Χύθηκε νερό στο MacBook σας; 15 Πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε

Έχετε χυθεί ποτέ νερό στο MacBook σας; Μπορεί να νιώσετε ένα κύμα πανικού να σας πέφτει, αλλά μην φοβάστε! Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά από το νερό στο gadget της Apple.

Είτε διαθέτετε MacBook Pro, MacBook Air ή κάποιο άλλο από τα μοντέλα MacBook της Apple, αυτές οι συμβουλές ισχύουν για εσάς.

1. ΚΑΝΤΕ: Τερματίστε τη λειτουργία και απενεργοποιήστε αμέσως

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά από διαρροή νερού είναι να κλείσετε αμέσως το MacBook σας. Το κουμπί λειτουργίας, που βρίσκεται συνήθως στην επάνω δεξιά γωνία του πληκτρολογίου MacBook, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Πατήστε παρατεταμένα μέχρι να απενεργοποιηθεί το MacBook σας. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή βραχυκυκλώματος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα του MacBook σας, όπως η CPU, ο SSD ή ο σκληρός δίσκος.

2. ΜΗΝ: Ανακινείτε το MacBook σας

Αποφύγετε να ανακινείτε το MacBook σας σε μια προσπάθεια να αφαιρέσετε το νερό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εξάπλωση του υγρού, πιθανώς να φτάσει σε περιοχές που δεν είχε ήδη και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

3. ΜΗΝ: Χρησιμοποιήστε στεγνωτήρα μαλλιών για να στεγνώσετε το MacBook σας

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να πιάσετε στεγνωτήρα μαλλιών για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος, αποφύγετε να το κάνετε. Η θερμότητα από το στεγνωτήρα μαλλιών μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στα εσωτερικά εξαρτήματα του MacBook σας και να παραμορφώσει τα εξαρτήματα σιλικόνης. Αντίθετα, αφήστε το MacBook σας να στεγνώσει στον αέρα σε ένα δροσερό και στεγνό περιβάλλον.

Μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε πρόσθετη πηγή θερμότητας για να κάνετε το Mac σας να στεγνώσει πιο γρήγορα. Αυτό περιλαμβάνει να το αφήσετε σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία, ακόμα κι αν αυτή η τοποθεσία βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο και ο ήλιος έρχεται από ένα παράθυρο. Τα ηλεκτρονικά είναι πιο ευάλωτα στη θερμότητα από όσο νομίζουν οι περισσότεροι! Επίσης, ενώ μισούμε ότι πρέπει να ειπωθεί, μην βάζετε τίποτα ηλεκτρονικό στον φούρνο μικροκυμάτων. Δεν λειτουργούν έτσι τα μικροκύματα.

4. DO: Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να απορροφήσετε το υγρό

Πάρτε μια μαλακή, απορροφητική χαρτοπετσέτα και ταμπονάρετε απαλά (μην τρίβετε!) στο νερό που χυθεί. Αυτή η μέθοδος μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε μέρος του υγρού από την επιφάνεια του MacBook σας.

Όσο κάποιο μέρος της απορροφητικής πετσέτας αγγίζει το υγρό, θα πρέπει να εισχωρήσει στο υλικό. Η υπομονή είναι το κλειδί εδώ. ξέρουμε ότι πανικοβάλλεστε, αλλά είναι σημαντικό να μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα.

5. ΜΗΝ: Συνδέστε το φορτιστή σας ή οποιαδήποτε περιφερειακή συσκευή

Μην συνδέετε το MacBook σας στο φορτιστή του και μην συνδέετε περιφερειακά, όπως μια μονάδα USB, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα. Περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν επιχειρήσετε να ενεργοποιήσετε το MacBook σας μετά από διαρροή νερού.

Εάν κάποιο από τα περιφερειακά σας βρέχτηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ακόμα κι αν δεν ήταν ενεργοποιημένα εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιήστε τις ίδιες βασικές αρχές για να τα στεγνώσετε και περιμένετε τον ίδιο χρόνο πριν προσπαθήσετε να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

6. ΚΑΝΤΕ: Γυρίστε το MacBook σας ανάποδα

Μόλις απενεργοποιήσετε το MacBook σας και ταμπονάρετε το νερό που χύθηκε με μια χαρτοπετσέτα, γυρίστε το MacBook σας ανάποδα. Αυτή η θέση θα επιτρέψει σε τυχόν υπολειπόμενο νερό να αποστραγγιστεί και να εξατμιστεί αντί να εισχωρήσει περαιτέρω στα εσωτερικά εξαρτήματα του MacBook, όπως η λογική πλακέτα.

Να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την αναστροφή του φορητού υπολογιστή σας. Τα σύγχρονα MacBook έχουν λεπτές, εύθραυστες οθόνες. Έτσι, η στήριξη του φορητού υπολογιστή σας σε μια διαμόρφωση “σκηνής” θα μπορούσε να βλάψει την οθόνη υποβάλλοντάς την σε φορτία για τα οποία δεν είχε σχεδιαστεί.

Αντ ‘αυτού, μπορεί να θέλετε να γυρίσετε τον φορητό υπολογιστή σας ανάποδα σε ένα μαξιλάρι καλυμμένο με μια μαλακή πετσέτα. Προσέξτε πολύ να μην γρατσουνίσετε την οθόνη του MacBook.

7. ΜΗΝ: Προσπαθήστε να επισκευάσετε το δικό σας MacBoo

Εάν το AppleCare δεν καλύπτει το MacBook σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να εκτελέσετε τη δική σας επισκευή ζημιάς από το νερό. Ωστόσο, αυτό είναι επικίνδυνο και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιά. Αντίθετα, μεταφέρετε το MacBook σας που έχει υποστεί ζημιά από νερό σε έναν εξουσιοδοτημένο πάροχο υπηρεσιών Apple ή σε ένα αξιόπιστο συνεργείο επισκευής.

Αν και τα πράγματα έχουν αλλάξει με τους πιο πρόσφατους υπολογιστές της Apple, οι περισσότεροι από τους Mac που κυκλοφορούν δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένοι για να επισκευάζονται από τον χρήστη. Ακόμα κι αν είστε αρκετά ενημερωμένοι για να ανοίξετε το Mac σας και να το επιθεωρήσετε μόνοι σας, η ζημιά από το νερό δεν είναι απαραίτητα εμφανής με γυμνό μάτι. Κάποιος με τον σωστό εξοπλισμό επιθεώρησης και δοκιμής μπορεί να ελέγξει για διάβρωση ή προβλήματα μεμονωμένων εξαρτημάτων.

8. ΠΡΕΠΕΙ: Επικοινωνήστε με την Apple ή ένα αξιόπιστο κατάστημα επισκευής

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Apple ή ένα αξιόπιστο συνεργείο επισκευής αμέσως μετά το συμβάν. Η Apple προσφέρει διαγνωστικά που μπορούν να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς στο υγρό στο MacBook σας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ζημιά από το νερό δεν καλύπτεται συνήθως από την εγγύηση, αλλά αν έχετε επενδύσει στο AppleCare+, ενδέχεται να έχετε κάποια προστασία ανάλογα με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις του σχεδίου σας.

Επίσης, εάν ο υπολογιστής σας είναι ασφαλισμένος στην ασφαλιστική σας εταιρεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καλύπτεται και για τυχαία ζημιά εκτός από κλοπή. Μην υποθέσετε ότι επειδή είστε εκτός εγγύησης, δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα!

9. ΜΗΝ: Υποθέστε ότι το MacBook σας είναι το ίδιο με το iPhone ή το iPad σα

Ενώ τα νεότερα μοντέλα iPhone και iPad διαθέτουν χαρακτηριστικά ανθεκτικά στο νερό, αυτό δεν ισχύει για τα MacBook. Επομένως, μην υποθέτετε ότι το MacBook σας μπορεί να χειριστεί μια διαρροή υγρού όπως τα gadget σας iOS.

Επειδή οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι μονολιθικοί, είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν αδιάβροχα. Αν και δεν θα βυθίζατε το iPad ή το iPhone σας σε μια πισίνα, μερικές πιτσιλιές νερού πιθανότατα δεν θα τους βλάψουν με κανέναν τρόπο. Ενώ ένα ποτήρι νερό μπορεί να σημάνει το τέλος για ένα MacBook ή για οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή πραγματικά.

10. DO: Αφαιρέστε τυχόν αφαιρούμενα εξαρτήματα

Εάν το μοντέλο MacBook σας διαθέτει αφαιρούμενα εξαρτήματα, όπως η μπαταρία MacBook, αφαιρέστε τα. Αυτό θα βοηθήσει αυτά τα μέρη να στεγνώσουν στον αέρα ξεχωριστά, μειώνοντας ενδεχομένως τη διάβρωση.

Δυστυχώς, τα MacBook δεν είχαν αφαιρούμενες μπαταρίες εδώ και πάνω από μια δεκαετία από τη σύνταξη αυτού του άρθρου, επομένως, εκτός και αν χρησιμοποιείτε ακόμα έναν από αυτούς τους Mac (πολλοί άνθρωποι!), η μπαταρία είναι κολλημένη και καλύτερα να αφεθεί εκεί που είναι.

11. ΜΗΝ: Ξεχάστε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας

Να βεβαιώνεστε πάντα ότι δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να συμβεί μια διαρροή νερού ή άλλο ατύχημα. Εάν το υγρό που χυθεί έχει καταστρέψει τον σκληρό δίσκο ή SSD η δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας μπορεί να σας γλιτώσει από την απώλεια σημαντικών εγγράφων και δεδομένων.

Δυστυχώς, τα σύγχρονα MacBook δεν διαθέτουν αφαιρούμενο χώρο αποθήκευσης και η κρυπτογράφηση υλικού προστατεύει τα δεδομένα στο δίσκο από την εξαγωγή. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν δημιουργήσατε μη αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας του συστήματός σας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα κρίσιμα έγγραφά σας να έχουν μεταφορτωθεί στο iCloud. Επομένως, εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει υποστεί μόνιμη ζημιά από υγρό, καθιστώντας αδύνατη την ανάκτηση των δεδομένων σας, ελέγξτε τον λογαριασμό σας στο iCloud με ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και δείτε εάν έχει αποθηκευτεί κάτι αυτόματα.

12. ΜΗΝ: Χρησιμοποιήστε ξηραντικό

Για να εξατμιστεί το νερό, είναι καλύτερος ο ξηρότερος αέρας. Φαίνεται λοιπόν ότι είναι λογικό ότι κάνοντας τον αέρα λιγότερο υγρό θα ενθαρρύνει το νερό να εξατμιστεί από κάθε γωνιά και σχισμή της συσκευής σας. Μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευασία αφυγραντήρα ξηραντικού από τα περισσότερα σούπερ μάρκετ και να τα βάλετε σε ένα ντουλάπι ή δοχείο μαζί με το MacBook σας.

Ωστόσο, όπως και η χρήση ξηρού ρυζιού ως ξηραντικό είναι άσκοπη, έτσι και αυτό δεν θα βοηθήσει σε τίποτα το MacBook σας. Όπως εξηγείται από το φτιάχνω (οι οποίοι διέκοψαν το δικό τους αποξηραντικό Thirsty Bag) η διάβρωση και τα σορτς συμβαίνουν τη στιγμή που το υγρό αγγίζει τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Η μόνη πραγματική λύση είναι η χρήση χημικών ουσιών που μπορούν να αφαιρέσουν τη διάβρωση πριν εξαπλωθεί.

13. ΜΗΝ: Παραμελήστε το Trackpad, το πληκτρολόγιο και το Touchpad

Το trackpad, το πληκτρολόγιο και το touchpad είναι πιο ευάλωτα σε ζημιές από το νερό από ό,τι νομίζετε. Εάν αυτά τα εξαρτήματα βραχούν, ενδέχεται να μην ανταποκρίνονται. Φροντίστε να τα σκουπίσετε καλά με ένα στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδι και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Οι χαρτοπετσέτες είναι πολύ τραχιές για οθόνες ή επιφάνειες αφής, επομένως ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι είναι πιθανώς καλύτερη επιλογή σε ισορροπία, αλλά όπως και με το στέγνωμα με πετσέτα, μην τρίβετε πολύ δυνατά!

14. DO: Σκεφτείτε μια προστατευτική θήκη

Επενδύστε σε μια προστατευτική θήκη για το MacBook σας. Αν και αυτό δεν θα καταστήσει το MacBook σας αδιάβροχο, μπορεί να προσφέρει μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε μικρές διαρροές. Ορισμένες θήκες έχουν ακόμη και εξαρτήματα σιλικόνης που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ζημιές στα υγρά.

Αυτό δεν βοηθάει πολύ εάν ο φορητός υπολογιστής σας ήταν ανοιχτός, αλλά οτιδήποτε είναι καλύτερο από την απουσία προστασίας.

15. DO: Ελέγξτε το MacOS και το λογισμικό σας

Μόλις το MacBook σας στεγνώσει και το ενεργοποιήσετε ξανά, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το MacOS και άλλο λογισμικό για τυχόν σημάδια σφάλματος ή αστοχίας. Η ζημιά από το νερό μπορεί μερικές φορές να επηρεάσει την απόδοση του λογισμικού σας, επομένως προσέχετε για οτιδήποτε ασυνήθιστο.

Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε ένα MacBook που εξακολουθεί να λειτουργεί μετά από διαρροή, μην το θεωρείτε δεδομένο. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας το συντομότερο δυνατό, σε περίπτωση που σταματήσει να λειτουργεί ξανά χάρη σε ζημιά από την έκθεση σε υγρά.

Το να χυθεί νερό στο MacBook σας δεν χρειάζεται να σημαίνει καταστροφή. Ακολουθώντας αυτά τα πρέπει και τα μη, μπορείτε να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές, να προστατέψετε τα δεδομένα σας και να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες επιτυχούς επισκευής.

Θυμηθείτε, όταν έχετε αμφιβολίες, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε επαγγελματίες σε ένα κατάστημα της Apple ή σε ένα αξιόπιστο συνεργείο επισκευής. Διαθέτουν τα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να διαχειριστούν την επισκευή ζημιών από το νερό και μπορούν να σας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης:Το MacBook Trackpad δεν κάνει κλικ;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση του Firestick στο MacBook

Apple 16-ιντσών M3 Pro MacBook Pro Review: Εξαιρετικό, μέσα και έξω

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *