάζεται επανάληψη είναι η δοκιμή.

Όπως δείξαμε στο Βήμα 0, εκτελέστε το ίδιο σημείο αναφοράς για περίπου 10-15 λεπτά με ένα λογισμικό παρακολούθησης θερμοκρασίας GPU. Στην περίπτωσή μου, ελέγχω επίσης το λογισμικό Precision X1 της EVGA, καθώς το FTW3 διαθέτει τεχνολογία iCX. Μου λέει τις θερμοκρασίες των άλλων εξαρτημάτων, όπως αυτές κάτω από τα θερμικά μαξιλαράκια, για να ξέρω αν πρέπει να αντικαταστήσω και αυτά.

Μετά την πρώτη μου δοκιμή, παρατήρησα ότι η GPU έτρεχε στους 90°C ενώ τα άλλα εξαρτήματα δεν ήταν τόσο ζεστά. Ανοίγοντας την κάρτα γραφικών, παρατήρησα ότι ενώ απλώθηκε και έστρωσε ομοιόμορφα όπως έπρεπε, αραίωσε και είχε κενά.

100% δοκιμή ταχύτητας ανεμιστήρα

Αφού έβαλα περισσότερη θερμική πάστα, δοκίμασα για 10 λεπτά σε ελαφρώς αυξημένη τάση, καθώς παρατήρησα κάποια αστάθεια στα 0,944v. Παρά την αυξημένη τάση, οι θερμοκρασίες μου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 75,7°C.

Δοκιμή αυτόματης ταχύτητας ανεμιστήρα 0,963v

Ήθελα να δω πόσο χαμηλά θα μπορούσα να φτάσω, γι’ αυτό προσπάθησα να χρησιμοποιήσω 100% ταχύτητα ανεμιστήρα αντί για αυτόματη, και σταμάτησε να αυξάνεται στους 68,4°C περίπου αφού έφθασε στους 69,7°C μετά από μόλις πέντε λεπτά. Θα μπορούσατε επίσης να ρυθμίσετε μια προσαρμοσμένη καμπύλη ανεμιστήρα ώστε να αυξάνει έως και το 100% την ταχύτητα του ανεμιστήρα στους 70°C περίπου για να έχετε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε μέγιστη απόδοση. Ωστόσο, θα είναι αρκετά δυνατό.

Αυξήστε την απόδοση και παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της κάρτας γραφικών σας με νέα θερμική πάστα

Η επαναεπικόλληση είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε μια παλιά κάρτα γραφικών, όχι μόνο για την απόδοσή της αλλά και για την ηλικία της. Οι κάρτες γραφικών μπορούν ακόμη και να διαρκέσουν έως και 10 ή περισσότερα χρόνια με τακτική συντήρηση. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σας βοήθησε να έχετε χαμηλότερες θερμοκρασίες και να ανακτήσετε τη χαμένη απόδοση από την κάρτα γραφικών σας.

Διαβάστε επίσης:Πώς να διορθώσετε εύκολα την υψηλή CPU του YouTube

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *