Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή "Ρυθμίσεις συστήματος" σε Mac

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις συστήματος” σε Mac

Αν πρόσφατα αναβαθμίσατε το Mac σας σε macOS Ventura (ή μεταπηδήσατε σε Sonoma), ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η γνωστή εφαρμογή Προτιμήσεις συστήματος δεν υπάρχει πλέον. Αντίθετα, έχει αντικατασταθεί από τις Ρυθμίσεις συστήματος.

Οι Ρυθμίσεις συστήματος διατηρούν όλες τις δυνατότητες στις Προτιμήσεις συστήματος, αλλά διατυπώνουν τα πάντα σε μια ριζικά διαφορετική μορφή. Οι επιλογές έχουν επίσης ανακατευτεί, καλώς ή κακώς, καθιστώντας κάπως δύσκολο να το συνηθίσεις.

Σε αυτό το σεμινάριο, θα σας καθοδηγήσουμε στην εφαρμογή Ρυθμίσεις συστήματος στο Mac σας, βοηθώντας σας να προσαρμοστείτε στις αλλαγές και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη νέα διεπαφή.

Διαβάστε επίσης: Η βιβλιοθήκη εφαρμογών δεν εμφανίζεται στο iPhone σας

Γιατί η Apple ενημέρωσε την εφαρμογή Προτιμήσεις συστήματος στο macOS

Τα τελευταία χρόνια, η Apple είχε μια αποστολή να ενοποιήσει την εμπειρία λογισμικού συστήματος σε κινητές και επιτραπέζιους υπολογιστές της. Ένας τρόπος με τον οποίο το κατάφερε αυτό είναι να ταιριάξει τη γενική σχεδίαση και την αισθητική του macOS με το λογισμικό συστήματος στο iPhone και το iPad—iOS και iPadOS.

Η πρώτη μεγάλη αναμόρφωση ήρθε με το εισαγωγή του macOS 11 Big Sur—παρείχε ενημερωμένα εικονίδια εφαρμογών, ένα Κέντρο Ελέγχου και γραφικά στοιχεία που μοιάζει με iPhone και μια σειρά από άλλες οπτικές τροποποιήσεις.

Γρήγορα στο macOS 13 Ventura, και η Apple αναβάθμισε πλήρως αυτό που ήταν βασικό στοιχείο του Mac για πάνω από δύο δεκαετίες—Προτιμήσεις συστήματος. Οι νέες Ρυθμίσεις συστήματος είναι εντυπωσιακά παρόμοιες με την εφαρμογή Ρυθμίσεις σε iPhone και iPad.

Έχει φύγει η γνωστή προσέγγιση που βασίζεται σε πλέγμα υπέρ μιας βελτιωμένης πλευρικής γραμμής. Οι δευτερεύουσες επιλογές παρατίθενται κάθετα προς τα δεξιά, μερικές μετακινούνται σε πολλές σελίδες με δυνατότητα διαμόρφωσης. Οι διακόπτες έχουν επίσης αντικαταστήσει τα πλαίσια ελέγχου.

Οι ρυθμίσεις συστήματος μπορεί να αισθάνονται σύγχυση αν χρησιμοποιείτε macOS για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κατηγορίες δεν είναι ίδιες με τα παλιά Παράθυρα προτιμήσεων, επομένως η εύρεση του τρόπου σας μέσα από την εφαρμογή περιλαμβάνει μια καμπύλη εκμάθησης.

Από την πιο φωτεινή πλευρά, οι Ρυθμίσεις συστήματος ομαδοποιούν λογικά τις επιλογές (καλά, στις περισσότερες περιπτώσεις) και αν είστε χρήστης iPhone ή iPad, θα πρέπει να μπορείτε να καταλάβετε τη διάταξη της εφαρμογής φυσικά.

Πώς να ανοίξετε την εφαρμογή “Ρυθμίσεις συστήματος”.

Έχετε πολλούς τρόπους για να εκκινήσετε τις Ρυθμίσεις συστήματος στο Mac σας. Όπως και οι Προτιμήσεις συστήματος στο macOS Monterey και παλαιότερα, ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να ανοίξετε το Μενού Apple και επιλέξτε το Ρυθμίσεις συστήματος επιλογή στο αναπτυσσόμενο μενού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε το Μηχανισμός εικονίδιο στο Dock (υπάρχει σε όλες τις προεπιλεγμένες εγκαταστάσεις macOS) ή στην πρώτη σελίδα του Launchpad. Αναζήτηση στο επίκεντρο είναι ακόμα πιο γρήγορο αν σας αρέσουν οι συντομεύσεις πληκτρολογίου—απλώς Εντολή + Χώροςτύπος Σύστημακαι πατήστε ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Τρόπος πλοήγησης στη διεπαφή ρυθμίσεων συστήματος

Η εφαρμογή “Ρυθμίσεις συστήματος” στο Mac δεν είναι πολύπλοκη στην πλοήγηση, παρά τη συντριπτική φύση της. Στα αριστερά της οθόνης, έχετε μια πλαϊνή γραμμή για κύλιση. Κάθε στοιχείο αποκαλύπτει πολλές επιλογές και πρόσθετα μενού στα οποία μπορείτε να ψάξετε.

Υπάρχει επίσης ένα κομψό Αναζήτηση γραμμή επάνω αριστερά για να φιλτράρετε επιλογές και υποεπιλογές—πιθανότατα θα το χρησιμοποιείτε συχνά. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στα εργαλεία διαχείρισης αποθηκευτικού χώρου, πληκτρολογήστε Αποθήκευση και επιλέξτε Ρυθμίσεις αποθήκευσης στο αναπτυσσόμενο μενού αποτελεσμάτων.

Εάν οι Ρυθμίσεις συστήματος είναι στο Dock, Ελεγχος-κάντε κλικ για να εμφανιστεί ένα μενού που αποτελείται από κατηγορίες και επιλογές που χρησιμοποιούνται συνήθως—επιλέγοντας ένα στοιχείο ανοίγει αυτόματα η σχετική σελίδα ρυθμίσεων εντός της εφαρμογής.

Όπως και οι παλαιότερες Προτιμήσεις συστήματος, δεν μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου πλάγια ή διαγώνια. Ωστόσο, μπορείτε να το σύρετε κάθετα, επιτρέποντάς σας να προβάλλετε περισσότερες επιλογές μέσα σε μια σελίδα. Κάνοντας διπλό κλικ στο επάνω μέρος του παραθύρου επεκτείνεται επίσης το παράθυρο ρυθμίσεων σε όλο το μήκος της επιφάνειας εργασίας.

Τρόπος χρήσης των Επιλογών στις Ρυθμίσεις συστήματος

Η πλαϊνή γραμμή στην εφαρμογή Ρυθμίσεις συστήματος του Mac περιέχει τουλάχιστον 30 στοιχεία. Μπερδεμένο, σωστά; Ωστόσο, κοιτάζοντας προσεκτικά, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι είναι διακριτικά οργανωμένα σε επτά ενότητες ανά θέμα. Αυτό καθιστά—κάπως— εύκολο να φτάσετε στη ρύθμιση ή την επιλογή που θέλετε.

Apple ID & Family

Το επάνω μέρος της πλαϊνής γραμμής “Ρυθμίσεις συστήματος” εμφανίζει το όνομά σας και την εικόνα προφίλ του Apple ID—επιλέξτε το για να αλλάξετε λεπτομέρειες που σχετίζονται με το Apple ID (όπως το τηλέφωνο, το email και τον κωδικό πρόσβασής σας), να διαχειριστείτε τις συνδρομές και να προβάλετε μια λίστα συσκευών που συνδέονται με το Apple ID σας .

Εάν είστε διοργανωτής της Apple Family, ένα σύμπλεγμα εικονιδίων που υποδηλώνουν κάθε μέλος εμφανίζεται κάτω από το πορτρέτο σας—επιλέξτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μέλη της οικογένειας, να διαχειριστείτε τις κοινόχρηστες συνδρομές iCloud και ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της κοινής χρήσης τοποθεσίας.

Ρυθμίσεις Δικτύωσης

ο Wi-Fi, Bluetoothκαι Δίκτυο κατηγορίες περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις δικτύωσης του Mac σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε και να διαχειριστείτε ασύρματα δίκτυα (π.χ. να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις TCP/IP, διακομιστές DNSκαι ρυθμίσεις διακομιστή μεσολάβησης), προσθέστε, διαμορφώστε και ξεχάστε τις συσκευές Bluetooth και αλλάξτε τις επιλογές που σχετίζονται με VPN (εικονικά ιδιωτικά δίκτυα), το τείχος προστασίας macOS, το Ethernet κ.λπ.

Προτιμήσεις ειδοποίησης και ήχου

Οι Ρυθμίσεις συστήματος ομαδοποιούν όλες τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με ειδοποιήσεις, ήχους και ειδοποιήσεις κάτω από—το μαντέψατε—Ειδοποιήσεις και Ήχος. Μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο εμφάνισης των ειδοποιήσεων για εφαρμογές και υπηρεσίες στο Mac σας, τον τρόπο εμφάνισης τους (ως banner ή ειδοποιήσεις), ομαδικές ειδοποιήσεις τύπου κ.λπ. Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε ήχους ειδοποιήσεων, ηχητικά εφέ διεπαφής χρήστη και επίπεδα έντασης και ισορροπίας για έξοδο και πηγές εισόδου.

Επιπλέον, το Συγκεντρώνω και Χρόνος οθόνης Οι κατηγορίες σάς επιτρέπουν να περιορίζετε τους περισπασμούς και να διαχειρίζεστε τις συνήθειες χρήσης εφαρμογών. Μάθετε πώς να ρυθμίζετε και να προσαρμόζετε την εστίαση και τον χρόνο οθόνης.

Γενικές Προτιμήσεις

Ξεκινώντας με Γενικόςθα πρέπει να δείτε πολλά στοιχεία πλευρικής γραμμής που περιέχουν επιλογές που επηρεάζουν το λειτουργικό σύστημα του Mac.

Γενικός: Μια ευρεία κατηγορία που καλύπτει πολλές πτυχές του macOS, όπως ενημερώσεις λογισμικού, διαχείριση αποθηκευτικού χώρου και στοιχεία σύνδεσης. Αποκτάτε επίσης πρόσβαση σε επιλογές Time Machine, εργαλεία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και προτιμήσεις δίσκου εκκίνησης.

Εμφάνιση: Προσαρμόστε τη γενική εμφάνιση της διεπαφής χρήστη, όπως τα χρώματα έμφασης και επισήμανσης, μεγέθη εικονιδίων πλαϊνής γραμμής και χρωματισμό ταπετσαρίας. Μπορείτε επίσης να προσδιορίσετε πώς λειτουργούν οι γραμμές κύλισης—μόνο ή πάντα κατά την κύλιση.

Προσιτότητα: Τροποποιήστε τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας που σχετίζονται με την όραση, την ακοή και τον κινητήρα, όπως το VoiceOver, οι Ζωντανοί υπότιτλοι και το Switch Control.

Κέντρο ελέγχου: Καθορίστε εάν οι μονάδες στο Κέντρο Ελέγχου θα πρέπει να εμφανίζονται πάντα ως εικονίδια κατάστασης στη γραμμή μενού, μόνο όταν είναι ενεργές ή ποτέ.

Siri & Spotlight: Διαχειριστείτε τον τρόπο λειτουργίας του Siri και του Spotlight Search στο Mac σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε το “Hey Siri”, να αλλάξετε τη φωνή του Siri και να αποκτήσετε πρόσβαση στη λίστα εξαιρέσεων του Spotlight Search.

Απόρρητο και ασφάλεια: Διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας στο Mac σας, όπως να καθορίσετε ποιες εφαρμογές και υπηρεσίες μπορούν να έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες τοποθεσίας, σε στοιχεία υλικού (μικρόφωνο και κάμερα), αρχεία και φακέλους κ.λπ.

Ρυθμίσεις οθόνης και ενέργειας

Οι κατηγορίες που σχετίζονται με την οθόνη και τις ενεργειακές προτιμήσεις του Mac σας εμφανίζονται μετά τις γενικές ρυθμίσεις. Το πρώτο της παρτίδας-Desktop & Dock—σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τον τρόπο εμφάνισης και λειτουργίας στοιχείων επιφάνειας εργασίας, όπως το Dock, η γραμμή μενού και το Mission Control. Περιέργως, η επιλογή ορισμού του προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης ιστού στο macOS υπάρχει επίσης σε αυτό το παράθυρο.

Προχωρώντας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές μέσα Απεικόνιση για να προσαρμόσετε το μέγεθος κειμένου, τη φωτεινότητα και το προφίλ χρώματος της οθόνης και να διαχειριστείτε λειτουργίες όπως Βραδινή βάρδια και εργασίες καθολικού ελέγχου. Ταπετσαρία και Προφύλαξη οθόνης σας επιτρέπουν να προσαρμόστε την ταπετσαρία και την προφύλαξη οθόνης στο macOS με ενσωματωμένες ή προσαρμοσμένες εικόνες.

Εάν χρησιμοποιείτε iMac, Mac mini ή Mac Studio, βουτήξτε στο Ενέργεια κατηγορία για να διαμορφώσετε ρυθμίσεις όπως αφύπνιση για πρόσβαση στο δίκτυο ή αυτόματη εκκίνηση μετά από διακοπή ρεύματος. Εάν χρησιμοποιείτε MacBook Pro ή Air, θα πρέπει να δείτε Μπαταρία αντί για την παρακολούθηση της χρήσης, της υγείας και της απόδοσης της μπαταρίας.

Ασφάλεια και Ρυθμίσεις χρήστη

Η ασφάλεια του Mac είναι ζωτικής σημασίας και οι επιλογές μέσα Κλείδωμα οθόνης και Αγγίξτε ID & Password να σε βοηθήσει να το βελτιώσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποφασίσετε πόσο σύντομα θα απενεργοποιηθεί η οθόνη, πόσο γρήγορα θα σας ζητηθεί κωδικός πρόσβασης στην οθόνη κλειδώματος και εάν το Touch ID θα λειτουργεί με λειτουργίες όπως το Apple Pay, η αυτόματη συμπλήρωση κωδικού πρόσβασης και η γρήγορη εναλλαγή χρήστη.

Χρήστες & Ομάδες είναι όπου πηγαίνετε για να διαχειριστείτε τον λογαριασμό χρήστη Mac σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε και να καταργήσετε λογαριασμούς (υποθέτοντας ότι είστε διαχειριστής), να επιβάλετε όρια στον λογαριασμό χρήστη επισκέπτη (να αποκλείσετε ιστότοπους για ενήλικες και να επιτρέψετε/απαγορέψετε την πρόσβαση στον κοινόχρηστο φάκελο) και να καθορίσετε τις προτιμήσεις αυτόματης σύνδεσης.

Διαχειριστής κωδικών πρόσβασης και λογαριασμοί Διαδικτύου

Κωδικοί πρόσβασης σας δίνει πρόσβαση στα αποθηκευμένα διαπιστευτήρια σύνδεσης στο Safari, επιτρέποντάς σας να τα τροποποιήσετε, να ενημερώσετε και να τα προβάλετε γρήγορα χωρίς να ανοίξετε το πρόγραμμα περιήγησης. Μπορείτε επίσης να εισαγωγή και εξαγωγή κωδικών πρόσβασης.

ο Λογαριασμοί Διαδικτύου Η κατηγορία που ακολουθεί σάς επιτρέπει να αποφασίσετε με ποιες εγγενείς εφαρμογές —Mail, Επαφές, Ημερολόγια κ.λπ.— μπορούν να ενσωματωθούν το iCloud και λογαριασμοί τρίτων όπως το Exchange και το Gmail.

Εάν ασχολείστε με τα παιχνίδια στο Mac, επιλέξτε Κέντρο παιχνιδιού για να συνδέσετε το Apple ID σας με το Κέντρο παιχνιδιών της Apple και να διαχειριστείτε τις ρυθμίσεις απορρήτου του προφίλ παίκτη σας.

Πληκτρολόγιο, ποντίκι και άλλα περιφερειακά

Όλες οι προτιμήσεις πληκτρολογίου, ποντικιού/trackpad, εκτυπωτή και σαρωτή βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλαϊνής γραμμής Ρυθμίσεις συστήματος.

Για παράδειγμα, Πληκτρολόγιο σας επιτρέπει να τροποποιείτε διάφορες πτυχές, όπως τον ρυθμό επανάληψης πλήκτρων και τις γενικές συντομεύσεις πληκτρολογίου, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης και τροποποίησης αντικαταστάσεων κειμένου, της αλλαγής του τύπου πληκτρολογίου και της ρύθμισης Υπαγόρευσης.

Ποντίκι/Trackpad είναι όπου αλλάζετε την ταχύτητα παρακολούθησης, τη φυσική κατεύθυνση κύλισης και την ταχύτητα διπλού κλικ. Για να προσθέσετε και να διαχειριστείτε εκτυπωτές και σαρωτές, μεταβείτε στο Εκτυπωτές & Σαρωτές κατηγορία.

Οι ρυθμίσεις συστήματος είναι εδώ για να μείνουν

Είτε σας αρέσει είτε όχι, η εφαρμογή System Settings στο Mac είναι εδώ για να μείνει. Εάν τα μενού των επιλογών εμφανίζονται υπερβολικά, θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε το Αναζήτηση πεδίο για να εντοπίσετε πιο γρήγορα συγκεκριμένες ρυθμίσεις Mac. Είναι πολύ πιο απλό από το να σκάβετε σε επίπεδα μενού—απλώς πληκτρολογήστε τη λέξη-κλειδί ό,τι θέλετε να αναζητήσετε και το πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσετε να μεταβείτε σε αυτήν αμέσως.

Διαβάστε επίσης:

Σφάλμα “Παραβίαση κοινής χρήσης” 

Τι σημαίνει “Αυτό το Apple ID δεν είναι ενεργό”

Πώς να διορθώσετε εύκολα την υψηλή CPU του YouTube

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *