LastPass

Τι συμβαίνει με τους κωδικούς πρόσβασής σας όταν διαγράφετε την εφαρμογή Password Manager

Βασικά Takeaways

  • Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την ασφαλή αποθήκευση των διαπιστευτηρίων σύνδεσής σας και των ευαίσθητων πληροφοριών, αλλά ο τύπος της κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται μπορεί να διαφέρει. Ελέγξτε τι κρυπτογράφηση χρησιμοποιεί ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης πριν αποθηκεύσει τα δεδομένα σας.
  • Ανάλογα με τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, οι κωδικοί πρόσβασης ενδέχεται να αποθηκεύονται εκτός σύνδεσης, γνωστοί και ως ψυχρή αποθήκευση. Αυτό αποτρέπει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που βασίζονται σε σύνδεση στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει την αποθήκευση κωδικών πρόσβασης τοπικά στη συσκευή σας με κρυπτογράφηση στη συσκευή.
  • Όταν διαγράφετε την εφαρμογή ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ενδέχεται να μην διαγράψει απαραίτητα τον λογαριασμό σας. Ορισμένοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αποθηκεύουν κωδικούς πρόσβασης σε απομακρυσμένους διακομιστές, επομένως οι κωδικοί πρόσβασής σας ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι αποθηκευμένοι ακόμα και αν η εφαρμογή αφαιρεθεί από τη συσκευή σας. Αναζητήστε μια επιλογή διαγραφής λογαριασμού στις ρυθμίσεις της εφαρμογής σας πριν την απεγκατάσταση, για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας έχουν διαγραφεί σωστά.

Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι ανεκτίμητοι για την ασφαλή αποθήκευση κωδικών πρόσβασης, αλλά τι συμβαίνει όταν διαγράφετε την εφαρμογή ή τον λογαριασμό σας; Οι κωδικοί πρόσβασής σας παραμένουν κάπου στον κυβερνοχώρο ή διαγράφονται οριστικά;

Πού αποθηκεύουν τα δεδομένα σας οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης;

άτομο που κρατά το iPhone με την οθόνη κλειδώματος που εμφανίζεται

Όταν αναθέτετε σε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας, τα στοιχεία πληρωμής και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, αξίζει να γνωρίζετε πώς αποθηκεύονται αυτά τα δεδομένα.

Οι αξιόπιστοι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης κρυπτογραφούν τους κωδικούς πρόσβασης κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, έτσι ώστε, ακόμη και αν γίνει κακόβουλη πρόσβαση, να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Πολλοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης χρησιμοποιούν το εξαιρετικά ασφαλές πρότυπο κρυπτογράφησης AES-256 που δεν έχει ποτέ σπάσει. Αλλά αυτό δεν είναι κανόνας, επομένως θα πρέπει να ελέγξετε τι είδους κρυπτογράφηση χρησιμοποιεί ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης πριν αποθηκεύσετε ευαίσθητες πληροφορίες.

Ανάλογα με τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, οι κωδικοί πρόσβασής σας ενδέχεται επίσης να αποθηκευτούν εκτός σύνδεσης. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως ψυχρή αποθήκευση και αποτρέπει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που βασίζονται σε σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η ψυχρή αποθήκευση συχνά περιλαμβάνει την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης τοπικά (δηλαδή, στη συσκευή σας), χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση στη συσκευή.

Οποιοσδήποτε αξιόπιστος διαχειριστής κωδικών πρόσβασης θα έχει πρωτόκολλα για να διασφαλίσει ότι κανείς εκτός από εσάς δεν μπορεί να δει τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να δουν τα ευαίσθητα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα για λογαριασμό των χρηστών. Ωστόσο, σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, θα ήταν δυνατή η πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης που δεν είναι αποθηκευμένοι τοπικά, καθώς και σε κλειδιά αποκρυπτογράφησης.

Πού πηγαίνουν τα δεδομένα σας μετά τη διαγραφή του Password Manager;

δέσμη με ασημένια κλειδιά πόρτας

Όταν δεν θέλετε πλέον να χρησιμοποιείτε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, μπορείτε απλώς να διαγράψετε την εφαρμογή ή να διαγράψετε τον λογαριασμό σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά δεν είναι πάντα τα ίδια.

Εάν χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης τοπικά (δηλαδή, μόνο στο smartphone σας), η διαγραφή της εφαρμογής θα διαγράψει όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα σας. Ωστόσο, εάν ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης που έχετε επιλέξει αποθηκεύει ευαίσθητες πληροφορίες σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή, η διαγραφή της εφαρμογής μπορεί απλώς να αφαιρέσει το λογισμικό από τη συσκευή σας και όχι τον λογαριασμό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

Σκεφτείτε τις εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Facebook και το Instagram. Η διαγραφή μιας από αυτές τις εφαρμογές δεν διαγράφει τον λογαριασμό σας, καθώς μπορείτε να συνδεθείτε ξανά κατά την επανεγκατάσταση. Το σενάριο μπορεί να είναι παρόμοιο με ορισμένους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης. μπορείτε να διαγράψετε την εφαρμογή, αλλά ο διαδικτυακός λογαριασμός σας εξακολουθεί να υπάρχει.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι κωδικοί πρόσβασης ενδέχεται να συνεχίσουν να αποθηκεύονται από τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ανεξάρτητα από το αν η εφαρμογή βρίσκεται στο τηλέφωνό σας. Επομένως, είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια επιλογή διαγραφής λογαριασμού στις ρυθμίσεις του λογαριασμού της εφαρμογής σας πριν απεγκαταστήσετε το λογισμικό.

Εναλλακτικά, μπορεί να συναντήσετε διαχειριστές κωδικών πρόσβασης που βασίζονται σε blockchain, οι οποίοι αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης σε μια διακριτική μορφή σε μια αλυσίδα μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι οι κωδικοί πρόσβασής σας δεν αποθηκεύονται τοπικά, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση και αποκέντρωση.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν διαγράψετε το Password Manager

οθόνη τηλεφώνου που δείχνει την επιλογή διαγραφής εφαρμογής

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική μέθοδο αποθήκευσης κωδικού πρόσβασης ή σας αρέσει η εμφάνιση μιας άλλης εφαρμογής, είναι λογικό να διαγράψετε τη διαχείριση κωδικών πρόσβασης. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν το κάνετε αυτό.

  1. Βεβαιωθείτε ότι διαγράφετε τον λογαριασμό διαχειριστή κωδικών πρόσβασης και όχι μόνο την εφαρμογή, εάν θέλετε να αλλάξετε μόνιμα διαχειριστές κωδικών πρόσβασης.
  2. Βεβαιωθείτε ότι η νέα σας μέθοδος αποθήκευσης κωδικού πρόσβασης είναι ασφαλής. Μπορεί να δελεαστείτε από μια δωρεάν εφαρμογή, για παράδειγμα, αλλά αυτή η εφαρμογή μπορεί να μην προσφέρει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με μια επιλογή επί πληρωμή. Δεν είναι όλοι οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης ίδιοι και οι παραβιάσεις του διαχειριστή κωδικών πρόσβασης δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες. Επομένως, εάν αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη εφαρμογή, βεβαιωθείτε ότι αυτή στην οποία μεταβείτε μπορεί να είναι αξιόπιστη.
  3. Αποφύγετε τις εξαιρετικά ευάλωτες επιλογές αποθήκευσης, όπως η εφαρμογή σημειώσεων ή ένα πρόχειρο email. Αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν σχεδιαστεί για ασφαλή αποθήκευση, επομένως καθιστούν τους κωδικούς πρόσβασής σας εξαιρετικά ευάλωτους σε απώλεια, είτε λόγω τεχνικού σφάλματος είτε μέσω κυβερνοεπίθεσης.

Εάν έχετε λογαριασμό LastPass και θέλετε να μεταβείτε σε μια λιγότερο ευάλωτη εναλλακτική, ανατρέξτε στον οδηγό μας για τη διαγραφή του λογαριασμού σας LastPass.

Η διαγραφή του διαχειριστή κωδικών πρόσβασης δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με τη διαγραφή ενός μέσου κοινωνικής δικτύωσης ή μιας εφαρμογής αγορών. Αυτό το είδος λογισμικού έχει σχεδιαστεί για την αποθήκευση πολύ ευαίσθητων πληροφοριών, επομένως είναι σημαντικό να σκεφτείτε δύο φορές πριν απεγκαταστήσετε ή διαγράψετε τον λογαριασμό σας.

Διαβάστε επίσης:Πώς να δημιουργήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για τον Λογαριασμό σας Google

5 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε emojis στον κωδικό πρόσβασής σας

72 καλύτεροι κωδικοί Downloader για το FireStick

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *