Πώς να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του Steam Deck στα παιχνίδια

Πώς να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του Steam Deck στα παιχνίδια

Το Steam Deck της Valve είναι εύκολα μια από τις καλύτερες κονσόλες παιχνιδιών χειρός. Ωστόσο, παρά την ισχύ που διαθέτει, υπάρχουν φορές που το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει επιπλέον βελτιστοποίηση. Είτε είστε ένας έμπειρος πολεμιστής καρέ που επιδιώκει το βουτυρώδες παιχνίδι είτε ένας περιστασιακός τυχοδιώκτης που παλεύει με αιχμές καθυστέρησης, η βελτιστοποίηση της απόδοσης του Steam Deck είναι ζωτικής σημασίας. Και αυτό είναι το θέμα αυτής της ανάρτησης.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα εξερευνήσουμε διάφορες μεθόδους για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του Steam Deck σας. Αυτές οι μέθοδοι θα εξασφαλίσουν ομαλό παιχνίδι και μια απολαυστική εμπειρία παιχνιδιού. Είτε πρόκειται για παιχνίδια ιστορίας για έναν παίκτη, είτε για τίτλους δράσης για πολλούς παίκτες, είτε για παιχνίδια εξομοίωσης, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Steam Deck σας. Λοιπόν, ας πάμε σε αυτό.

Διαβάστε επίσης: Πώς να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις ενός Steam Deck

1. Ενεργοποιήστε την επικάλυψη απόδοσης του Steam Deck

Πριν βουτήξουμε στο ταξίδι βελτιστοποίησης, ας εξοπλιστούμε με ένα εύχρηστο εργαλείο – το Steam Deck’s Performance Overlay. Αυτή η ενσωματωμένη δυνατότητα παρέχει πληροφορίες για την απόδοση του συστήματός σας, επιτρέποντάς σας να παρακολουθείτε βασικές μετρήσεις. Αυτό περιλαμβάνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για CPU, GPU, RAM και ρυθμό καρέ. Δείτε πώς μπορείτε να το ενεργοποιήσετε.

Βήμα 1: Αρχικά, ξεκινήστε το παιχνίδι που θέλετε να ενισχύσετε την απόδοσή σας. Στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί Quick Access Menu (QAM) στο Steam Deck σας. Από εδώ, μεταβείτε στην ενότητα Απόδοση.

Βήμα 2: Εδώ, θα πρέπει να δείτε τέσσερα επίπεδα επικάλυψης απόδοσης κατά μήκος ενός ρυθμιστικού. Μετακινήστε το ρυθμιστικό δεξιά ή αριστερά για να επιλέξετε διαφορετικά επίπεδα απόδοσης. Κάθε επίπεδο θα εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες, όπως ποσοστά απόδοσης FPS εντός του παιχνιδιού, GPU και CPU, ταχύτητα ανεμιστήρα και άλλα.

2. Ενεργοποιήστε το προφίλ ανά παιχνίδι

Κάθε παιχνίδι έχει μοναδικές απαιτήσεις. Ευτυχώς, το Steam Deck σάς επιτρέπει να δημιουργείτε προφίλ ανά παιχνίδι, επιτρέποντάς σας να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις ανά παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα προφίλ υψηλής απόδοσης για έναν απαιτητικό τίτλο, ενώ παράλληλα δημιουργείτε ένα αποτελεσματικό προφίλ για ένα ελαφρύ παιχνίδι για καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Δείτε πώς να το κάνετε αυτό.

Βήμα 1: Για άλλη μια φορά, μεταβείτε στην ενότητα Επιδόσεις του Μενού Γρήγορης Πρόσβασης. Τώρα, πατήστε «Σύνθετη προβολή».

Βήμα 2: Στη συνέχεια, κάντε κύλιση προς τα κάτω στην ενότητα “Ρυθμίσεις απόδοσης”. Εδώ, ενεργοποιήστε την εναλλαγή για “Χρήση προφίλ ανά παιχνίδι”.

Προσαρμόζοντας ρυθμίσεις για μεμονωμένα παιχνίδια, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το καθένα εκτελείται βέλτιστα στο Steam Deck σας.

3. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απόδοσης του Steam Deck

Μιλώντας για προσαρμοσμένες ρυθμίσεις, η ενότητα Ρυθμίσεις απόδοσης προσφέρει πολλές επιλογές για την προσαρμογή και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του Steam Deck. Παρέχει διάφορες επιλογές, όπως έλεγχο του ορίου καρέ, επιτρέποντας το σκίσιμο οθόνης, επιλογή Half Rate Sharing, προσθήκη ορίου TDP, overclocking της GPU και προσαρμογή της λειτουργίας κλιμάκωσης και του φίλτρου.

Δείτε τι κάνει καθεμία από αυτές τις ρυθμίσεις.

  • Όριο πλαισίου: Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξισορρόπηση της απόδοσης και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Τα 60 FPS προσφέρουν μεταξένια απαλότητα, ενώ τα 30 FPS δίνουν προτεραιότητα στην αντοχή της μπαταρίας. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να βρείτε το γλυκό σας σημείο, ανάλογα με το παιχνίδι σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την εναλλαγή δίπλα στο «Απενεργοποίηση ορίου καρέ» για να λάβετε ξεκλείδωτο FPS.
  • Να επιτρέπεται το σκίσιμο: Ορισμένοι τίτλοι έχουν μια υποχρεωτική ρύθμιση VSync μέσα τους. Εάν προτιμάτε να το απενεργοποιήσετε, αλλά το παιχνίδι σας δεν το επιτρέπει, ενεργοποιήστε την επιλογή “Να επιτρέπεται το σκίσιμο” εδώ για να απενεργοποιήσετε το VSync με δύναμη. Ωστόσο, σημειώστε ότι μπορεί να παρατηρήσετε σκίσιμο οθόνης σε αυτήν την περίπτωση.
  • Σκίαση μισού ποσοστού: Εάν η ποιότητα της εικόνας δεν είναι σημαντική, δοκιμάστε να ενεργοποιήσετε αυτήν τη ρύθμιση. Ουσιαστικά, το Steam Deck θα αποδώσει μόνο τα μισά pixel. Θεωρητικά, θα πρέπει να ανεβάσει πολύ την απόδοση. Ωστόσο, οι περισσότεροι παίκτες έχουν αναφέρει ότι η δυνατότητα δεν λειτουργεί καλά, επομένως ίσως θελήσετε να τη διατηρήσετε απενεργοποιημένη.
  • Όριο TDP: Το TDP είναι η θερμική ισχύς που αντλείται από το Steam Deck. Με αυτήν την επιλογή, μπορείτε να ελέγξετε τη μέγιστη κατανάλωση ισχύος του Deck, επηρεάζοντας την απόδοση και την παραγωγή θερμότητας. Τα υψηλότερα όρια θα ενισχύσουν την απόδοση αλλά με κόστος τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
  • Χειροκίνητο ρολόι GPU: Αυτή η δυνατότητα σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε χειροκίνητα την ταχύτητα ρολογιού της GPU για προχωρημένους χρήστες. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε το προσεκτικά, καθώς η υπέρβαση των συνιστώμενων ορίων μπορεί να καταστρέψει το Deck.
  • Λειτουργία κλιμάκωσης και φίλτρο: Το Steam Deck έχει λόγο διαστάσεων 16:10. Εάν χρησιμοποιείτε έναν τίτλο που δεν το υποστηρίζει εγγενώς, δοκιμάστε διαφορετικές επιλογές κλιμάκωσης για να κάνετε το παιχνίδι να ταιριάζει καλύτερα στην οθόνη σας.

4. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις στο παιχνίδι

Το ταξίδι δεν τελειώνει με το ίδιο το Deck. Για πρόσθετη ώθηση, μπορείτε να βουτήξετε στο μενού ρυθμίσεων κάθε παιχνιδιού και να προσαρμόσετε τις επιλογές γραφικών. Για να το κάνετε αυτό, ξεκινήστε το παιχνίδι και βρείτε τις ρυθμίσεις βίντεο ή προβολής του παιχνιδιού για συντονισμό. Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις γραφικών, όπως η ανάλυση, η ποιότητα υφής και οι σκιές.

Επιπλέον, αναζητήστε επιλογές που σχετίζονται με την απόδοση, όπως anti-aliasing, V-Sync και άλλες λειτουργίες που επηρεάζουν τους ρυθμούς καρέ. Για παράδειγμα, το Apex Legends στο Steam Deck προσφέρει μια πληθώρα ρυθμίσεων για να παίξετε.

7. μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην καρτέλα Βίντεο

Δεδομένου ότι το Steam Deck δεν είναι ισχυρό, συνιστούμε να διατηρήσετε τις περισσότερες ρυθμίσεις στο Low. Ωστόσο, ορισμένοι τίτλοι είναι καλά βελτιστοποιημένοι για το Steam Deck. Για παράδειγμα, το Cyberpunk 2077 διαθέτει μια αποκλειστική λειτουργία Steam Deck Settings σε αυτό. Ο συνδυασμός χαμηλών και μεσαίων ρυθμίσεων σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε καλό παιχνίδι χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του βίντεο.

Cyberpunk 2077 Steam Deck Settings

5. Χρησιμοποιήστε το Proton GE

Για παιχνίδια που δεν υποστηρίζονται εγγενώς στο Steam Deck, το Proton GE έρχεται στη διάσωση. Το Proton GE είναι μια προσαρμοσμένη έκδοση του Proton, του επιπέδου συμβατότητας του Steam για την εκτέλεση παιχνιδιών των Windows σε Linux. Η παραλλαγή GE είναι μια προσπάθεια με γνώμονα την κοινότητα που βελτιώνει το Proton, προσαρμόζοντάς το για καλύτερη συμβατότητα και απόδοση.

Αφού εγκαταστήσετε το Proton GE στο Steam Deck σας, αναγκάστε το εργαλείο συμβατότητας από την εφαρμογή Steam. Το Proton GE μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συμβατότητα και την απόδοση για μια ευρύτερη γκάμα παιχνιδιών στο Steam Deck σας.

6. Χρησιμοποιήστε το CryoUtilities

Εάν δεν σας πειράζει να εγκαταστήσετε πρόσθετα εργαλεία για να τροποποιήσετε διάφορες ρυθμίσεις Steam Deck, το CryoUtilities είναι μια εξαιρετική επιλογή. Ουσιαστικά, το εργαλείο δημιουργεί ένα ειδικό αρχείο SWAP Linux μέσω της εντολής TRIM. Ως αποτέλεσμα, το Steam Deck μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα 4 GB της VRAM για πρόσθετη ενίσχυση της απόδοσης. Δείτε πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το CryoUtilies στο Steam Deck.

Βήμα 1: Πατήστε το πλήκτρο λειτουργίας στο Steam Deck για να ανοίξετε το μενού τροφοδοσίας. Στη συνέχεια, επιλέξτε «Μετάβαση στην επιφάνεια εργασίας».

Βήμα 2: Μέσα στη λειτουργία επιφάνειας εργασίας, ανοίξτε την εφαρμογή Firefox. Στη συνέχεια, μεταβείτε στη σελίδα CryoUtilities GitHub. Εναλλακτικά, μπορείτε να ανοίξετε αυτόν τον οδηγό στο Steam Deck και να κάνετε απευθείας κλικ στο κουμπί παρακάτω.

Βήμα 3: Τώρα, κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να φτάσετε στην ενότητα Εγκατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει ένας σύνδεσμος που θα αναφέρει “Λήψη αυτού του συνδέσμου”. Χρησιμοποιήστε το αριστερό έναυσμα για να κάνετε κλικ σε αυτό και επιλέξτε «Αποθήκευση συνδέσμου ως». Επίσης, κατά την αποθήκευση, αφαιρέστε το ‘.download’ από το όνομα του αρχείου.

2. Χρησιμοποιήστε την αριστερή σκανδάλη για να κάνετε κλικ σε αυτό και επιλέξτε Αποθήκευση συνδέσμου ως

Βήμα 4: Μόλις τελειώσετε, ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων Dolphin και μεταβείτε στο σημείο όπου κατεβάσατε το αρχείο. Τώρα, κάντε διπλό κλικ στο αρχείο CryoUtilities. Στο αναδυόμενο παράθυρο, επιλέξτε Εκτέλεση.

3. κάντε διπλό κλικ στο αρχείο CryoUtilities. Στο αναδυόμενο παράθυρο επιλέξτε Εκτέλεση

Βήμα 5: Το CryoUtilities θα εγκαταστήσει τα απαραίτητα αρχεία στο Steam Deck σας. Μόλις τελειώσετε, θα πρέπει να λάβετε μια ειδοποίηση. Κάντε κλικ στο OK.

4. Το CryoUtilities θα προχωρήσει τώρα στην εγκατάσταση των απαραίτητων αρχείων στο Steam Deck σας

Βήμα 6: Προτού χρησιμοποιήσουμε το CryoUtilities στο Steam Deck, είναι απαραίτητο να ορίσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Εάν έχετε ήδη ένα, μεταβείτε στο Βήμα 8. Διαφορετικά, ξεκινήστε την εφαρμογή Konsole από το πρόγραμμα εκκίνησης και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή.

passwd

5. Εκκινήστε την εφαρμογή Konsole από το πρόγραμμα εκκίνησης και πληκτρολογήστε την ακόλουθη εντολή

Βήμα 7: Τώρα, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης της επιλογής σας και πατήστε Enter. Θα πρέπει να εισαγάγετε ξανά τον κωδικό πρόσβασης για επιβεβαίωση. Μόλις τελειώσετε, θα πρέπει να ορίσετε τον νέο σας κωδικό πρόσβασης.

6. Θα πρέπει να οριστεί ο νέος κωδικός πρόσβασης

Βήμα 8: Τώρα, μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το CryoUtilities. Για να το κάνετε αυτό, εκκινήστε το CryoUtilities από το πρόγραμμα εκκίνησης ή τη συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Στην αρχή, θα σας υποδεχτούν με μια προειδοποίηση. Πατήστε Ναι για να συνεχίσετε.

7. Απλώς πατήστε Ναι για να συνεχίσετε

Βήμα 9: Στη συνέχεια, εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο αναδυόμενο παράθυρο και κάντε κλικ στο Υποβολή. Αυτό γίνεται για να παραχωρηθεί στο CryoUtilities η απαιτούμενη πρόσβαση.

8. πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας στο παράθυρο που εμφανίζεται

Βήμα 10: Μόλις τελειώσετε, θα μεταφερθείτε στην κύρια σελίδα του CryoUtilities. Εδώ, πατήστε στο Συνιστάται για να εφαρμόσετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο Steam Deck σας.

9. απλώς πατήστε στο Συνιστάται για να εφαρμόσετε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο Steam Deck σας

Και αυτό είναι όλο. Μόλις τελειώσετε, επιστρέψτε στη λειτουργία παιχνιδιού και απολαύστε τη βελτιστοποιημένη απόδοση. Εάν ποτέ θέλετε να επαναφέρετε τις αλλαγές, επαναλάβετε το Βήμα 10 και πατήστε «Απόθεμα».

Βελτιστοποιήστε το Steam Deck σας

Και να το έχετε, φίλοι παίκτες! Το Steam Deck δεν είναι απλώς μια κονσόλα χειρός. είναι ένας κενός καμβάς για τη δημιουργία της τέλειας εμπειρίας παιχνιδιού. Με τα κατάλληλα εργαλεία και το πνεύμα της εξερεύνησης, μπορείτε να το μεταμορφώσετε σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ισχύος, ικανό να κατακτήσει τα πιο απαιτητικά ψηφιακά τοπία.

Απελευθερώνοντας τη δύναμη του Steam Deck’s Performance Overlay, προσαρμόζοντας το σύστημα και τις ρυθμίσεις στο παιχνίδι και αγκαλιάζοντας εργαλεία όπως το Proton GE και το CryoUtilities, βρίσκεστε στον δρόμο προς τη νιρβάνα του gaming. Επίσης, η εύρεση των σωστών ρυθμίσεων απαιτεί επιτυχία και δοκιμή. Επομένως, μην φοβάστε να πειραματιστείτε για να βρείτε τις καλύτερες ρυθμίσεις απόδοσης Steam Deck για τη βιβλιοθήκη παιχνιδιών σας.

Πρόταση του techvortex – Καλύτερο VPN ποιότητας-τιμής

Διαβάστε επίσης: Πώς να ελέγξετε, να βαθμονομήσετε και να απενεργοποιήσετε το Gyro στο Steam Deck

7 τρόποι για να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος Steam 107

Κορυφαίοι 7 τρόποι για να διορθώσετε τον κωδικό σφάλματος Steam 107

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *